Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Сертифициране на устройство с GSM/GPRS модем 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Сертифициране на устройство с GSM/GPRS модем
На едно от изделията ни се налага да му сложим гордото CE на кутията, до тук добре, не е нещо което не сме правили до момента - сертифицирали сме няколко изделия до сега.
Интересната част е GSM/GPRS модема, производство е на Quectel. Някой да има на идея какви документи и какво да се подготвяме преди да отидем в лаборатория?

Пет Яну 20, 2017 7:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Сертифициране на устройство с GSM/GPRS модем
Интересна тема....
До колкото знам, накратко: CE е Декларация за безопасност( "Аз Пешо, декларирам че тая джаджа няма да те утрепе ако си го купиш в Европа"), а не е сертификат.
Сертификат ще ти изисква определен клиент за определени параметри

Пет Яну 20, 2017 7:22 pm
Профил ICQ
Аватар

TheWizard написа:
Интересна тема....
До колкото знам, накратко: CE е Декларация за безопасност( "Аз Пешо, декларирам че тая джаджа няма да те утрепе ако си го купиш в Европа"), а не е сертификат.
Сертификат ще ти изисква определен клиент за определени параметри

Да де, ама да го напишеш това "Аз Пешо, декларирам че тая джаджа няма да те утрепе ако си го купиш в Европа" се налага да все пак да мине през лаборатория която да ти каже, че си в нормите за безопасност, EMC/EMI и т.н.

Пет Яну 20, 2017 7:26 pm
Профил ICQ

Ммм имаш Declaration of Conformity и отделно Declaration of Performance, и декларираш 1,2,3... и ако ме си сигурен в съответствието с някой от тези стандарти с които ще декларираш съответствие може да имаш сериозен проблем. Затова лаборатории, тестове и тогава пишеш декларация. По принцип едно време КДС удобряваше комуникациионни у-ва, в твоят случай GPRS а, сега не знам още така ли е. За GPS доколкото е само приемник май само стандартните, т.е. стандартините за устройството.

Пет Яну 20, 2017 7:53 pm
Профил
Аватар

от тази година влезе нова редакция на директивата за радио* устройства. четох я по диагонал, но ми направи впечатление, че в обхвата и вече са и приемниците (при тях се поставя норма на ефективност на приетия сигнал, или нещо такова на еврочиновнически).

ако модула вече има СЕ с номер след него, може да се пропусне сертификацията на GSM стека и радиото. все пак трябва да ги имаш всичките хартии от производителя. нататък в лаба, ти правят снимка на модема вътре и го слагат към протокола. със смяна на фърмуера се вади нов сертификат, ако е пипан бейзбанд фърмуера. малко е мътно да вземеш такъв документ, дано Илко помогне. и забрави за панталейката, поне за излъчване.

накрая се мери всичко по нормалната процедура, шефа подписва СЕ, че отговаряте на приложимите стандарти (описват се) и си приготвя четка за зъби и комплект бельо. винаги е добре да е подготвен за изненади. тънкия момент е да уцелиш списъка 'приложимите стандарти'

принципно, всяко телекомуникационно устройство трябва да е с СЕ и номер. този номер е от нотифициран сертификатор, който ти проверява документацията към изделието и я съхранява нужните 35, 50 години ли бяха, не помня. кихаш му сериозна сума, той те върти на шиш 6 месеца за всякакви листчета и накрая пак не носи отговорност. нещо като ISO9001, само дето глобите са сериозни.

в страната, в която се спори дали кола без мотор е МПС, никой не може да ти каже дали всичко е правилно.

това беше по старата директива. по новата - не знам

Пет Яну 20, 2017 9:03 pm
Профил

ДедоБоре написа:
шефа подписва СЕ, че отговаряте на приложимите стандарти (описват се)

Ако шефа ти има електронен подпис прави нова фирма за 55 лева държавна такса и 2 лева в банката за капитал на фирмата, нека да съдят новата фирма колкото си искат.

Пет Яну 20, 2017 9:36 pm
Профил
Аватар

ми те китайците така правят. фирма чан-чун-чин я глобяват. адреса на фирмата в такай се оказава гаражна клетка. вкарват я в черния списък.
на другия ден се регистрира фирма чун-чан-чин на адрес съседната гаражна клетка, и айде пак корабите си пътуват. пермутациите от китайските канжди мисля че е колони към безкрайност.

от другата страна са фирми като сименс, М$, НР, куалком, които определят стандартите и ако им излезеш на радара в червен цвят си глътнал плувката.

и на това му викат 'свободен пазар'

Пет Яну 20, 2017 9:51 pm
Профил
Аватар

Модула си има CE. Вероятно и документация ще успеем да получим. Пантелейката по принцип го заобикаляме, от както за едни изпитания го чакахме повече от половин година, защото затвори лаб-а за модернизация...
В Стара Загора има лаборатория, ако нещо не го могат има едни румънци.
Още сме на етап събиране и генериране на документация.

Съб Яну 21, 2017 12:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Това, че модула има CE (и дори това CE да не означава China Export), не означава, че дивайса с такъм модул няма нужда да минава тестовете за радио лъчения. Кофти антена, дори при добро матчване може да изкара на бял свят неща, които читава такава, дори при недостатъчно добро не би изкарала. Това е от личен опит.

Tisho, пиши за развитието на нещата. В момента се интересувам от консултантска фирма по СЕ, която да определи списъка с нужните документи и тестове, че нямам време да се занимавам и с това. Предният път, клиента се оправяше с тази част.

Вто Яну 24, 2017 8:11 am
Профил
Аватар

Що спамите в моя раздел, бре?! Това тук за к'во е:
viewforum.php?f=24

Вто Яну 24, 2017 2:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]