Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Малък продукт тип медицинска електроника 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Малък продукт тип медицинска електроника
Здравейте.
От известно време говорим с един приятел и съм замислил едно нещо - всъщност се касае за малък продукт за измерване на разни медицински параметри, като самия продукт се закача някъде на тялото и мери. Ще бъде с изцяло батерийно захранване, а самото мерене ще е пасивно - имам предвид единствено ще се четат няколко сензора и съответно ще се интерпретират данните (евентуално може да се закачи и някакъв тип безжичен интерфейс към него, но това е в процес на мислене), без да се налага пускане на ултразвук, напрежение или нещо друго към тялото. Самия продукт няма да е за професионални цели, а за изцяло лични, съответно не се гони кой знае каква точност на измерването или пък някакво специално сертифициране за работа в болница.
И тук идва въпросът - за да се продава на пазара такъв продукт (имам предвид всичко документално да е изчистено и да няма законови проблеми) какви сертификати ще са нужни? Ще бъде ли всичко наред, ако в упътването за ползване и на опаковката се напише, че продуктът не е за професионални цели и респективно не може да се разчита напълно на данните от него?
И още един въпрос - за абсолютно всеки един продукт ли е нужно преминаването на тестове за ЕМС?
Общо взето аз самия никога не съм пускал готов продукт на пазара, до сега съм правил мой си нещица за лично ползване и не съм наясно как седят нещата в този аспект. Всеки знае, че ако сковеш нещо и се самоубиеш със същото нещо проблема си е твой, но за други хора искам всичко да е тип-топ. :D

Пет Сеп 11, 2015 8:28 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Малък продукт тип медицинска електроника
Забрави думичката медицина и производните на нея и карай натам.

Съб Сеп 12, 2015 12:45 am
Профил ICQ

Съвета на Цецо ти спестява само част от проблемите, всичк останали свързани с EMC и т.н. остават да важат с пълна сила.

Съб Сеп 12, 2015 7:48 am
Профил

Пулсомер за спортна употреба трябва ли му някаква сертификация?

Съб Сеп 12, 2015 7:58 am
Профил
Аватар

Без да съм специалист на пръв поглед няма как да мине без доказване/деклариране на:
-защита от възпламеняване/взривяване при вътрешна повреда в екстремни условия (механична повреда, ниско налягане, вода,неправилна употреба)
-защита от механични увреждания вследствие дизайна (остри ръбове)
-защита от алергични увреждания вследствие използваните материали
-защита от електрически поражения и радиация(ЕМС)
- ....

Най елементарният отговор на този въпрос може да се получи като се погледне декларацията за съответствие на подобен продукт:
http://support.garmin.com/support/manua ... country=US

Съб Сеп 12, 2015 9:03 am
Профил
Аватар

EMC трябва да минават ВСИЧКИ устройства, 'задвижвани' с ток.

не случайно дори един тостер върви с ръководство от 200 страници, в което пише всякакви абсурдни неща - да не се яде кабела, да не слага във ваната, докато си в нея, да не се удря тъщата по главата и т.н.
е, може и да има един параграф как се пекат филийки, може и да няма. това не е толкова важно. надали ще те осъдят за много пари, ако някой си прегори филийката.

и както казва цецо - забрави думичката 'медицина'
използвай по-отвлечени понятия като 'опазване на околната среда', 'във връзка с качеството на живот', 'озоновата дупка' или дори 'не влияе на менструалния цикъл на кравите в Швейцария'

правенето на едно изделие е 1/3 от работата. останалите 2/3 са тестове, сертификати и защитна документация.

Съб Сеп 12, 2015 10:07 am
Профил

УжасТ, така си и мислех.

@ДедоБоре, според мен се вкарват тези неща в книжките, защото някой вече се е пробвал да ги направи, съответно си е причинил нещо неприятно и се е опитал да осъди фирмата. Макар че за мен само бавно развиващ се индивид може да изпробва тези неща, които пише, но както и да е.

Явно ще трябва да се кръсти продукта с някакво модерно нещо в стил "правим света по-добро място", но това естествено остава за по-натам. То реално погледнато всичко все още е на етапа, където е идея в главата, но реших да попитам предварително за подводните камъни, защото подозирам, че това ще глътне повече пари и време, отколкото самия продукт със всички прототипи до финала.

Съб Сеп 12, 2015 10:30 am
Профил
Аватар

Много ни е трудно да приемем, че съвсем нормален човек е склонен да направи подобни глупости, но повярвай ми - могат. И то не защото са идиоти а защото не си губят времето да мислят за тези работи - оставили са други да мислят за това и си гледат тяхната работа и производителността на труда им е в най-лошия случай двойна на нашата. Правил съм нещо електрическо за UK и изискванията бяха безумни за нашите разбирания - например ел. таблото на машината е сложено на 12 метра височина - на върха на кулата където е съоръжението - за да не може някой да го отвори и да бръкне вътре. До таблото може да се стигне само с вишка - изрично ни казаха да не слагаме стълба на пилона, за да не може някой да се качи и да падне от високо. Пилона трябваше да го направим 3 пъти по здрав за да няма нужда от обтяжки - за да не може някой да тръгне да се качва по обтяжките и да падне. Пилона е с хлъзгава боя, за да не може някой да тръгне да се катери по него (въпреки че е ф800 в основата) и т.н. глупости заради които се вкарахме във филм на ужасите...

Съб Сеп 12, 2015 10:48 am
Профил ICQ
Аватар

те тия неща не ги пишат за разумни хора, а да си вържат гащите. два примера:

някаква кифла взема кола под наем. след 80км стопява двигателя и звъни на фирмата да и сменят колата. при разследването на причината се оказва, че мацката карала на първа, при това изцелиа и добра скорост. съответно фирмата я съди за щетите по колата, но иска пада, защото адвоката изтъква железния аргумент, че никъде в ръководството на колата не пише, че скоростите трябва да се сменят от водача.

на колега на приятел му се спукал маркуча на тоалетното казанче. съответно всичко наводнено, мухъл, абе знаете какво става. понеже къщата била още в гаранция, той кара фирмата строител да му ремонтират всичко - настилки, стени, мебели. съответно сумата стига $50к и той много доволен, че прекарал фирмата да му направи безплатен ремонт. след месец го осъждат да я плати, защото някъде в въководството за къщата пишело, че при продължително отсъствие трябвало да се спира ток, вода, газ, а той не го е направил.

та всички тези абсурдни писаници са по-скоро за юридическа защита, отколкото да имат някакъв здрав смисъл. влезеш ли в съда, там вече нормалната логика не важи.

затова всичко се прави през фирми-бушони. продават ти микровълнова печка но-нейм с китайски произход. ако се окаже че лъчи и рибките на съседа умрат, продавача казва, че ти е продал кухненска мебел, а ти си решил на свой риск да я включиш в контакта. а произовителя обикновено е някакъв офис в някоя китайска дупка, който изчезва при първия признак за предстояща буря и мутира в друго име - от цун-кай-хуй в хуй-цун-кай.

на практика 95% от нещата, които се продават в техно-маркет (условно казано) няма да минат при панталеев. но имат перфектно изглеждаща документация (често гугъл превод от чинглиш) и бизнеса си върви.

да си лоялен и перфектен в днешно време е почти невъзможно. а да си юридически защитен е просто друга задача, нямаща нищо общо с инженерните мисли.

Съб Сеп 12, 2015 11:20 am
Профил
Аватар

То това е другия аспект на нещата. Факт е обаче, че така наречените запданяци имат друго мислене. Аз специално имам поглед само върху англичаните ама са си такива - ще отвори таблото и ще бръкне вътре. Също и с тостера - като не пише че не трябва да го включва, пуска във ваната и същевременно да влиза вътре - ще го направи. После, ако оживее, ще каже че си е мислил че това е по-бърз начин да си затопля водата. Това не значи че са идиоти - същия тоя неидиот може да е феноменален механик-конструктор и идея да си няма от тоци.

Съб Сеп 12, 2015 3:12 pm
Профил ICQ
Аватар

не ми се вярва какъвто и да е инженер да го направи, па ако ще и да спец по язовирни стени. по-скоро ще е поет, филофоф, политолог или нещо още по-отвлечено.

все пак ми се струва неправилно в упътването за бормашината да пише да не си я пъхаш в задника (включена).
а това, че доста хора го правят е друг аспект на съвременната 'западна култура'.

Съб Сеп 12, 2015 3:24 pm
Профил
Аватар

Цекинс, Дедо е прав - западняците не са по-тъпи от не западняците, защото хорската глупост е разпределена пропорционално. Не си гъделичкай самочувствието, че си нещо повече от другите, защото просто не си :D . Всичките тези думички са сложени там от адвокатите на компаниите, защото пък има едни други адвокати, които само дебнат нещо да не е споменато и после се изкарват едни милиони долари обезщетения за норматив :) . На никой не му звучат тези неща логично, но са си там, за да може някой да си вържи гащите в случай на съдебен процес.

Съб Сеп 12, 2015 4:39 pm
Профил
Аватар

А не са ли там защото се случват?

Аз съм далеч от мисълта да си гъделичкам самочувствието. Къде казах че са тъпи? Точно обратното. Ама айде ще го кажа по друг начин - те са добри в това което правят и не се стараят да знаят всичко останало. Ние понеже сме "всичкоможещи" и "всичкознаещи" трудно постигаме 50% от производителността им.

Съб Сеп 12, 2015 8:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Не, не са там защото се случват, а защото някой е съдил ороизводителя с подобно извинение.

Съб Сеп 12, 2015 8:54 pm
Профил
Аватар

Сетих се: преди години като си купих голямо ТВ седнах да му чета ръководството и стигнах само до втора или трета страница - пишеше да не го влача за кабела по пода, защото подът можело да се надраска. Не се майтапя!

Съб Сеп 12, 2015 10:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща