Пак строителство - изолация под подово отопление
Тъй, дилема пак... Преди време бях питал за нещо подобно във връзка с неръждаемите гофрирани тръби (отказах се от тях заради евентуално шум или пад на налягане).
Да сведа условията:
- баня на втори етаж (намира се над баня първи етаж)
- около 4кв.м
- "вътрешно" разположение - трите стени са към спални (спалните са без подово, с радиатори), една малка стена външна с 1кв.м трикамерен прозорец PVC
- отдолу - бетонна плоча, тухлени стени
- тава - 40-тина см изолация каменна вата (над хънтър или нещо такова)
- външна изолация - колкото трябва ( 15 и нагоре см EPS)
- водно подово - захранено от термопомпа или газов котел
- за момента - без допълнителни източници на топлина (лири, радиатори) - евентуално "импулсно" духалка или друго за бързо кратно "прегряване" за студенокръвни обитатели
Питане - за и против изолация между плочата и подовото?
1. Вариант (default) - X см XPS над плочата, тръбите, армирана замазка, плочки и т.н. - плуваща - отделена от стените с тънък XPS заради температурно разширение
2. Вариант - нова идея - леко налудничава - без XPS-a!
Аргументи за 2-рия:
- печелим височина - 3-4см, и/или якост на замазката - иначе залепен фибран + достатъчно замазка става дебело нагоре
- нагряването на плочата отдолу не е загуба и дава донякъде загряване на прилежащите стаи (пода), както и долните части на стените на банята - леко увеличаваме радиаторната площ в банята и вдигаме възможно отдадената мощност в банята
- отдаване към долните стаи не се очаква голямо - първо са "долни", второ са топли, трето ако е зор може да се изолира отдолу
- площта е малка - 4кв.м и зорлем ще намотая повече от 40м тръба - т.е. контурът ще е къс и ако сложа примерно 20мм тръба ще е безпроблемно да постигна завишен дебит, за да вкарам достатъчна мощност за да има и за плочките, и за бетона и настрани - сега колко ще успея да изтикам настрани през плочата е сложна работа (разбирай подлежи на смятане ако не стигнем до емпирично убеждение)
Евентуално рискове:
- да не стигне вкараната мощност - за баня гоним изчислително 25 градуса (повече са добре дошли за споменатите "студенокръвни"), което отива на по-висока повърхността на плочките, което за термопомпа значи вдигане на топлоносителя, което значи спадане на COP-а и т.н. - противодействаме с добра външна изолация, по-дебели тръби (20..25мм) и смятаме по-голям дебит (логично за да имаме повече мощност)
- да стане кофти баланс на отдаването на мощността - да претопля съседните стаи (страничните спални или долната баня) преди да съм стоплил "целевата" баня
- ...???
Из белите държави има такава система - вграждане на тръбите (pe-x) директно в плочата. Това дава голяма инертност, а и тия дето ми ляха плочата ме гледаха странно в стил "абе не искаш точно ние да го правим това".
Наясно съм че точно този контур ще иска повече мощност (във вариант 2) - залагам 2 пъти повече. Конкретно в банята мога да си позволя да сложа още 10-тина см вата отгоре (ще стане нещо като 40+ см, а отгоре ще е "топъл таван"). Стената която е външна там мога да я вдигна като изолация още малко - т.е. да слезем на под 0.2 вата на кв.м на келвин. Мисля да сложа и по-смислена вентилация (т.е. "изсушаване" на вътрешния въздух а не смяна с нов, да го броим като аналог на рекурператор). Мога да заложа и бекъп отопление - електрическо подово - за временно дозагряване или за преходни времена когато има нужда от съвсем малка мощност и не си струва да върти цялата система.
Въпросът ми е за мнения по вариант 2 - сещате ли се за подводни камъни, които не съм разпознал?