| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 8 март - празник а?
8 март - 12 към обяд. Що ли не отидох да обядвам при първия повик на стомаха. Ей го резултата от моментна разсейка (вж. картинката).
Равносметка - компоненти за около 100 кинта и много по лошо - две седмици труд на вятъра.
Следва - тичане до приятели да налепят скоростно кофтито чипове. Скоростно лепене на останалите елементи. Нерви, благословии по адрес на апаратурата.
Яко треперене осцилоскопа да е оцелял невредим след инцидента.
Завършек - едно "Мамка му и прасе писна ми.". Следва:
Измъкване в 5 часа от работа (чудо) - дъската в колата, два телефонни разговора, една бутилка (малка) в раницата и газ към "Лалето". Добре обработена писта (друго чудо), готина вечер, почти никакви хора. Равносметка - строшени ски очила, натъртено коляно и навехната китка. Ама кеф.
Празник, а?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Пет Мар 10, 2006 11:17 am, променена общо 1 път
|
| Пет Мар 10, 2006 11:14 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Прилича на симулация на големия ( взрив ).
|
| Пет Мар 10, 2006 11:17 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Използвал си интересни чипове. Тези с неправилните дупки по тях, така ли си ги купили или допълнително си ги обработвал ? 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Мар 10, 2006 12:17 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Снимката е толкова реална, че чак усетих миризмата на ALTERA под налягане  Сигурно е глувап въпрос ама LPC-то здраво ли е?
|
| Пет Мар 10, 2006 12:48 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Искрено ти съчуствам.
Кофти не , ами ... Едва ли има как да ти помогна, но ако има как - казвай.
Най-лошото не са заминалите части -> "Равносметка - строшени ски очила, натъртено коляно и навехната китка. Ама кеф."
най-вече китката -> запояването няма да ти е хич лесно с една ръка.
|
| Пет Мар 10, 2006 1:28 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
тези изолационни бариери които изглеждат като море на карта говорят 4е работи6 с доста високо напрежение
как се случи тоя взрив?
|
| Пет Мар 10, 2006 2:07 pm |
|
 |
|
zax
|
Alterata е яка
но другия чип направо е железен
по важното е че си изкарал готина вечер
коляното китката и очилата не са толкова сериозен проблем
/ е коляното и китката не са за един ден трябва да се пазят  /
утре ще видим как ще мине
на някой да му се ходи с колело из околностите на русе / х. Минзухар по точно/ за 3-4 часа
по обед от 11 до към 14.30 on-line съм в icq може да вика  или пък направо да доиде 11 на новата поща
аз съм със син драг 28" и черно кожено яке
|
| Пет Мар 10, 2006 3:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами това устройство е (тоест това на снимката "беше") тестер за дефибрилатор. Вместо върху пациент, шока се прилага върху горката ми платка и тя трябва да измери отделенета енергия.
По невнимание обаче съм закачил дефибрилатора и осцилоскопа едновременно, а двете са заземени. Ефекта беше че върху платката са се приложили 3 киловолта от един 40 микрофарада кондензатор. Върху платката има един мощен резистор който е поел част от удара, заедно с един газов разрядник. Затова и не се взриви както трябва (тогава е наистина страшно). Предполагам че из платката се е отделила само част от енергията (дефибрилатора беше зареден на 180J - би трябвало да е на парчета). Но и така беше сериозен трясък.
Кой чип е здрав не съм си правил труда да проверявам. Мисля да я ковна с един пирон на стената да ми е пред очите.
Осцилоскопа е здрав (щастлив съм), дефибрилатора тотално умря (пълно късо в захранването), платката - налепихме бързо нова - за сега работи стабилно (вече внимавам). Китката и коляното почти се оправиха, очилата - ще трябват нови (не ми се мисли какво щеше да ми стане с лицето, ако не бяха поели). Мисля неделя да пързалям пак.
За колело - ами мойто не е пригодено за спускане, камо ли за зимата. А и сега съм запален по дъската, догодина - знам ли.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Мар 10, 2006 4:14 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Ей сега е момента да попитам, каква е идеята да се слагат 3 резистора по 10К последователно, а не един такъв 30K (в случая 33К, ама едва ли там където стои има голямо значение). Забелязал съм, че се слага на места където напрежението (или пиковете) са над 300V....предполагам нещо общо с префръкването на искри, но съм любопитен да разбера истинското предназначение на такова свързване 
|
| Съб Мар 11, 2006 1:01 am |
|
 |
|
¶
|
2 са причините за последователно свързване на резисторите. 1-вата е заради по-високата разсейвана мощност, 2-рата заради по-високото пробивно напрежение на няколко последователно свързани резистора, отколкото един с нужното съпротивление. Например на 1206 им дават максимум 250V пробивно напрежение, обаче на практика повече от 200V не могат да издържат продължително време.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Мар 11, 2006 8:55 am |
|
 |
|
zax
|
Няма да ходим вали дъжд
но пък другата седмица може да е по хубаво времето 
|
| Съб Мар 11, 2006 10:01 am |
|
 |
|
¶
|
Бива ли такива работи ? Само фишеци пускате . Аз сега какво да правя с колелото на Шипка ? Нерде Пловдив, нерде Русе ? 
|
| Съб Мар 11, 2006 2:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да резисторите са повече, за да се разпредели напрежението.
Мощността тука няма общо, те са с голяма стойност, тока е малък.
Мощния резистор, който поема шока е един (50ома), но е демонтиран и не се вижда на снимката. Там вече се гонят както мощности, така и пробивни напрежения.
|
| Съб Мар 11, 2006 3:33 pm |
|
|