Лупус дискусията е интересна но има и доста недомислици. Един от участниците беше писал, че слънчевите панели нямат бъдеще в БГ поради "недостатъчно слънце". Тези които са пътували из Европа със сигурност са на друго мение. Щом във Франция и Германия е рентабилно... и то не само в южните им части. Друг е въпроса, че първоначалната инвестиция е чук. Навремето е имало проект да покрият част от Сахара, но са ги спрели финансовите проблеми (а може и политически) породени не от цената на самата конструкция, а от цената на транспортната мрежа която трябва да се изгради. При тези разстояния загубите са огромни. Остава да чакаме новите сплави и "нулево-омните-проводници"

А ядрените електроцентрали изглежда си заминават.
Само един факт да се отбележи, че с вятърни електроцентрали може да се покрие нуждата на човечеството 9 пъти (това относно капацитета, приложимостта е друга тема). Истината според последните ми две лекции

и това което прочетох като доклади е във водните електроцентрали. В Германия 2,6ГВ се осигуряват от т.н. водносилови централи на течащи води. И там обаче има проблеми, една промяна на климата, както се е случило във Франция през лятото не знам си коя година може да доведе до дефицит. Но затова си има и международни спогодби.
Алтернатива или по-скоро помощно средство са подязовирните електрически централи, там се гарантира известна независимост от климата но те пък вече не са толкова екологични, а и струват много.
Решения има всякакви, в щатите има дори вълнови и приливо-отливни електроцентрали (първите са по-скоро "бъзикнеме работа", от втория тип има една доста внушителна, ако не се лъжа е във Франция даже, но може и да селъжа)
Стив, можеш ли да ми пратиш снимката на мейла, че не нямам достъп до хит.бг
А този който беше казал че в БГ бъдеще имат маслодайните култури, явно не е далеч от истината. Ще се минава на Еко-Дизел май. Е поне улиците ще ухаят на вкусно