|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:55 am
Стара стока от бг магазин
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 Стара стока от бг магазин
Здравейте! Случвало ли ви се е да ви продадът стара стока от по-голям магазин в БГ? Не говорим за разни бутки и нагъзинчета! До сега не бях обръщал внимание, обаче има електронни компоненти, които са чувствителни по този показател.
ПП: Имам полтъргайст -> от както стана студено, фрезата ми прави парчета. Ако не я включа 10-15 мин предварително, хвърля грешки на рандом. Разбирате предполагам съмнението. А кондензаторите са smd алуминиеви електролитни с ниско вътрешно... Нямам време да ги сменям в момента, но като се задълбочи проблема....
_________________www.elkran.com
|
| Съб Ное 20, 2021 5:15 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Re: Стара стока от бг магазин
Че те по прецизните техники май си искат климатизация. Не знам твоята в коя категория влиза , ма съм виждал разни cnc центри , дет нон стоп си бръмчи клима в собата...Или си я оставяй постоянно мозъка да е захранен.
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Съб Ное 20, 2021 5:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Е то при по прецизните това се налага не толкова заради електрониката колкото заради механиката, 1 микрон няма как да постигнеш ако темпертурата ти вариара от 0 до 40. Кондензаторите сами по себе си едва ли са виновни, по-скоро подборът им може да не е подходящ и някъде да си на границата между ха да тръгна и ще спя.
|
| Съб Ное 20, 2021 6:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Че преди дефицита на компоненти редовно са ми продавали "стари" чаркове. За повечето това е без значение. Ама и аз никога не съм придирял чиповете да са прясно изпечени, още топли, топли. Или пък пред мен да навиват кондензаторите и да им слагат канче... 
|
| Съб Ное 20, 2021 6:30 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не го изключвам и това! Просто не виждам други компоненти, които да се засягат толкова от температурата. За контролера, който е пик-че, е по-добре да е студено. А и той не се загрява, нито драйверите. Имам един-два стабилизатора LM317 с транзистори и т. н. Вярно, че моторите са по-големи този път. Като остане ред мога да опитам да запоя по един допълнителен кондер тук там. Просто мисля, че съм се презапасил там и е малко вероятно. Но все пак...
|
| Съб Ное 20, 2021 6:39 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
А КТ315 са направо, като виното 
|
| Съб Ное 20, 2021 6:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
ами не е баш така, на контролера ти може да му бяга честотата, от там може да ти се губят интерфейси серийни най-вече, нямам представа какво имаш по тая схема но много неща са зависими от температурата, и кондензаторите като цяло са ти най-малкият проблем. То един от основните проблеми като проектираш електроника е да я направиш да работи надеждно в нужният температурен диапазон, а не само на бюрото  В Шумен имах климокамера под ръка, температура и влажност, и понеже бях много млад и зелен, но бях чел това онова, каквото и да направя го пъхах вътре да видя какво ще стане, ако ще и мигалка да е. Не съм слагал платка в камера от много отдавна, надявам се малкот натрупан опит и четенето на дейта шита да е свършил работа, но и не ми се налага да правя нищо което ще работи в широк температурен диапазон та да съм силно притеснен.
|
| Съб Ное 20, 2021 6:47 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Кой го знае как му е по-добре. Отдавна беше, и имам само смътен спомен как един юнак се жалваше, че направил някаква джаджа с някакъв пик, работеща на атмосферни условия, и имал дертове с деградиране на записа в паметта, та поил резистори върху чипа за да го притоплят. Ама не помня кое поколение пикове и с каква енергонезависима памет...
|
| Съб Ное 20, 2021 6:57 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Аз не ги отричам тези неща, обаче вътре в цеха промяната на температурата е примерно 10-15 градуса. Говоря от есенните температури. Просто ми се стори много по-вероятно, кондерите(в случая те са първото и най-елементарно нещо, за което се сещам) да се стояли по-длъжко в нЕкой склад... И за това питах дали сте имали подобни инциденти...
|
| Съб Ное 20, 2021 10:49 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Всички компоненти в машината като захранвания, драйвери и т.н. нови ли са? Захранванията чайници ли са? 
|
| Съб Ное 20, 2021 11:15 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Да, аз съм сглобявал драверите на база DRV8711, платката за управление си е моя също. И ги използвам тези неща не за първи път! Искам да кажа, че схемите са правени преди години, използвани са и сега само съм наситил нови платки за случая. първо беше, но го смених с DELL оргиналдЪ маде ин уса(захранване от компотър) - никакъв ефект!
|
| Съб Ное 20, 2021 11:53 pm |
|
 |
|
sthx
|
Stoyanoff, тази "думичка" "кондер" ,кондензатор ли трябва да означава? Допускам , че е така, но знам ли - техниката се развива, може да се е пръкнал някой нов елемент. Надявам се, че ще ме извиниш за невежеството. "бг" вече вече знам, че е български, или България. Сигурно има някъква конфузност ли, срам ли, де да знам какво, да се не упоребява името на родината ни. Както и думичката "кондер" трябва сигурно да повиши професионализма в очите на изговарящия , или пишещия я. Елементите по платките не носят табелки с надписи "Стар съм", "Млад съм" и токът, като срещне елемент с надис "Стар съм" ,да откаже да работи с него. Елементите си имат параметри и характеристики. Като те съмнява някой - сваляш и мериш. Ако функцията на кондензатора не е някъква специална, достатъчи са само стойностите на капацитета и тангенс делта при различни честоти. Правиш сравнение с каталожните данни и си изграждаш тогава мнение. И какво значи "стар елемент"? 1-2, 10 годишен? Проверявал съм електролитни кондензатори от 25 годишна японска техника. Май на Панасоник бяха. Ами имаха по-добър тангенс делта от новите от Комета. Капацитетът им също беше в норма. Как да ги обвиня, че са "стари"? Атмосферното налягане тая есен не е нещо особено и това няма да е причината, да ти прекъсват платките. Оитай се да направиш измервания, докато не работи, провери си схемата, прегледай си топологията на платката, ако можеш. Да не се окаже накрая, че правилният въпрос трябва да бъде не "Защо не работи?", а "Защо са работили?" Е, понякога се случва някоя платка от по-голяма серия да не работи и да не може да се рабере защо. Хвърлям я в такъв случай. Не струва времето , което трябва да отделя за нея.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Ное 21, 2021 10:43 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Лоша спойка? Лош контакт? Имаш ли "входящ контрол" на елементите, изходящ контрол на изделието? Като правиш "продукт", дето му искаш пари, се очаква да гарантираш някаква надеждност, защото клиентите искат да работи всички сезони. Затова "големите" искат такива пари на продуктите си - защото са хвърлили много разходи, време и опит да правят изделия, които работят надеждно. Отделно, продавайки, са се вързали с условия за MTBF и ако не ги постигнат трябва да се плаща. Като ТоНи каза, едно е да подкараш нещо на бюрото, друго е да го подкараш в цеха, трето е да го направиш да работи дългосрочно във всички цехови, при всякакви "цигани"-собственици и байчовци-оператори. За да се получи последното, се тръгва от процеса на работа - на ниво планирани и дизайн още, проследимост, и всякакви щуротии дет разни странни специалности къртят в пъти повече пари от "прости" инженери. Проблемът е че всеки иска да му е лесно - и доставчиците биха били доволни да пробутат нещо "странно" на някой епизодичен клиент, и клиентите после ще се радват да изкарат повече от неустойки отколкото от реална работа на машината.
|
| Нед Ное 21, 2021 11:13 am |
|
 |
|
itso.t
|
Това хубаво, но не разбрах дали захранването е ново? Не NOS, а ново? Само мога да гадая как захранваш драйвер за стъпкови двигатели с компютърно захранване... Захранването е ATX или е сървърно? Всъщност като за човек задаващ въпрос си изключително мълчалив. Все едно чета Реконструктора. Пичове, това че вие знаете за какво става въпрос, не значи че като кажете три думи, ще стане ясно и на тия които нямат представа какво се върти в главите ви. Стегнете се!. Затова Стоянов, не бъди толкова срамежлив. Не сме на разпит, и едва ли някой ще ти гепи технологиите. 
|
| Нед Ное 21, 2021 12:34 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не става въпрос за технологиите, за това не влизам в детайли. Напълно наясно съм с нещата, които ми казвате. Темата не е за това какъв точно ми е проблема с фрезичката, а за това дали сте имали ядове с чаркалаците, които купувате от БГ или от западни сайтове. Дали примерно като си купите нещо го проверявате, имате ли такива процедури? Такива неща! Фрезичката, както казах, като я оставя да "загрее" си работи. Нямам време за нея сега. Знам какво трябва да правя там, за да открия проблема! Нямам време в момента! ПП: Аз съм си селско момче и тук на село на свредлото му казваме бургия, а на отвора - дупка. Сега ако имах малко акъл щях да кажа, че съм използвал думи като "кондер", за да избегна повторения, но нямам. Пък и при sthx такива не минават...
|
| Нед Ное 21, 2021 1:54 pm |
|
|