Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Пак строителство - изолация под подово отопление 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Пак строителство - изолация под подово отопление
Тъй, дилема пак... Преди време бях питал за нещо подобно във връзка с неръждаемите гофрирани тръби (отказах се от тях заради евентуално шум или пад на налягане).
Да сведа условията:
- баня на втори етаж (намира се над баня първи етаж)
- около 4кв.м
- "вътрешно" разположение - трите стени са към спални (спалните са без подово, с радиатори), една малка стена външна с 1кв.м трикамерен прозорец PVC
- отдолу - бетонна плоча, тухлени стени
- тава - 40-тина см изолация каменна вата (над хънтър или нещо такова)
- външна изолация - колкото трябва ( 15 и нагоре см EPS)
- водно подово - захранено от термопомпа или газов котел
- за момента - без допълнителни източници на топлина (лири, радиатори) - евентуално "импулсно" духалка или друго за бързо кратно "прегряване" за студенокръвни обитатели :oops:

Питане - за и против изолация между плочата и подовото?
1. Вариант (default) - X см XPS над плочата, тръбите, армирана замазка, плочки и т.н. - плуваща - отделена от стените с тънък XPS заради температурно разширение
2. Вариант - нова идея - леко налудничава - без XPS-a!

Аргументи за 2-рия:
- печелим височина - 3-4см, и/или якост на замазката - иначе залепен фибран + достатъчно замазка става дебело нагоре
- нагряването на плочата отдолу не е загуба и дава донякъде загряване на прилежащите стаи (пода), както и долните части на стените на банята - леко увеличаваме радиаторната площ в банята и вдигаме възможно отдадената мощност в банята
- отдаване към долните стаи не се очаква голямо - първо са "долни", второ са топли, трето ако е зор може да се изолира отдолу
- площта е малка - 4кв.м и зорлем ще намотая повече от 40м тръба - т.е. контурът ще е къс и ако сложа примерно 20мм тръба ще е безпроблемно да постигна завишен дебит, за да вкарам достатъчна мощност за да има и за плочките, и за бетона и настрани - сега колко ще успея да изтикам настрани през плочата е сложна работа (разбирай подлежи на смятане ако не стигнем до емпирично убеждение)
Евентуално рискове:
- да не стигне вкараната мощност - за баня гоним изчислително 25 градуса (повече са добре дошли за споменатите "студенокръвни"), което отива на по-висока повърхността на плочките, което за термопомпа значи вдигане на топлоносителя, което значи спадане на COP-а и т.н. - противодействаме с добра външна изолация, по-дебели тръби (20..25мм) и смятаме по-голям дебит (логично за да имаме повече мощност)
- да стане кофти баланс на отдаването на мощността - да претопля съседните стаи (страничните спални или долната баня) преди да съм стоплил "целевата" баня
- ...???
Из белите държави има такава система - вграждане на тръбите (pe-x) директно в плочата. Това дава голяма инертност, а и тия дето ми ляха плочата ме гледаха странно в стил "абе не искаш точно ние да го правим това".
Наясно съм че точно този контур ще иска повече мощност (във вариант 2) - залагам 2 пъти повече. Конкретно в банята мога да си позволя да сложа още 10-тина см вата отгоре (ще стане нещо като 40+ см, а отгоре ще е "топъл таван"). Стената която е външна там мога да я вдигна като изолация още малко - т.е. да слезем на под 0.2 вата на кв.м на келвин. Мисля да сложа и по-смислена вентилация (т.е. "изсушаване" на вътрешния въздух а не смяна с нов, да го броим като аналог на рекурператор). Мога да заложа и бекъп отопление - електрическо подово - за временно дозагряване или за преходни времена когато има нужда от съвсем малка мощност и не си струва да върти цялата система.

Въпросът ми е за мнения по вариант 2 - сещате ли се за подводни камъни, които не съм разпознал?

Пон Мар 13, 2017 7:57 pm
Профил

Мнение Re: Пак строителство - изолация под подово отопление
По-сложен за рзбиране пост - едва ли е писан в тоя форум.
С две думи - стаята(бяня) под подовото в банята е пак твоя?!- е, за какво да изолираш двете бани еднс от друга?
Многото ако-та не ги схванах , аз бих действал без изолация на пода, другите неща ти ги разбираш по-добре.

Пон Мар 13, 2017 8:48 pm
Профил

Ех, срам - явно съм бил прекалено обстоятелствен. Нищо де, гледам да не пропусна нещо, мерси за мнението!
Да, отдолу е другата ми баня, която също се очаква да се отоплява сериозно.
Изолацията във вариант 2 точно искам да я махна. Притесненията около махането са че бетонната плоча (тавана на долната баня, пода на горната) се очаква да стане 35 градуса, може и малко отгоре. Реално дори без изолация се получава една структура от 20-тина см бетон (плочата там е толкова) над която да има 2см тръби и още 2-3см замазка и плочки (гранитогрес).
Бетонът (желязобетон) го дават 1.7 W/m*K, там някъде ги смятаме замазката и гранитогреса. Т.е. надолу имаме 21см път, нагоре 3-4см. Това би предположило че горната повърхност ще получава повече топлина, но оттам насетне е въздух. При зададените режими (10-тина градуса прегряване на повърхността спрямо въздуха в стаята) отдава по около 100-тина вата на кв.м. Т.е. 400Вт имаме нагоре, айде 500 в режим "студенокръвни/нестинарки". Стига с запас при зададената изолация и -15 отвън. Въпросът е дали ще успея да подам достатъчно мощност през водния контур - и дали наличието на дебела плоча отдолу ще промени нещо? В краен случай може би топлоносителя ще трябва да е някой градус отгоре спрямо вариант 1?
При гонена ("изчислителна") температура за долната баня (на въздуха) 25 градуса (айде, 22 да са) това може да е проблем - топлото ходи нагоре но си нямам идея какъв ще е климата при таван на 35 градуса (е, знам, в панелката лятото сигурно и повече е ставало). Естествено долното отопление (другия контур на подовото в пода на долната баня) ще се регулира и може да намали подаването, но дали няма да стане странна инверсия на температурното разпределение с 30 градуса около шапката ми и 15 нейде по-надолу, и после пак 30 на чорапките? Допълнителното отопление към долната баня може и да е от полза - нейния под е през изолация към земята и може 100Вт/м2 да не са достатъчни.
Казвам че това мога по-късно да го коригирам с изолация над окачения таван на долната баня - за да не грее оттам надолу прекалено. Чувал съм (чел) за "таванно отопление" но сигурно е грешка в превода - може би е пак вид подово което охлажда като изстудява тавана, ма за отопление ще е някакъв феномен като стенен климатик.

Пон Мар 13, 2017 9:33 pm
Профил

Излишни тревоги са това.
В краен случай наистина можеш да изолираш долната баня чрез нейния окачен таван. И пак си на далавера "-1 подова изолация" . По скоро зорът ти е,че студена горна баня по-бавно ще се затопли при студена плоча. Ама ти едва ли се притесняваш от това.

Пон Мар 13, 2017 10:52 pm
Профил

Да, инертността в този случай става голяма, но то подовото по принцип има този проблем - ако искам да стоплям само вечер банята на 25 градуса ще ми е доста трудно. Но за тази цел си мисля да допълня с някакво моментно електрическо духащо - за раздвижване на въздуха и за бързо стопляне, но за кратко. Разбира се няма да я държа на 15 градуса през деня, имам предвид да е на 20 примерно и за час да се вдигне. Гледам ползват и инфрачервени лампи да си топлят споменатите влечуги, та сигурно има варианти.

Вто Мар 14, 2017 12:53 am
Профил

Много зависи от разположението... Ако банята е "вътрешна" общо взето няма проблеми. Аз съм живял в такива апартаменти и по тая причина малко се подведох с моя апартамент. Защото когато банята има контакт с външна стена, положението много се променя. В случая на мен ми е проблематична стена към стълбището на блока, което комшиите са решили че ще се проветрява нон-стоп и зимата, т.е. уж е вътрешна, ама температурите падат под нула и от там ми "дърпа" яко. Съответно отоплението на банята ми излиза малко солено и винаги температурата е малко по-ниска. А ниска температура в съчетание с влага е кофти съчетание, повярвай ми...
Та моят съвет е да мислиш и за влагата. Ако по някаква причина банята ти няма да е толкова топла, колкото останалите помещения, то мисли за бързо отопление, както и добра аспирация така че след ползване да махнеш влагата. Малко по-ниска температура само по себе си не създава чак такъв дискомфорт, дори и малки деца да имаш. Но за влагата няколко градуса са от огромно значение...

Вто Мар 14, 2017 9:58 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]