Отговори на тема  [ 210 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща
bitcoin 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение bitcoin
http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2013/1 ... oinost_75/

Може ли някой да ми обясни с две думи ква е тая "мода"? От опит знам, че едно нещо ако си вдигне цената 1000 пъти за няколко години, то това е ненормално. Какво седи зад стойността на един бит - коин? Така като го чета отгоре-отгоре си мяза на елементарна пирамида.

Пет Ное 29, 2013 2:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: bitcoin
Не могат да се проследяват и взеха да ги ползват за нелегални търговии - нвркотици, оръжия и разни такива. Тук вече затвориха няколко такива сайта.

Пет Ное 29, 2013 6:10 pm
Профил

Цецо написа:
Какво седи зад стойността на един бит - коин?

Какво седи зад стойноста на прясно напечатаната 100 доларова бонкнота?
Щатите като дължат 17 000 000 000 000 000$ дали има толкова напечатани хартийки?
Същото е с биткоинтите.
Преди време ви бях казал, че има голям пазар от хора които искат да копаят биткоинти: viewtopic.php?f=6&t=11359
Ама пак всички почнахте да ми казвате каква глупост е. И бъстин джибър е глупост, ама хората купуват.
Иначе цената се се вдига, както Dimitar каза заради това, че е сигурно, търси се много за сделките с наркотици и оръжие и ... хората не искат да ги продават, за да не заприличат на онзи глупак дето си купил една пица за 10 000бк или $10 000 000.

Съб Ное 30, 2013 12:23 am
Профил
Аватар

Аз пък ще почакам докато се срути и тази пирамида.
Ама като гледам какво става по света като нищо ще узаконят срутването и познайте кой байно ще плаща пак... :(

Съб Ное 30, 2013 12:36 am
Профил
Аватар

Аз пък нещо не вдявам как работи цялата система :(
Някой ще си ли направи ли малко труда да обясни с прости думи като за идиот?

Съб Ное 30, 2013 1:47 am
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
Аз пък нещо не вдявам как работи цялата система :(
Някой ще си ли направи ли малко труда да обясни с прости думи като за идиот?

Накратко целта е верига от блокчета. За да добавиш ново блокче вземаш данни от последното известно, добавяш твои данни, които в последствие доказваш че ти си собственика, добавяш "щипка сол", смяташ чек сума (май беше SHA) и публикуваш...

Уловката е че чек сумата трябва да започва с определен брой нулеви битове. Ако не започва, сменяш солта и смяташ пак. И така няколко милиарда или трилиона пъти, докато се получи. На определен брой блокчета се вдига броя на нулевите битове и така сметките стават по-сложни и по-сложни.
Номерът е, че за да намериш "красива" чек сума трябва бая ток да изхарчиш. Проверката е лесна - смята се и се проверява дали наистина имаш коректна чек сума. Другото е че усилията дето влагаш го правиш на база предишен блок. Целта е не просто да направиш едно блокче, а то да е част от много дълга поредица. Най-дългата поредица в мрежата се смята за "истинската". Така ако някой иска да фалшифицира, ще трябва да направи по-дълга поредица от всички честни играчи взети заедно са направили досега. Трудна работа. А ако все пак намери начин да измисля лесно дълги поредици то той така или иначе може да печата блокчета/монети.

Та така... на практика няма централна банка, защото блокчетата си се печатат от най-различни хора, кой колкото успее. И докато сметките са трудни, т.е. докато някой гений не измисли друга математика системата е сравнително защитена от всякакви манипулации. Както казах, за да манипулираш каквото и да е, трябва да сметнеш повече отколкото всички заедно са сметнали през всичките години.

Съб Ное 30, 2013 11:00 am
Профил
Аватар

ъъъъ.... к'во?

Съб Ное 30, 2013 11:09 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
ъъъъ.... к'во?

:!: :? 8O :o :!:

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Съб Ное 30, 2013 11:30 am
Профил WWW
Аватар

Миро - обяснението за "печатането" и защитата е добро, ама в крайна сметка какво точно се смята? Или просто се смята нещо си? Не е ли подобно на идеята SETI? Сметалки да смятат нещо си на някого си? Аз съм останал с такова впечатление ама не знам какво точно се смята.

Съб Ное 30, 2013 12:22 pm
Профил ICQ

Абе това са виртуалнби пари с виртуално покритие, еиднственото им покритие е в сметката за тока, лошото е че те там само вземат пари, не осребряват, едва ли ако им кажеш е ви на 100 биткойнта за които са изхарчени 300 хил. кв.ч те ще ти кажат а супер, ей ти ги на парите за тая енергия ...

Съб Ное 30, 2013 12:30 pm
Профил
Аватар

Cekins написа:
Миро - обяснението за "печатането" и защитата е добро, ама в крайна сметка какво точно се смята?

miro_atc написа:
.. Уловката е че чек сумата трябва да започва с определен брой нулеви битове ..

Съб Ное 30, 2013 1:22 pm
Профил
Аватар

Доколкото съм схванал идеята - смятането е само смятане. Няма практическа стойност, освен самото печатане на невидими виртуални и хипотетични пари. Може да ги печата всеки който реши. Печели тоя на който му е по-голям... сметача. Както е било винаги... :D

Съб Ное 30, 2013 1:31 pm
Профил

Cekins написа:
Миро - обяснението за "печатането" и защитата е добро, ама в крайна сметка какво точно се смята? Или просто се смята нещо си? Не е ли подобно на идеята SETI? Сметалки да смятат нещо си на някого си? Аз съм останал с такова впечатление ама не знам какво точно се смята.

Смята се чек сума на блок с данни, сега не помня точна SHA ли беше. Смятане не е точната дума, по-скоро е brute force, защото смяташ веднъж и получаваш някакв резултат. Но е важно с колко нулеви бита започва сумата. Ако не са достатъчни, променяш солта, демек един участък в блока със случайни данни и смяташ пак. И така мноооого пъти докато стане.
Файда от сметките няма никаква ако това питаш. Освен че се получава една дъълга поредица от блокчета, която не може да предсказана и не може да бъде фалшифицирана, защото за получаването на такива дълги поредици са нужни мнооооого ток и мнооооого компютри.
При генерирането на едно блокче както казах се слагат и нещо като лични данни, ама не за човека, а за евентуална бъдеща монетка. Не помня детайли, но грубо казано при теб си генерираш някакво файлче за монетка, слегаш неговия подпис в блокчето и правиш сметките нататък. После ако успееш да вкараш твоето блокче в офицалната редичка, то се разпространява из цялата мрежа. След това ако искаш да "осребриш" монетката всеки може да провери дали тя е истинска като просто сравни подписа й с тоя дето го има в официалната верига. Нещо такова беше, не претендирам за точност в детайлите, просто каква са идеиите..

Иначе в момента доколкото знам, ако тръгнеш да смяташ с обикновени компютри ще изхарчиш много повече ток, отколкото е стойността по която се търгуват монетките. Само тия със специализиран хардуер може да имат някаква печалба. Но тя е горе-долу като печалбата на една печатница. И тя системата така е замислена, че на определен брой блокчета се вдига сложността и сметките стават още по-големи. И в един момент печатането на още и още става нерентабилно.

Съб Ное 30, 2013 1:33 pm
Профил

Браво на miro_atc, че се нае да обеснява. Аз не бих се наел, защото ще ви объркам понятията. Но ще доуточня малко.
Каква е стойността на битовете. Хората си влагат живота във вяра в бог, долари, злато, диаманти и така нататък, като се надяват да извлекат някаква печалба. Биткоинтите стават също толкова за ядене, колкото и златото. Стойността идва от това, колко бързо и лесно ще ги продадеш. В момента има търсене на биткоинти. Ето тука ще напиша, че цената на един биткоинт стане $10 000 или 10 пъти повече от сега и ще ви го напомня когато стане това.
Функцията която смятат всичките процесори, видеокарти, FPGA и ASIC е SHA256(SHA256(Резултат от предишното SHA256(SHA256()+транзакциите които искаш да валидираш+малко служебни данни, като например колко е часа))) . Търси се резултат с толкова нули в началото, колкото е трудността, а трудността се вдига така, че нов резултат(блок) да излиза на средно 10 минути. Ако откриеш блок, получаваш награда от 50, 25, 12.5 ..... Наградата намалява наполовина на всеки 2 години. Получаваш и награда за транзакциите, които си потвърдил, например ако имаш транзакция 10 биткоинта на входа и 2 биткоинта за 10101010122122103496678, 3 биткоинта за 433493493994302344234 и 4 биткоинта за 93948938483948389 виждаш че остава 1 биткоинт и си го пишеш на сметката. Биткоинтите(в момента са 25 биткоинта), които са награда за новооткрития резултат (блок) се появяват от нищото, както и като копаеш злато то се появява от земята. Това, че се появяват от нищото им вдига цената, защото стават все по-търсени и по-търсени, ето в момента виде се чудите от къде да си купите малко. И внимавайте защото измамите с биткоинти са много повече от колкото бяха измамите в българия в зората на декорацията. Ако някой си изгуби "портфейла" с биткоинтите се губят завинаги. Наистина може да се генерира съдържанието на изгубения портфеил, но в момента е по-лесно просто да изкопаеш всички биткоинти - бройката им е ограничена и няма за всеки човек на земята по един биткоин.

Съб Ное 30, 2013 4:25 pm
Профил

много добре и все така си е пълна безмислица, това че някой търси нещо не му дава смисъл, в момента в който търенето спре цената ще стане 0. Верно че това е така за всичко, но поне от кюлчето залто може да си напрвиш коронки, ланци .. ако искаш да си го биеш в главата, а тия биткойнти даже и в главата не мое си ги биеш ... как да е, аз лично не съм заинтересуван, да видим кога ще им мине модата, то разбрах че и други виртуални валути са се появили, някакви лайт койнс ли нещо такова, и още доста други, били общо май около 100 разновидности на подобни "валути".

Съб Ное 30, 2013 5:18 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 210 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща