Отговори на тема  [ 79 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Строителство - бетон с метални фибри за топлопроводимост 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Строителство - бетон с метални фибри за топлопроводимост
За покритие над водно подово ще правя замазка - 40-50мм. Понеже купешките дето ги водят за подово са сериозни цени на кг, а реално я имат, я нямат 10-20% подобрение на топлопроводимостта, търся алтернатива стил "направи си сам".
Стандартният бетон го армират понякога със стоманени "фибри". Това е за якост и май е тотална алтернатива на прътовата армировка.
Дали за моята замазка няма да стане да объркам с подходящи дребни стружки - примерно мед, месинг, бронз, алуминий? Може допълнително от другите (PP) фибри да сложа да не се пука, но тя тази замазка ще е покрита отгоре с гранитогрес.
Кой материал ще е ОК в такава среда (да не корозира много) и къде може да има достатъчно тънки стружки да са удобни за работа?

Съб Май 02, 2015 7:08 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Строителство - бетон с метални фибри за топлопроводимост
Ко - Не :)
Не си вкарвай автогол - изолирай отдолу и топлото ще не ще - ще ходи нагоре - пък било то и през обикновен бетон.

Съб Май 02, 2015 7:35 pm
Профил ICQ

@gicho, фибрите ги има но се месят със бетона едва ли ще са ти от голяма полза. По скоро слагай арматурна мрежа отгоре за да не се цепи и си лепи плочките. Много готина топлина но трябва да можеш да я регулираш! Един познат направи грешката върху замазката да сложи ламинат и посред зима ще умре от студ и разби апартамента. :lol: После се оказа пък че много се нагрявало и без телици не ставало и т.н. Много е канцерогенно и вдига всичкият прах горе. Топлината е приятна, но пак си помисли дали да не се откажеш навреме. Няма как под тръбите да нямаш изолация, моите комший сложиха електрическо подово в замаската и зелето ми в мазето ставаше за отрицателно време а вътре такава жега беше че не се търпи. :D На следващата година си купиха климатик и сега малко по бавно става зелето. :D

Съб Май 02, 2015 9:49 pm
Профил

Вкарал съм в замазката при мен , едно Pt1000 , да меря температурата в 'плочата' над тръбите. Колко му е и терморегулиране да дялне човек , щото в един момент не става да ходи без чехли , ако не е нестинарка де :) . Отдолу съм ръгнал 5 см. фибран. Заеби стружките , край стените май сложих тънък стиропор 'вертикално' , да може замазката да се разширява.Другото дето съм направил , тръбата съм я навил на спирала , така най плътно може да се покрие площа.(от центъра на спиралата извода е в изолацията отдолу)
Под спиралата има армираща мрежа , и към нея с 'миши опашки' е закрепена тръбата.

Нед Май 03, 2015 9:50 am
Профил ICQ

Подовото има един съществен проблем, който няма нищо общо с ефективността - много е инертно. Когато имаш 4-5см замазка + още 8-10мм лепило и отгоре теракот, тази маса акумулира сериозно количество топлина.
Във веригата за контрол на температурата се появява една сериозно закъснение. Когато цялата сграда е добре изолирана тази акумулирана топлина (разбирай кондензатор) ще се зарежда и разрежда бавно.
Бавното зареждане е ясно и не е голям проблем понеже изстиването на стаята (изолирана) става бавно и контрола може лесно да се справи.
Само че разреждането също е доста бавно - когато зимата изгрее едно хубаво слънце и почне да вкарва по 1-2КВт топлина през прозорците контролът не може да се справи. Електрониката спира термопомпата рано, само че отдаването от пода към стаята няма да намалее в близките 1-2 часа. Та така, сутринта към 10-11 часа имаш едни "комфортни" 27-28 градуса в стаята.
Специалните замазки за подово ги дават да реагират по-бързо. Само че са цифра, параметрите им са доста близки до тези на бетона, и доколкото виждам цялата разлика идва от това че мерят с тяхна замазка 30мм, срещу бетонова 50мм :wink:

То в случая не съм сигурен дали "метализирането" на замазката ще помогне - топлопроводимостта ще се подобри но акумулиращия капацитет май не? Може би ключа е в това да се намали дебелината максимално за да се намали акумулираната топлина. Но това си има граници за да не се спука пода.

А за ламинатите над подово - има специални такива за над подово - нямат разлика в топлинните параметри но са изработени с химии, който не отделят отровни газове когато бъдат стоплени. Отделно ако е в апартамент, дано да не е спестил от изолация отдолу? Ако го е сложил върху 2мм шумоизолираща подложка за ламинат върху стоманобетона, няма да се стопли.

Нед Май 03, 2015 10:20 am
Профил
Аватар

Аз не бих ползвал нищо по-калпаво от платинени нишки!
Ай стига глупости: ръгай качествен ламинат и забрави за подово! Иначе - плочки, ама от тях толкова ми е писнало!
Снощи бях на гости, искаха ми запалка ама я изтървах на пода и тя се пръсна...

Пон Май 04, 2015 12:31 am
Профил

Съболезнования за запалката, но има и добра новина - все пак подът е издържал теста, можеше сега да имат дупка в ламината ... :lol:
Ламинатът мисля да го пропусна, не заради подовото, ами по принцип за цялата къща :) - не знам защо вместо метални стружки искаш да ме набуташ на дървени стърготини в сос от незнайни смоли.
Говорим за нещо от сорта на няколко стотин грама на квадратен метър. Сравни го като цена на квадрат от 2лв/кв.м за хидроизолация, 10+лв/кв.м за топлоизолация, бетон, замазка, тръби, арматура, плочки, сложи и ХХ лв/м2 за труд за всичкото. Алуминий нов е на 8-9лв/кг. Не знам на колко изкупуват стружките, да кажем на половина, излиза 2лв на м2 за 300..400грама
Само се чудя какво се случва с алуминий, заровен в алкална среда? Мисля че мога да намеря изрезки от меден проводник (намотки), под 1мм, но са лакирани и ще искат преоразмеряване с гилотината (или брадвата) преди полагането.

Та така де - кои производства изхвърлят най-тънки алуминиеви отпадъци? Може би дори прах?

Едит:
Цитат:
тръбата съм я навил на спирала , така най плътно може да се покрие площа.(от центъра на спиралата извода е в изолацията отдолу)

Спиралата е добре че нагрява по периферията повече, а в центърът на стаята малко по-малко - но проблемът е с излаза на централната тръба, и аз си мисля да я пусна отдолу във фибрана че иначе ще изяде много мат'риал. Другата опция, от която още не съм се отказал, е меандър.

Пон Май 04, 2015 2:17 am
Профил

gicho написа:
...
Спиралата е добре че нагрява по периферията повече, а в центърът на стаята малко по-малко...

Начи то нагряването ще зависи и от гъстотата на витките , ако ги направиш по периферията по нагъчкани-съответно... :) А като дялках моето подово , така и не разбрах как се смята дължина на спирала . Ади аз съм скаран с математиката , ама имам авер дето уж е в час , и той не изкопа инфо. По метода проба-грешка , хакнах 100 м тръба на площ 5х4 м . Умувам дали не е било по удачно да се направи на 2 кръга по 50 м. , ама другия път...(тати обеща да ми купи колело... :) )

Пон Май 04, 2015 7:12 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Най-добре е в бетона да се сложи пластификатор и полипропиленови фибри. Пластификатора е за да може бетона да проникне в дребните детайли на "терена", а полипропиленовите фибри помагат много добре против напукване в последствие.

Иначе аз съм по- фен на отопление в стените вместо в пода. Има следните предимства: по-добра конвекция в стаята, по-малко прах, по-евтино изграждане (заради факта че не ходиш върху тръбите - материалите и количествата им са на по-ниска цена) и най-голямото предимство - става освен за отопление и за охлаждане.

Пон Май 04, 2015 9:19 am
Профил
Аватар

По непотвърдени данни, от едни юнаци занимаващи се с ОиВ, през пода също можело и да се охлажда...

Пон Май 04, 2015 9:37 am
Профил

Вместо полипропиленови си мисля за стъклени - ако е против напукване. А металните са за топлопроводимост, не за якост. Може и само метални, но има рискове.
Иначе спиралата и равномерно да е наредена, в единия край топли повече - там, откъдето влиза топлата вода, примерно 30 градуса. Докато излезе от другия край (в центъра) е станала примерно 25, затова има градиент. Ако не си сбъркал посоката на водата получаваш повече топлина в периферията около стените и по-малко в центъра.
А сметките са хидравлични - смята се напора на помпата, който трябва за да върти количеството вода и той се балансира със хидравличното съпротивление на тръбите (има го като графики в спецификациите). Казват че от там може да се спечели икономия в консумацията на помпата (ако не я караш да прекарва цялото количество през 100+ метра тънка тръба).
100 метра са въз множко, казват, освен ако си на 20+ мм тръба. Двата кръга (по 50м) са подобно количество тръба, но позволяват отделно регулиране, както и връзване "паралелно" за да изглеждат като една по-дебела (по-пропусклива) тръба. Т.е. може да се пусне спокойно 16-17мм тръба. Която пък е по-изгодна, и накрая може и по-евтино да излезе (е, кранче, вентилче горница ще има но те си имат полезно действие).
Ти с какви тръби си го въртял? Pex-al-pex или специалните "маркучи" без алуминий?

Пон Май 04, 2015 1:23 pm
Профил
Аватар

Щото пита за алуминий в алкална среда: много по-гадно от в киселинна! Ще стане един бял и добре изолиращ прах...
А тя запалката на плочки падна - една от причините да ги мразя. Моят ламинат не мирише - предполага се, че не изпуща, и с изолацията си върши работа на половин подово. А звукоизолацията?

А подовото е гот само като помощно отопление ако си с плочки/мрамор. Като седнеш на маса/бюро и отдолу вземе да те бие топъл въздух в мутрата - бррр!

Пон Май 04, 2015 7:22 pm
Профил

Ако е с шотландска пола друг е кефа. :D

Пон Май 04, 2015 9:35 pm
Профил

bongo_x2 написа:
...и с изолацията си върши работа на половин подово. А звукоизолацията?

Сигурно, даже зимата трябва да отваряш че не се търпи жегата... :D 10мм изолация няма как да върши работа, пък ако ще да е махагон. Сега съм с ламинат и подложка и то по-дебела от стандартната - зимата долу до ламината е 17 градуса, на нивото на главата ми като съм седнал е около 21-22 а горе до тавана е 24 и нагоре. Нищо общо с подовото. Отделно радиаторите за тази площ ми излизат на цената на тръбите за парното, а ако са преоразмерени (200-250%) радиаторите за да се работи с ниска температура на водата (термопомпа), съвсем е набутвация спрямо подовото.
Каква звукоизолация откъм пода? Подложката, дето я слагат от пенополиетилен (или пенопропилен, не помня) сигурно изолира. Въпросът е че и ламината, и гипсокашона имат кофти свойството да кънтят и да отразяват всеки шум, вместо да го поглъщат. Самата акустика на стаята кънти на евтино.
А като отговор на твоя въпрос със запалката - предполагам си виждал какво става с ламината ако жена ти полее обилно китките, някой твой гост изтърве чаша вода, или детето поиграе с воден пистолет.

Цитат:
отдолу вземе да те бие топъл въздух в мутрата

Това и да искаш, трудно ще го постигнеш - имаш примерно 20кв.м стая, цялата повърхност е топлоотдаваща. Сещаш ли се колко десетки киловата трябва да вкараш за да постигнеш такъв ефект? На жената сигурно ще и допадне идеята, но няма как да стане. Температурата на пода не се вдига над 30 градуса, просто не се налага (онези 20кв.м при делта 5 градуса правят ... абе много :) ). Това не е климатик, вентилаторна печка или друг подобен "точков" източник. А и както вече се спомена, като се разпределят тръбите се прави така че в края, по периферията около външните стени, да се концентрира по-голяма част от топлото заради по-големите загуби там. Препоръчва се ако знаеш къде ще ти е хладилника да пропуснеш зоната отдолу и да не го топлиш излишно. Не че скоро ще ги стигнем тия дето са го измислили, особено с тая любов към "изгодното".

Пон Май 04, 2015 11:07 pm
Профил
Аватар

Номерът е, че всичко горепосочено съм виждал (що квартира съм сменил), но тъпо и упорито гласувам за ламинат и "нормално" отопление.
Всеки е свободен да си експериментира.

Пон Май 04, 2015 11:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 79 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща