Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Някой с повече свободно време? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Някой с повече свободно време?
Вече и аз не знам в кой раздел да пиша...

Преди време щях да правя термометърчета за фризери, ама се утекоха. Пусто все нямане на време... Така или иначе съм решил да ги направя, дали ще ги продам, не знам. При всички случаи, обаче ще е отворен проект и надявам се не лош. Но преди всичко се надявам да го завърша тия дни преди Коледа ;-)
Нещото ще представлява малка кутийка с батерийка и радио... В момента работя върху RF-стека и като гледам съм до кривата круша, но не губя надежда ;-)
Ще ми се обаче междувременно да пусна платки да се правят. Нищо спешно, но като знам колко време ще има да инсталирам алтиуми и докато си припомня нещата... май по-разумно е да си платя на някой дето с това се занимава ;-)

Та с две думи търся някой да драсне схемката, може само символите, пък аз да си направя връзките. И после платка естествено... Схемата е почти стандартна - 1-cell Li-on, едно захранване (TPS62745) едно процесорче (STM32L4), футпринти за датчиции и конекторчета за радио модули... Тъй като с кутиите съм на никъде първият вариант може да е с размер както дойде, пък ако тръгне после ще го мислим ;-)
Пък ако има мераклии да помагат и за други работи, няма да ги върна (стига да мога да си го позволя финансово ;-) )

Съб Мар 18, 2017 5:15 pm
Профил

Мнение Re: Някой с повече свободно време?
Интересно, но за съжаление от към време съм в голям преразход, иначе ей така за разнообразие .. обаче друго си мисля, ти добре ли си го обмислил от към компоненти ? Ккаво радио ще имаш, за WiFi ли говориш, или просот някакъв радио канал, защото ако е второто ми се струва че може да има и по-оптимални от към компоненти решения.
п.с. то не случайно ми е интересно де, скоро .. както казваш преди коледа, трябва да се хвана да направя един радио бутон, но такъв който да работи само на малка дистанция, обаче пък да може да имаш много на куп, да не се бъркат, и да има ако не 110% надеждност то поне 102-103 ;) Също трябва да е батерийно, да жевее вечно с една батерия, да не струва нищо и ако може да се прави само, не се шегувам горе долу това се иска, пък какво ще стане ще видим, като онзи виж, не били компютри а компоти ...

Съб Мар 18, 2017 5:38 pm
Профил

п.с.2 аз понеже това го отлагам от доста време си бях набелязал някакви компоненти, понеже доста силабси изпозлвам си бях нарочил малко силабсче с радио, сега като погледнах видях че са пуснали и такова с M4, http://www.silabs.com/products/wireless ... hz-sub-ghz
Не знам дали ти влиза в обхвата на интереса, но ако ти хареса може да направим нещо, в смисъл да се съчетаем, така и така ще разработвам платки и схематика ..

Съб Мар 18, 2017 5:49 pm
Профил

Тони, ако под "преразход" имаш предвид цената на компоненти... да!
И по принцип рядко правя нещо заради самото нещо. Ако въпросът беше да намеря евтин термометър щях да питам ike и той щеше да ми даде линк, всъщност аз вече имам доста китайски и по 2-3$ и по 10-на.... Не е тва целта ;-)
В случая искам първо надеждност, там завися от самия датчик естествено. Все пак преди всичко трябва да е термометър, другото е живот на батерията, което е лесно ако видиш параметрите и на захранването и на проца, ще разбереш че не правя компромис с консумация.... Но ако се наложи винаги мога да направя, в смисъл аз нямам проблем софтуерно и вместо тоя да сложа куртекс за 50 цента и захранване за 10.
Относно радиото, да RF основно, още не съм решил кой точно модул и една от причините да пускам сега тестови платки е точно и за да не си играя с евали и хвърчащ монтаж. За WiFi имам работещ стек, никакъв проблем, освен батерията естествено. Може и такава версия да се направи с малко соларче и пак да е вечно...

А за твоите бутончета щом е близко най-добре RFM73/nRF24xx. Евтино и е само въпрос на читав софтуер, стига да нямаш някакви по-специфични изисквания като примерно да искаш 1000 да предават по едно и също време и да успеят в рамките на 1ms ;-)

Съб Мар 18, 2017 6:11 pm
Профил

ToHu написа:
Не знам дали ти влиза в обхвата на интереса, но ако ти хареса може да направим нещо, в смисъл да се съчетаем, така и така ще разработвам платки и схематика ..

