|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:51 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 DLR
Да ви питам, за малко акъл по нещо, дето всъщност е всекидневие.  Понеже ми изпопадаха разни декоративни капачета по бронята, мисля да сложа на тяхно място самоделно светодиодно DLR. Понеже мястото не е много, ще се вместят не повече от 2-3 диодчета, което ще рече, че трябва да са по-мощни (виждал съм такива заводски изпълнения с по 3 диода). Въпросите, всъщност са 2: 1. Какви лещи са най-подходящи, като ъгъл? Има 30, 60, 90, 120 2. Като мощност кое би било уместно (хем да се вижда, хем да не заслепява) - примерно 5-6W добре ли е? Може после да го преместя в Проекти, ако има развитие. 
|
| Пон Ное 14, 2016 10:20 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: DLR
Въпроса е дали ще ги гасиш вечер, те денем няма да заслепят много но като започне да се смрачава ще е друго.
|
| Пон Ное 14, 2016 10:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Вече година съм с купешки (8лв за 2бр), виждат се достатъчно, но ми се иска малко повече. Само с един LED са, насочени. Моите са на мястото на габаритите, из града карам само на тях, но навън за по-сигурно пущам и късите. Сега ходих да ги меря: на 12В харчат 40мА, а на 14.5В - 70мА, т.е. около ват общо с резистора. Като го връщах обратно малко трудно влезе в дупката и лещичката изхвърча  Надалеко започна да се вижда незначително по-слабо, но пък ъгълът се разшири. Значи: тройка едноватови на половин мощност и си готов. Леща - колкото да има нещо.
|
| Вто Ное 15, 2016 2:07 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
То това е лесно, механични са по-сериозните проблеми. Тебе ще те хвана да отпечатаме корпуса на 3D принтера. 
|
| Вто Ное 15, 2016 2:19 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 |  |  |  | bongo_x2 написа: Вече година съм с купешки (8лв за 2бр), виждат се достатъчно, но ми се иска малко повече. Само с един LED са, насочени. Моите са на мястото на габаритите, из града карам само на тях, но навън за по-сигурно пущам и късите. Сега ходих да ги меря: на 12В харчат 40мА, а на 14.5В - 70мА, т.е. около ват общо с резистора. Като го връщах обратно малко трудно влезе в дупката и лещичката изхвърча  Надалеко започна да се вижда незначително по-слабо, но пък ъгълът се разшири. Значи: тройка едноватови на половин мощност и си готов. Леща - колкото да има нещо. |  |  |  |  |
Абе лещата си е важна.  Ако е добре насочена, може да се мине с малка мощност. Но пък и трябва да се вижда. Тоя компромис търся аз.
|
| Вто Ное 15, 2016 2:22 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии това исках да кажа: диодът си има леща в повечето случаи. Според мен без Edit:външната леща стана по-добре, но все пак при мен е вътре във фара. За мощността: 5-6Вт самоделка е кофти идея, пък и моите китайчета с под 1Вт са почти достатъчни. Затова предложих тройка последователно свързани едноватови на занижена мощност - хем по-силно светят, хем по се забелязват от единичния COB.
Последна промяна bongo_x2 на Вто Ное 15, 2016 3:07 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Ное 15, 2016 2:40 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Само да подскажа, че имаше изискване за минимална площ на светоизточника. Казано иначе, не става само с два яки светодиода. Отделно има изискване за отстояние от пътната настилка, между двата светоизточника и още куп други.
|
| Вто Ное 15, 2016 2:49 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ако са последователно, трябва ли им резистор?
|
| Вто Ное 15, 2016 4:09 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами убеден съм, че ще стане не по-зле от доста заводски, които съм виждал. 
|
| Вто Ное 15, 2016 4:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ще печатаме, измисли какво. За светодиодите им трябва генератор на ток, най-просто един транзистор, но ако не искаш да грее с някой импулсен чип, е може и директно със ШИМ и някой малък проц ама май няма смисъл.
|
| Вто Ное 15, 2016 4:16 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Абе това не се ли води DRL система ? Става и с генератор на напрежение , като го настройваш при вече достигната работна температура . Т.е. с помощта на амперметъра си настройваш желания ток . Примерно това http://www.ebay.com/itm/DC-DC-LM2596-St ... Swk5FUwk6gДругото което е добре да използваш половината или 60% от максималната мощност на светодиода .
|
| Вто Ное 15, 2016 4:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Светодиоди не се управляват с напрежение, управляват се с ток. За светодиода му е все тая какво му е напрежението, важно е тока да му е в границите. Напрежението в права посока не е константа, особенно за нещо като фар което лятоска ще е на 60 градуса а зимъска на -20. Ако имаш източинк на напрежение и резистор който да огрничава тока е едно, тогава ралзиката не е толкова съществена, но ако имаш източник на напрежение който е сметнат за тока на светодиода, т.е. да ти подава толквоа напрежение че да минават да речем 20 мА, всяка промяна на температурата води до промяна на напрежението в права посока респективно тока през светодиода и това може да е достатъчно за да го убие.
Със същия точ тип си правиш генератор на ток, но има и други решения, зависи каква мощност се търси. Ако е въпроса може да се направи и със всеки PWM контролер пък ако ти е кеф може и с 555 таймер, може и с 3-4 транзистора ... въпрос на вкус.
|
| Вто Ное 15, 2016 7:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Масовките-купешки са с тъп резистор. Които не са за кола ги смятат за 12В, а за кола - 14.4В. В случая ни интересува второто, т.е. при запален двигател. Миии мериш тока и напрежението върху диод при 50-70% от "купешката" мощност и смяташ резистора за три последователно включени диода на 14.5В.
|
| Вто Ное 15, 2016 9:10 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Да така е , аз преди 2-3 години бях правил подобна задачка . Тогава ми беше по лесно да си го направя с генератор на напрежение ,тъй като вече си имах такова . Насторих тока за най не благоприятни условия , тествах го няколко часа и все още крушките си ряботят. Просто докато достигне работната аи температура , може да свети една идея по слабо .  Но при мен бяха два светодиода по 10w и ток от 1.2А . .При мен дори да има колебание от +/-0,1А не е фатално . Като се замисля тоя ватиант наистина няма да е удачен за по слаби свтодиоди . Най добре си е генератор на ток .
|
| Вто Ное 15, 2016 9:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За мощните е още по-задължителен повярвай. Ако имаш токоогрничаващ резистор е друго, но тогава имаш загуба на мощност в него. Айде да сметнем 3 бели светодиода, сложи ги напреженеи в права посока 3.5 V правят 10.5 V. Ако на акумолатора имаш 14.4 ти трябва пад 3.9 V, т.е. мощността която отделяш върху резистора е (3.9/3.5) от мощноста на диода ... както се казва ебем ти икономията. Затова генератор на ток да ти е мирна главата, нито е по-сложно, нито е по-скъпо.
|
| Вто Ное 15, 2016 11:42 pm |
|
|