Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Google обещава 1 млн. долара за създателите на слънчев инвен 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Google обещава 1 млн. долара за създателите на слънчев инвен
Хайде народе да се пробваме. Кой по-по-най, та и милиони дават :)

Google обещава 1 млн. долара за създателите на слънчев инвентор

http://3e-news.net/%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8/google-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0-1-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D1%80_37086

Може да се включа с нещо от ембедед програмирането ако шравите група. Има желаещи производители, та може и да го пуснем в производство.

Вто Май 13, 2014 7:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Re: Google обещава 1 млн. долара за създателите на слънчев и
Аз съм вътре, само обясно какво е "инвеНтор"!

Вто Май 13, 2014 10:02 pm
Профил
Аватар

Има нещо странно в цялата работа - колко малък да стане - те не случайно са големи. Има някой компоненти които няма как да станат по-малки. Примерно за 2 киловата на входната помпа има 400 волта на 400-500 uF поне 6 бр (3 по 2 последователни в паралел) - те са бая топузи.В повечето случаи може да се мине с един игбт модул, ама и той не е малък. За да не се опече нещото му трябва поне 100-тина ватов радиатор дето да може пасивно да го охлажда. Платките няма как да се правят като паяжина - и тоци има и напрежения има. Ако се гони и да е галванично разделен нещата отиват и на траф, дросели, филтри.... Има един апликейшън ноут на Сайпръс - там е и изолира и дизайна е доста минималистичен. Предполагам че може дори още доста да се смали.

Вто Май 13, 2014 10:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Ся там е модерно, нали и Барака си сложи на покрива солари

Вто Май 13, 2014 10:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Че то това си е изобретено и се продава от години... Цялата статия ми изглежда като някакъв майтап с правописни грешки

Вто Май 13, 2014 10:48 pm
Профил

Пичове, нищо не разбирате. Това инвентора не е като инвертора. Затова и се различава. Едното се прави с трансформатори, транзистори и кондензатори а другото се прави с транскубтони и плазмени реактори.

Гугъл имат навика да раздават такива награди с основната цел да популяризират науката и да накарат повече хора да се замислят над проблема. Основната идея е ограмотяване на нацията. И по специално хамериканската нация. За останалия свят не им дреме. Току виж докато прави "инвентора" някой се запали по темата и проектира някоя просотия. Все по кът са хората дето могат да правят разни работи.

Навремето даваха пак разни милиони за ракетка дето стига до луната.
Иначе ако на някой му се прави грид инвертор - може да се помисли за съвместен проект. Като цяло при соларните паркове е проблем ДЦ шината между многото клетки. Ама като гледам какви КПД-та гонят и че всеки процент им е важен. За 10-20 ампера ток слагат 50 квадрата кабел. Било то и за 20-30 метра.

Вто Май 13, 2014 11:00 pm
Профил
Аватар

Ето го последният съвместен проект... :D
viewforum.php?f=13

Сря Май 14, 2014 12:26 am
Профил
Аватар

Много е вероятно в близките месеци аз да започна да проектирам подобно животно. Дали ще ми се получи - не знам. Но едва ли ще е опън проджект. Имам си вече някаква идея каква ще е инвестицията - няма да е никак малка - и във време и в пари. Така, че едва ли ще се получи "форумен съвместен проект".

@Pif - като цяло при всички ВЕИ преноса на енергията от генератора до входа в мрежата е проблем. При соларите за това правят стрингове на по 500-600 волта. Във фирмата в която работя имаме една вятърна установка с 200 метра кабел - кабела ми е 3х4 кв.см. При максимална мощност само в него имам 50-тина вата загуба. А тая мощност не е никак голяма - около 1 киловат. Та 50 вата са си едни 5%. И това само в кабела. И още толкова като сложиш в инвертора... Напрежението не мога да го вдигам кой знае колко - инверторите издържат в повечето случаи до 500 DC.

Та това дето ще го правя е много вероятно да работи до 700-800 волта. И нещата отиват в едни други филми дето не знам как точно ще ми се получат.

Сря Май 14, 2014 9:25 am
Профил ICQ

Аз преди доста години правих един много тъп грид инвертор. Чисто аналогов, монофазен, без галванично развързване и без грам процесор. Само операционни и оптрони. 10-ина киловата и още си работи някъде прототипа.
Ако ще се борим за гугъл наградата няма как да е опън сорс.
700-800 волта не са много. Ако отидеш на 2 киловолта нещата стават притеснителни. Хората правят активни пауър фактор коректори на 25 киловолта директно - без трафове, без понижаване. Стиковат ИГБТ-та. Сега има много хубави 4 киловолтови за без пари. Та за твоите 800 волта нещата са песен. Само ти трябва много хубаво управление на транзисторите. Там си е доста ноу-хау. Другото е просто.

Сря Май 14, 2014 11:28 am
Профил
Аватар

Да де ама всички low budget инвертори си ги правят до 400-500 волта максимум. И досега единствения правен конкретно за вятърен генератор който съм виждал също не носи голямо входно. Всички останали най-разпространени (в категорията до 5 киловата) са соларни с пренаписан софтуер на интерфейса да изписва "wind" вместо "sun". В последните 3 години се занимавам с вятър и контрола на вятърната машина е много важен за производителността - досега не съм видял нито един инвертор дето да има някъв по-смислен алгоритъм за това нещо. Затова шефа иска да си правим наш си инвертор, ама засега няма пари да се занимава и с това. Та купуваме разни китайски боклуци и после си ги блъскаме в главите. Имам един Sieb&Meyer 5kW - той е дето е правен за вятърна машина, обаче последно като говорихме с немците, казаха че са го зарязали тоя проект - не бил икономически изгоден. Другите - WindyBoy на SMA - соларче - иска куп допълнителни неща за да стане вятърно, Aurora - същата история ама поне мога да го излъжа да прави каквото искам. И на последно място GinLong - китайски боклук - ако някой прочете това случайно - да бяга надалече от тая греда...

Сря Май 14, 2014 11:54 am
Профил ICQ

Ако си изфантазираме какво би представлявала задача за $1М (защото аз не вярвам това да е истина) - тя би трябвало да бъде нещо такова:

Да се създаде микро-инвертор със следните рамкови параметри:
1. да е с усреднена ефективност над 96%
2. да работи с един или няколко панела
3. MPPT с ефективност над 98%
4. без нужда от комуникационна кабелна мрежа (тоест или powerline комуникация или радио)
5. живот поне 10 години без поддръжка
6. автоматично синхронизиране със стандартните мрежи (220V/50Hz и 110V/60Hz)
7. (най-отзад, но най-важното) специфична цена под $0.35/Wp (сегашните са около $0.7/Wp)

Те фирмите които се занимават с това ще си го постигнат и без някой да им обявява каквито и да е награди...

Още нещо интересно - преди няколко години една холандска фирма нашумя за кратко с разработката си за много евтин и надежден микроинвертор (с много малък брой части) и с намерението да публикуват дизайна (да го направят opensource). Няколко месеца преди това да стане, SMA купиха цялата фирма и повече нищо не се чу за тази разработка.

Последна промяна DanielDimov на Сря Май 14, 2014 2:40 pm, променена общо 1 път

Сря Май 14, 2014 12:48 pm
Профил
Аватар

Е какво да стане - SMA в момента имат много сериозен пазарен дял в БГ. Предполагам, че е така и в други държави. Цената им е съизмерима с италианските Aurora, ама са немски.

Сря Май 14, 2014 12:56 pm
Профил ICQ

Хммм утре да взема да пусна PR новина че в края на месеца ще пускам микроинвертор с параметрите на колегата даниел ... току виж до 5-6 месеца някой поискал да ме купи ... за 10-на млн бих го продал, някой друг милион никога не е излишен, а те така или иначе няма да го позлват, т.е. това че го нямам няма да им е проблем, поважното е че и никой друг няма да го има, нали така ???? мисля логиката е желязна.

Чет Май 15, 2014 1:30 am
Профил
Аватар

DanielDimov написа:
Ако си изфантазираме какво би представлявала задача за $1М (защото аз не вярвам това да е истина) - тя би трябвало да бъде нещо такова:

Да се създаде микро-инвертор със следните рамкови параметри:
1. да е с усреднена ефективност над 96%
2. да работи с един или няколко панела
3. MPPT с ефективност над 98%
4. без нужда от комуникационна кабелна мрежа (тоест или powerline комуникация или радио)
5. живот поне 10 години без поддръжка
6. автоматично синхронизиране със стандартните мрежи (220V/50Hz и 110V/60Hz)
7. (най-отзад, но най-важното) специфична цена под $0.35/Wp (сегашните са около $0.7/Wp)

Те фирмите които се занимават с това ще си го постигнат и без някой да им обявява каквито и да е награди...

Още нещо интересно - преди няколко години една холандска фирма нашумя за кратко с разработката си за много евтин и надежден микроинвертор (с много малък брой части) и с намерението да публикуват дизайна (да го направят opensource). Няколко месеца преди това да стане, SMA купиха цялата фирма и повече нищо не се чу за тази разработка.

Обсъждали сме го това в соларния форум - това е бъдещето на малките покривни централи. Тук колегите се впуснаха да коментират нещата за киловати. А всъщност става дума за инвертор с мощност около 300W, работещ директно в мрежата за НН. Идеята е той да се монтира на гърба на панела. Така във всеки момент можеш да си докупуваш нови панели и да си развиваш централката според нуждите и джоба.

Пет Май 16, 2014 9:03 am
Профил WWW
Аватар

А обсъждано ли е дали си струва да се прави за 300 вата? Щото все си мисля, че дали ще е 300 или 3000 е ще е един и същ гърча да се подкара. Само размера ще е има малка разлика заради, както по-рано казах, кондезатори, дросели, филтри и радиатор... Цената на труда на разбработката ще е един и същ. А то това ще е най-скъпото нещо.

Пет Май 16, 2014 9:23 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща