Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Нова (първа) работа 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Нова (първа) работа
Ситуацията: завършвам след един месец и ходя по интервюта за работа. Имам интерес към дизайн, микроконтролери и FPGA и съответно това най-много съм учил в универвистета като избираеми предмети. Обаче най-много работни места има в производството, а и там са едни от малкото работодатели които взимат хора без опит. На повечето места работата е свързана с PLC програмиране и автоматика из разни фабрики (става дума за Северна Ирландия, където ще стоя поне една-две години още).

Върпосът ми е как да комбинирам евентуална работа в производствена среда със моите интереси. Нямам желание да програмирам PLC цял живот - за това даже не се изисква университетско образование, може и само с Higher National Diploma или опит натрупан на място да караш. Чудя се дали ако се захване човек на такава работа всичките натрупани знания по други неща се изпаряват (случвало ми се). Освен това, хванеш ли се един път на хорото, пускането е трудно.

С две думи, как бихте постъпили на мое място?

Съб Май 14, 2016 1:56 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Нова (първа) работа
Цитат от Дякона: "Ако от нийде не иде помощ, работата си е работа".

Съб Май 14, 2016 2:04 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

обикновено където си караш стажа там и започваш работа след завършването. При нас всички новобранци минават първо през всички досадни и нискоинтелигентни занимания докато стане ясно дали човека става. После задълбава където се правя най добре

Съб Май 14, 2016 2:33 pm
Профил

Обикновено работа има много и навсякъде... работа да искаш!
Виж парите са друго нещо, не ги дават навсякъде или поне не ги дават по много ;-)

Един добър специалист с подходящ опит по принцип лесно може да си намери не само работа, ами и добро заплащане. Без опит... ъ.ъ.. не че е невъзможно, стига да си убедителен и това е възможно, просто малко по-трудно или пък срещу малко по-ниско заплащане... Всичко това предполагам ти е ясно, но ако искаш съвет - прецени си добре кариерата в нашата област. Каквото ще правиш прави го СЕГА или най-много до 30-35г. След това вече ще са ти стопили лагерите и сам ще гледаш да се оттеглиш от развоя (нагоре по стълбичката или нещо по-спокойно)....

Съб Май 14, 2016 2:58 pm
Профил
Аватар

Да се изшляпам и аз, не за друго, ами защото едва в чужденеция започнах да работя. Не, че в БГ е адски по-различно.
Ако мислиш, че ще издържиш две години в очакване да изскочи заека - направи го, но не го препоръчвам.
Другото е да започнеш най-подходящото за момента. До две години ако си кадърен - ще започнат да те ценят, но това основно ще повдига обема и отговорността на работата ти, не толкова заплатата. За сметка на това ще трупаш опит.
След това е най-добре да си потърсиш нова и по-платена работа, и след известно време - пак.
Лошото в гореописаната система е, че докато си на една работа ти остава малко време да си търсиш нова, но за сметка на това си има късмет, добри познати, интернет и т.н. :)

Съб Май 14, 2016 3:47 pm
Профил

Напоследък (ако си на ниво) не ти си търсиш нова работа, ами тя те търси - основно линкедин и подобни.
Но по конкретния казус не мога да дам съвет, може би само разсъждение - освен заплащането е хубаво да работиш нещо, което ти доставя удоволствие - това е за цял живот. Т.е. ако си имаш идея какво е то не се задоволявай с друго. Разбира се това го казвам отстрани - не знам каква е ситуацията, ако няма нищо в областта ти нямаш много избор - по-добре е да имаш нещо свързано в тая област упоменато в биографията отколкото нищо.
Едит: относно изпаряването - така си е, особено ако си вършиш сериозно "другата" работа, т.е. за да поддържаш нивото ще трябва да инвестираш от личното си време. Но предполагам си на възраст в която това може да стане (да си активно работещ по 8 + 4..5 часа дневно).
И още нещо - инжинерната работа, независимо в коя област, винаги носи знания. Никак не е излишно да знаеш детайлите на производството и автоматизацията. Това ще ти помогне да разбираш по-добре бъдещи изисквания (задания) от не толкова инжинерно образовани клиенти. Да не забравяме и работата в екип и тем подобни модерни неща.

Съб Май 14, 2016 8:39 pm
Профил

От моя опит вариантите които имаш са горе долу три + произволна комбинация между тях във времето.

1) Работиш цял живот на заплата. Първите няколко години няма да е кой знае колко висока, но с времето ако си разбираш от работата ще расте повече от прилично. Най добре расте като сменяш един работодател с друг - според статистиците е 10-20% при всяка смяна. Разбира се, ако го правиш прекалено често може да си вкараш и автогол. Също така е важно да се има в предвид, че има таван в дохода при техническите професии - програмист, инженер и т.н. но пък е голям кеф, докато ако станеш мениджър, с времето все по малко ще се занимаваш пряко с техниките и все повече ще се занимаваш с хора, бюджети, сроци и т.н. щуротии - но, тавана в дохода е много по висок отколкото ако си останеш прост(о) инженер и определено не е кой знае колко забавно.

2) Работиш на свободна практика. В началото докато натрупаш опит и контакти си е голям гърч, особенно ако си на заплата в някой body shop company (има ги такива со по 20-30-... 50к консултанта). Но в момента в който започнеш да работиш за себе си, доходът е повече от приличен. Можеш да си подбираш клиентите според това да е интересен продукта, да ти е близо, да е в удобно за теб време (примерно да си направиш няколко месеца почивка за да покараш ски или пък да отидеш на някой остров или пък на другия край на света). Времето в което не си зает с клиенти можеш да си позволиш да правиш каквото си искаш - да научиш нещо ново, да правиш някакъв твой си проект/продукт и т.н.

3) Ставаш предприемач. По голям риск, по голяма печалба. Много нерви. Но пък ако работиш здраво и си си късметлия може да станеш милиардер. Е, от 1000 опитали 999 не стават ;) Но въпреки това, и това е начин и то не лош.

Като за начало бих ти препоръчал освен търсенето на работа да отделиш малко време за някой курс или поне да попрочетеш нещо за икономика и счетоводство + право. Ако не друго поне за обща култура трябва да си наясно с тези неща - какви са данъците, какво е важно като сключваш договор за нещо (трудов договор, договор за изпълнение и т.н.). Това ще ти помогне много в живота без значение по какъв начин ще решиш да си го развиваш. Те ти тук една статия по въпроса от един реномиран гей http://www.techrepublic.com/article/joe ... uld-learn/
Ъ ... да - човека препоръчва да научиш и C - прав е.

Съб Май 14, 2016 9:49 pm
Профил
Аватар

Всъщност разделението тука в твоя случай е между проектиране(design) и приложение(application).
От това, което виждам при моите колеги, точно занимаващи се с цифров дизайн и точно такива, които почват при нас като първа работа, липсата на приложен опит ги оставя в ръцете на мениджъри, които гледат на тях само като на ресурс. Опита, който получават с такава първа работа е да лавират в един "design resource pool" за да намерят това което би харесвало и на тях и да бъдат полезни за фирмата.
Приложния опит е незаменим, развиваш находчивост и изобретателност. Виждаш крайното приложение, нещата там понякога се случват в пъти по-бързо отколкото в проектирането и можеш да натрупаш разнообразен опит за кратко време. При проектирането като захапеш някой по-дълъг проект и отидоха месеци и години...

Не виждам какво се притесняваш от работа на полето.
По важното е да не влизаш в нова(първа) работа с очакванията, че имаш само две години за да се развиеш.
Приготви се за 10+ години, докато дойде време да може да помислиш за вариант 2) и 3) на palavrov.
До тогава много неща от университета ще забравиш и това е нормално.

Успех!

Нед Май 15, 2016 12:48 pm
Профил
Аватар

Благодаря на всички за включването. Винаги съм мислил, че е по-добре да питаш някой, който е минал по еди-кой си път и има по-добър поглед върху нещата.

Не съм най-общия случай на завършващ студент, защото съм на 30. Имам години стаж в строителството (гипсокартон, бонд, плочки, тавани), което от моя гледна точка ми е донесло много позитиви: практически опит и пари. Нямам стаж в електрониката, но имам много проекти в университета, някои от които са печелили и награди.

Мога да опитам да чакам да излезе работа в дизайна, но това означава да си стоя у нас и да си ръчкам по развойните платки сам. Мога сам да науча много неща, но в края на краищата ще имам една дупка в автобиографията, а това е голям негатив за много работодатели. Нали не ми стига че не съм първа младост.

Съгласен съм, че инженерната работа винаги носи знания. Даже работата в строителсвото носи знания, стига да имаш желание да учиш. Лошото е, че на моята възраст не ми се правят маневри от рода на "поработи това малко, докато намериш каквото искаш". Е, реалноста много често се разминава с моите планове.

Иначе имам доста опит с програмирането (C/C++, Python, Qt). Обаче една евентуална работа в производството няма нужда от програмиране, освен PLC. Съгласен съм, че приложният опит е безенен, но много от нещата с които искам да се занимавам ще си останат така и ще ги забравя. Това е гаден капан - случвало ми се е преди. Измъкването е голям зор. Един шпакловчик навремето ми казваше "Хванеш ли се един път на хорото, пускане няма."

В крайна сметка, ако няма риба - и ракът е риба. Пък опитът си е опит. Ще опитам да си поддържам някакво ниво в програмирането, пък времето ще покаже.

В общи линии, от това което аз мисля, и което прочетох тук, ще поработя в производството ако нищо друго не излезе. Освен това заплатите са едни и същи.

Нед Май 15, 2016 3:32 pm
Профил
Аватар

stewie, къде си локиран?

Нед Май 15, 2016 3:50 pm
Профил
Аватар

stewie написа:
...Върпосът ми е как да комбинирам евентуална работа в производствена среда със моите интереси?

Твоите си интереси през твоето си (извънработно) време! Да не мислиш ,че ако постъпиш някъде по специалността, ще правиш каквото на теб ти е интересно?
Действай тактически. Намери си работа с която да си плащаш сметките. След работа отделяй време за някакъв твой си проект , но по-сериозен и амбициозен - все едно го правиш "за продаване", а не просто да си разцъкваш дев-бордчета на бюрото. Така ще си запазиш знанията , а ако проекта се окаже успешен ,може да е основата ти за частен бизнес. Ако не , поне ще има какво да покажеш на следващия работодател "по специалността".

Нед Май 15, 2016 4:10 pm
Профил
Аватар

Desert Leo: Северна Ирландия. Завършвам Queen's University в Белфаст.

4040: Точно това смятам да направя (и правя в свободното време). Много е яко да чуеш съвет, който съвпада с твоето мнение - викаш си "ей, какъв съм умен, бе!"

Нед Май 15, 2016 4:17 pm
Профил
Аватар

Не познавам обстановката, на стой си stewie в Ирландия, майната и на българия е моя съвет. И правилно си се насочил ...

Нед Май 15, 2016 4:26 pm
Профил

Абе Лео, то така ще останат амо тия дето имат по 3 димпломи и като ги накараш да мерят напрежение търсят шублер ... всеки сам си преценява, но аз не мисля че в БГ е чак толкова лошо, ама това друга тема ...

Нед Май 15, 2016 4:30 pm
Профил

+1 Leo. В Бг даже е много зле и става все по зле.

Нед Май 15, 2016 4:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща