|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:54 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Лупа ми трябва?
Някой да е пазарувал скоро лупа? За оглед на платки - демек хубава и евтина.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 26, 2012 2:56 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
 Re: Лупа ми трябва?
Скоро си купих от Радимекс една двойна , май е тази: http://radimexbg.com/product_images/IN_ ... KMA005.JPGЛещите са от стъкло, не от пластмаса (!!!) и се вижда прилично. Не е много голяма , но аз предпочитам малки, защото са с по-голямо увеличение. В dx.com има доста лупи и микроскопчета за без пари. Харесах един малък микроскоп със скала, но не ми се занимава да правя поръчка само заради него.
|
| Пет Окт 26, 2012 5:48 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Въпроса е да е кристален образа. Аз така му викам, незнам физически от какво се обуславя.
Имам тука един обектив от стара ГДР-ска проекторна машина - дето това ме кефи в нея - просто се вижда кристално. Имам и купчина боклуци, при това стъклени, които просто нямат тая рязкост в "изображението"....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 26, 2012 6:25 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Ами... Карл Цайс... Йена... $$$
_________________ Хайде де!
|
| Пет Окт 26, 2012 6:27 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Аз имам разни за разни цели, според нуждата от увеличение. Което не се вижда с лупата на лампата най-често слагам едно такова монокълесто на окото си, едно време часовникарите слагаха такива, с него увечличението е повече от достатъчно за 4 мила платка. Държа и едно резервно от същия модел, мои приятели също съм успявал да зарибя в ползването на тоя модел. Има ги в Бюрклин, по 10-ина лева трябва да бяха. 07L280 му е номерът. Ей го бе, още го имат: https://www.buerklin.com/default.asp?ev ... e&ch=20184Търпи и известно обгаряне с поялника (мойто титулярно е бая деформирано  ), виж, като трябва на едно място да влязат поялник и то и за носа не остава много място а той по не търпи поялници (а не е да не е получавал  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Окт 26, 2012 7:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
няма таквоз нещо - евтина и хубава. освен ако не се ровиш наистина по стари вехтории от соца.
пластмасовите лещи няма какво да ги коментираме. за да виждаш добре е важно лещата да има малка колимация. колкото е по-малка лещата, толкова е по-важно. не искам да навлизаме в дебрите на оптиката, затова: - стъклото трябва да е напълно безцветно. евтините малко зеленеят или синеят, особено ако ги гледаш от страни и от далеч - разликата в дебелината в центъра и в края да е минимална, т.е. да е парче от колкото се може по-голяма леща
в обективите това се постига със стекване на много стъкла, но ти търсиш проста настолна лупа за работа.
|
| Пет Окт 26, 2012 7:25 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Щом ти я препоръчвам , значи все пак е добра. Не вярвам в магазина да ти откажат да погледнеш през нея, мога и аз да ти я покажа. Мотае ми се една лупа от някакъв стар проектор, към 5 см в диаметър е, нея мога да ти я подаря. Едит: Аз му казах на Цецо откъде да си купи евтина лупа, сега някой да каже къде има хубава  Скоро разглеждах едно малко , направо смешно микроскопче от деалаекстрийм , виждаше се доста добре. Направи ми впечатление, че дори лещите му бяха просветлени.
|
| Пет Окт 26, 2012 8:10 pm |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
Цецо , вземи тези: http://www.ebay.com/itm/170693220616?ss ... 1438.l2649Пластмасови са , но се вижда прекрасно. Доста познати зъбари оборудвах с тях (друг е въпроса , че те не можеха да повярват , че такова качество е толкова пари, те са свикнали да ги дерат сериозно  ). Само не се надявай на фенерчето. Вързали са директно светодиодите с две жици към 2хААА батерии. Не се мъчи с лупа. Стереото (3D) си е стерео. Същото се отнася и за микроскопа.
|
| Нед Окт 28, 2012 4:09 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Аз ползвам ей тази и съм много доволен http://tpetrov.com/search.php?prod=%CB% ... 0%20MP244Lа и за тази цена ... 
|
| Сря Окт 31, 2012 10:41 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе аз такива очила имам, ама не мога да работя с тях. Като цяло аз съм добре с очите .... май......докато насищям работя без лупа и очила. Къде виждам, къде на усет  Лупата ми трябва след това за проверка. Като нахлузя тия лупестите очила, главата почва да ме боли.
|
| Сря Окт 31, 2012 10:54 am |
|
 |
|
velio
|
С микроскопа е рай. Особено ако е стерео и има Zoom. Скъпо е, но като хванеш веднъж и никакви лупи вече не ти вършат работа... Най-хубавото е че се работи бързо с него. Лошото е че не е преносимо.
|
| Сря Окт 31, 2012 1:05 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Аз си купих тази http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 0%9C%D0%90Доволен съм. Дава доста прилично увеличение, компактна, винаги мястото е осветено. Върши страхотна работа. P.S. Първия ден направих грешка да си я долепям до окото, като гледам платките. Заради светодиода доста си осветих едното око.
|
| Сря Окт 31, 2012 1:31 pm |
|
 |
|
tgi
|
Цецо, нахлупвай очила или слагай монокъла, не си кръжочник а работа вършиш  . Само така ти остават свободни ръцете за да бърникаш по платката и т.н. (е или под лупата на лампата ама такава няма как да нямаш та явно не питаш за нея).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Окт 31, 2012 6:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Нали това ти обяснявам, аз като оперирам, го правя на чисти очи. С двете ръце. После си взимам лупата и гледам какво съм направил. После я махам и пак действам. И пак я взимам. Не мога да работя постоянно под увеличение. Като цяло добре виждам без допълнителни средства до 0.5мм питч и 0402 елементи. Но някой магарии за да ги види човек си трябва и увеличение.
Поръчах два монокъла от Фарнел, да ги видим що за стока са. Аз и сега ползвам нещо като монокъл, обектив от стара ГДР-ска машина. Ама ми е малко увеличението.
|
| Сря Окт 31, 2012 6:26 pm |
|
 |
|
tgi
|
Като слагаш монокъла ако никога не си ползвал сигурно и ти ще направиш грешката да се опиташ да го задържиш стискайки с мускулите около окото - което не работи. Номерът е като го слагаш да го опреш малко по-нагоре на скулата отколкото ще стои, после с натиск леко да я разпънеш надолу та да можеш да подпъхнеш горната част под веждата. Така ползваш еластичността на кожата а не мускули дето не я могат тая работа и можеш да го задържиш колкото си искаш. Голямата досада е когато в процеса на работа почне да се запотява стъклото, всъщност ква досада, направо до истерия ме е докарвало в критични моменти  .
|
| Сря Окт 31, 2012 6:50 pm |
|
|