Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Апр 18, 2024 7:03 pm
Автор |
Съобщение |
Edesign
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Авг 31, 2005 12:57 pm Мнения: 1040
|
Re: Зимнина
Да точно - гърлото на буркана трябва да е абсолютно сухо. Може да забърсваш с кухненска хартия. После ги остави обърнати с дъното нагоре докато изстинат. Трябва бурканите бързо да се пълнят докато е много горещо. Това за фризера е голяма тъпотия..... веднъж спря тока. Нямаше цял ден, после аварии аварии и всичко се поразмръзна..... Купих си хладилник (индезит таз недодялана марка никога няма повтарям) - голяма фризерна част. Нямаше ме няколко дни и като се върнах всичко вътре леш. --> Това е на 3тия месец от покупката на хладилника.....
|
Чет Май 26, 2022 11:51 am |
|
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 8:42 am Мнения: 10935 Местоположение: Гьотеборг
|
Re: Зимнина
Месо в буркани...освен пастет и риби, никога не съм ял и желание за такова нямам, но може и да опита.
Компоти - всякак ще ги ям - без захар, с малко или много захар.
Ябълки тук има в изобилие. В торби могат да траят до Март, може би.
Кисело зеле - с удоволствие, става и в хладилника.
Туршии и кисели краставички - мога да ям с тонове.
Луканки и салами - нищо против. Домашни - имаме си човек в Гьотеборг, който прави, но може и сам да направя, фермата с кравите е наблизо. Иначе от Сенокос - аз съм доволен от качеството там.
Зеленчуци - пипер, патладжан, готово кьоополу - с удолствие. Праз - в тенекия на хладно, в мазето (ако има човек).
Сладка, конфитюри, сокове, пресечена шира - пак с удоволствие.
Чайове и билки - разбира се.
Айде, пишете кой каквото знае за малки ферми и консервни фабрики.
Последна промяна Grubi на Чет Май 26, 2022 12:01 pm, променена общо 1 път
|
Чет Май 26, 2022 11:58 am |
|
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Ное 21, 2004 10:31 pm Мнения: 9645
|
Re: Зимнина
абе я си виж гликирания хемоглобин. с тая захар, сладкà...
|
Чет Май 26, 2022 12:01 pm |
|
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 8:42 am Мнения: 10935 Местоположение: Гьотеборг
|
Re: Зимнина
нищо ми нема Миналата година в Родопите ме гостиха с компот от вишни без захар - също не беше лош. А и последно - боза със захар, но ще трябва да си взема или направя машинка. Не е зимнина А и какво им се вързвате на докторите - няма да живеем до 100 години със 100 ограничения, хапчета, тръбички, операции?
|
Чет Май 26, 2022 12:02 pm |
|
|
sthx
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Юни 24, 2006 7:25 pm Мнения: 2276
|
Re: Зимнина
Преди няколко години ми се наложи да ремонтирам една машина в едно пловдивско село - Милево, ако трябва да бъда конкретен. Къща, двор един декар, както му се полага и оранжерия. В оранжерията човекът беше засадил пипер. Може и половин метър да беше пораснал и редовете бяха препасани със сезал, щото ако не се крепи, стеблото на пипера се чупи. Чушките -едри, както сте ги виждали по някои сергии и добрите зеленчукови магазини. Изцъклиха ми се очите и попитах собственика какво прави, за да постигне такъв резултат. Той ми отговори, че тори ,като за целта използва системата за капково напояване. Оказа се , че той тори на всяка втора поливка, а полива през ден. Тоест на седмица - 2 торенета. Торът и нормата за торене му я казва аптекарката в местния агромагазин. Това е практическото земеделие, което цели удовлетворяване капризите на гражданите , пък напоследък и не само на тях.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
Чет Май 26, 2022 12:32 pm |
|
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 5:52 pm Мнения: 10368 Местоположение: Добрич
|
Re: Зимнина
Да ви издам една малка тайна от дядо ми... Той е роден 1906 и от малък до смърта си цял живот се е занимавал само със зеленчуци. Не помня някога нещо да е гледал и да не е ставало. Винаги реколтата му беше като за изложба. А тайната... естествено първо качествено семе, после торене и после копане и поливане през няколко дена. Което и да махнеш от уравнението няма добра реколта. Без торене става на отпочинала почва няколко години, или ако редуваш по специален начин растенията. Но като цяло торене си трябва. И винаги се е торяло. Много хора си мислят, че едно време е било без торене. Единствената разлика е, че сега се използват химически торове заради цената. Нито са по-добри, нито са по-полезни, просто са по-евтини и по-лесни. Дядо ми сам си приготвяше торовете от овчи и пилешки "барабонки". Но процесът отнема 2 години. Между другото в момента продават такива "еко" торове. Същите барабонки, само че уж обработени (неясно как) и пресовани на гранули. Чувалчето тук го продават за 36лв. и го дават за 200м2. Не е лош бизнес... още повече, че цената на химическите торове расте.
|
Чет Май 26, 2022 1:01 pm |
|
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 27994 Местоположение: София
|
Re: Зимнина
Абе бабата е още жива, но пък си говори с дядо ми който от 30 год. не е , та не знам дали ще даде ценна информация, иначе правехме много месо навремето, основно пилешко и свинско, и не 3 месеца ами по две три години изкарваше. Ще питам майка ми ако случайно някъде е записала как са го правили, но ме съмнява да помни. От друга страна бурканите за месата винаги ни ги варяха в стария консервен който беше в задния ни двор в Шумен, та може да се укаже, че е вземала участие в процеса и си е записала нейде, има едни тетрадки от преди да съм се родил
|
Чет Май 26, 2022 5:18 pm |
|
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 12:26 am Мнения: 2641 Местоположение: София
|
Re: Зимнина
Месо не съм консервирал но мога да ви дам рецепта за скумрия в буркани, става много вкусно и почти бързо, вече над 100 буркана съм направил и ся има само 10-12. Идеално за бърза закуска.
|
Чет Май 26, 2022 9:12 pm |
|
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Ное 21, 2004 10:31 pm Мнения: 9645
|
Re: Зимнина
давай
|
Чет Май 26, 2022 9:15 pm |
|
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 7:44 pm Мнения: 2798 Местоположение: Пловдив
|
Re: Зимнина
Преди време я дръпнах от някъде. Не съм "работил" по темата все още, но събирам инфо, че се губи с времето.
|
Пет Май 27, 2022 9:00 am |
|
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 2:25 pm Мнения: 4979 Местоположение: София
|
Re: Зимнина
|
Пет Май 27, 2022 9:53 am |
|
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 12:26 am Мнения: 2641 Местоположение: София
|
Re: Зимнина
Пиша както го правя аз, вие може да промените дозата според както ви е удобно. 6 големи скумрии без глави и с изрязани опашки и перки ги режа на шайби, 7-8 броя според размера на рибата. В тенджера наливам около 240-260 милилитра олио и около 120-150 милилитра оцет и почвам да редя шайбите плътно, дозата е такава защото се събират точно 3 риби на ред, след първия ред риба слагам 3-5 дафинови листа черен пипер и бахар на зърна, не го броя и меря както доди от пликчето. след втория ред риба доливам вода колкото да се покрие рибата около 1-2 сантима и поръсвам непълна супена лъжица сол, ползвам от розовата. Слагам да кипне и като кипне намалям котлона съвсем леко да къкре, и така час и 10 до час и 20 минути, щот се заплесвам на компа. Като спра котлона махам капака да поизстине малко да мое да се пипа, през това време режа буркан и половина кисели краставички такива, ся на мен тия най ми харесват, линк да не става разтегнато https://shop24.bg/krastavichki/13597--k ... 25066.htmlрежа на ренде такова щот става бързо и лесно https://www.dobrichonline.com/media/off ... df03e0.jpgна едрата приставка. Разпределям краставичките и рибата в 14 буркана, толкова събира тенджерата в която ги варя после, омния 400 мл, щото е достатъчно за едно ядене, и допълвам с домати такива https://www.bulmag.org/files/products-v ... 62c85f.pngразбити на чопъра, до около 2 см преди ръба на буркана, от тенджерата от рибата с лъжица отгребвам по малко мазнинка и слагам във всеки буркан, бърша ръба със салфетка, много е важно, и затварям. Варя ги около 20-25 минути и врели ги вадя и обръщам с капака надолу. Пробвал съм да слагам боб и грах пак от консерва и става много добре, ся на следващото варене ще пробвам с маслинки обезкостени. Най-много се е застоявала една консерва за пробата, около 2 месеца и нямаше разлика с пресните.
|
Пет Май 27, 2022 11:53 pm |
|
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 12:26 am Мнения: 2641 Местоположение: София
|
Re: Зимнина
Аз за тва съм накупил UPS-си та ако вземат да спират тока да имам малко за фризерите и хладилниците. Не харчат много, от чисто любопитство турих електромер на единя фризер, отварям го през ден, и похарчи 5.84лв за 22 дена, ся съм турил електромера на хладилника в кухнята дето се вратари непрекъснато да видя колко ще похарчи.
|
Съб Май 28, 2022 12:06 am |
|
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 8:21 pm Мнения: 27994 Местоположение: София
|
Re: Зимнина
Юпс е много краткосрочно решение, иска се нещо с външно горене, примерно Стърлинг, или парно двигателче, tgi беше почнал да си прави ама не знам до къде го докара.
|
Съб Май 28, 2022 4:05 am |
|
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 8:42 am Мнения: 10935 Местоположение: Гьотеборг
|
Re: Зимнина
Фирмата в Сенокос се оказа добро попадение (благодаря на Миро). НО - нямат череши, ягоди, кайсии - нито компоти, нито сладка/конфитюри, нито замразени плодове. Та някой ако се сети или знае малки или по-големи производители на такива, да свирка. Мисля да взема известно количество, особено ако работят с местни продукти. Същото се отнася за круши, дюли, праскови, смокини (това вероятно ще е съвсем рядко, въпреки че по морето има доста).
|
Сря Юни 08, 2022 9:07 pm |
|
|
Кой е на линия |
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения Вие не можете да прикачвате файл
|
|