Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Още един ОС 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Още един ОС
http://www.mark3os.com/

Не съм го разглеждал, просто го мернах, че е с BSD лиценз.

Вто Сеп 27, 2016 1:27 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Още един ОС
Основното му "достойнство" било, че е изцяло написан на C++ ... :-k ...

Вто Сеп 27, 2016 9:47 pm
Профил

Не е по темата много, но за любителите на ОС+Cpp това може е интересно:
http://distortos.org/
Следя го откак го почна поляка, без да съм го ползвал изобщо. Струва ми се че го движи по-скоро като research проект в който да реализира идеите си. Което не е лошо - движи се по своя орбита и прави нещо различно от "масовката".

Сря Сеп 28, 2016 8:58 am
Профил

Аз пък току-що пак проверих фуксията и магентата.... последните качвания са от преди 7 часа, 9 часа, 14 часа... Нямат спирка!

Забравете за всички останали... нямат (нямаме) шанс :cry:

Сря Сеп 28, 2016 9:53 am
Профил
Ранг: Почетен член

Fuchsia би трябвало да се произнася "фюшъ" или "фюша"

Съмнява ме някой (пък било то и Google) да успее да наложи нещо на хиляди програмисти-индивидуалисти всеки от които си мисли, че той е най-добрия...

Сря Сеп 28, 2016 10:25 am
Профил

Google нищо не налагат. Пазарът и неволята вършат тая работа.

Колкото и качествено да е едно "нещо", ако количествено то е "нищо" в сравнение с друго "нещо" изборът е предрешен! Както и да се произнася фюша или фуксия, макар че в репозиторито проекта е магента, това е ОС чийто набор от функции и библиотеки вече далеч надхвърля себеподобните си. А пък фактът, че се ъпдейтва през няколко часа променя не само количеството ами и качеството.
Знам как се прави ОС, разглеждал съм десетки ако не и стотици вече... при това ги разлеждам от 10-20 ако не и повече години. В сравнение с всичко дето съм виждал магентата е просто като светлината в тунела...

Сря Сеп 28, 2016 12:08 pm
Профил

Google са търговска компания - не работят за благотворителност, а за печалба. Разбира се, че ще са много доволни ако успеят да я наложат. Историята показва, че неща, които не успеят да ги наложат - ги ликвидират. То така и трябва да бъде - няма смисъл да се харчи ресурс за нещо, което се ползва от малко хора и съответно не носи печалба.

За момента мога само да гадая, че с тази ОС искат да си подпомогнат облачните услуги... Може би ще я направят така, че много лесно да се интегрира с тях, много лесно да се пращат данни, лесно да се конфигурират/актуализират у-вата и т.н. Някак си ми се струва като проект насочен не към хоби-разработчиците, а по-скоро към големите фирми ... Ти какво мислиш?

Сря Сеп 28, 2016 12:55 pm
Профил

DanielDimov написа:
Може би ще я направят така, че много лесно да се интегрира с тях, много лесно да се пращат данни, лесно да се конфигурират/актуализират у-вата и т.н. Някак си ми се струва като проект насочен не към хоби-разработчиците, а по-скоро към големите фирми ... Ти какво мислиш?

Аз казах какво мисля... за мен това изглежда като светлината от товарния влак дето идва насреща ми ;-)
Говоря като човек дето пише ОС. Ние правим 2-3 смислени промени/ъпдейта месечно. Те правят същото само че веднъж дневно. На нас ни трябваха кажи-речи 10-на години за да направим функциите дето имаме, те ги имат повечето още от самото начало. Достатъчно е да побачкат година-две с това темпо и техния продукт ще е на светлинни години напред...
Изобщо не може да става дума за някакво сравнение. Чисто количествено те трупат толкова много код, че буквално ни размазват отвсякъде. Не само мен/нас, те размазват всички, защото няма други с толкова код.

За какво ще се ползва... тва е безсмислен въпрос. Очевидно е, че ако имаш толкова богат набор от билиотеки и функции може да го ползваш за мнооооооо работи. По отношение на политиката им - да, много вероятно е, даже на 90% съм сигурен че не целят хоби-разработчиците. Даже не целят дрените риби, въпреки че е опън сорс и уж е отворен за всичко и за всички. Още повече, че и при другите продукти на гугъл е такава политиката. Примерно Андроид-а... Ако тръгнеш да си го сглобяваш само от нула и да си го адаптираш може да ти се разкаже играта. Доста производители на талафони направиха тая грешка. Друг е въпросът доколко тая политика е умишлена, допускам че може и да не е.
Но и при магентата ако погледнеш липсва връзката с хардуера. Има само няколко таргета, колкото да не е без хич. Освена ако опън сорс ентуасиасти не тръгнат да правят масово портове се очертава и магентата да се интегрира трудно с произволен хардуер. Това е "малка" спънка за всички дребни... Но истината е, че тая спънка я имат и 99.99% от останалите.
За по-едрите риби, това не е голяма спънка и моята прогноза е, че скоро ще почнат да правят IoT и тем подобни неща масово. Към момента IoT звучи като безсмислица, щото като си знаем софтуера, къв интернет кви 5 лева! За нас са много далеко тия неща.... за гугъл обаче вече стават все по-близко :cry:

Сря Сеп 28, 2016 1:46 pm
Профил

Чудех се дали да не отворя една нова тема за RTOS, ама като омажем тук и тази ще стане :D

Real-Time Android

Чет Сеп 29, 2016 10:16 am
Профил

за нова тема... може да се направи една в която да се изброяват по-смислените само щото иначе те са безброй.

А за мазането.. то ни идва отвътре, само не разбрах какво има за подмазване тоя андроидчо?

Чет Сеп 29, 2016 10:33 am
Профил

Ами пооправили са го - от една страна ядрото е пипнато да е по RT, от друга са поразбутали и GC за да може да не спира въртенето на земята. Получава се сравнително приемлив вариант за разни устройства с GUI където да може да се намаже интерфейса за нула време.

Още едно проявление на закона на Мур - цената на желязото + писането на софтуер стават такива, че почти обезмислят човек да се хвърля да прави всичко от нулата и на ниско ниво с някой микроконтролер - да ще се спести някой друг долар от карантията, но по скъпата разработка би си струвала само ако се правят големи серии.

Чет Сеп 29, 2016 11:45 am
Профил

Въх, това го има и за моя телефон?
По-сериозно, за псевдо-хард-real-time може и да се помъчат. Съвсем теоретично, в най-добрия случай да стигнат до резултатите на линукса в тая посока.
Не го четох - в каква посока работят - preempt-rt, xenomai, заделено ядро или нещо друго?
Систематично погледнато е наложително да отделят real-time domain и всичко останало. Това може да стане с заделено ядро - само че тогава пак има конфликти за останалите "дреболии" наоколо. А може и с отделно ядро в смисъла на нещо самостоятелно - дали на същия кристал или отделно е въпрос на имплементация. Но доста от по-индустриално ориентираните cortex-a SoC-ове вече имат по нещо подобно вътре - я кортекс-м, я тенсилика, я нещо друго за следене на повер бутона докато другото спи :-)
Та така за мен остават два варианта - отделно ядро вътре (ама добре отделено и самостоятелно, не парче от "клъстъра") или отделно ядро вън. Само така може да има изчистен и неопорочен достъп до real-time периферията.
Без това реалното време ще е колкото говора да не дразни че е извън синхронизация с мърдането на устните - през повечето време :)

Чет Сеп 29, 2016 9:55 pm
Профил

Ами то зависи за какво точно ти трябва - за някои приложения особенно където си има постоянно ток и не ти трябва време за реакция под 1мс може спокойно да се мине с такова решение. Да не говорим, че цената на хардуера стаав все по пренебрежима в общата цена на един проект т.е. не е проблем да се добавят микроконтролери за по реал тайм задачи.

Чет Сеп 29, 2016 10:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]