Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Зимнина 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Зимнина
Някой може ли да препоръча фирма за зимнина, сега като идва периода на плодовете?
Примерно да си поръчам 50 компота, сладка, конфитюри и т.н. от БГ плодове и да знам все пак кой и как ги е правил?

Сря Май 25, 2022 9:43 pm
Профил

Мнение Re: Зимнина
Ми да се запасяваш с компоти и сладка малко несериозно ми се струва.

Чет Май 26, 2022 2:36 am
Профил

Примерно:https://infocall.bg/agropakt-24706.html

Чет Май 26, 2022 6:49 am
Профил
Аватар

pipilica написа:
Ми да се запасяваш с компоти и сладка малко несериозно ми се струва.

Може и да ти се струва несериозно, но пък така съм израстнал. И ми харесва. Оттам нататък е сериозно ;)

Чет Май 26, 2022 8:43 am
Профил
Аватар

sthx написа:
Примерно:https://infocall.bg/agropakt-24706.html

Че то е при нас, мислих че само месни продукти правят Сенокос (Недко Митев). Виж ти...ще им се обадя. И благодаря!

Чет Май 26, 2022 8:45 am
Профил
Ранг: Почетен член

Секи сам си преценя... Ама знаеш ли че един компот съдържа ШЕСТ СУПЕНИ лъжици ЗАХАР.
В горната връзка спряхме да ядем компоти като се родиха децата - просто много намалихме яденето на боклуци, в това число всичко с прекалено много захар.
Идеята на зимнината е била да се "ядат плодове зимата"... но благодарение на гнилия капитализъм, сега бананите и портокалите не ги носи дядо мраз, ами ги има цяла година!
Отделно ябълки складирани на студено и хладно издържат до януари-февруари...
Сега ти ще кажеш - баба ми цял живот компоти е яла и нищо и няма... аз пък ще питам защо сме на челно място по инфаркти и инсулти...

Чет Май 26, 2022 9:58 am
Профил
Аватар

Grubi, като стигнеш до идеята за домашни суджуци - свиркай! :wink:
Що се касае до плодове и зеленчуци, аз ги ръгам във фризера. Заемат по-малко място и по всяко време можеш да ги размразиш и трансформираш в сок или сладко (плодовете) или манджа (зеленчуците).

Чет Май 26, 2022 10:25 am
Профил

t_i_t_o написа:
Секи сам си преценя... Ама знаеш ли че един компот съдържа ШЕСТ СУПЕНИ лъжици ЗАХАР.

Не е вярно. Слагаме 2, а понякога и една лъжица. Като в градината са се народили плодове, защо да не ги съхраня - компоти, сушени,мармалади, печени сливи. За зеленчуците да споменавам ли? Всеки божи ден, като съм си вкъщи, ям плодове и зеленчуци собствено производство под различни форми и все още съм жив. Ако трябваше да ги купувам от магазин, никога не бих ял толкова много плодове и зеленчуци.

Чет Май 26, 2022 10:27 am
Профил

t_i_t_o написа:
В горната връзка спряхме да ядем компоти като се родиха децата - просто много намалихме яденето на боклуци, в това число всичко с прекалено много захар.

Много съм любопитен какво всъщност ядеш (от къде се доставя). Щото всичко в магазнинната мрежа е боклук по принцип...... А от тази година плодовете и зеленчуците в англия (говоря основно за теско) миришат на пръдня - може би с други консерванти са ги напръскали, но е направо кошмарно. От много време си мечтая за банани и портокали които дядо мраз носеше защото бяха вкусни...... днес има всичко целогодишно но нищо няма вкус.

А относно зимнината - в кам маркет има хубави македонски компоти и сладка. Не са постоянна стока (сезонно ги има) но са несравними с друго което може да се намери по магазините в бг.

Чет Май 26, 2022 11:38 am
Профил WWW

Познат прави следната схм. Заплюл си е някаква баба/лелка , дето я знае , че е тертиплиика , ама сиромах женицата. Тя казва колко домати, пипери и т.н. да донесе човеку , приготвя зимнината и после делят...

