|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:23 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
Въпрос отностно usb програматор
| Автор |
Съобщение |
|
importante
Ранг: Минаващ
|
 Въпрос отностно usb програматор
Нов съм в програмирането и се чудех за този програматор от ибей http://www.ebay.com/itm/AVR-Minimum-System-Board-ATMEGA16-ATmega32-USB-ISP-USBasp-Programmer-For-ATMEL-/141152711772?pt=AU_B_I_Electrical_Test_Equipment&hash=item20dd5b745cНякой програмира ли с такъв?И понеже не знам как точно стават нещата, и не знам кои програми ще са ми нужни се нядавам някой да ме насочи  Искам да започна с Atmega8 или 16.
|
| Сря Яну 08, 2014 7:54 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Въпрос отностно usb програматор
Моя съвет е да почнеш с Ардуино: viewtopic.php?f=7&t=9050&start=30Програматора е http://www.fischl.de/usbasp/Ще ти трябва и IDE и компилатор на който да пишеш програмите, нещо като WinAVR. Някой не добре направени клонинги, изкават предупреждение, но въпреки това може да се програмира с тях.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Яну 08, 2014 8:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Стига бе хора, стига с това ардуино, това като някой да иска да почне да катери върхове и ти да го пратиш да качва Килиманджаро, то там като екскурзия минава ... само дето ако сбъркаш пътя или нямаш водач и там си и оставаш ....лично за мен ардуино трябва да се държи мноооого надалеч от всякакви начинаещи, ако искат да се развиват де.
|
| Сря Яну 08, 2014 8:53 pm |
|
 |
|
importante
|
Благодаря за отговора!Със сигурност смятам да започна с Ардуино, но исках когато направя нещо да не стои просто на платката Ардуино, и да работи само с нея, ами да мога да го прехвърля на отделна платка, и да програмирам контролера с този програматор, който си харесах, само че не зная дали той ще ми свърши работа.Идеята е: правя нещо на Ардуино, работи и се кефя.После вземам микроконтролер, качвам му програмата, свързвам го в схема и вече имам готово устройство, нищо че ще е мигащ светодиод примерно, но ще имам първата си реализирана схема с чип и кефа ми тогава ще е огромен. 
|
| Сря Яну 08, 2014 9:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе ...някак атмега 8 / 16 не ми се връзва с ардуино пък не знам, ардуно май не поддържа малки като атмега 8/16 или бъркам ? Каквото и да е всъщност ардуино няма начин да напишеш нещо за ардуино и то да тръгне на нещо различно като процесор ми се струва. После средата за писане на ардуно доколкото съм мяркал не е нищо стандартно, т.е. учейки я не учиш нищо щото ардуино поддържа краен и то доста ограничен, брой контролери. Ако ще и да имат намерението да го развиват винаги ми се струва ще остане далеч от нещо което можеш да приложеиш в реалния живот в реален продукт, аз поне не бих. В това отношение ученето на чисто С и асм ми се струва много по удачно и универсално, С компилатори има за всяка архитектура.
|
| Сря Яну 08, 2014 9:45 pm |
|
 |
|
importante
|
Това и аз си го мислех, понеже ардуино използва някакъв друг език, processing или не зная какъв.Но мисля че може да ми даде някакви начални насоки отностно програмирането, конфигуриране на пинове като входове и изходи дори предполагам е на всеки чип, примерно нали има и много други неща.Но аз като супер бос в областа търся най-елементарното, но пък искам и да се развивам.Та въпроса ми беше този програматор http://www.ebay.com/itm/AVR-Minimum-Sys ... 20dd5b745c ще ми свърши ли някаква работа.Мога ли да качвам програми с това нещо или ще ми трябва допълнителен хардуер.Цената е добра, а тука гледам някакви програмтори по 50 лв..
|
| Сря Яну 08, 2014 10:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз точно затова не препоръчвам ардуино за начало, защото няма да се научиш релано как да конфигурираш. Неговата среда като че ли е близка до С, може и С да е но с доста нестандартни функции, това добре дотолкова доколкото ще научиш синтаксиса на С, но релано това е най-маловажното нещо в цялата работа. При работа с контролер най-важно е да изучиш в детайли периферията и системните ресурси. Много често контролерите имат проблеми в силикона, като резултат не всичко работи както го очакваш. Не знам тия момци от ардуино до колко се задълбават в ератите, особенно м-у ревизии, но примерно ми се случва С функция на компилатора да не работи както трябва заради бъг. Тогава ако не знаеш какво всъщност прави тази функция и как го прави няма никакъв шанс да си оправиш проблема. Не казвам да почваш на чист асм въпреки че за да светнеш светодиод или принтнеш hello world това е най-добрият вариант. Почвайки с малък процесор, мега 8/16 са ок като цяло за целта ще можеш сравнително бързо да го усвоиш, и познавайки хардуера да почнеш и да си оптимизираш писането. Това е мое мнение, но според мен ако учиш нещо, учи нещо истинско което ще ти свърши работа и в бъдеще, т.е. по добре истинско С а не ардуино С, ако е С изобщо, не съм задълбавал, по синтаксис прилича.
п.с. на въпроса да ще можеш да записваш контролери, тези които поддържа, най-отдолу в на страницата от линка ти има списък с поддържаните.
|
| Сря Яну 08, 2014 10:15 pm |
|
 |
|
ike
|
Едно такова ардуино http://www.ebay.com/itm/Duemilanove-USB ... 1c38679d16 можеш да го използваш, като програматор само трябва да му заредиш програма, да се държи като програматор. Ардуиното използва С. Към това С има добавени библиотеки да улеснят начинаещите. За да прехвърлиш "ардуиното" на отделна платка, трябва да извадиш само микроконтролера, да му подадеш захранване и вече си работи самостоятелно. А в празното ардуино можеш да сложиш нов ATMega328P контролер с боотлоадер и готово имаш чисто ново ардуино.
|
| Сря Яну 08, 2014 10:28 pm |
|
 |
|
importante
|
Благодаря ти!Мислех си точно за това ардуино.Ардуино 2009 само с atmega328 ли може да работи или поддържа и други?А също искам да попитам когато в програмата се задава еди кой си пин примерно е изход и е пин 13 примерно, това е пина който така е и надписан и на самата платка, той съответства ли на пин 13 от контролера?
|
| Сря Яну 08, 2014 11:53 pm |
|
 |
|
ike
|
В началото почни с atmega328 контролери. Когато задобрееш ще можеш да слагаш и по-евтини. Пин 13 е 13-тия пин на ардуино платката.
|
| Чет Яну 09, 2014 12:15 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|