Калибриране на монитори - с Колориметър Клалибратор.
Имам 2 колориметъра за калибриране на монитори и телевизори ...
Единия е EYE-One i1 . Тоя боклук след като няколко години стоя в чекмеджето без да се използва даде на почти калибриран монитор 1500 келвина.
разглобих го, бях се ядосал и филтрите на 3-те фотоприемнока бяха хванали някакъв бял прах, разхвърчаха се по масата и отиде на боклука.
Преди няколко години си взех Spider X ELIT.
Избрах го защото използва по нов цветови датчик . Предполагам че е AS7264N //
https://mazu-bunkai.com/bunkai-wp/photo/9957/?fbclid=IwAR0PJFHbJteE4LEnCuEJFIZnZ-aKngEmXZn8ZskeinaFqRB4Mmrf7XYUoU0 //
На този сайт има разглобени ширпотреба калибратори - тези по старите с филтрите не стават, не са устойчиви на времето (някъде бях чел че са "органични" - каквото и да означава това)
Имам така да се каже незадълбочен опит с калибратори.
Ако някой знае как се калибрират правилно монитори - как се настройват яркоста и контраста преди калибратора да направи Color Profile.
Изискванията са ми осветеноста да е максимум 90 кандела, иначе ми уморява очите. Мониторите са 2 стари на NEC MS P221W. Предпочитам ги с този тип матрица MVA заради основна работа с текст. И двата се калибрират добре според софтуера 93-94% от sRGB.
Като ги ресетна и двата дават много различни първоначални настройки на цветове яркостта и контрастта. За да се настроят добре трябва първоначално яркоста и контраста да са им еднакви.
Проблема е че колориметъра измерва осветеноста на монитора само по яркостта и дава контрола за настройка "слайдер" по яркост, слайдер за настройка на контраста няма.. Но от страна на монитора осветеноста зависи не само от яркостта, но и от контраста. Или за да стане добре калибрирането по зададена осветеност от 90cdm2, предварително трябва да се уеднакви контраста. Но в софтуера няма инструмент за това???