Чет Май 26, 2022 12:05 pm
Профил ICQ

Grubi написа:
Че то е при нас, мислих че само месни продукти правят Сенокос (Недко Митев). Виж ти...ще им се обадя. И благодаря!

Не знам кой е собственикът, но ме съмнява да е Недко... Само ще ти кажа, че в Сенокос няма зеленчукови градини или поне аз не съм виждал такива. Недко не би се хванал само с преработка, не е в стила му.

Както и да е, това няма значение... Ти съвсем ли остана без рода тук? Ако има кой да ти вари бурканите кажи какво предпочиташ и като излезе съответния плод или зеленчук няма проблем да ти го намеря и доставя където кажеш. Аз тая седмица почвам с ягодите, ама брането е голямо гъзене... и след него ми се свиди да ги раздавам. Ама все ще измислим нещо ;-)

t_i_t_o написа:
Ама знаеш ли че един компот съдържа ШЕСТ СУПЕНИ лъжици ЗАХАР.

Бах тоз компот, да не е от зелени домати? ;-)
По принцип когато плодовете са узрели и са сладки нямат нужда от захар. Даже лятно време жената като не я мързи прави ушав за сок. На 5 литра тенджера слага една лъжица мед. Това е. Малко мента и в хладилника. После с малко лимон...
Но за зимата си трябва консервант. Една лъжица захар е достатъчна и за консервирането и за сладост. Повече се слага само за сокове, които ще разреждаш.

Чет Май 26, 2022 12:21 pm
Профил

За компота не е необходим консервант. Може и въобще без захар. Може и подсладител да се слага. В купешките компоти, ако слагат малко плодове, е ясно, че трябва повече захар за сладост.
За фабриката в Сенокос, един технолог от наше село за няколко години пусна производството на растителните консерви - избор и монтаж на машини, технология, обучение на персонала , както си му е реда.

Чет Май 26, 2022 12:35 pm
Профил

Edesign написа:
t_i_t_o написа:

Много съм любопитен какво всъщност ядеш (от къде се доставя)...

Свинско - с баща ми купуваме едно прасе по Коледа и си го делим и пълним фризера.
Пилешко - живи от един дето ги гледа за Франция. Гледа ги два месеца, вместо един както е тук.
Плодове - ябълки основно собствено производство. Също и замвазяваме ягоди и малини.
Жената пазарува основно и гледа да взима относително качествени храни от фермерски източници.
Естествено цените не са като на ширпотреба, но благодарение на гнилия капитализъм, за сега не ми е проблем.

Чет Май 26, 2022 12:37 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
... ама брането (на ягоди) е голямо гъзене...

някоя малинка да бере къпинки (ягоди)? нали с малинка може да се прави всичко?

груби,
не знам за компоти, ама замисли се и за месо в буркани.

аз поне не мога да постигна трайност повече от 3 месеца, а менторите в свещенодействието вече ги няма. някой да сподели опит - сол, варене или нещо друго?
за сега, експериментално, установих, че му трябва повече въздух отгоре, месото задължително трябва да е залято напълно, и с варенето не трябва да се прекалява - ако с излизането на въздуха изскочи и малко течност, тя е мазна и вакуума се губи бързо.

минават ми и екзотични идеи за третиране в инертна среда под налягане.

горното е в контекста "няма газ->няма парно->няма ток->няма фризер"

Чет Май 26, 2022 12:45 pm
Профил

t_i_t_o написа:
Свинско - с баща ми купуваме едно прасе по Коледа и си го делим и пълним фризера.
Пилешко - живи от един дето ги гледа за Франция. Гледа ги два месеца, вместо един както е тук.
Плодове - ябълки основно собствено производство. Също и замвазяваме ягоди и малини.
Жената пазарува основно и гледа да взима относително качествени храни от фермерски източници.
Естествено цените не са като на ширпотреба, но благодарение на гнилия капитализъм, за сега не ми е проблем.

Даааа.... и аз горе долу така обаче имам много гърла за хранене и не мога да складирам и реагирам в такива мащаби.... :( А иначе за гнилия капитализъм точно за това ме е яд - дори и пари да имаш основното нещо като храна я нямаш...

Чет Май 26, 2022 12:47 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 45 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща