Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Строителни дилеми - алтернативно покритие на стените в баня 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Строителни дилеми - алтернативно покритие на стените в баня
Търся идеи за алтернативно покритие на стените в банята. Като казвам алтернативно имам предвид че стандартните плочки не са ми интересни - т.е. те са нормалното решение, на което търся алтернатива, и ако не намеря (алтернатива) ще са пак те (плочките).
Изборът се върти около:
- водоустойчива боя - не "латекс за баня" а по-скоро епоксидни бои от типа на тези за резервоари и басейни (isomat, mapei)
- полимерна/силиконова/силикатна мазилка - принципно са за външна употреба, но са доста устойчиви на боя; релефът който имат е интересното (например isomat grafit серията) но именно този релеф може да "задържа" вода и тя да не се стича толкова лесно
Идеята е че отдолу ще си има солидна хидроизолация. Влече ме нещо което се слага с маламашка или четка - т.е. да не е на конструкция (ламперия) или лепене (винилови или pvc тапети).
Търсенето идва от желанието ми да стане нещо по-нестандартно - цената не е проблем (имайки предвид че сам ще го нанасям и труда от 20-тина лева на квадрат за майстор ще отпадне). Не че за плочките ще ги давам, но ми е писнало от плочки и ефекта "блокчета" или "кутийки" който носят със себе си.
Като цяло търся варианти за цялата баня - т.е. както за сухите части (да "издържа" на случайни пръски и влага), така и за мократа (душовата) част. Може да са две различни решения, може в краен случай край душа да е с плочки.
Нямам подръка къде да направя някой тестове с заливане на такива мазилки. Мога да взема една бака за проби, но ако ще е цяла бака ми се иска поне да е от цвета/структурата които ми харесват и ако е подходяща да си я използвам - а наоколо не намирам налични точно такива модели мазилки - минималната едрина (1мм в общия случай, изомат имат и нова 0.5мм).

Пон Сеп 12, 2016 10:37 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Строителни дилеми - алтернативно покритие на стените в б
В банята се развиват всякакви неща, та може би искаш повърхностите ти да са гладки, за да могат да се почистват - и механично, и с химии.

Пон Сеп 12, 2016 10:57 pm
Профил

Да, това е основният аргумент "против" - релефът ще задържа вода и може да се развиват разни животинки. Миенето не е принципен проблем - стига покритието да издържа напъна на водоструйката :)
Принципно тези мазилки се водят хигрофобни и не се мокрят, но все пак ще остава някакво количество вода по вдлъбнатините. Подобно на фугите. То от тази гледна точка гладка циментова мозайка а-ла '70-те трябва да е най-удачно? Иначе дори и с плочки има фуги, а със стъклени мозайки дето са по 15-20мм квадратчето си е умопомрачителна цифра като метри.

Едит: и други "идеи" ми минават - ако е типично едната или двете страни на душ зоната да са стъкло (параван, кабина) що да не сложим още два или три неподвижни джама - залепени върху мазилката - така получавам идеално гладка стена без грам фуга :oops:
Другото (по-реалистично) е някакъв импрегнатор или подобие на лак - прозрачно, което да се нанесе отгоре. Май Ойкос имаха нещо такова. Така ще остане видима декоративната част на мазилката но ще имаме загладена повърхност?

Пон Сеп 12, 2016 11:35 pm
Профил
Аватар

Дори хидрофобна, една мазилка като е с грапавини ще развие плесени, които трудно ще се махат.
Аз нямам проблеми с плочките, по възможност гледам да слагам големи и гладки, с минимално фуги.

Ако имаш много излишни пари, направи си мократа част на банята с големи плочи от полиран гранит, примерно. ;)

Вто Сеп 13, 2016 12:02 am
Профил

И калиброван да е и да е без фуги нареден... само че на пода не става понеже ще има подово отопление (да не говорим за ефекта счупени кокали). А на стените идва малко тежък.
Но вариантът стъкло взе да ме замисля. Имам стари джамове, ще взема да нанеса мазилка от задната страна и да го лепна някъде - да видя как ще изглежда. Имам предвид мазилка от типа на мозаечните - isomat granit или mosaiktop на баумит. Реално мазилката едва ли ще стигне да го залепи към стената в реалната ситуация, може би ще трябва да има "технологични" зони с държачи и залепване със силикон. Но то такива ще трябва да има и заради смесителя и изходите за питата и слушалката - може би плочка върху стъклото :D
Разбира се за реалната употреба ще ми трябва ламиниран или подобен джам.
А дали вместо джам да не видя поликарбонат плътен? Дали ще има проблеми в това приложение? Едното за което се сещам веднага е че ще се надира от абразивни почистващи препарати. Но нали пък после може да се полира.

Вто Сеп 13, 2016 12:48 am
Профил
Аватар

Поликарбонатът си старее, съмнява ме да се полира. Ама и не ми е сферата това, впечатленията ми са съвсем повърхностни, и за баните имам класическо-ортодоксални възгледи. :)

Вто Сеп 13, 2016 9:01 am
Профил

Ами в задокеания плочки рядко се изпозлват, в най-добрия случай дъш кабината има емулация на плочки :) Мазилки дал господ, ако ме питаш за конкретна сега не мога да ти кажа, не ми е в бизнеса, но със сигурност не са тези които се изпозвлат за басейни и резервоари, не ти трябват такива, най-малкото не изглеждат добре.
Иначе каквото и да сложиш, напръскай го с някой от нано спрейовете и поне 6-9 месеца нямаш проблем, може да го пръскаш веднъж в годината, работа за 5 минути и със сигурност няма да задържа нищо.

Вто Сеп 13, 2016 2:44 pm
Профил

Точно това е една от причините да търся алтернатива. Те там и бая дърво слагат из банята, което по нашите ширини също не би се приело еднозначно.
Там типичното е да има една душова зона - отделена типично с параван. В тази част е зор да се измисли друго освен плочки или стъкло примерно.
В "сухата" зона на банята (дето може да е на 4-5 метра от мократа ....) опциите са повече. Навремето тук също се е ползвала проста варова мазилка и "боя" с често нанасяне на нови слоеве.
При подходяща вентилация и температурен режим (добре и постоянно отоплена баня, а не банята да е затопля с духалка всяка вечер 15 минути преди ритуала а иначе да е на 12 градуса) не може да се получи конденз върху повърхността на стените. Само в душовата зона е възможно обилно мокрене.
Само че понеже го правя за себе си и за годините напред ми се иска да не рискувам - предвиждам добро подово отопление (водно + допълнително електрическо за екстремно затопляне при нужда, например +2Квт за 30 минути след полунощ на нощна енергия за изсушаване). Както и добра вентилация. Но пак искам да се застраховам и ако се получи "тука го сбъркахме малко" да имам втора линия на защита и да съм подсигурен.
Та там гледам разни импрегнатори за мазилка/бетон и една от опциите е циментова шпакловка с повърхностен импрегниран слой. Това може да е подобно на нано покритията. Може и двете накрая - не ми пречи веднъж в месеца да пръскам (е, няколко лева са).

Вто Сеп 13, 2016 8:42 pm
Профил

стана ми интерсно и виж на какво попаднах
https://www.transitionculture.org/2010/ ... -tadelakt/

Там има линк към английския търговец, малко скъпо ще ти дойде ..ама знам ли.

Вто Сеп 13, 2016 9:13 pm
Профил

Аз също съм фен на класиката... ако имаш читави майстори разбира се

Като алтернатива става и стъкло, тук има една фирма дето прави стъклопакети. То не е точно стъклопакети... сега гледам на сайта им се води ламинирани стъкла. Всъщност 2 или 3 стъкла се слепват с двойно залепващо фолио, на което може да се разпечаташ каквото си искаш. Добре се справят и накрая изглежда като едно дебело стъкло и не си личат слоеве. Ако избереш добре картинката и цветовете после няма да има нужда да го забърсваш след всяко къпане, т.е. няма да стои на капки и петна. Предлагат и различни уплатнения, плъзгания, обков и т.н. По принцип правят всевъзможни душ кабини така че имат всичко без пода. За пода мисля че едни варненци правят всевъзможни корита, вани и т.н. по поръчка. Разбира се ако се поразтърсиш сигурно ще намериш и край теб подобни фирми.
А другото готино е, че по тоя начин стъклото става и нечупливо или поне не става на парчета и не е опасно.
Единствения недостатък е, че това не е от най-евтините решения... но то няма пълно щастие ;-)

Вто Сеп 13, 2016 9:25 pm
Профил
Аватар

Фен - не фен, банята си иска Кислол :)

Вто Сеп 13, 2016 11:33 pm
Профил

Да, този "таделак" или подобните венециански мазилки са интересни. Но не знам дали са точно моето нещо.
Има доста силиконови/силикатни/силоксанови бои или просто прозрачни импрегнатори с водоотблъскващо действие, но за тях ще си трябва гладка основа. А ако говорим за прозрачните вариант ще трябва да е гладка, водоустойчива поне донякъде и добре изглеждаща основа - което ми се струва малко трудно постижимо. Може би тези мозаечни мазилки в минималните едрини биха могли да са основата, а отгоре слой такъв импрегнатор да заравни релефа.
Гледах и "принт стъкло" - интересни са, не знаех точно как ги правят (това с фолиото между слоевете). Интересно е за параван. Но за облицовка на стена незнам - реално принта ще скрие основата. Виждам че най-често ги ползват за "гръб" на кухненски плотове.
Мерси за идеите, ще разгледам линковете. Ориентирам се към експерименти - ще видя да документирам ефектите (и дефектите) за бъдещите поколения.

Едит: а, не знам за кислола, да не вземат да го забранят от EU и да се чудим с какво да мием?

Едит: днес си мислех - тия новите "мозайкови" мазилки дали не могат да се заменят с класическата мозайка? Имам предвид че има много нови химии, оцветители на цименти, камънаци от цял свят и с всякакъв цвят. И се получава декоративна повърхност - гладка, здрава, без милиметър фуга по нея? С произволен релеф (за разлика от плочките).

Вто Сеп 13, 2016 11:49 pm
Профил

Има в Ютуб как се правят плотове от бетон. Един изливаше върху стъкло-получи се плоча доста голяма ,примерно 2м на 1.5м, около 20мм дебела,с направо гланцирана повърхност.
В хотел съм виждал плот в баня - бяло-жълт цвят със сини стъкълца вътре. Предполагам,че е правен по някакъв такъв метод. Беше много хубав.

Сря Сеп 14, 2016 8:10 am
Профил
Аватар

Печатът върху стъкло може да става и директно - без междинни слоеве.

Сря Сеп 14, 2016 9:52 am
Профил

gicho написа:
постоянно отоплена баня, а не банята да е затопля с духалка всяка вечер 15 минути преди ритуала а иначе да е на 12 градуса) не може да се получи конденз върху повърхността на стените.

питаш за стените ама аз да кажа за тавана :D
на скоро правих ремонт на стара баня, и тавана не беше мръднал, в смисъл никаква точица от мухъл или плесен
това беше първата баня която виждам без следи от плесен по тавана
веднага изкопирах идеята за ремонта - декоративни стиропорени плочки, тънки са, някъде 8-10мм, но няма никакъв конденз дори при студена баня, а като няма конденз, няма и мухъл

Сря Сеп 14, 2016 11:09 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща