Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Радиолюбителски балон 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Радиолюбителски балон
В момента лети експериментален радиолюбителски балон.
На борда има APRS -тракер , телеграфен радиофар на 144.430 MHz и батерии с общо тегло 120 гр. . Предава координати , височина, външна и вътрешна температура , напрежение на батериите. Инициалът му е LZ0SKY-11 , траекторията му може да се проследи в този сайт: aprs.fi , в полето за търсене се въвежда инициалът. Фарът може да се чуе на телеграф или SSB. Чува се и с FM радио , отпушва шумоподавителя.
Предвидено е да се издигне до около 30000 метра, след което балонът да се спука и да се приземи с парашут.
В момента, 13.08 часа, се намира южно от Стара загора , на височина 14060 метра.
Едит: Да добавя: Мощността на APRS предавателя е 300 mW, , на радиофара - 100 mW
Директен линк:
http://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=11&call=a ... tail=21600

Съб Ное 09, 2013 2:10 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Радиолюбителски балон
Ицо написа:
...

Яко :) ... един въпрос ... не се ли притеснявате, че може да се удари в някой самолет докато мине тавана на гражданската авиация?
Колко голям е балонът?

Иначе поздравления!

Пон Ное 11, 2013 12:23 pm
Профил
Аватар

FiTTiLA написа:
Ицо написа:
...

Яко :) ... един въпрос ... не се ли притеснявате, че може да се удари в някой самолет докато мине тавана на гражданската авиация?
Колко голям е балонът?

Иначе поздравления!

Има официално разрешение от РВД и още една служба, не помня как се казва. Освен това на балона има ъглов отражател , за да го виждат радарите. Самият балон е около 1 куб. м. при излитане, тежи към 600 гр., а полезният товар - 120 гр.
Получих информация, че фарът е чут от Италия, от над 1200 км.
Повече информация и линкове със снимки има във форума на БФРА.

Пон Ное 11, 2013 4:36 pm
Профил
Аватар

Ицо написа:
Освен това на балона има ъглов отражател , за да го виждат радарите

Ахаа, така и преполагах ... или така поне би трябвало да е при сериозен подход.
Гледам, че е чукнало 32000 почти ... яко :)!

Пон Ное 11, 2013 7:17 pm
Профил
Аватар

LZ3NN ми разказа за балона. Браво! =D>
В апаратурата на борда имаше ли ГПС?
Интересува ме дали го има още ограничението по височина или наистина е отпаднало.
Ако не е тайна, ме интересува и температурния профил във височина.

И в следващия балон да ми запазите малко място за рекордер на ГПС данни, ГСМ покритие и ускорение.

Що темата не е в "Проекти и споделяне"?

Сря Ное 13, 2013 8:15 am
Профил

Desert Leo написа:

http://habitat.habhub.org/ept/
http://leobodnar.com/balloons/

Сря Ное 13, 2013 10:42 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
LZ3NN ми разказа за балона. Браво! =D>
Интересува ме дали го има още ограничението по височина или наистина е отпаднало.

И в следващия балон да ми запазите малко място за рекордер на ГПС данни, ГСМ покритие и ускорение.

Що темата не е в "Проекти и споделяне"?

Да Лео, имаше ГПС.
Данните от ГПС-а се предаваха през APRS (http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_ ... ing_System)
Това си е вид тракер, само че излъчва на любителска честота - 144.800 MHz. Доколкото знам, в някои GPS-и няма ограничение за височина, но има за скорост - този явно е такъв.
Цялата траектория, включително скорост, координатите, температурата отвън и вътре и напрежението на батерията можеш да проследиш и сам, чрез линка от първия ми пост. Върху линията има малко по-тъмни точки. Когато поставиш показалеца точно върху точката , показва от кой APRS гейт e приет сигналът. Ако кликнеш върху точката , излизат данните от конкретната точка и точното време.
Батериите са 2 бр. Energizer Ultimate Lithium AA Battery L92, тяхното поведение при ниски температури също е интересно.
По отношение на проекта - моето участие е твърде скромно. Просто пуснах темата , защото мисля ,че е интересно , а вероятно и полезно за някои.

Сря Ное 13, 2013 10:54 am
Профил
Аватар

Нещо не мога да си обясня температурата, например на 22км е -25...

Сря Ное 13, 2013 11:09 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:

Лео, сори че не съм по темата ама за това ти питане имам интересен отговор. Много пъти съм се пробвал да си пускам GPS в телефона докато летя в самолет и винаги безуспешно и обикновенно тръгва да ми показва параметрите като слезем под 3000 фута височина и под 350 мили в час скорост. Преди 3-4 седмици обаче като ходих до Лос Анжелис и за пръв пръв път телефона ми показа данни на 33000 фута височина и 520 мили в час скорост. После преди около 2 седмици пък летях до Норфолк, Верджиния и пак ми показваше данните, само че тоя път самолетчето беше малко (от тия с перките и за 30-на човека) и летеше на около 20000 фута и с около 350 мили в час. Та явно нещо са променили, щото аз все същия телефон пробвам а преди не искаше да ми показва нищо. Не знам дали има значение, че явно хваща и някакви спътници от Глонас, защото по едно време ми показваше че вижда 22 спътника а, това е невъзможно ако са само американските.

Сря Ное 13, 2013 5:25 pm
Профил
Аватар

Доколкото знам, ограниченията по скорост и височина са били, съответно 1000 възела (knot) и 60000 фута. После ограничението за височина са го премахнали (май) заради изследователските балони.

Сря Ное 13, 2013 6:46 pm
Профил

http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Pos ... vilian_use
Цитат:
The U.S. Government controls the export of some civilian receivers. All GPS receivers capable of functioning above 18 kilometres (11 mi) altitude and 515 metres per second (1,001 kn) or designed, modified for use with unmanned air vehicles like e.g. ballistic or cruise missile systems are classified as munitions (weapons) for which State Department export licenses are required.[73]
This rule applies even to otherwise purely civilian units that only receive the L1 frequency and the C/A (Coarse/Acquisition) code and cannot correct for Selective Availability (U.S. government discontinued SA on May 1, 2000, resulting in a much- improved autonomous GPS accuracy),[74] etc.
Disabling operation above these limits exempts the receiver from classification as a munition. Vendor interpretations differ. The rule refers to operation at both the target altitude and speed, but some receivers stop operating even when stationary. This has caused problems with some amateur radio balloon launches that regularly reach 30 kilometres (19 mi).
These limits only apply to units exported from (or which have components exported from) the USA – there is a growing trade in various components, including GPS units, supplied by other countries, which are expressly sold as ITAR-free.

Сря Ное 13, 2013 8:21 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Доколкото знам, ограниченията по скорост и височина са били, съответно 1000 възела (knot) и 60000 фута.

То тогава въпроса ти за този балон е излишен, след като той няма как да мине над тия ограничения :D .

Сря Ное 13, 2013 10:44 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Desert Leo написа:
Доколкото знам, ограниченията по скорост и височина са били, съответно 1000 възела (knot) и 60000 фута.

То тогава въпроса ти за този балон е излишен, след като той няма как да мине над тия ограничения :D .

По скорост не, по височина - да.

Сря Ное 13, 2013 11:03 pm
Профил
Аватар

Ограниченията са следните:
Maximum Altitude 18000m
Maximum Velocity 515m/s
Maximum Acceleration 4G

Миналата седмица пътувах до Берлин и докато скучаех направих ето тази снимка:
Ясно се вижда 11km височина на полета. Нокията се оказа с много чувствителен приемник - телефонът през цялото време стоеше на табличка.

Изображение

Сря Ное 13, 2013 11:23 pm
Профил
Аватар

Мдааа, сега проверих данните на всички ГПС модули, които използвам:
Altitude - Maximum 18,000m (60,000 feet)
Velocity - Maximum 515m/s (1000 knots)
Acceleration - Maximum 4G
Ще трябва май да питам производителите, защото може механично да са преписали данните.
Чипсетите са Sirf STAR III и IV, Mediatek MT3329 и 3339.

Dimitar, при теб може ограничението да е било от настройки изпращани от оператора, които сега да са премахнати.

ilkor, станна резолюция ти дава телефона. По височина до милиметър, по географска дължина - около стотина метра, а точността е 12м...

Чет Ное 14, 2013 9:12 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща