|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:40 am
LED битово осветление с широк ъгъл
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 LED битово осветление с широк ъгъл
Някой може ли да ме насочи към проверени, качествени осветители за монтаж на таван (в гипсокашон), но да имат по-широк ъгъл? Повечето които намирам са до 120 градуса, това всъщност е приемливо. Предпочитам да са без драйвери изобщо, да са 2700 или 4000К, в региона от 250 до 500 (може и повече) лумена. Преди време се обсъждаха тела на Bridgelux, но още не съм ги проверил (по-точно мернах някакви 90лв за бройка и сигурно затова някак си ги избягвам за момента). Като се замисля един държач (тяло, фасунга) за Е27 дето да влиза в дупката и да показва само предната част на балона под картона ми звучи интересно, но не съм попадал - виждал съм тела (луни) за E27 но там или лампите са хоризонтално, или нагоре телата са по 250мм което не ми е удобно. Един такъв вариант ще ми позволи да си слагам произволни ламБи, има добри дето са над 200 градуса. Иска ми се да имам опцията за експерименти преди да избера мощност, ъгли и температура (2700 са ми твърде топли, 4000 са ми с малко по-студени - нещо около 3400-3500 би ми допаднало най-много, та се чудя дали с мешане няма да го докарам).
|
| Вто Апр 19, 2016 9:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: LED битово осветление с широк ъгъл
С мешане е най-вероятно да си повредиш очите. На мен 4000 ми идват кофти и то с трифосфорна луминесцентка, предпочитам си 6000+, но това може да се пише "въпрос на вкус", особено ако си забравил старите дебели книги. Ся, една трифосфорна пура струва до 5 лева и трае в пъти повече от евтинджосите. LEDовете все още са далеч по показатели и цена, и според мен стават само за спомагателно осветление. Зрението ми е кестерме и затова си позволявам да говоря "компетентно".
|
| Вто Апр 19, 2016 9:51 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
По кои точно показатели са далеч? Вкъщи в дневната съм с диоди на Bridgelux с CRI 92 (VERO10 серията им) и смея да твърдя че и като добив за ват, и като цветопредаване ни една трифосфорна пура не може да им се опре. В съседната стая бях с трифосфорни 3500К. Сега и там съм с диоди, но с CRI 80. Като си погледнеш пържените картофки под едното и другото разликата е доволно осезаема.
|
| Вто Апр 19, 2016 10:10 pm |
|
 |
|
gicho
|
Ще огледам сериите на бриджлукс, скъпи ми се виждат но няма как. Иначе RS серията я дават CRI 97, добре звучи - само че за 3500К нямат 97, имат 93. Трябва да се ориентирам (да пробвам) дали ще са 3000 или 3500. Има и някакви китайци: http://store.yujiintl.com/
|
| Сря Апр 20, 2016 10:23 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Следва да уточня - диодите си ги купих отделно от Digikey, радиатори от TME, драйвери от Комет и си ги накичих сам по плафоните, които преди това бяха с CFL. И съм с по 2 диода на половин мощност в плафон. В тая конфигурация 4x9W диоди дават същото, което 4x23W CFL, само дето цветопредаването е много по-добро.
От крайно залитане към много над CRI90 няма смисъл - ефективността пада, а ефекта е маргинален. Вкъщи всичко изглежда все едно съм с халогенки - диодите са на 2700к. И кожата ми не е като на мъртвец, и плодове, зеленчуци, пържени картофки и квото още се сетиш изглежда естествено.
Диоди с CRI над 90 пробвах и на Lustrous, пак 2700К. В матрицата измежду сините кристали имаха и червени за компенсация. Хем ги пуснах на номиналната мощност, но пак не ми харесаха - прекалено розовееха. Опитах и на понижена мощнст - все тая. Де да знам, може да им е трябвало време да се "поопекат" или да загреят. Тия на Bridgelux си светнаха веднага както трябва (по моите разбирания). И като са на половин мощност добива им е над 120 лумена на ват, ако помня добре. Сега и осветление на машините ще си правя с тях.
CRI 90+ има смисъл в помещения, в които прекарваш много време и търсиш уют и "естествено" цветово усещане. В работната ми стая и в коридорите съм с ленти със Samsung диоди с CRI80 - няма проблем с това. Луминесцентни пури съм оставил само в мокрото помещение където се и простира, заради UV-то, което излъчват. Но общо взето луминесцентното осветление умря като технология.
ПП: И не на последно място, на COB-овете ъгъла им е нещо като 140-160 градуса, като на повече от 180 геометрически няма как да светят, ако матрицата е плоска и нямат нарочна оптика за това. Тоест забрави за "широкия" ъгъл, ако тялото е с диоди, насочени в една посока и нямаши нарочна оптика за разсейване над 180 градуса.
|
| Сря Апр 20, 2016 10:48 am |
|
 |
|
gicho
|
Да, даже повечето емитери ги дават 120 градуса, не намират такива с по-широк ъгъл. Реално погледната и на бриджлукса 3500К не качват над CRI 93. За да стигнем до 97 трябва да сляза на 3000К. Наистина добива на тия CRI 97 и нагоре е в порядъка на 40-50-60 lm/W, ей тия http://www.xicato.com/ стигат до 73lm/W типично. Чета отзиви за разни high CRI диоди и попадам на силно положителни за Bridgelux RS-а и другите им CRI 97. Затова търся начин да ги пробвам за да преценя - намират се CoB-ове на 15-20 долара, явно ще се жертвам за пробата.
|
| Сря Апр 20, 2016 11:04 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Пак - не залитай към CRI много над 90. Тия, дето ползвам са над 100 лумена на ват на номинала си и гарантирано CRI минимум 90. Аз диоди дето не са поне близо до 100 лумена на ват изобщо не гледам. Няма да осветяваш картини на ван Гог или фотографско студио предполагам. За вкъщи CRI над 80 е приемливо, а 90 вече е перфектно. Но пак - между различните производители има разлики, нищо че CRI-то е високо. Затова напоследък въвеждат и други индекси. Моите са, както писах, Vero 10, и по-точно BXRC-27G1000-B-2x Имат и "Decor" серии в същия корпус и същата мощност. С цената на съвсем малко понижена ефективност са им докарали гарантирано CRI 93 и GAI 80 и допълнителна са им подобрили червения цвят (R9 индекса). Само дето предполагам че разликата спрямо моите ще е маргинална - червените цветове в дневната са си перфектни и светлината е естествена. Плодове, зеленчуци и всякакви други шарении изглеждат перфектно и естествено.
|
| Сря Апр 20, 2016 11:29 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
За да има осветителното тяло широк ъгъл, излъчващият елемент трябва да е не нивото на тавана или под него. Ако е навътре, както типично са "луничките", няма да се постигне заявеният ъгъл.
|
| Сря Апр 20, 2016 11:41 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Спарки, би ли споделил и с какви радиатори и какви драйвери караш BXRC-27G1000-B-2x ? Не искам да откривам топлата вода на ново... Пък някой ден ще почерпя... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Сря Апр 20, 2016 1:29 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Тия драйвери: https://store.comet.bg/Catalogue/Product/17436/Радиатора е нещо като 120x120x15. Оригинално е черен, ама аз лицето му го изшлайфах. Върху него има 2 успоредно вързани диода от посочените. Ако сега ги правех, вероятно щях да врътна на лазер примерно от 3-4мм цяла тавичка, която да залепя за основата на плафона. Радиатора, който ползвам на конкретното място има хипер ниска ефективност - няма твърде голям въздушен поток там. Но пък държи диодите на нещо като 60-ина градуса, и като се има предвид че са на половин мощност, кристалите им не са на твърде по-висока температура от това.
|
| Сря Апр 20, 2016 1:44 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Благодаря!
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Сря Апр 20, 2016 2:19 pm |
|
 |
|
gicho
|
Именно, аз не държа да са лунички, писах само че търся такива за закрепване на кашон. Виждал съм модели (по картинки от гоогле) дето оптиката им слиза по-надолу от кашона така че има шанс да хвърля настрани. Ясно е че трябва да се избере добър баланс между добив и качество на светлината - има и по 200lm/W но там CRI е 70. За Спарки оптимума е поне 100lm/W и поне CRI 90. За мен може да е 60lm/W и CRI 97, или да е 130lm/W и CRI 80. Това искам да разбера и да се убедя с малко проби преди да реша с какво да оборудвам всички стаи.
|
| Сря Апр 20, 2016 2:59 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Обикновени плафони също можеш да си сложиш, стига да е приемливо за теб. Тогава със сигурност ще мята и настрани заради отражението от стъклото.
|
| Сря Апр 20, 2016 4:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами има доста варианти но не са евтини, в моменъа на склад имам доста различни, и нови ще идват но цените са неприятни. Ако цвни от 100 еур нагоре са ти ок, кажи ще ти намерим нещо.
|
| Сря Апр 20, 2016 10:24 pm |
|
 |
|
gicho
|
Де да бяха приемливи Скъпи неща има много, аз гледам да таковам дявола у въздуха. 40 центовите 10W CoB-ове светят кофти и остават да светят някъде из двора, така че трябва да отвържа кесията. Но се надявах за осветлението да се размина без да ипотекирам имота.
|
| Чет Апр 21, 2016 9:32 am |
|
|