|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:01 pm
Философски въпрос: защо умря симбиан?
| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Философски въпрос: защо умря симбиан?
наскоро си купих "нов" телефон - Нокия Е7-00. Чисто нов го взех въпреки че моделът е от 2011. Основния "фичър" който наклони везната в негова полза беше истинската клавиатура. За времето през което съм го ползвал трябва да кажа че слага всички нови боклуци андроиди и тем подобни в джоба си. Стабилен, бърз, и общо взето има всичко което има и един 2017 модел. това ме накара да се зачудя защо умря симбиана като го виждам като отличен ос за смартфони и със сигурност много по-подходящ от раздутия андроид и от иоса дето идва в комплект с вуду. Тоя ми е може би 80-тия телефон който съм имал, но определено е един от най-добрите. Та... защо умря симбиана, и при положение че е опън сорс сега, защо не може да се възроди на некорпоративна основа?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Апр 26, 2017 9:45 pm |
|
 |
|
dexterJr
Ранг: Новодошъл
|
 Re: Философски въпрос: защо умря симбиан?
А защо умря нокиа? Защо не се продават повече био домати отколкото такива от парник. Защото никой не иска да си купува "грозни" неща, било то и полезни, масово. Тази фатка със сравнението 11-17 по-скоро важи за това което Вие ползвате.
Аз искам да попитам защо няма малки умни телефони (под 5") с мощен хардуер и голяма батерия...
|
| Сря Апр 26, 2017 10:21 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Когато батерията на дъртата ми Никоя Е90 започна да издържа само 2 дена, вместо поне 5, бях скандализиран... 
|
| Сря Апр 26, 2017 10:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Умря, щото не са чели Кнут - "Premature optimization is the root of all evil"
Демек това е доста нестандартен (да не казвам крив) ОС. Виж му модела на многозадачност, викане на системни функции и т.н. Тотално се разминава с това, което се преподава като теория на програмиранието. Вариантът беше да се наложи като стандарт и да почнат да го преподават в университетите, е... не успя нито да се стандартизира, нито да се академизира. Така че си беше обречен, но го търпяха защото от една страна "оптимизациите" бяха необходими, от друга нямаше и кой знае каква алтернатива. В последствие обаче желязото стана достатъчно мощно и ползите от оптимизациите се изгубиха. И след като се появиха и алтернативи мачът свърши.
Мъртъв е. Остави го да си почива в мир!
|
| Сря Апр 26, 2017 10:32 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Защото бизнес модела на Гугъл за андроид е по-добър - гугъл печели от ОСа и предполагам че и от процент от всяка продажба в плей стора. 1. Сега всеки драска на джава, т.е. сядаш и след 2 минути си си направил ап. Колкото повече апове за даден ОС - толкова повече потенциални крайни клиенти за ОСа. 2. Всеки телефонен производител би предпочел да използва готова ОС, девелоперската му и клиентската му екосистема, вместо да влага необозрими суми за собствена разработка, която освен това ще отнеме време от колкото тука до най близката слънчева система. И аз съм превърженик на "нейтив" писането, т.е. минимум нива на абстракция от апа до желязото... но сега животът е друг, хардуера е як, така че фокуса не е върху него, а върху разработчика. От тая гледна точка Симбиан е безвъзвратно умрял... най-много да го поддържат някоя сектантска фен група без личен живот  Знам че казвам очевидни неща, ама да си ги кажа.
|
| Сря Апр 26, 2017 10:33 pm |
|
 |
|
HCL
|
Моята версия е, че големите дисплей с touch и бързия WiFi/Celular необходим за да върви тубата почнаха да гълтат толкова много, че независимо от производителността на процесора трябваше да се заражда на всеки ден-два. Еми в такъв случай нямаше причина повече да се оптимизира разхода на ОС-а. Където ден и половина, там и ден. Нокиа това го проспа и им струва главата.
|
| Чет Апр 27, 2017 1:58 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Дето има една приказка: "Тази държава/фирма не случи на правилния евреин"  Стив Джобс е сириец по баща, но фирмата му е случила и приказката пак важи. Другите, които мощно си затриха пазарния дял при мобилните устройства, като помогнаха и на Nokia, са Microsoft, които в момента са на ниво да имат индиец за CEO.  Малък умен телефон 4" с мощен хардуер, не знам за батерията: > Apple iPhone SEАко не виждаш много като него на пазара, значи и потребителите на такива апарати ги няма, точно както няма и за вградените клавиатури, въпреки предимствата им. BlackBerry държаха фронта с физическите бутони, ама и те спуснаха кепенците. Времената се менят.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Чет Апр 27, 2017 5:55 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Защото на никой не му трябва.
|
| Чет Апр 27, 2017 11:14 am |
|
 |
|
TheWizard
|
ей тва утрепа Симбиана - първия Линукс шир-потреба ГСМ http://mobile-arsenal.com/img/catalog/m ... a768-l.jpgслед тва Моторола пусна два опен хардуер джиесема и се почна с прабабата на Андроида ( следях ги до момента в който стигнаха до жавата за GUI )
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Апр 27, 2017 4:28 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Че от чисто практическа точка какво ме интересува че бил 'крив' и не както се преподавало в университетите?? Аз гледам резултатите - бърз, стабилен, функционален. Какво значение има че не бил по стандартите? Да си сменят стандартите тогава. Баси, ако ми набутват нещо си само защото било по стандартите без значение дали е дърво...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Апр 27, 2017 9:05 pm |
|
 |
|
s7ama7
|
+1 Тази дефиниция хич не ми се вписва с тоя телефон Не знам с какъв телефон с андроид го сравняваш но дори моя амой ще му скъса шортите по всички параметри  Механичната клавиатура е може би въпрос на лични предпочитания .
|
| Чет Апр 27, 2017 9:25 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Не можеш да прецениш ползите от нещо което не си използвал... Преди доста време, модерното андроид л@йно няколко дена беше на ремонт. Запалих дъртата Е90, и за пореден път установих че е много по-удобна от модерния си внук. Като ги поразгледах внимателно, ми светна и какви са разликите. Нокията има толкова голям екран, колкото и внук си, но има ОЩЕ ТОЛКОВА голяма клавиатура, която не закрива дисплея. Та, кажи сега, каква паламарка трябва да разнасям, за да имаш поне толкова голям дисплей, плюс голяма и удобна клавиатура на която да не натискам постоянно съседен символ? Въпросът е риторичен... Младежи и други не толкова млади. Умнофоните не са се пръкнали с гадните андроид боклуци. Имало ги е и доста преди това. Е, това че сте пропуснали тая част от развитието на тоя вид техника, е само във ваш ущърб... 
|
| Чет Апр 27, 2017 10:01 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Практичната гледна точка е тая на производителите, които решават кой ОС да сложат. За тях има значение колко продажби ще направят и с каква печалба. Броят на продажбите се вдига с количеството софтуер щото има значение дали може да напишеш и пратиш емейл ако си в движение, дали може да отваряш всякакви сайтови, да фейсбучиш и т.н. Но за да има много софтуер трябват и много програмисти и то да почнат веднага, а не да се налага да ги обучаваш 100 години. Андроида плюс апп стора накараха сульо и пульо да пише софтуер. Между другото една наша българска компания *Мобайл системс" беше сред големите симбиан драскачи. Правят офис пакети и тем подобни, та допреди андрода те имаха директни договори с производителите. Мога ти кажа че за всеки един по-сериозен софт проивзодителя им плащаще в милиони. Може да си представиш каква мъка и за двете страни да се договорят. След като излязоха на андроид маркета имаха продукти с по 200 милиона сваляния, сега колко от тях са си платили не знам, но за един продукт никак не е лошо. Особено ако предлагаш още 100-на продукта и аз ти говоря за една фирма, а в андроид маркета сигурно са стотина хиляди фирми/лица. Като пазар и като машаб на бизнеса андроида и симбиана просто нямат нищо общо. Няма производител дето би тръгнал срещу бизснес логиката, а тя не е в полза на симбиан, ама никак, никак... Относно стабилността. Да, когато пишеш приложение и имаш договор с разни клаузички естествено се стараеш. Пък и другата страна също тества... Така че, да подобен софтуер е нормално да ти изглежа "стабилен". От друга страна ако си на апп стора, изкушението да пуснеш нещо преди конкуренцията е голямо. Да не говорим че за андроид куцо и сакато пише апп-ве. Така че разликата е повече в приложенията и бизнес модела/контрола който стимулира количество, а не качество. Самият ОС има слабо влияние и не може да спаси положението. Иначе предимствата в това отношение на андроида са меко казано убийствени - отдолу имаш Linux (от това по-стабилно - здраве), после имаш MMU, после почти не търкаляш нейтив код, ами имаш виртуални машинки и т.н. и т.н. Но въпреки всичките си предимства няма как ОС да те спаси от забиващи приложения, скапани флашове, взривяващи се батерии и т.н. С две думи - нищо лично, просто бизнес. Бизнес моделът, който на теб ти харесва не носи толкова пари на другите играчи. И тъй като те избират, а не ти - резулататът е такъв 
|
| Чет Апр 27, 2017 10:55 pm |
|
 |
|
radolin
|
Имаше и андроиди с хубави клавиатури и удобен размер. Аз до последно си ползвах първия G1, даже още е някъде по чекмеджетата. Не знам защо спряха да правят такива. Явно няма търсене, а цялата механика на слайдера и клавиатурата оскъпява много продукта. 
|
| Пет Апр 28, 2017 9:08 am |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Почнах да пиша за андроид от версия 1.6 .. До версия 2.2 на слабото желязо тогава всичко фъркаше . Не знам кво му направиха после но имам чувството ,че колкото е по мощно устройството на хартия и колкото е по висока версията на андроида толкова по бавно работи.
|
| Пет Апр 28, 2017 9:15 am |
|
|