Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Безжична аларма - въпроси 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Безжична аларма - въпроси
От скоро почнахме да ползваме нов офис и сега се налага да му правим аларма някаква.
Не са предвидени кабели, затова първо се спираме на безжичен вариант.

Идеята е да имаме само PIR датчици, ориентирани от вътре навън, като също едните пазят другите.
Общо около 12-до 14 броя. Максимално разстояние от централата, която е в средата на сградата до най-отдалечения сензор, около 20 метра в двете посоки.

Нямам никаква представа от аларми, четох но само още се обърках.

Основния въпрос е, при безжичните системи (говорим за професионални такива не евтини китайчета), принципно центъра има ли обратна връзка с датчиците. Тоест може ли да разбере когато на датчик му свършва батерията или по някаква причина датчика го няма - унищожен, забил, повреден, заглушен и т.н.
Изобщо нямам представа как е организирано и до колко е сигурно. Ако има някой запознат да хвърли малко светлина.

Предполагам в крайна сметка пак ще се обърнем към фирма някаква да го проектира и инсталира, но пък ако не е кой знае какво бихме могли да си го инсталираме и сами. В тая връзка приемам и препоръки и съвети от към марки и модели.
Първата ми мисъл е за Paradox централа и PIR сензори, но предполагам че има и други.

Цената не е проблем като цяло. Поддръжката и надежността са по-важните в случая.

Чет Окт 06, 2016 9:06 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Безжична аларма - въпроси
Има UK стандарт ( мисля така се води ) със изисквания как трябва да се държи една алармена система. Повечето производители, които искат да продават И там отговарят на нея и съответно продуктите за другите пазари 'печелят' от подобни изисквания.

Ако помня правилно, независимо дали е еднопосочка ( датчик -> център или контролер панел ) или двупосочна има изискване да се предава през интервал от време и информация за батерията. Т.е. в случай на изтощаване на батерията, потребителят е уведомен за това, за да вземе мерки.

В зависимост от избора на изпълнение, но мисля отново е покрито от стандарта, има възможност и за supervision опция - т.е. датчиците предават служебна информация към централата/панела и ако за дадено време не се получи тази информация се задейства аларма ако е избрано или се генерира съобщение за тази ситуация.

Има готови системи с датчици, панели и каквото има нужда човек, които се продават без инсталация и се монтират от страна на клиента.

За въпроса със заглушаването - някои системи имат и опция за това. Предполагам следят ефира и ако точно определена честота е запълнена за даден период с глупости се счита за jamming ситуация и пак може да генерират аларма. Вече как точно е реализирано - нямам идея.

Чет Окт 06, 2016 9:47 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Да не отварям нова тема. Става въпрос за домашна аларма Paradox SPECTRA 1727 V1.0. Явно си нямам работа и реших да сменя кода за достъп и да го уеднаквя с инсталаторският и главният да са едни и същи. Но така загубих инсталаторският и съм забранил в секция 20 да се ресетва. Сега разполагам само с главният код и не мога да вляза в секция 20 за да разреша ресета.
Как да процедирам? Имате ли идеи или да търся някой който се занимава професионално с аларми?

Нед Яну 08, 2017 9:29 pm
Профил

Ако не е точно за секундата утре ще питам някой от техниците ако се сеща въпреки че спектри я имаме 10-20 на поддръжка я не, сигурно имам в склада подобна за да го симулирам, само време не знам дали ще намеря.
p.s. ти какво разбираш под главен, master кода ли ?

Нед Яну 08, 2017 10:03 pm
Профил

10.1 HARDWARE RESET
Performing a hardware reset will set all control panel settings to factory default except for the Panel ID and PC
Password. Also, the event buffer will not be erased. To perform a power down reset:
1) Make sure the Installer Lock is disabled (see below)
2) Remove battery and AC power from the control panel.
3) Set the RESET jumper to on by placing a jumper on the RESET pins of the control panel.
4) Re-connect AC and battery power to the control panel.
5) Wait 10 seconds and remove the jumper.

това в краен случай ...

Нед Яну 08, 2017 10:08 pm
Профил

Не е спешно, всичко си работи но искам да променя някой настройки. Инсталаторският код е за настройки от всякакво ниво а главният е един вид потребителски. Всеки следваш се ограничава до определено ниво зададено от инсталатора. Аз обедених инсталаторският с главният и сега ми приема само главният код. Поне да мога да я ресетна за да мога и за напред да си я гъна както си искам. Питай ако имаш някой който разбира. Ако не става ще търся тука при нас има няколко фирми. Така като чета се бъркало в еепрома

Нед Яну 08, 2017 10:14 pm
Профил

Да и крайният случай го пробвах но съм забранил да се ресетва и това е проблема.

Нед Яну 08, 2017 10:17 pm
Профил

Хмммм това може ли да се забранява ... айде утре ще разпитам, но едва ли при някого се е случвало, никой не сетва двата кода еднакви :D

Нед Яну 08, 2017 10:23 pm
Профил

Освен мен. :D

Нед Яну 08, 2017 10:34 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

А пробва ли да смениш отново кода? :-)

Нед Яну 08, 2017 10:53 pm
Профил

Повечето охранителни системи познават кой е потребителя по кода, не е ясно дали няма някакъв бъг когато кодовете са еднакви. Иначе би трябвало да можеш да смениш поне един от двата кода.

Нед Яну 08, 2017 11:22 pm
Профил

Мога да сменя всичките от 03 до 09 но не и инсталаторският а именно той забранява промени по системата. Главният код (един вид потребителски) има ограничения. Кодовете на по долни нива са доста по ограничени от главният те не могат да правят промени. Не е бъг но лесно се бъгясва ;) Проблема е че само с кода може да се влезе в различни нива на достъпност. И при различен код имаш различна достъпност а се влиза по един и същ начин. Трябва тотален ресет но незнам как да го направя като съм забранил ресета на хардуера.

Нед Яну 08, 2017 11:47 pm
Профил

Ако можеш да смениш ,master кода това е достатъчно, смени го него и инсталаторкия ще стане пак активен, той си е активен, просто както ти казах че кода определя кой е потребителя, и явно потребител master го разпознава по-напред :)

Пон Яну 09, 2017 12:41 am
Профил

:)
Само това не се сетих, сега ще пробвам.

Пон Яну 09, 2017 12:49 am
Профил

Сменя се кода и пак същата работа.
02 e секцията за смяна на главният код, сменям го без проблем но не ме допуска до 01 (инсталационният) със старата парола.

Пон Яну 09, 2017 12:55 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща