|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:40 am
| Автор |
Съобщение |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
 Живот в Германия?
Предложиха ми доста интересна и сравнително добре платена работа... дотук добре, обаче е в северна Германия. Това ме вкара в тежки размишления.
Доколкото си спомням, поне един колега по форум е живял по немско. Плюс още един, за съжаление вече не участващ. Ще ми е интересен и полезен опита на всеки, който е живял там, или пък е прекарвал повече време.
Засега се дърпам по няколко причини: -лош климат -липса на природа -лоша храна -особености на местното население -гадна бюрокрация
От друга страна: и преди, и сега, и сигурно докато съм жив - Германия откъм икономика, индустрия и техника е локомотива на Европа. Най-малкото знаенето на езика им е предимство и отваря врати.
Ще пробвам едно лирично отклонение в стил ДедоБоре:
В локомотива е гадно - шумно, грозно, мирише на дизел. Машинистът е дебел и неприятен тип, оригва на вурст и бира. Във вагон-ресторанта е весело, хората се черпят и пеят канцонети. Само от време леко нервно се оглеждат за келнера със сметката. В спалния вагон е пълно със спящи и хъркащи, които чат-пат се разбуждат, поглеждат навън и пак захъркват, сумтейки. Към края на композицията са накачени някакви древни вагони, пълни с пенсионери и цигани. Там всичко е изхабено и изкъртено, колелетата издават неприятно скърцащи звуци, някакви налудни подхилваши се пичове се бъзикат с пътниците и с една ръка се държат за ръчната спирачка, и никой не знае дали не биха я дръпнали. Композицията минава покрай разни бивши гари и катуни - от там някакви типове хвърлят камъни, други скачат във влака в движение, трети се опитват да крадат релсите. Поне едно е сигурно в тази картинка - без локомотива всички сме на къра.
_________________ Manners maketh man.
|
| Сря Мар 11, 2015 1:07 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Живот в Германия?
Аз на твое място не бих отишъл.
|
| Сря Мар 11, 2015 2:03 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ходи виж. Винаги можеш да си тръгнеш, но ще ти останат спомените от ново място.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Мар 11, 2015 10:33 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Да, и аз съм на тоя принцип.  Никой не е роб и може да ходи където си иска по всяко време.
|
| Сря Мар 11, 2015 11:28 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Ако не отидеш, цял живот ще те гложди какво ли щеше да стане ако беше отишъл. От друга страна ако в моменста си в Австрия може да се окаже, че отиването в Германия е стъпка назад в някои отношения ...
Относно доброто заплащане - ако си още в 20-те, сам и нямаш семейство можеш да правиш всякакви компромиси. Ако смяташ да ходиш със семейството и да се плаща наем и да се гледат деца само с една заплата под 4-5к не си струва. Ако не е на заплата а консултантска работа надницата трябва да не е под 300-400. Иначе няма да може да си позволиш нормален живот след като платиш всичко което се полага на държавата за да инвестира в местни религиозни конфликти и нестабилност.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Мар 11, 2015 12:15 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами, зависи от къде идваш. ако наистина си живял във Финландия няколко години, в Германия вероятно ще ти се види голям купон. зависи как възприемаш "висящия с една ръка на аварийната спирачка" - като пич или като хулиганин. пък и е малко по-здравосоловно да се наливаш с бира, отколкото с водка някои страни на германската социализация са вбесяващи, но човек привиква с всичко. в началото, това че автобуса пристига на минутата на спирката е въодушевляващо, но по някое време може да почне да те нерви. зависи колко си чувствителен към ред и подреденост. не уточнваш коя част от севера си взел на мушка. западния и източния север се различават. природа ще имаш повече от финландско, снега се заменя с дъжд, зеленото е повече през годината. колело може да се кара доста повече месеци в годината. за манджата си прав - трудно се намира не-химическа храна. но е по-добро от холандско все пак. аз за почти година в ниската земя турих 7 кила отгоре, хем внимавах какво ям и полагах големи усилия да се движа повече. германия не е моята страна, в която бих си купил къща и да чакам пенсия. за изкарване на кинти - бива. явно икономиката крета, а няма кой да работи. трудно е да ти даде съвет човек.
|
| Сря Мар 11, 2015 12:34 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Ако не си женен- върви, винаги можеш да направиш ревизия.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Мар 11, 2015 12:44 pm |
|
 |
|
mountaineer
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Да, това определено е така. Имах възможност да усетя целия контраст между двете места в рамките на няколко дни - като обстановка и хора. Веднъж преживях нещо подобно между Полша и Словакия - Банска Бистрица ми се видя рай пред безкрайните полски поля и грозни градове. Иначе, Финландия си има природа бол - (истински) гори и езера. Докато в Германия отдавна са изсекли и бастисали всичко. Особено неприятни ми се виждат ветрогенераторите и соларните паркове, и претенцията им че са по-по-най еко. Женен не съм, но натам отиват нещата... наближавам 30 и все по-малко ми се правят някакви неща само заради купона. Та затова цялата работа хем боли, хем сърби За мястото - става дума за Брауншвайг, леко на изток от Хановер. Работата е по-скоро интересна, отколкото за изкарване на кинти. А за типовете с ръчната спирачка - под "пичове" имам предвид хулигани-"пичлигари".
|
| Сря Мар 11, 2015 1:20 pm |
|
 |
|
741
|
Приятен град е. "Работата е по-скоро интересна, отколкото за изкарване на кинти" - в метрологичния институт ли отиваш? Няма да ти липсват горите, самото PTB е извън града, в нещо средно между парк и гора 
|
| Сря Мар 11, 2015 1:29 pm |
|
 |
|
mountaineer
|
Позна Да, видях го мястото, тип кампус-парк е. А относително доброто плащане (като за такова място - не-фирма) сигурно е затова, че трудно си намират хора. В началото ми задаваха едни такива въпроси, все едно преди това са интервюирали няколко дебила. Което може всъщност да е било точно така...
|
| Сря Мар 11, 2015 1:43 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Брауншвайг си е супер градче. Аз ще съм там септември- октомври. Може да пием по бира, ако се засечем.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Мар 11, 2015 2:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
пропуснал съм, че ще местиш от Австрия.
метрологията е спокойно място. ще научиш много нови неща. сроковете са по-скоро пожелателни, далеч е от чалга натиска. надали някой ще ти казва: трябва до 3 месеца да пуснем микроконтролер с джакузи, защото конкуренцията е анонсирала такъв с душ и мениджмънта реши, че трябва да ги изпреварим.
|
| Сря Мар 11, 2015 2:03 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
|
| Сря Мар 11, 2015 3:44 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
В момента си идеална позиция да направиш най умното нещо в живота си както и най глупавото  Щом си обиколил вече няколко страни в северозападна европа едва ли ще те изненада нещо в Германия ... по скоро ако може да изкараш и известно време някъде по средиземноморието да си прецениш къде по те кефи - не е като да няма разлика  Ако искаш да работиш нещо интересно и добре платено - silicon valey UK също е добър вариант за вадене на пари. Е, все пак май най хубаво е в Swiss ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Мар 11, 2015 4:36 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе UK, Silicon valey и Swiss нямат нищо общо едно с друго. Ако е за живот сигурно от цяла европа мен лично ми харесва в Италия и в UK, но от гледна точка на работа идея си нямам, навсякъде заплащнето не ми се струва добро, но то и от гледната точка много зависи. Лично според мен на тоя етап САЩ не би следвало да са ти цел освен ако нямаш легален начин да отидеш и да работиш, т.е. зелена карта, айде и някоя работна виза може но това е доста несигурно според мен в твойто положение, особенно ако има деца или са на път/планирани. За европата ... за човек който иска да работи а не да прави бизнес може би е по добре в социално отношение. Мен лично Германия никак не ме влече в почти никакъв аспект, севрните страни също, UK e малко по добре, но аз предпочитам по слънчеви локации.
|
| Сря Мар 11, 2015 4:46 pm |
|
|