Принципно да, обаче... не знам как да ти кажа, аз съм малко идиот като TGI (той навремето ми се сърдеше като му го казвах). Хайде той може и да е правил велики неща, аз нямам чак такива претенции. А и няма никакво значение дали това, което правя/ползвам е добро или не. Фактът е че съм качил сорсовете и никой не е проявил интерес досега.
Така че имам едни леееки съмнения на тема как ти почваш да ми ползваш кода. Аз разбира се няма да имам нищо напротив, даже бих се радвал естествено, ама както казва Айшето - надали ;-)

Съб Мар 18, 2017 6:28 pm
Профил
Аватар

miro_atc, защо се ориентираш към RF-модул, а не към RF-чип?
Каква осветеност има около фризера, че искаш да слагаш соларен панел?
За термо-сензор виж Si7051. Ако имаш предвид нещо по-добро, свиркай, че ми трябва и на мен, но за други цели.

Съб Мар 18, 2017 6:32 pm
Профил

Миро, ами и аз не знам, просто като ти прочетох темата се сетих за тоя бутон, преди него на опашката има няколко железарии, току що ми тръснаха един дейта център, Хилтън искат подмяна на едни системи, имам някакво усилвателче да правя, по скоро преработвам до версия за произвдоство, няккави интерфейсни контролерчета които уж нямаше да се правят, една яхта с неясни задачи по нея, плюс регулярните проекти и газовата връзка с гърция чукаща на вратата .... а коледа ей я къде е :). Аз лично наистина много трудно работя с чужд код, почвам да се замислям дали да не дам занимавка на Жорката, и без това му е писнало от мекушавщина ...

Съб Мар 18, 2017 6:46 pm
Профил

Desert Leo написа:
miro_atc, защо се ориентираш към RF-модул, а не към RF-чип?

Защото с чип работата става малко повече, а на мен силичките ми не стигат... рисковете също (кво правя ако не докарам съгласуването примерно).

Цитат:
Каква осветеност има около фризера, че искаш да слагаш соларен панел?

За фризера - незараждаема по понятни причини ;-)

Цитат:
За термо-сензор виж Si7051. Ако имаш предвид нещо по-добро, свиркай, че ми трябва и на мен, но за други цели.

Да ти ми го каза тоя в една друга тема и хчи не е лош!
Има и други като LMT01, TMP107 но не са толкова удобни като корпуси и т.н.
Другия вариант са комбинирани сензори. Това за фризерите е евентуално като начин да се изкара нещо (ако още се интересуват де), но само толкова. И честно казано мен по-интересно ще ми е вариант за по-обща употреба. Затова и обмислям вариант със солари и мерене на други неща. т.е. сензори от типа на SHTW2, HDC1010, SHT31 (+влажност) и DPS310, BMP280, MPL3115, LPS25HB (+налягане). Те освен че дават температура дават и други параметри почти без оскъпяване. А пък ако пуснат и тоя BMP680 ли беше дето мереше един куп параметри...
И за аналогова версия имам идея, ама там проца става съвсем различен и нека едно по едно, че става...

Съб Мар 18, 2017 6:56 pm
Профил

ToHu написа:
Миро, ами и аз не знам, просто като ти прочетох темата се сетих за тоя бутон

Дай по-конкретно логиката на тия бутончета, така или иначе за целите на "стекописането" аз правя поддръжка и на тия евтините радиа (въпреки че сигурно няма да ги слагам на термометри). Та ще ми е интересно да предвидя всякакви приложения/логики... Но не мога да обещая срокове, така че ако имаш някой по-сериозен не го изпускай ;-)

Съб Мар 18, 2017 7:12 pm
Профил

На мен нещо подозрително ми изглежда избора ти на захранване. Може и нещо да не съм разбрал/догледал ама.. едва ли всичко ще ти е на 1.8в (не си писал нищо за радио модулите), понеже за 3.3в изход чипа изисква минимално входно от 3.9в, което значи че ще спре на ~50% от капацитета на батерията.

Съб Мар 18, 2017 7:23 pm
Профил
Аватар

LoRa, BLE или Dust и някой малък контролер. Ако не насилваш много фризера, може и години да изкара с една батерия. :)

Съб Мар 18, 2017 7:35 pm
Профил ICQ

michev написа:
На мен нещо подозрително ми изглежда избора ти на захранване. Може и нещо да не съм разбрал/догледал ама.. едва ли всичко ще ти е на 1.8в (не си писал нищо за радио модулите), понеже за 3.3в изход чипа изисква минимално входно от 3.9в, което значи че ще спре на ~50% от капацитета на батерията.

Няма пълно щастие ;-)
За да изкара максималния си ток иска 700mV drop даже, но не ми трябва нито толкова ток, нито напрежение. Доколкото имам опит с други каубойски чепове си мисля, че проблемът ще му undervoltage-a което са го сложили на 3.1. Така че това ми е дъното... щеше да бъде по-добре ако го нямаше това ограничение, ама... В краен случай слагам 2 клетки и проблемът е решен ;-)
Иначе радиата масово са от към 1.8 до към 3.6. т.е. имат достатъчно широк диапазон и не е фатално. Но малко или много всеки се влияе от напрежението и мощността и другите параметри обикновено са специфицирани при 3.3. Една от целите ми е да тествам различни захранващи напрежения и ако има ефект да се възползвам.

Tisho написа:
Ако не насилваш много фризера, може и години да изкара с една батерия. :)

Ако не объркам нещо - трябва ;-)

Съб Мар 18, 2017 9:54 pm
Профил

За бутоните, няма нещо специално, идеята е да работи като .... емулатор. Представи си имаш бутон, но искаш да го натискаш от разстояние, нищо специално освен че трябва да предава дословно това което се случа на радио бутона, като продължителност и т.н. Бързодействието не е важно стига да става в рамките на 10-20 мс, т.е не гоня микросекунду. Едо -у-во трябва д аможе да предава поне 4 бутона. Разстоянието е малко, под 2 м, реално дори е нежелателно да работи на повече от това. Разстоянието между няколко у-ва също не е голямо може д аварира от 1-2 метра до 10-на. Трябва да могат да работят много такива у-ва едновременно, под мнго разбирам 100-на в радиус от около 20 м. Всички приемници са независими и управляват независими у-ва.
Това което виждам като основен проблем е това че най-вероянто ще се джамват едно друго.
Тук има различни подходи, едно което ми е хрумнало е да има мастер който да им задава тайм слотове и канали пак по радио. Това обаче до голяма степен зависи и от радиото, със сигурност ще се ограничи мощността до приоемливият минимум за да се намали обхвата от там и количеството у-ва които могта да си пречат. Със сигурност трябва да редуцираме бтойката от 100, иначе ще отидем на по-голяма латентност която е нежелана поради спецификата на приложението. Абе изглежда нещо просто но ще излязат много мотики с дебели дръжки, дори с двойни такива ми се струва. Не ми остава време дори да го обмисля в детайли.
Аз изобщо не съм убеден дали IR няма да е доста по-добро решение, но там пък има друго дърво .... в еидн момент в близко бъдеще ще ми се наложи да го мисля, може би на 25-ти докато прекосявам локвата ще имам време да го помисля :)

Съб Мар 18, 2017 10:01 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
...п.с. то не случайно ми е интересно де, скоро .. както казваш преди коледа, трябва да се хвана да направя един радио бутон, но такъв който да работи само на малка дистанция, обаче пък да може да имаш много на куп, да не се бъркат, и да има ако не 110% надеждност то поне 102-103 ;) Също трябва да е батерийно, да жевее вечно с една батерия, да не струва нищо и ако може да се прави само, не се шегувам горе долу това се иска, пък какво ще стане ще видим, като онзи виж, не били компютри а компоти ...

По въпроса за вирлес бутоните с батерии...
Преди време гледах едни швейцарци, предлагаха чипове за подобно нещо, но малко по-хитри - бачка без батерии. Хранят се от пиезо, и по-точно, от енергията която се генерира при натискане на бутона.
Всеки бутон има собствено ID.
Та поне като батерии, действително ще кара вечно. Или поне докато не се скапе пиезото. Виж, като цена, не знам. Швейцарци и евтино гледам да не ги употребявам в едно изречение...
Да потърся ли кой беше производителя на тия джаджи?

Съб Мар 18, 2017 10:32 pm
Профил

Хм, дай че ми е интересно.

Съб Мар 18, 2017 10:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща