Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Атестация? 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение Атестация?
На работа ни карат да попълваме някакви атестации, нещо като да си правиш самооценка което ми звучи тъпо.Въпросчета от вида
- каква беше за вас измаиналата година добра/лоша
- от какво обучение имате нужда, каква работа би ви била интересна бля бля..

Та въпроса ми е дефинирано ли е в някой закон/наредба това и задължително ли е.Нямам намерение да го попълвам.То цялата работа е като в оная приказка "Новите дрехи на царя" - той може да е гол ама ние да кажем ,че дрехите му са много хубави.Някой иска да има черно на бяло ,че всичко е наред.
Предния път като бяхме попълвали такива глупости бях писла ,че имам нужда от 2 мултицета - е чаках една година да се намерят на "по-човешка цена" ( това е цитат) - 13 лева парчето и не съм сигурен ама май шефката каза ,че от Елитис ги е взела :)) ( случайно видях, че там освен козметика има и магазин за 1 лев или нещо такова), е може и Елимекс да е казала.

Сря Апр 23, 2014 9:52 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Атестация?
Ами какво да ти кажа, не че някой иска да има нещо черно на бяла, да не сте въвели някое исо или друга система за управление, и там с цел подобряване на качеството някой да е сложил анализ на тези атестации .. ако е така ще ви ги искат, и ще трябва да ги попълниш. То принципно нищо не може да те принуди, но всъщност какво толкова. казваш каквото релано мислиш пък от там насетне не е твоя грижа.
Забелязвам хората у нас не искат, или ги е страх, или пък не знаят как, да информират за това какво им харесва, какво не, какво им е нужно, каква заплата искат ... примерно на някой му трябва нов поялник, мъчи се със стария, мрънка на колегите но нито веднъж не е информирал за това. Същото и с работното облекло, и с всичко останало.
Да ти кажа даваш ми добра идея, ще вземем да обмислим дали да не пускаме такива допитвания при нас, знам че хората постоянно си се оплакват един на друг за нещо, обикновенно глупости, но понякога може да има нещо което да е смислено, но като си го говорят само помежду си няма как някой да вземе мерки по въпроса.
А иначе за уреди по 13 лв ... ами чак толкова евтини не, но за монтажни работи примерно, не на елкеторника, т.е. позлва се като веригопроверител и волтметър основно, аз купувах едни по около 30 лв, от най-простите възможни с врътка без автоматичен обхват, които карат по 1-2 години, май на UNIT илии нещо такова. Ако се занимаваш с електроника и ти вземат уред за 13 лв ... лошо е положението.

Сря Апр 23, 2014 11:06 pm
Профил

Ясно значи е заради ISO-то :) . Абе идеята беше, че от тези неща полза няма, винаги може да се отбие номера , колкото да се замаже положението.

Сря Апр 23, 2014 11:28 pm
Профил

raven_feather написа:
Ясно значи е заради ISO-то :) . Абе идеята беше, че от тези неща полза няма, винаги може да се отбие номера , колкото да се замаже положението.

От тия неща полза има, ако тоя, дето ги чете, си е на мястото. Което тук си е рядкост де.

Чет Апр 24, 2014 12:30 am
Профил ICQ
Аватар

Атестациите (или както тук при нас им викат "evaluations") както спарки казва наистина са много важни, но наистина ако всички се отнасят сериозно към тях. Нямат нищо общо с ISO-то или поне с подобряване на качеството. По-скоро са нужни за някои решения, които мениджмънта се налага да взема а и за заплатите (дали да ги вдигат или да ги намаляват или пък да си стоят същите). Но наистина е много важно всички да се отнасят сериозно към тях иначе няма смисъл. Ще ви дам един пример - при нас имаше един колега, който общо взето си правеше каквото си иска и мениджмънта беше вдигнал ръце от него и просто му правехя всяка година атестация, която простои казваше, че всичко е ОК (т.е. нормално) а пък и той отказваше (както пусналата темата възнамерява да прави) да се занимава с "такива глупости". По някое време идва нов мениджър и вижда че въпросния човек не си върши работа и на годишното ревю за заплатите решава да не му даде стандартното годишно повешение за фирмата в размер на 3%. На което му решение HR отдела ведна скача и казва - чакай малко, как така толкова години му давате ОК атестация и сега изведнъж не си бил вършил работата? Не стават така тия неща - искаме подробно обяснение, което да обоснове това решение и също ако той не се справя искаме 6 месечен план график как въпросния човек да бъде вкаран в пътя, преди да се вземат по-сериозни мерки. Което създаде проблеми на една камара хора и изгенерира една камара бумащина. На края го уволниха, защото той напълно отказа да им сътрудничи с всички тези планове, отделно ги попсува яко няколко дена :D . Та мисълта ми беше, че ако мениджърите си бяха гледали работата съвестно с атестациите нямаше да се стигне до такива изцепки и проблема щеше да се реши на време. Същото е когато пък работника е добър, справя се с работата си и пак си вика - махни ги тия атестации, това са някакви глупости и или не ги прави или отбелязва, че всичко е просто в рамките на нормалното. После в един момент се усеща, че той прави повече от колкото се иска от него, полезен е за фирмата и смята че заслужава по-висока заплата. Отива да говори с мениджмънта и/или HR отдела и те съответно му казват - чакай малко, каква по-висока заплата, като ти не попълваш въобще атестациите или пък смяташ, че се справяш в рамките на нормалното и не правиш нищо повече от това, което се иска от теб. Заплата ти си остава същата. Така че ако всички се отнасят сериозно файда има, иначе - не и е само загуба на време. Предполагам, че и в БГ има фирми, които гледат сериозно на тия неща, а не ги правят само защото са чули, че ги има на други места :) .

Чет Апр 24, 2014 1:29 am
Профил

Димитре, за връзката с ISO може да има, може да няма, ISO-то контролира цялостният работен процес. Ако имаш практика да имаш такива атестации то задължително те влизат като процедура в ISO-то, иначе за какво ти е това ISO, то обхваща всичко, вкл. процедури за определяне на работната заплата ако има такива. Пка въпрос е на тов акойто го внедрява и след това управлява.

Чет Апр 24, 2014 3:18 am
Профил
Аватар

Исо-то прави компанията и отделите и в частност да работят по определени процедури. Какви да са процедурите ги определя самата компания - няма нищо, дето да е задължително. Даже девиза на исо-то е "Кажи какво ще правиш, прави каквото си казал" :D , т.е. някои неща може да ги сложиш в процедурите на исо-то, а някои можеш да се направиш на дръж ми шапката и да не ги слагаш.

Чет Апр 24, 2014 5:21 am
Профил

Да това е така, но ако имаш подобен процес, съвсем логично е да е в исо-то, разбира се всеки слага каквото пожелае, но за да има смисълк системата тя трябва да обхваща критичните процеси. оценката на персонала, оценката на работната среда и настроенията в една компания са пряко свързани със всички процеси и според мен са критични. Верно че никой не по нашите ширини не отделя внимание на тия неща. Може и само с камшика, но като знаеш къде да удариш е много по ефективно, иначе си е жива хамалогия. Аз съвсем сериозно се замислям да го въведа в една от фирмите, може и да не влиза в исо-то за начало, но е добра идея. Ако проработи с 30 човека ще мислим дали може да работи и с повече.

