|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:24 am
| Автор |
Съобщение |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
 Blu Ray надеждност
Някой чел ли е повече за надеждността на блу рей дисковете. Днес ми гръмна един хард диск (може би от топлината, но това е друга тема) и реших че е добре да намеря бърз и надежден начин за бекъп.
По едно време казаха че DVD-тата са супер надеждни, а се оказа че имах доста проблеми със записани DVD-ta (write once). Често устройството се опитва да прочете нещо, сваля скоростта, на едно устройство се чете, на друго не и т.н. Ясно е че при такава голяма плътност на данните всяка драскотина и прашинка са от значение. Но също така се предполага че който е мислил технологията е взел тези неща в предвид.
Четох, че blu ray дисковете имат някакво здраво покритие което намалява вероятността от драскотини. Но съм виждал DVD без никакви драскотини да имат проблеми.
Ако някой има blu ray писачка и я ползва да сподели
|
| Съб Юли 07, 2012 8:17 pm |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Blu Ray надеждност
Не съм ползвал blue ray ама нормалните DVD-та, на които се бекъпвам, ги проверявам изцяло. Имам една купчина maxell от метро (оказа се, че maxell не правят DVD-та от 6-7 години насам... който и да ги е правил тия) които са много зле, понякога пиша по няколко докато станат две свестни. Проверката е: след като напиша целия image, чета го обратно и сверявам двата файла. Май имах веднъж случай да излязат различни ама не съм сигурен, във всеки случай като е кофти просто не успява да се прочете и айде писане отначало. Едва ли по-плътните ще са по-стока. Имам и един куп CD-та, ми от 4-5 опита излизат 3-4 боклука и едно с идеално качество  . Май четох някъде, че verbatim все още правят дискове и били добри. Остава да разбера кои точно вербатим дискове са вербатим  (имах едни много добри после от същия рафт, същата опаковка и едни дето си бяха направо за боклука).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юли 07, 2012 8:34 pm |
|
 |
|
syscop
|
Verbatim не са това, което бяха  или поне търговците внасят някакви боклуци. Последните години купувам само HP (DVD, CD) и нямам оплаквания.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Съб Юли 07, 2012 8:42 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не съм бил клиент на блу-рей... ма като гледам записвачките колко бързо се скапват, не ми се пробват дисковете verbatim купувам от тукнамира се на дунав, ако ходиш при рошавия е наблизо. нямам забележки. по принцип най-евтиния и надежден начин за бекъп на хардове е... харда. ефтинджьос, бърз и като цяло по-надежден от всякакви оХтики. буташ го в някое кьоше в NAS сървър и пускаш някакъв вариант на rsync.
|
| Съб Юли 07, 2012 8:48 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
SD картите и USB флашките са най-надеждни.  пък и ги има в размери същите че и много по-големи от blu-ray. Аз имам писачна на моя асус G73. Ок е засега, но винаги съм с едно наум за важни архиви
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Юли 08, 2012 12:57 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Когато дойдох в щатите ми направи впечатление, че дисковете (и CD-та и DVD-та) са доста по-скъпи, от колкото в БГ (например 50 диска Verbatim DVD-R са около 20$). Не знам има ли връзка с това кой какви внася, но понеже винаги съм ползвал Verbatim, продължих и тук да купувам такива. Никога не съм имал проблем даже и с един диск - нито да не се записал, нито пък да не се е прочел, а за последните 5 г. съм записал над 100 DVD-та и също толкова CD-та. Иначе дето вика дедо най-евтино е на харддискове - имам един райд масив 2TB и отделно и него го бекапвам на един външен 2TB на USB3. Преди време както бях писал тук единия от райд-масива нещо взе да прави номера и го пратих на Хитачи (беше в гаранция) и те ми пртатиха чисто нов. От тогава няма грижи. Та ако питате мен - бекъп на харддискове и за по-сигурно на DVD и нещо друго. Аз лично най-важната информация я бекапвам на райда, външния диск, още един външен диск и на една флашка 16GB. Все едно от всичките ще запази файловете  .
|
| Нед Юли 08, 2012 4:22 am |
|
 |
|
zaphod
|
съгласен съм с дедото, харда е най-надеждното нещо като че ли. флашките са едно по-бавни и второ записа има живот (то май и на харда има де). но аз лично предпочитам отдалечен хард, а не райд. ако информацията ти е важна, резервните копия трябва да са физически далеч едно от друго. иначе аз лично си бекъпвам или на безплатен свн или на флашка.
|
| Нед Юли 08, 2012 7:17 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
То ясно че в облаците най-надеждно, ама още не съм измислил как да бекапвам бързо 100 гигабайта през интернет - с 1 мегабит/сек ще има да ги бекапвам 1 месец  .
|
| Нед Юли 08, 2012 7:54 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Матричните CD са "сравнително" надеждни. Писаните са друга химия и не са, отделно че и има турбо-боклуци. Екстраполирайте си го това за към DVD и BR където размерите са доста по-дребни.  На NAND флаш хептен не бих разчитал - модерните чипове са с около 500 презаписа на блок и битовете се смущават дори при четене само.
|
| Нед Юли 08, 2012 11:42 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
С две ръце съм за Verbatim - каквото съм ползвал е джилязно, не и блурей за съжаление. Тези дни ми дотрябваха дори дискети и единствено тяхните не направиха проблем. Има друго обаче: на старите записвачки не се харесват нови модели дискове и дори ъпдейтване на фърмуера (ако го има) не помага много. За бакване не бих избрал точно блурея - нова, недоразвита и скъпа технология. Флашките ги пишат за най-непукисти и непрекъснато поевтиняват, също както и SSD-тата. Някой USB диск съхраняван на подходящо място също не е за пренебрегване. А може и по бонговски: стар и изпитан комп с RAID1, системата на отделен 
|
| Нед Юли 08, 2012 12:07 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами на мен единствените ми оцелели за сега архиви на оптичен носител са на истински Maxell DVD+R. И двата диска са добре. Само ще отбележа, че дисковете са купувани когато все още DVD-та се продаваха само по един в кутийка. Сега от кауфланд два пъти купувам някви уж хубави (и уж еднакви) - едните добре, другите даже не щат да се пишат. Ама на такива само филми на детето пиша...
|
| Нед Юли 08, 2012 12:18 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
пак според мен, всякакви райдове са безСмислени.
физическото раздалечаване е е от особена важност, поне за мен. тука все още има вероятност един ден да си влезеш в офиса и той да е опразнен. и тази вероятност, за съжаление, е пак с положителна тенденция. връзката ми е на 100мбита навсякъде, дори през ВПН-ите, така че това не е от значение. rsync-а копира само разликите във файловете, така че Голямото Копиране е само еднократно или при инфекция.
SVN и приятели са друга бира, но пак се бекъпва с rsync. виж, traс-а е по-сложен, но не чак да те откаже
|
| Нед Юли 08, 2012 2:51 pm |
|
 |
|
tgi
|
Оф а какво да прави човек с данните, които не иска да са му публични (т.е. никога да не текат по мрежа). Не са ми толкова голям обем - най-вече става дума за алгоритмите на преобразуване в спектрометъра, това е, което други опитват 20+ години и не могат и да се доближат - ама не е толкова лесно човек да прецени от кой сорс какво може да изтече. Даже не че не е лесно ама не е практично. Та затова целия ми r&d диск, в който ценната част е към 700 мегабайта - от тях 30 до 50 са сорсове - е на DPS машина, не ходи на друга. Пиша го периодически по разни охтики и това е.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юли 08, 2012 3:41 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да ама компчето дето си има SATA RAID1 може да е и при баба ти на село  Прехвърляш с USB диск например и за по-сигурно ползваш някоя специализирана програма. П.С.: Засякох се с tgi, ама той е лесен с мизерните си байтове. Последно флашките са под долар за гигабайт така че да му имам проблема 
|
| Нед Юли 08, 2012 3:49 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе някак на тия плътните флашове им нямам вяра (може би щото не ги и ползвам особено). По-съм склонен да се доверя на намагнитени места тук-там или на прогорени точки и т.н. отколкото на няколко електрона затворени в торбичка окис  . То не че нямам EPROM-ове от 80-те, дето да си пазят данните де, ама такова ми е усещането. Пък и тия много ги сгъстиха - макар един 4G флаш дето е тука не съм го хванал да забрави вече няколко години, явно става дума за мои си бръмбари.
|
| Нед Юли 08, 2012 3:56 pm |
|
|