Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Преден панел пред дисплей - идея 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Преден панел пред дисплей - идея
Спретнал съм едно изделиеце за тест и бета-мостра с 4" дисплейче поставено в алуминиева кутия (20 х 20 см)
Трябва ми панел който да е от нещо непрозрачно (боядисано с някой надписи) и където е дисплея да е прозрачната част и да го защитава все пак. Поразпитах по "агенциите" - но не им се занимава за няколко обройки (не ми се занимава за един квадрат - цитирам) - или искат стотици левове (плловдивчните филикс);-)

Засега най-правилният вариант според мен е:
- 0.6мм вералит (или ти плексиглас)
- отзадната страна печат по-модерно "дигитален" , като гледам доста халят HP Indigo - за единични бройки
- рязане с гилотинка или лазер

Има ли нещо друго което бихте ми препоръчали като технология и къде да опитам “

Чет Окт 04, 2018 12:59 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Преден панел пред дисплей - идея
Варианти много, но за няколко бройки това е горе долу. Имай в предвид няколко неща.
Материал, между плексиглас и поликарбонат има доста разлики, и механични и оптични и свързани с печата. Ако нямаш ко кретни изисквания поликарбоната е по-здрав но и по-труден за обработка.
Печата всичко различно от сито може да не дава нужният резултат. Черното не излиза черно, поне не от един печат. Когато правя такива прототипи се печата поне 2-3 пъти и после се нанася защитен слой който реално го прави непрозрачно, иначе почти винаги прозира.
Няколко слоя на цифров печат може да нямат добра адхезия един с друг, зависи от мастилата. Има машини при които всичко става с един пас, но едва ли ще им се занимава с малки количества. Това във връзка с здравина на задния слой, ако планираш да използваш двойно залепваща лента.
Ако машината може първо рязане после печат, ако не може при рязането може да се повреди печата по контура на среза.
С рязането имай едно на ум, в едно 80-90% от рекламните къщи размера се докарва опитно, т.е. какво е в твоя файл е едно какво излиза е друго, девиза им е сантим го не бърка...
Произееждам постоянно такива детайли, напоследък основно стъклени. От всички подизпълнители има един от който съм доволе, фирма не помня Димо се казва и е във Варна, но за няколко бройки не знам дали ще има интерес. Там и принт и материал и обработка са на ниво, всичко останало е мижи да та лажем, докато нещо стане са по няколко опита, помня един поликарбонат 4 пъти го рязаха и пак не бешв на размер, не помня маус ли бяха или някой от другите но от тоя размер, т.е. уж сериозна фирма.

Чет Окт 04, 2018 5:39 pm
Профил

Благодаря Тони за съветите !
Явно ще се тества, поне опит човек да набере ;-)
Ако някой е правил самоделки или ползвал в малки количества директен печат може да сподели тук или на Л.С

Чет Окт 04, 2018 8:17 pm
Профил

Самоделно може да направиш сито, има готови сита, и емулсии, ако е само да оформиш дисплея слагаш самозалеващо там където искаш да има боя, то ще е като рамка, и там където е дисплея нанасяш емулсия и го оставяш на слънце, да запълниш ситото да печата рамка не трябва нищо специално но според мен просто отиди на някой ситопечатар и му кажи какво ти трябва, едно сито да се направи не е никак скъпо, няма и проблем да ти напечата 2-3 детайла или колкото поискаш.
Друг вариант изобщо да не печаташ, купуваш хубаво 3М фолиос с какъвто цвят ти трябва, почистваш добре стъклото, пръскш с вода, още по-добре сапунена вода и с печатарски ракел му вадиш въздуха. Ако не си го правил може да съсипеш няколко листа фолио но така се учи. Ти имаш голям отвор в средата, така че можеш да избутваш въздуха натам, след това режеш нежно само контура на монитора и отлепяш фолиото. Ако си го направил както трябва става много добре, по принцип за да се опъне добре може да го духнеш с топъл въздух, но трябва да се внимава, особенно ако е рязано на рамка, по добре да го духаш преди да режеш.
В крайна сметка за рамка много варианти, може и да си маскираш зоната на монитора и другото да го пръснеш със спрей, също става много добре. В този случай не маскирай с фолио а с хубава лента за маскиране, иначе ръбовете ще станат като наядени защото влиза под фолиото. 3М имат добра маскираща лента, едната е зелена, другата е жълта, ама жълта не бозава, като я лепнеш минаваш с малко валяче по ръбовете да е сигурно че са прилепнали добре. Като оформиш контура лепиш вестник, листи или каквото имаш за да маскираш и вътрешността на контура и си готов.

Чет Окт 04, 2018 9:01 pm
Профил
Аватар

Виж тук: http://www.taurus93.com/. Правиш си проекта в Corel Draw.

Пет Окт 05, 2018 10:21 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]