Чет Апр 24, 2014 5:34 am
Профил

В една от фирмите в които съм бил са го правили само, че анонимно. Много ясно е, че ако е поименно ти ще пишеш това което трябва а не това което реално мислиш. В противен случай ти даваш оръжие в ръцете на шефовете и на човешки ресурси да те манипулират. Може би точно това им е целта. Или ако е в БГ - копираме чуждите фирми без да ни интересува дали този модел е приложим при нашата организация или не. Това е друг глобален проблем ама туй е друга тема.
Аз лично бих им теглил майната и да се оправят. Има хора дето взимат заплати за анализа на работния процес и не съм аз човека дето да им пиша домашните. Все едно те ще седнат да ми направят платката или схемата.
Веднъж годишно шефа идваше и казваше: имаме бюджет за апаратура всеки да напише какво му трябва на него и какво ще е хубаво да купим за отдела. Като имаше пари всеки се сдобси с осцилоскоп, захранвания, по няколко хубави мултицета, поялник (за софтуеристите евтини щото за 2 дена чупят 50 доларова човка и не им се смогва). Тестовия отдел се сдоби с компресор и всякакви акуизишън карти а хардуера се сдоби с хубав генератор и вобел щото спектрален до 6 гига си имаше. Като цяло се оказа, че сме пръснали само 30% от бюджета за апаратура. Другата година се оказа, че няма какво да се купува. От няма и къде бяха взели някакво криогенно абсолютно черно тяло. Не, че на някой му трябва ама да има.
А за ваща фирма - мултицет за 20 лева ако не може да се купи - не ми се мисли.

Чет Апр 24, 2014 10:40 am
Профил

малко в страни от темата ама като става въпрос за плащане и разходи и се сетих за една история
на времето бях нещо като момче за всичко/общ работник в една фирма, но не на трудов договор, а като подизпълнител, т.е. когато за каквото имат нужда
разваля се управлението на една машина, казах им, че ако си платят 200 за ремонта мога да им я оправя - отговор няма проблем, след ремонта - ами нали вече ти плащаме за работа...
хубу.... след време се развали друга машина, казах "не знам как", повикаха "инджинер от производителя" 1200 за нова платка + 800 инджинер... честито
и от тогава някак странно ме гледаха, сякаш съм можел да им я ремонтирам за без пари но не съм искал...
не знам защо е това, но сякаш дори за ненужни глупости лесно се пръскат пари, но на жив човек да се даде - цепи се стотинката

Чет Апр 24, 2014 11:43 am
Профил

nik написа:
разваля се управлението на една машина, казах им, че ако си платят 200 за ремонта мога да им я оправя - отговор няма проблем, след ремонта - ами нали вече ти плащаме за работа...

Такива ги оставям да си търсят друг балък след такава изцепка.

Чет Апр 24, 2014 11:55 am
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Димитър много правилно го описа, има нюанси но като цяло от НР-те ти зависи повишението на заплатата, , а те слушат мениджърите и обичат да въртят документи(и да не забравяме, че са малко гадно племе ... ).
И при нас го има, и никой не му се сърди - performance review му викаме :).
При нас имаш например поставени цели по какво ще работиш и т.н., какви трейнинг курсове искаш да запишеш или кои трябва за изкараш за 2014, и на края на на годината се прави преглед какво си постигнал и какво не, и после се почва защо не си го направил - имало ли е по-важни неща , за тези курсове мениджъра ли те е спрял, ти ли си решил че отпуската ти е по-важна оттях :)
и те така

Чет Апр 24, 2014 12:25 pm
Профил
Аватар

Боооже, колко мъка имало по света!
Ако някой от досегашните ми шефове искаше нещо подобно, щях да му кажа: "А бе, Малака (GR), що ме майтапиш?!". Виж, по света дето мениджъри управляват и вземат 10 пъти по-голяма заплата от ценния работник - н'нам. А в БГ: майка плаче :(

Чет Апр 24, 2014 3:21 pm
Профил
Аватар

А ние си мислехме, че от социализма по-лошо няма накъде.....

Чет Апр 24, 2014 5:31 pm
Профил

Има, има, капиталистическият социализъм :)
Иначе самия въпросник, нищо лощо няма в него, точно като тези които пращаш и на клиентите си, доволни листе, ако не сте от какво, и т.н. верно то зависи с какво се занимаваш, но обратната връзка винаги е нужна. Дали ще е клиент или служител е все тая, на служителят работодателя е клиента, жалко само че масово, не само в Бг разбира се, нещата не се възприемат така.

Чет Апр 24, 2014 11:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща