| Автор |
Съобщение |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
 Реле на бойлер....
Тема за чесане на езици  Прибирам се преди 2-3 дни в нас и гледам бойлера изключил (бушона - здрав, бойлера - не свети). Свалих му капака, защитата без самовъзстановяване изключила, натиснах я и бойлера си тръгна. Преди да продължа да спомена, че бойлера е ТЕСИ с електронно управление (седемсегментен диоден дисплей и т.н.). Наблюдавам го аз подозрително първия цикъл и когато дойде момента да изключи лампичката си изгасна и аз си викам супер, работи си...... да ама не... Температурата продължи да се покачва и в крайна сметка се установи, че е залепнало релето, което комутира захранването на нагревателя JM1AN TMP DC5V F. Клати се с 5V DC и превключва до 20А.... такова в БГ намирам само 12V... Жената вече ме гледа на кръв, защото го направих ръчно да се включва и изключва и се следи температурата, ама е пълна глупост и без мен съм и казал да не го ползва... Някой има ли идея за надеждно 5V реле заместител или друго предложение 
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Сря Авг 31, 2016 3:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Реле на бойлер....
А колко вата е това Теси, да не му идва много тока. Това реле е рейтвано 20А / 250 VAC .. ама знае ли човек. Едно време бойлерите гълтаха много ток, сега не ги знам как са. Ако е 3-4 kV си на границата. А то има и една интересна графика .... ако си към 20-те А живота му е само 100 хил цикъла. Ако си само на бойлер и се ползва като нищо да щрака едно 10 пъти на час ако му е малък хистерезиса, 10 на час, средно 120 на ден .. ~800 дни ... знае ли човек. п.с. що не го смениш с един SSR или не искаш да модифицираш.
|
| Сря Авг 31, 2016 5:46 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Там някъде е, а и часовете, дните и аритметиката ти е правилна :p на толкова е по спомен... А за модифицирането, на там вървя 
|
| Сря Авг 31, 2016 6:02 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Ами махай тия глупости и сложи обикновен терморегулатор за бойлер. Поне бързо се сменя. И ще ти останат 7-сегментни за музея.
|
| Сря Авг 31, 2016 6:45 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Ако ще слагаш ССР - хакни и една малинка, да си в крак с времето.
|
| Сря Авг 31, 2016 6:48 pm |
|
 |
|
HIFI
|
не е проблем да сложа SSR, но кой, за да има най-малко интервенция? Някой сигурен и достъпен модел? Сегашното се е управлявало с +5V, ако мога това да го използвам за сигнал без да слагам транзистори, маломощни 5V релта, след което да връзвам голямо и т.н. предпочитам да си го спестя... Обикновен терморегулатор няма как да сложа, не са оставили отвор за сондата, излиза само кабелче от цифровия сензор, ако се сетя ще снимам  а и да можеше по-скоро ще купя цял нов бойлер 
|
| Сря Авг 31, 2016 7:54 pm |
|
 |
|
stefan63
|
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/4338/по спецификация ще изкара и следващия бойлер. Ако е правено в петък следобед - божа работа. Всъщност Гугле показва твоето реле листвано в Маузер и Диги. Та може и релето да смениш. След 8 години ще си забравил и ще пуснеш нова тема 
|
| Сря Авг 31, 2016 8:04 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Само да добавя, че за подобни тоци, солид стейт релето ще трябва да е монтирано на радиаторче...
|
| Сря Авг 31, 2016 8:55 pm |
|
 |
|
HIFI
|
знам, мен това ме спира, защото в кожухчето, където е електрониката няма грам въздушен поток, всичко е затворено плътно 
|
| Сря Авг 31, 2016 8:57 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
|
| Сря Авг 31, 2016 9:52 pm |
|
 |
|
stefan63
|
то същото, браво, Ицо!
|
| Сря Авг 31, 2016 10:30 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Ако това Теси е на 3-4 години то със сигурност догодина ще протече... Така, че не се занимавай да го преработваш - безсмисленно е.
|
| Сря Авг 31, 2016 11:03 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Християне, при следващо посещение ще трябва да се пие, не мери! Благодаря! Бойлера е в добро състояние има си и аноден тестер (според него е ОК), не мисля да го сменям докато не текне.
|
| Сря Авг 31, 2016 11:44 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Вярно, най много да си изкара гаранцията и толкова им е  Нищо че анодния тестер дава че е ОК, - личен опит. М/у другото сега си взехме някакъв сръбски : ТЕДАН, неръждавейка, 10 г. пълна гаранция. Накой да е чувал за тази марка отзиви ?
|
| Чет Сеп 01, 2016 8:48 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Дребните неща, които правят лошо впечатление: - не е посочена ефективността - сериозните фирми дефинират един параметър дето дава колко KWh ще са загубите за едно денонощие; на практика са от около 1.2КВт/ч за денонощие (най-добрите) до 2 и нещо за по-скромните; но ако го няма дефинирано а е заменено с гръмкото "пяната е на Bayer" не е голям шанса да е много добро - да се рекламират че автоматиката им е на термоват е по-скоро анти-реклама ... е, сигурно има и по-надолу - на едните модели фланеца е "специален кръгъл", на другите пак специален ама квадратен - това не е много сигурно откъм сервиз как ще е
Изглеждат на добри цени като за неръждавейка - ще е интересно дали ще се наложат (по-точно задържат) на пазара. Може да се окажат скрита лимонка.
|
| Чет Сеп 01, 2016 10:02 pm |
|
|