Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Калибриране на монитори - с Колориметър Клалибратор. 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Калибриране на монитори - с Колориметър Клалибратор.
Имам 2 колориметъра за калибриране на монитори и телевизори ...
Единия е EYE-One i1 . Тоя боклук след като няколко години стоя в чекмеджето без да се използва даде на почти калибриран монитор 1500 келвина.
разглобих го, бях се ядосал и филтрите на 3-те фотоприемнока бяха хванали някакъв бял прах, разхвърчаха се по масата и отиде на боклука.
Преди няколко години си взех Spider X ELIT.
Избрах го защото използва по нов цветови датчик . Предполагам че е AS7264N // https://mazu-bunkai.com/bunkai-wp/photo/9957/?fbclid=IwAR0PJFHbJteE4LEnCuEJFIZnZ-aKngEmXZn8ZskeinaFqRB4Mmrf7XYUoU0 //

На този сайт има разглобени ширпотреба калибратори - тези по старите с филтрите не стават, не са устойчиви на времето (някъде бях чел че са "органични" - каквото и да означава това)

Имам така да се каже незадълбочен опит с калибратори.

Ако някой знае как се калибрират правилно монитори - как се настройват яркоста и контраста преди калибратора да направи Color Profile.
Изискванията са ми осветеноста да е максимум 90 кандела, иначе ми уморява очите. Мониторите са 2 стари на NEC MS P221W. Предпочитам ги с този тип матрица MVA заради основна работа с текст. И двата се калибрират добре според софтуера 93-94% от sRGB.
Като ги ресетна и двата дават много различни първоначални настройки на цветове яркостта и контрастта. За да се настроят добре трябва първоначално яркоста и контраста да са им еднакви.
Проблема е че колориметъра измерва осветеноста на монитора само по яркостта и дава контрола за настройка "слайдер" по яркост, слайдер за настройка на контраста няма.. Но от страна на монитора осветеноста зависи не само от яркостта, но и от контраста. Или за да стане добре калибрирането по зададена осветеност от 90cdm2, предварително трябва да се уеднакви контраста. Но в софтуера няма инструмент за това???

Нед Юли 02, 2023 12:54 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Калибриране на монитори - с Колориметър Клалибратор.
Предполагам че контраста трябва да е по подразбиране. Т.е. около 50% на повечето монитори. Ако е на друга стойност се намалява динамичния диапазон на матрицата и някои цветове стават невъзможни за изобразяване. А ако не се лъжа тоя монитор е с CCFL и яркост 300nit и яркостта му дори на минимум е прекалено висока за доста потребители (вероятно е над 90-100 nit).
Аз също проучвах въпроса с калибрацията. Имам същия или подобен боклук на NEC (мисля че е същия модел) с PVA матрица на Самсунг и wide gamut CCFL подсветка. Цветовете са почти невъзможни за настройка ръчно (от менюто) а за калибрацията си трябва тъпия софтуер на NEC, който струва колкото монитора. Зеленото е просто убийствено (в лошия смисъл). Стоя в кашона почти 10 години почти неизползван заради тоя факт. Не знам дали се поддържа от безплатния софтуер (не помня сега името му), щото е някакъв странен тип монитор - нито рак, нито риба, и явно не се използва масово професионално. Няма USB, и трябва да се настрои през DDC канала. Отделно че лампите са вертикални и едната е с малко по-зеленикакъв отенък от другата, съответно половината екран е леко по-различен от другата половина. А монитора е купуван нов и дори сега е на много малко часове!
Гледах и колориметрите. Тия неща са изключително прости откъм елементна база. На практика три сензора с филтри и един микроконтролер (някои имат и допълнителни сензори). И аз стигнах до извода че са ненадеждни, особено тия с абсорбционните филтри. Има такива дето са с дихроични (мисля) филтри и те май са по-трайни.
И в двата случая обаче се разчита на "калибрацията" на самия колориметър според вида на източника на светлина - дали е CCFL, дали е WLED или RGB LED или от другите видове комбинирани LED. Не помня сега как се казваха, но примерно Червен и Син диод със зелен фосфор.
Идеята е че спектъра на излъчване на CCFL и на LED е различен, различават се и LED помежду си, според технологията си, и калибрацията на колориметъра не може да обхване всички технологии и НИКОГА не може да измери правилно бялата точка, просто защото не знае точната дължина на вълната и ширината на спектъра на източника. Всичко което премине през съответния филтър се води R, G или B съответно, независимо от дължината на вълната.
Така че най-добре става със спектрометър, или там както се нарича - няма филтри, измерва се спектъра и се изчисляват съответните стойности както си му е реда.

И накрая стигнах до извода че най-добрия вариант е да се купи нов (съвременен) монитор с фабрична калибрация и IPS матрица. Вече са масови.

Сря Юли 05, 2023 7:01 pm
Профил

Velio го е описал много добре. Поради тази причина не харесвам VA матриците, въпреки, че много ги хвалеха. За ел техниката няма много значение, но в издателската дейност и особено фотографията е изключително важно. Във фотофорума беше пълно с такива теми, та е добре да се зачетеш там. Тук може да се обсъжда техническата страна, което е важно. Идеята за спектрометър е супер. Особено ако се съчетае и с други измервания. Тогава ще е важен и софтуерът за обработка
https://photo-forum.net/

Нед Юли 09, 2023 9:57 am
Профил WWW
Аватар

Има спектрофотометри (мисля че са комбинирани - за монитори и за печат), пак от същите известни фирми дето правят и колориметрите. Ама това са професионални уреди и струват маса пари.
Сега сигурно ще излъжа, но мисля че има DIY разработки на спектрометри, които могат да се ползват за калибриране на монитор. Като цяло не е голяма хамалогия хардуерно - процеп, линеен сензор или дифракционна решетка и MCU. Може и малко оптика да има. За около 200 долара могат да се намерят части, че и цели уреди. Който има време да си играе - има поле за действие. Калибрацията на уреда обаче е малко под въпрос. Айде дължината на вълната как да е - има разни източници. Ама интензитета... Отделно поддръжката на мониторите от софтуера - не става за всеки монитор. (имам предвид мониторите, които поддържат къстъмизиране на вътрешните LUT таблици, за останалите единствена възможност е настройка на видеокартата, съответно загуба на динамичен обхват).

Сря Юли 12, 2023 3:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]