|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:38 am
| Автор |
Съобщение |
|
morpheous87
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Авг 07, 2010 8:47 pm Мнения: 239 Местоположение: София
|
 DIY отопление на волана
Здравейте, взех си нов волан, и тъй като мисля да се заиграя с полиуретанова пяна и претапициране на волана, реших да му сложа и отопление. Не че е мега необходимост, ама ей така, що пък не. Така или иначе ще го разкостя целия. Идеята ми е за някакви насоки. Търсих някакви лентови нагреватели за 12волта, или специални за това приложение, но не намерих достъпни и удачни варианти. Затова си мисля да си направя един "бързовар" на 12волта с кантал. Трябва ми помощ да реша горе долу колко W трябва да сметна реотана да е. Мислех си нещо от сорта на 30-40W? Дали ще е достатъчно за бързо стопляне? Върху него ще има само облицованата кожа. Трябва и да не е прекалено мощтно за да не запалим или изгорим нещо. Ползвах някакви калкулатори , и ако речем че диаметъра на намотката ще е около 30мм, при 0.81мм кръгъл кантал, ще ми трябва приблизително 1.30м дължина на кантала. Някой, ако знае някой фабричен отоплител колко вата е да казва, китайските отоплители ги гледам около 40W (дето се захранват от запалката). Още един въпрос, едно време на бързоварите се слагаха едни термо тръбички, дето не прегарят от топлината. Идеята ми е да мушна кантала в такава тръбичка, и така да омотая около волана. Та как се казва тая тръбЪ ? Изобщо всякакви насоки, съвети и хейт ще са от полза 
|
| Сря Юли 15, 2015 2:34 pm |
|
 |
|
PhilipZ
Регистриран на: Нед Мар 31, 2013 12:17 am Мнения: 279 Местоположение: София
|
 Re: DIY отопление на волана
Мисля, че 40 вата ще са много. Ще има ли електроника за регулиране или ще работи на пълна мощност? Не че не е вариянт и да го включваш за 5 сек и след това да го изключваш пак за толкова или по-малко. Измери масата на волана (нали е гол в момента). От какво е направен? Ще имаш или термоизолация под кантала? Според мен ще е по-добре да навиеш кантала напречно на обиколката на кръга (както се навива тороидален трамсформатор). Верно че ще е бая играчка, но така ще ти е равномерно разпределен проводника. Мислил ли си как ще отведеш захранването - ако ти е 40 W, тока ще е ~3A което не е шега работа през четки.
|
| Сря Юли 15, 2015 2:52 pm |
|
 |
|
morpheous87
|
За електроника ми е минавало през ума, не е проблем да се сложи някакъв ШИМ, но не съм решил. Да мотая по самият обръч, не се бях сетил, но и нормалното навиване при 15-20 намотки през целия волан, мисля че ще се получи равномерно. Изолация може да сложа под кантала, но това ми беше един от въпросите, за онея термо тръби, дето са като шлаухките но не се свиват. Мисля в такава тръба да е кантала и така да се намотае. 3А ток не е малко, а трябва да минава през лентовия кабел на волана. Няма четки, с куплунзи е, но не знам колко са дебели проводниците в лентовия кабел и дали ще устискат. Мога да намаля на 30W, или пък да тествам полеви на волана с различна мощност и да видя как топли. Основата на волана е алуминиево магнезиева сплав, мо между нея и кантала ще е полоуретановата пяна.
|
| Сря Юли 15, 2015 3:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
40 W са ужасно много, 5-10 според мен, като и това сигурно ще му е много, нали не искаш да ти пари на ръцете  Иначе тази пък екстра никога не ми е праивла впечатление и ми се струва крайно безсмислена, виж ако имаше охлаждане на волана е друго нещо  ... но за мен и отоплението на седалката е безмислена екстра, не го ползвам ако ще и -40 да е навън, просот ме дразни нещо като ми грее.
|
| Сря Юли 15, 2015 3:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Отиди си вземи един утопляем волан от някоя морга и му вземи реотана. Голям гъдел е тая екстра, особено ако зимите са като чикагските 
|
| Сря Юли 15, 2015 3:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, теб та знаем че си болен 
|
| Сря Юли 15, 2015 3:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе не знам за Чикагските зими но Лас Вегаските лета са си ... майката, не се пипа ... все си мисля че колкото и да е студено се преживява, ама това като се нагрее буквално не се пипа, как не се топи не знам .. та друго си е охлаждане, иначе ... ясно е че невроните ми са заформили странна стуктура но това е непоправимо а и дори да беше едва ли има смисъл, аз съм си ОК да му мислят другите 
|
| Сря Юли 15, 2015 3:17 pm |
|
 |
|
morpheous87
|
За охлаждане трудно ще стане, да се върнем на отоплението  Някой да ми каже как се казва тая изолационна тръба за кантала и от къде да намеря ?
|
| Сря Юли 15, 2015 3:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не знам точно за коя говориш, стъклен шлаух може да свурши работа води се стъкло-лако тръба някъде, има и термоустойчиви шлаухи също. Не се сещам за друг изолационен шлаух, може и да има.
|
| Сря Юли 15, 2015 3:51 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
За изолация - самозалепващ стъкло-тефлон. Неприятното е, че е скъп а и леко екзотичен. Другото за което се сещам е каптоново (полиамидно) самозалепващо тиксо. То поне се намира относително лесно, евтино е, и издържа на висока температура, че имаше и някаква не лоша топлопроводимост.
|
| Сря Юли 15, 2015 4:05 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
В Бриколаж имаше, последно като ходих. Иначе и на много други места съм мяркал, ама конкретно не мога да се сетя. Лошото и е че като не уцелят нещо лака/силикона, с който е пропита, той след време се разтича.
|
| Сря Юли 15, 2015 4:09 pm |
|
 |
|
morpheous87
|
За топлоизолацията вече всичко мисля е ясно, какво и от къде. Остава да се реши колко вата да е реотана - 20W ?
|
| Сря Юли 15, 2015 4:18 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Ако искаш да се стопли бързо, примерно за минута, трябва ти дори повече, но ще трябва да правиш някакъв контрол по темпратура и да го изключваш/регулираш. Ако разчиташ да работи постоянно на някава мощност, ще трябва да го чакаш много. Иначе волана 20 вата може да разсее. Ама за колко време ще се стопли никак не е ясно.
|
| Сря Юли 15, 2015 4:32 pm |
|
 |
|
morpheous87
|
Хмм, то вярно, че не описах както точно очаквам от този подгрев... Мисля че единствената смислена цел е бързо стопляне, когато се качиш в колата и е минус ХХ. Да стопли волана, за 2-3мин, времето за което и подгрявам двигателя преди да потегля зимата. Колата ще я "тунинговам" и с автономен отоплител, но той няма да стопли много в купето, по-скоро около двигателя и водата в колата.
|
| Сря Юли 15, 2015 4:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ако искаш да му пусна един термален анализ  .. малко инфо трябва да дадеш, ама и без темален анализ лесно може да се сметне, не е кой знае колк осложно. Топлоотдава навън еиднствено през вала, който не поема кой знае колко, зависи и дали частта която топлиш има директна връзка метал-метал с него. Зависи и какъв е материала отгоре и колко е дебел. Друг проблем е че няма да имаш добър термален контакт. т.е. връзката нагревател - волан няма да е много добра особенно ако използваш от тая стъкло тръба. Това ще предизвика прегряване на нагревателя, дори е възможно да изгори. Малко ти е тънък проблема. Най-добре е да имаш изолационна лента, плътно монтиран нагревател вотра изолационан лента и заливка така че да осигуриш максимален контакт. Зависи дали ще го монтираш за металната част или между него и нея ще има уретан или каквото там формоваш. .... абе от доста неща си зависи. 20 W може да са ОК, може и да не са. Най-простата сметка, ако приемем че волана е с диаметър 40 см, изолационият слой е с дебелина 1 см и широчина 4 и нагревателя е в средата, то имаш : обем 502 куб.см което при по плътен е около 500 г. Ако приемем че началната му температура е -10 а желаната 20 имаш dT 30 градуса. Специфичната топлоемност е доста сложно да с екаже каква е, зависи от уретана реално, да речем че за средно плътен е някъде около 1.5 - 1.8 J/g K което в твоет случай прави 500*1.8*30 = 27000 J , т.е. ако искаш да се стопли за 1 мин това са 450 W .... което ме изненадва като резултат ... и леко обрича задачата ... обрича я защото дори и половината на тази мощност ако искаш да не се загрее до червено кантала поради лошата топлопроводност трябва да го сметнеш така че да има ниска работна температура, т.е. мнооого навивки за да се разпредели по равномерно. Не знам как ги правят фабрично, може би печатни подобни на тези на прозореца .... не съм виждал. Да речем че може да не го топлиш до 20 а до 10 и да не е една минута а по малко .. ама пак дърво. Това което мога да кажа от всичко това, колкото по близо до повърхноста толкова по малка мощност, топлопроводноста на уретана е 0.16 W/m K но това е за твърд полиуретан разбира се, пяната е 0.03 .... та много зависи от структурата.
|
| Сря Юли 15, 2015 6:01 pm |
|
|