|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:19 am
blitzkrieg по кодекса на труда
| Автор |
Съобщение |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
 blitzkrieg по кодекса на труда
Не,че е нещо странно по нашите ширини, но днес съкратиха 3 колежки. Улисан в борбата с поредното безумие ( захранващо модулче) , по едно време идва едната в 11:20 и вика от "12:00 сме съкратени".Та сега ми хрумна следния сценарий - примерно давам някоя платка на колежка да я оправи нещо и отивам до кенефа, връщам се и -ооо, те я съкратили и тя си заминала.Тъжно , но вярно .
|
| Съб Апр 20, 2013 12:21 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Re: blitzkrieg по кодекса на труда
колежки? те какво правеха там по принцип? 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Апр 20, 2013 2:16 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
И какво е това съкращение - с 1 час предизвестие?
|
| Съб Апр 20, 2013 9:09 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Дам, това мяза повече на уволнение...
_________________ Хайде де!
|
| Съб Апр 20, 2013 9:22 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако не го разбрал вече, да знаеш че жените не са като хората (да ме прощават колежките  ) за монотонна и повтаряща се дейност жени са много по-подходящи от мъже. на тях им харесва да правят едно и също, докато мъжа пощурява на 20-тото повторение. а ако са мениджери жените дават особени резултати, по мое мнение не особено приятни. виж, някои професии за жени са оксиморони. "инж.петрова" е много рядко явление, докато "инж. мимето" обикновено придава колорит на фирмения фолклор. уволнението е с месечно предизвестие. но има случаи в които е по-добре да спреш достъпа веднага и да платиш една заплата за нищо, но надали става въпрос за това. във всички случаи обаче не става от днес за днес, поне юридически. пък и зависи как е оформено уволнението - съкращанеие, дисциплинарно и т.н., все пак си има някакви правила и те не са в полза на работодателя. колежките имат право на поне още една заплата и ако шефа не се даде доброволно могат да се оплачат в инспекцията по труда. не, че ще получат нещо, но ще му създадат киселини. това може да се ползва като мека форма на заплаха. съдебна заплаха е умряла работа, трябва да имат железни нерви, много време и ... кинти да го преживеят. понякога е по-лесно да си намериш нова работа.
|
| Съб Апр 20, 2013 10:08 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
абсолютно вярно. бих добавил, че като цяло жените са по-внимателни в работата, но не са генератор на идеи нито пък поемат по неутъпкани пътеки (поне професионално де  ). оттук и традиционно по-ниското им заплащане. в конкретния случай споменат от колегата горе, наистина ми беше интересно каква точно функция за изпълнявали тия съкратени момичета
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Апр 20, 2013 10:31 am |
|
 |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
Не са момичета , лелки  . Монтажнички бяха - запояват елементите. Работили са в радиозавода преди това.Иначе се разбраха уж - някакви обезщетения щели да им плащат, но самия начин по който стана дойде като гръм от ясно небе.Тя работата беше предварително подготвена де.Останалите 4 колежки бяха произведени в отговорнижи по качеството и сега реално официално нямаме монтажнички - така че ще трябва двапът повече да се работи.То в наща фирма реално няма някакво разпределение на длъжностите всеки прави по няколко неща. Аз пък съм от общ работник до зам. щеф  . Относно жените началнички - толкова болезнено познато. Ще кажа само , че така наречената ни "началник производство" е с 2 висши (нито едбо по предмета на фирмата ) и спирам до тук, сещайте се. Такова чудо в живота си не съм виждал, макар да съм чувал , че доста ги има (и не само жени де).
|
| Съб Апр 20, 2013 2:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Относно освобождаването има варианти различни, а и това че от същия ден няма да са на работното си мясьто не значи че има нарушение на кодекса,има много варианти за това, вкл.може да са пуснати в платен отпуск, което много често се случва. Зависиот договора, отклаузите в договора и др. А да се бориш ако наистинанямаш основание е като да пикаеш срещу вятъра, примерно предваитлено си си подписал молбата,това си е лично твой проблем, не е законосъобразно, но ти си го направил така или иначе, няма начин да го докажеш, можедадокарашмалко главоболия на работодателя, но то зависи, ако е голям и има много работници му е всетая щото няй-вероятно постоянно има такива занимания и е в проверки, та един повече все тая. Според мен нашенският кодекс защитава малко повече работника,но може и да е много по зле, примерно франция, е може и да е много по добре, примерно САЩ, но то и там си има негативи тъй че ..... Според мен това е въпрос на договорка, ако си се договорил с един месец предизвестие имаш си еидн месец, ако работодателя ти предложи обещетение ами по добре приеми и напусни по рано,отколкото да влизаш вприключение. Ако обаче си се договорил че може да те уволнят без предизвестие, макар и не по кодекс, мисля че е съвсем редно да го приемеш и да не мрънкаш, както и акосъздаваш неприятности дане се чудишщо си се озовал в пирогов с двасчупени крака да речем. Аз лично не понасям хоракоито се съгласяват с всичко, и в един момент почват да се отмятат и да си търсят правата, без нзачение дали имат права или не.
|
| Съб Апр 20, 2013 6:40 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ако аз уволнявам хора, със сигурност не бих искал да бачкат един месец знаейки че са уволнени. понякога човек се сконфузва ако се смята за виновен и последния месец бачка много (виждал съм го), но в повечето случаи ще иска да навреди. по-добре дай му заплатата и да си ходи.
|
| Пон Апр 22, 2013 7:41 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Егати. Пускам предизвестие, вписвам входящ номер, нося го на "административния директор" (жената на шефа), тя ми каза: - Аз не мога да приема това нещо. Говори с "шефа". - Опитвам се от две седмици, но ... той е все зает.... - Не, не, говори си с него.
След това "шефката" отива в деловодството и нарежда да изтрият вписването на предизвестието в книгата. Междувременно колеги казват, че са видяли двамата шефове да четат предизвестието след работно време, понеже съм го оставил най-отгоре на бюрото. Т.е. и двамата са на практика (пред)известени
Сега, при условие, че аз все пак си имам вх. номер, мога ли да смятам предизвестието за връчено?
|
| Пет Юли 31, 2015 10:57 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това реално ли е? Ако да - качваш си краката на масата, отвряш си бира и чакаш шефа да ти дойде на крак, да му връчиш бумага. Ясно е какъв ще е резултата след това, ама мисля, че те нещата вече са стигнали до там 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юли 31, 2015 11:04 am |
|
 |
|
timt
|
Пускаш по пощата предизвестието, това се получава когато няма кадри и им вършиш работа за жълти стотинки. Бягай от такива работодатели, разходките за тях са по важни от работата обикновено.
|
| Пет Юли 31, 2015 12:22 pm |
|
 |
|
dan
|
ох, искам мирно и кротко да се разделим, без грозни работи. В крайна сметка това е само работа, не съм се им клел във вечна вярност.
Кофтито е, че всъщност съм най-високоплатеният им човек, парите далеч не са единствената причина да реша да напусна. Просто прецених, че за мен минусите са повече от плюсовете и толкова. Даже им дадох достатъчно предизвестие ( 2 месеца без отпуската или 3 месеца с нея). А не е като да няма какво да правя.
|
| Пет Юли 31, 2015 12:35 pm |
|
 |
|
nik
|
оф завалията.... с бай Ганьо няма как да минеш без грозни работи... от мен го запомни... бил съм свидетел на такива малоумия - до вчера проскубаната кокошка... ама днес паника - спря да снася златните яйца... ай сиктир
|
| Пет Юли 31, 2015 1:18 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
един съвет - гледай да не гориш мостовете след себе си. и друг съвет - не се впрягай на думи от типа - останизащото си много си важен за нас/много работа ще има/много пари ще има - вярно е само средното 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Юли 31, 2015 1:47 pm |
|
|