|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:47 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
Една статия от вестник...
| Автор |
Съобщение |
|
0x00
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 18, 2005 4:14 pm Мнения: 67 Местоположение: Русе.BG/Oldenburg.DE
|
 Една статия от вестник...
http://www.sedembg.com/page3.htm
Някой може ли да потвърди/отрече чисто технически написаното от автора?
|
| Съб Май 06, 2006 1:22 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ефективността на поглъщането на неутрони НЕ се влияе от температурата на веществото, структурата му, цвета, мириса и т.н. Единствено значение има масовият му състав ( колко и какви атомни ядра на единица обем ). Според мен журналистът е наблегнал на 'творческата измислица' или не е доразбрал какво са му обяснявали. А иначе: Руски реактор + социалистическо правителство : не може да очакваш смразяващи откровения. Най-вероятно реакторът си е поотказал лекичко, но нищо фатално не се е случило, нито е щяло да се случи. Но, както казва цяла Европа, не е лошо да ги спрем тези реактори. Пък ако толкова много искате АЕЦ, ще ви продадем френски.
|
| Съб Май 06, 2006 1:35 pm |
|
 |
|
Stanislav
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
Ами доколкото знам аварията в Чернобил е била предизвикана точно от блокиране на системите пускащи прътите поглъщаюи неутрони(не се сещам от какъв материал бяха)в резултат на което реактора се превръща в потенциална атомна бомба и шансът да се взриви е много голям.аварията в чернобил е представлявала изпускане на радиоактивна пара в която се е съдържал 50 тона уран а в реактора и имало 300 тона което ако избухне не ми се мисли.В момента на нвлизането на верижната реакция в критичния период огромното налягане е изхвърлило 500 тонния капак на реактора което намаля температурата и реакцията излиза от критично състояние.в реактора сега има 200 тона убеднен уран които е разположн на атмосферни условия и в процесът на полуразпад се отделят около 350 химични елемента и техни изотопи като най опасния от тях е франция.Според мен реакторите в Козлодуи са стари(а в АЕЦ белене ще слагат същите ВВЕР-1000 като ВВЕР-1000 означава Водно Воден Енергиен Реактор и 1000-мощността в мегавати т.е. този е един гигават.)в един момент може системата да блокира отново и ако налягането не може да се освободи не бързаите да пишете тука кво е станало ами бягаите  .
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Съб Май 06, 2006 1:49 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Реакторът не може да се взриви като ядрена бомба. Единствената опасност за него е да се разруши от претоварване и механични въздействия. Просто да се разруши, не да се взриви.
|
| Съб Май 06, 2006 9:40 pm |
|
 |
|
Stanislav
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Окт 17, 2005 4:44 pm Мнения: 342 Местоположение: Стара Загора
|
_________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си.
|
| Съб Май 06, 2006 9:47 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Гледай по-малко еврейска пропаганда. Много негативно влияе на младите мозъци.
Взривовете са били действително два, като виновници са водата и високата температура (виж по-горе). В единия случай настъпва разлагане на водата с последващо рекомбиниране на водорода с освободения кислород, във втория има избухване на образувалите се ураниеви окиси, които са силно експлозивни.
Статията е технически ОК. Което не й пречи да бъде истерична. Точно за това дейността на АЕЦ трябва да бъде строго секретна. Простосмърните овце лесно изпадат в истерична паника от всичко, което не разбират.
|
| Съб Май 06, 2006 10:02 pm |
|
 |
|
0x00
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 18, 2005 4:14 pm Мнения: 67 Местоположение: Русе.BG/Oldenburg.DE
|
Мен точно тази секретност ме притеснява. За истерясалите еколози няма никакво значение дали се оповестява информацията или не, те пак ще си истерясват. Притеснява ме това, че има съмнения за инцидент, по-серозен от забилия Exel на секретарката на Козлодуй, който се е случил през март, а за това се заговори около месец по-късно. Притеснява ме също, че правителството се мята на огромни проекти, икономическата и техническата страна, на които е мътна, като за целта използва евтината пропаганда с цените на тока за битови нужди, на което може вярва само напълно неосведомен човек и си играят на патриотични игри с тази централа. Това според мен е тревожното, че държавата не ми предоставя факти, на мен, като гражданин, ерго инвеститор в общественопоръчковия проект. Или може би предоставя
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=260345
....
Изобщо цялата тази игра ми напомня за едни времена, в които съм имал честта да живея твърде кратко, когато политическите причини са вземали връх над икономическите и техническите.
|
| Съб Май 06, 2006 11:24 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ами аз съм живял доста дълго и при ония и при тия - няма съществена разлика. Управляващите винаги са възприемали управляваните като стадо овце. Така че - свиквай или минавай на другата страна.
|
| Съб Май 06, 2006 11:43 pm |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
Възможно е наистина да е станала засечка на въпросните пръти, но едва ли някой ще излезе и ще признае официално. Но категорично не съм съгласен с описния сценарий за евнтуална авария. Както е написал Батето, температурата няма нищо общо със способността на дадено вещество да поглъща неутроните. Това че реактора може да се взириви като атомна бомба е несериозно. За Чернобил аз знам следната версия, и то от хора които са наясно с материята: основната причина си остава човешка грешка, реактора е би пуснат на малка мощноста правели са си някъкви експерименти, в един момент започва отделяне на газове в активната среда. По принцип всеки рекатор се проектира така че ако настъпи някъкъво отклонение в активната зона рекацията да затихне, но зареди тези газове реакцията не затихва, вследствие на което темпертурата в активната заона се качва, започва разлагане на водата и по нататък Реконструктора го е описал добре. Според мен мисля че може да се направи една атомна централа да е достатъчно надеждна, по-големия проблем си остават отпадъците. За съжаление в близко бъдеще не виждам сериозна алтернатива на АЕЦ, особено както се качват цените на петрола.
|
| Нед Май 07, 2006 12:11 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
След 2 бутилки изпито вино каберне и близо 2 кила агнешко, мога да кажа, че колкото по-малко знаете за едно нещо, толкова по-добре ! От много години не се интересувам от ядрените централи ( дори и от Чернобил ). Дали ще дойде оная с метлата, след като си дишал 20г. въздух от ТЕЦ-овете в Марица Изток, или няколко секунди или часове, след като заял някакъв си прът в АЕЦ Козлудуй е все тая.
Важното е, във втория случай да не се паникьосаш и да си носиш автомата пред теб, за да не се изгориш от топящата се стомана на АК "Ки(а)лешников". Другото е да си носиш бял чаршаф и бавно да отиваш към градските гробища. Колкото по-рано отидеш, толкова по централно място ще си завардиш. Ако си носиш и радио, можеш да разбереш след 2 часа, че света е изчезнал, а ти се носиш в Ноевия ковчег към необетованата земя.
Ония Късчиев ли беше, Коматев ли беше, може да си ги говори каквито му душа сака. Никой нито му иска отговорност, нито ще му търси.
Тук става въпрос за много пари, не за 2 бутилки вино каберне и/или 2 кила агнешко. Тъй че много му здраве на ХъсЧиев. Да са живи и здрави КаНаДците, дето построиха Черна Вода в Румъния, щото след 2007г. оттам ще ни идва точеца, на каквито цени те кажат.
Еееййй, в Асеновград убаво вино праиили. Сухо ! Още ми липсва лимончето, дето цяла вечер сервиТурката го търсеше в килера на кръчмата.
Кис-кис-кис, ядрени централи ли ? Да ми падне келнера с тия числа от то-то-то в сметката  , ДуПе да му е яКо ! Ще се прежаля !
Хайде честито на всички Жорита, най-вече на Жорито К(Х)ъсЧиев и умната с автоматите. Наздраве Жоре, Х(К)ъсЧиев
Поздравявам всички с песента "¶ е болен легнал .... "
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Май 07, 2006 1:40 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
|
| Нед Май 07, 2006 10:50 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|