|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:57 am
| Автор |
Съобщение |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
 Качество на SMD монтаж
Някой би ли споделил процента на брак при SMD монтаж на платки , че ми е интересно нашата фирма как е.Не знам каква машина се ползва ( май някаква полуавтоматична съм чувал ) ,те и преди не бяха кой знае колко добре, но сега взели някаква нова и се учели, ама големо писане пада да се описват повредите.Всъщност никой никога не ги чете тези неща , но ако ги няма е проблем и има мрънкане.
|
| Вто Сеп 18, 2012 9:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Качество на SMD монтаж
Хмм мен ми ги насищат други фирми. От последната партида, 200 бр. платки, от тях съм изтествал до момента около 120, проблем открих на една, лоша спойка или късо на едно ситно чипче TQFN. Верно че всички 200 имат един дефект .. липсва еидн резистор, ама това не го броя, нещо е станало, или не сме го дали, или те не са го видели, хубаво беше ако бяха питали, но това не е страшно. Обаче от първите ROHS които праивхме преди около 4 години в Микрон, имаме 100% брак в първите две серии, това са около 100 платки, проблема е най-вече в едно TQFP на 0.5 стъпка. Та някои ги оправяме, други направо подменихме с нови. Но все пак това бяха едни от първите RoHS и за нас, а май ио за Микрон, в мометна технологията им май е доста по-добра.
|
| Вто Сеп 18, 2012 9:47 pm |
|
 |
|
raven_feather
|
О, нашите са прости токозахранвания, ИС 8 пина не помня, кой корпус се води ( с голямо разстояние между пиновете).Най вече в пасивните компоненти и диоди /транзистори SOT23 корпус май бяха.
|
| Вто Сеп 18, 2012 9:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е добре де, какви са проблемите ? В такива продукти не трябва да имаш проблем, от какво естество са дефектите?
|
| Вто Сеп 18, 2012 10:07 pm |
|
 |
|
raven_feather
|
Ами всичко ,което може да се случи - липсващ, счупен, не запоен , укъсен, обърнат с главата на долу, или завъртян, друга стойност или друг елемент .Днес трябваше да пиша за няколко проекта назад и гледам в рамките на 10 до 20 % брак върви по тези причини.Вижда ми се множко, ама знам ли може да е в реда на нещата.
|
| Вто Сеп 18, 2012 10:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
е не е в реда на нещата, никак даже. Значи има дефекти които са от невнимание, това е едно, примерно липсващи, обърнати, завъртяни компоненти. Това изисква повишаване квалификацията на оператора, обучение и контрол. Другите дефекти са чисто технологични, неправилен режим на спойване и повреда на компонент, или некачествени спойки, недобро почистване, поява на кристални израстъци и др. подобни. Тези пък не са от невнимание а от незнание, там отново е нужно обучение, но вече е нужно и натрупването на опит. Зависи и как ги споявате, ръчно, във фурна на поточна линия ....
|
| Вто Сеп 18, 2012 10:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
По-добре се откажете от тая работа и я поверете на някой, който разбира и го прави от доста време. 1% брак даже е много  .
|
| Вто Сеп 18, 2012 10:58 pm |
|
 |
|
raven_feather
|
Те нещата така ни се пращат от Вермахта  . Тук само големи компоненти се поставят и в редки случаи SMD ( сега се сещатм за едни 180000 1омови резистори запоени по едни шунтове).Пък Ноември щели да идват някави да ни сертифицират по ISO - ако не е някоя шуробаджанащина, как ще става тази работа не знам.
|
| Вто Сеп 18, 2012 11:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това няма общо с качеството, може и 99% брак да имаш, важното е да го откриваш, да го документираш, да сортираш брака и го маркираш като НСП, переодически да с есъбирате, да обсъждате защо се появява да вземате решения как да го намалите, и накрая да приемете че това ниво на брак е приемливо за вас.
|
| Вто Сеп 18, 2012 11:21 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
В тоя случаи само мога да отвърдя казаното от Митака - опит от моитa екс фирма - от около 30 000 000 компонента запоени за 1 седмица -я имаше 5-6 платки кофти -я не , дори като преместиха СМД в low cost страна -се влоши на 20 например за седмица...ама не на споментатите проценти.
10-20% е огромен брак ......
|
| Сря Сеп 19, 2012 12:31 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дето се вика ISО-то гарантира, че лайната дето се произвеждат ще бъдат с една и съща консистенция, една и съща миризма и един и същи цвят, т.е. всичко ще е много хубаво, но пак ще си бъдат лайна  .
|
| Сря Сеп 19, 2012 3:19 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
То ИСО-то с това няма общо, там е важно хартийките и бумащината да са в ред. На одитора не му дреме хич дали имаш брак, освен ако не си направил грешката да го опишеш в документацията 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 19, 2012 11:19 am |
|
 |
|
raven_feather
|
Да, явно по-големия проблем ще е ,че тези модули не си отговарят на спецификацията.Тоест тествам ги ,но не знам какво трябва да се получи, защото определно е доста далеч от това , което е на листа. От март месец, като се е почнало всяка седмица почти е така  .Явно така й ще си остане.В една друга темичка бях писал, как шефо си изгуби най-големия клиент от немърливост.
|
| Сря Сеп 19, 2012 7:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе твоя шеф да не е и той нашенец ...
|
| Сря Сеп 19, 2012 9:47 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
То че зависи от шефа, зависи, ама си зависи и от бачкаторите, от сезона и бог знае още от какво! Вчера получавам серия платки след насищане от фирма, с която работя отдавна и на която това вече е трета серия от това изделие. Поглеждам ги и се хващам за главата - нито една читава! Немонтирани елементи, който са им дадени, немонтиран елемент, който ние сме пропуснали да изпратим, но в придружителното писмо ясно е написано как да се постъпи при проблеми и са дадени телефони за връзка. Върха на безумието е обърнат SMA конектор за свързване на антена! Човек трябва да хванат от полето, за да запои конектор с резбата навътре към елементите! Не ми се мисли как ще се разпояват и обръщат! А до сега същата фирма ми е правила по една грешка примерно на 50 платки и това обикновено е някой обърнат елемент или лоша спойка.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Чет Сеп 20, 2012 10:46 am |
|
|