Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Освобождаване на пратка от китай. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Освобождаване на пратка от китай.
Имам една пратка от aliexpress. Пристига по DHL.
Китаеца е пуснал някаква символична стойност.
DHL искат фактура с реалната стойност.
Китаеца не ми праща.
Пратих им скринщот от aliexpress-a но не ги устройвал. Имало още 2 стоки в поръчката и не можело.
Аз от преди имам наблюдение че DHL са смотаняци и не им пука за клиента сега пак се сблъсках.
Предлагат ми да върна пратката заради некоректно оформени документи.
Някой има ли опит с такава ситуация?

Сря Фев 10, 2016 11:30 am
Профил

Мнение Re: Освобождаване на пратка от китай.
Поразпитай дали във вашето село няма някой добър агент който се занимава с митничари и го наеми той да свърши работата... А може и сам да се бориш, ако ти се занимава и имаш нерви.

Иначе зависи дали DHL се заяждат или митничарите (има разлика). По принцип митничарите могат дори при напълно изрядни документи да се усъмнят в "реалната" стойност. От тук нататък вариантите са да им занесеш фактура с друга стойност дето им харесва повече, без значение дали фактурата е реална (това си е пълен абсурд, както и да го гледаш). Другият вариант е да ги оставиш те да определят стойността, за целта пускаш молба до "началника" да назначи комисия. Самата "комисия" е пълен фарс, ровят из интернет за нещо подобно и си измислят някаква цена. Пълна пародия, особено ако става дума за малка сума. Аз съм имал случай за нещо, което струва 7$ с оригинална фактура и т.н. и ония намереха някакъв линк от преди 10-на години когато цените бяха високи и линка беше от марков производител, но те гледаха само цената. В крайна сметка сложиха цена около 100лв. и платих 5 лева мито, не знам как си избиват заплатите на комисиите... Общо взето само ти трошат нервите.
И последния вариант ако наистина ти се занимава и имаш изрядни документи, може да ги съдиш. Административното производство не струва почти нищо, освен адвоката обаче ти трябва и добър адвокат щото проблемът не е дали ще спечелиш. Най-вероятно и без адвокат ще спечелиш, обаче е важно съдът да ги обуе и за разноските, иначе може да се прецакаш, делото да се проточи мнооооо и да ти сложат доста солен магизинаж ...

Сря Фев 10, 2016 11:57 am
Профил
Аватар

Пускаш уърда. Палиш лазерния принтер да загрява.
След това отиваш с фактурата да си получиш стоката.

Сря Фев 10, 2016 12:09 pm
Профил

Банково извлечение на плащането също може да е нужно. Или разпечатка на PayPal транзакцията. Аз в общия случай с това минавам.

Фактури от китайците си искай винаги, предварително, за да няма такива издънки. И не поръчвай накуп неща, дето ще дойдат с различни пратки.

Нищо им няма на DHL - с пълномощно освобождаването има е безплатно, а мога и да събират кинтите за мито/ддс при доставка на адреса. Нкой друг не предлага тия 2 екстри, или поне до скоро никой не предлагаше. Аз от 10-ина години съм им пуснал пълномощно и само през тях внасям скъпи (и не до там) неща от Китай.

Не се връзвай да ти смята транспорт по тукашните тарифи - цената им е между 3 и 10 пъти китайската, и става дявол на магаре.

Сря Фев 10, 2016 12:38 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Как DHL разбират, че фактурата не е с реална стойност ? Гледат вътре какво има или ?

Защото от моят скромен опит от 2 пъти с DHL в БГ, единият път приеха фактурата на 'играчката' без да питат - която си беше с реална стойност, но те няма как да го знаят и без това. Другият път беше обявена стойност с по-ниска цена и изобщо не са ме занимавали да им доказвам колко струва,а и не са го изисквали.

И двата пъти си имаше фактури от изпращача приложени към пратката.

Сря Фев 10, 2016 12:54 pm
Профил

DHL искат фактура, в която фикурират отделно цената на стоката и цената на транспорта, без значение реални ли са, или измислени. Може да ти поискат евентулано банково извлечение или разпечатка на PayPal трнзакцията, и толкоз.

...отделно, ако изпращача е писал "мостра", понякога минава, понякога не. На мен докато ги чакам да ми се обадят кво ще искат за освобождаването са ми докарвали "мостри" с общо тегло 100-ина кила (3 заваръчни машини) директно на вратата, без мита и ДДС. Те реално наистина си бяха мостри, но не бяха безплатни мостри. :)

Сря Фев 10, 2016 1:00 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Митничаря има право да отвори пакета и да провери какво има вътре !
И ако пратките са няколко , а продавача ги е разделил се въоръжи с здрави нерви !

Сря Фев 10, 2016 1:11 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Поразпитай дали във вашето село няма някой добър агент който се занимава с митничари и го наеми той да свърши работата... А може и сам да се бориш, ако ти се занимава и имаш нерви.

+10!

Това е сигурния начин да станат нещата. Ще кихнеш там едни 20-30лв. ама нервите дето ще убиеш иначе са 100 кратно по-скъпи. На митницата си трябва братчет...

Сря Фев 10, 2016 1:53 pm
Профил ICQ
Аватар

те може да му искат да я освободи пратката на аерогара софия.

кольо,
вчера освобождавах с DHL баш от китай.
правих им ново пълномощно, защото си били сменили шефовете (6 лв). ми те могат да си ги сменят всеки 15 дена...
после им разпечатах фактурата, по която съм платил.
копие от платженото - също.

мислиха цял ден, накрая ми пратиха ЕАД с 2 платежни. наредих си ги по нормалния път. на другия ден ги "видяха" парите в митницата към 15 часа.
още един ден митничарите се чесоха където се сетят. сигурно имат протрити участъци от кожата от чесъне.
днес ми дотъркаляха кашоните.

всичко: 2 дена път от китай, 1 ден пълномощни и т.н., ходене до DHL. 1 ден писане на ЕАД. 1 ден получаване на кинти. 1 ден митничарски. половин ден до офиса. но пък не ми струваше нищо допълнително.

Сря Фев 10, 2016 2:19 pm
Профил

ДедоБоре написа:
те може да му искат да я освободи пратката на аерогара софия.

кольо,
вчера освобождавах с DHL баш от китай.
правих им ново пълномощно, защото си били сменили шефовете (6 лв). ми те могат да си ги сменят всеки 15 дена...
после им разпечатах фактурата, по която съм платил.
копие от платженото - също.

мислиха цял ден, накрая ми пратиха ЕАД с 2 платежни. наредих си ги по нормалния път. на другия ден ги "видяха" парите в митницата към 15 часа.
още един ден митничарите се чесоха където се сетят. сигурно имат протрити участъци от кожата от чесъне.
днес ми дотъркаляха кашоните.

всичко: 2 дена път от китай, 1 ден пълномощни и т.н., ходене до DHL. 1 ден писане на ЕАД. 1 ден получаване на кинти. 1 ден митничарски. половин ден до офиса. но пък не ми струваше нищо допълнително.

Ако им беше казал да плащат митата и ДДС от твое име, нямаше да има "един ден получаване на кинти", но щеше да има 25лв такса за това че са ги платили от твое име. :)

Сря Фев 10, 2016 2:39 pm
Профил ICQ

Къде ти е пратката, имам супер агент, но ако е евтино не си струва, взема мин 60 на пратка но освобождава всичко от всякъде.

Сря Фев 10, 2016 10:02 pm
Профил
Аватар

Благодаря за съветите.
Написах им един много груб мейл,след което ми се обадиха и обещаха че пратката ще бъде на митница Стара Загора утре.
Ебаси :)

Чет Фев 11, 2016 3:04 am
Профил

Значи може ;)
На DHL им се възхищавам, сори за проблемите но са железни. Имах удоволствието да работя в един от техните обекти(извън БГ) под друга фирма. Направо им се възхищавам на време и организация.

Чет Фев 11, 2016 3:32 am
Профил
Аватар

А бе отдавна съм си заплюл няколко неща за дребни пари, ама като ви чета проблемите - не смея.
Ся, у наше село си имаме митница към Румъния и за друга не съм чувал. През там ли ще мине пратката, или през друг град?

Чет Фев 11, 2016 9:27 pm
Профил
Аватар

За дребни пари ще мине през пощата като обикновен колет. DHL-a не е за дребни пари.

Чет Фев 11, 2016 9:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща