Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
За гражданските и трудови договори .... 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение За гражданските и трудови договори ....
Един въпрос ме мъчи тъй като скоро ще се налага да се подписвам под него ...

При положение, че съм студент (редовно) и неотслужил имам ли право да сключвам трудов договор ??? Или мога само граждански ???
В случай, че сключа договор (да речем, че мога трудов) ... за опреелен период ..... и ми се наложи да напусна работа (преди договора да е изтекъл) но работодателя се заяде и неиска да разтрогне договора по взаимно съгласие ... грозят ли ме сериозни правни последствия .. и ако да то какви ?

В кодекса на труда четах, че договора можа да се разтрогне в случаи, че посеча основателна причина възпрепятсваща ме да продължа работа ... като такава причина може ли да се посочи следването ми ... ??? В случеи, че в даден момент двете станат несъвместими :) (все пак следването ми е с по-голям приоритет ... )

Чет Юли 13, 2006 8:15 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
може да работиш като студент по трудов договор
а и отдавна почти няма разлика между граждански и трудов - и при двете се плащат еднакви осигуровки
стандартно положение е че при 30 дневно предизвестие може да напуснеш без никакви последствия ако не искаш повече да работиш по този договор

Чет Юли 13, 2006 8:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Стига бе - желанието, че не ти се работи вече не е ли достатъчно 8) . Баси и договорите :) .

Чет Юли 13, 2006 8:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Същност на мен ми се работи .. много даже :D ... притеснявам се, че в даден момент любящия ми ТУ-София може да ме въспрепядства .. :) ... така, че премислям ще има ли последици ако се заядът да напусна .....

Чет Юли 13, 2006 8:40 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Има разлика м/у гражданските и трудовите договори. При трудовите работодателя ти внася осигуровките, при гражданските сам си внасяш, ако желаеш разбира се, както и сам си плащаш данъците. Разбрах, че имало промени в гражданските договори, но не знам точно какви са.

Мисля, че щом си студент, редовно обучение ( имам предвид държавна поръчка ) нямаш право на трудов договор. В противен случай трябва да си задочно или вечерно.

Причините за разтрогване на трудов договор може да са колкото ти душа сака. Даваш предизвестие, което трябва да е посочено в договора, ако не е посочено се подразбира, че е 1 месец и не си длъжен да обяснаваш каквото и да е било на работодателя. Както и той няма да ти се обяснява, ако реши да те изрита.

Ако фирмата е сериозна, поискай да огледаш за една вечер договара, примерно кажи, че ще се консултираш с адвоката си и ще те консултирам юридически безплатно :D Ако работодателя излезне с номера, ама ти не ми вярваш ли, няма да те излъжа, адвокат го е направил, значи е мошеник или ще гледа да те прекара изотзад. А пък в крайна сметка това ти е черно на бяло какви са ти взаимоотношенията са работодателя. Защото може да има разни скътани задължения в договора, които после да ти излезнат през носа. Не те плаша, но преди година последния ми работодател реши да се прави на мъж и понеже не знаеше с кого си има работа, се наложи да го навра в кучи гъз, и то само със законни средства :wink:

Така, че отваряй си очите на 4-ри. Недей да мислиш, че Заека като е работодател и твърди, че не прецаквал неговите работници, не ги прецаква по всякакви възможни начини. Той затова не искаше да каже на коя фирма е работодател, за да не би някой бивш работник да пообясни това-онова от другата гледна точка 8) 8) 8)

Последна промяна на Чет Юли 13, 2006 9:00 pm, променена общо 1 път

Чет Юли 13, 2006 8:56 pm
Профил WWW

Мнение 
Според моето скромно мнение можеш да сключиш трудов договор за определено време или за определена работа.
И в двата случая това е срочен трудов договор, който се прекратява с изпълнението на условието му.
По време на времетраенето (имаше лимит за максимално време) ти си с напълно законни трудово-правни взаимоотношения с работодателя си.
(Договорът може да бъде сключен и устно - стига да можеш да докажеш после....)
Моят съвет е - не сключвай постоянен трудов договор. Друг вариант е с изпитателен срок, но там много лесно
става постоянен.

Чет Юли 13, 2006 8:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Баси - вие направо ме хвърляте в оркестъра. То верно, че аз никога несъм бачкал за някой друг в БГ и не ми се е налагало да се интерисувам от такива неща, ама това вече е прекалено да неможе човек да си тръгва когато иска. В сегашния ми договор (то даже няма договор де, а само една книжка с "напътствия") пише - работника може да си тръгне когато пожелае без и 1 ден предизвестие, но също така може и да бъде уволнен когато работодателя пожелае, пак без нито един ден предизвестие. И на мен така ми се струва супер измислено. Какви са тия лиготии - ако си студент - нямаш право да работиш на незнам си какъв договор пък като почнеш да работиш - неможеш да се спреш. Тва са някакви абсолютни глупости според мен 8) . Още повече пък в БГ - дето знаем как се спазват договорите.

Чет Юли 13, 2006 9:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами идеята за редовен студент държавна поръчка се обяснява с това, че държавата ти плаща за обучението, а ти пък през това време да печелиш манги по трудови договори, че и стаж да ти тече. Между другото, нали сега има закон, по който можеш да си платиш по колко лефа на месец за 5-те години висше и да си признаят като трудов стаж. Пък и ако работиш през това време на трудов договор, с 1 куршум 2 заека - след 5г. учене ще имаш 10г. трудов стаж :wink:

Чет Юли 13, 2006 9:10 pm
Профил WWW

Мнение 
Защо да са глупости?? Ами ако назнача студент на договор и той след 1 ден ми каже - чао??
И да не е студент - има си норми и те трябва да се спазват. Обикновено срокът за предизвестие е 1 месец - тогава не се дължат неустойки.
Представи си - продавам сладолед на улицата - и назначавам човек да се грижи да не се разтопи.
А той на следващия ден ме изнудва!! Защото съм му в ръцете вече. Не може така..........

Чет Юли 13, 2006 9:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Wise написа:
Не може така..........

Явно може - хората го правят.
А относно работата докато учиш - тъпо е някой да ти казва какво да правиш. Много по-добре е да има ограничения както тук т.е. ако имаш по-малко от 70% присъствие и по-малко от 70% успех - безплатното става платено или повтаряш за твоя сметка вече. А пък ти прави каквото искаш. Доказано е, че колкото повече регулации - толкова повече проблеми. Това, че ще имаш договор, непречи на продавача да се чупи и сладоледа да се скапе. Ама какво знам аз де - явно така са го измислили, така трябва да бъде пък и на хората явно им харесва. Как е тук няма значение в случая.

Чет Юли 13, 2006 9:21 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Стига бе - желанието, че не ти се работи вече не е ли достатъчно 8) . Баси и договорите :) .

Извинявай, ама това никъде го няма, и в щатите - също го няма !!
Не ми се работи - и хайде майната ти. Ще си поемеш много яко вината. И в затвор може да лежиш - зависи какви са пропуснатите ползи.

Не ми казвай, че в чикаго работодателят не знае кой ще му дойде на работа!

Чет Юли 13, 2006 9:54 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Пирев нещо май не си разбрал. Аз бачкам над 3 години на нормален безсрочен трудов договор и съм студент редовно вече фиктивен. Няма такива работи като щом си редовно не можеш да изкарваш пари. Ква е тая държавна поръчка. В ТУ Пловдив а би трябвало и в София се плаща по 130 на семестър от всички редовни. Тва за редовното несъвместимо с работата го срещнак когато разбрах че ти се полага доста платена отпуска ако учиш и бачкаш само че: преди наемане трябва да се знае че си студент задочно?

Чет Юли 13, 2006 9:58 pm
Профил

Мнение 
Димитър, малко грешиш тук, в САЩ отношенията Работодател-Работник са доста изчистени за разлика от тия в ЕУ, обаче там за всяко нещо си имаш досие, и ако си работиш, и си решиш просто да си тръгнеш това никак не е добре за досието ти. После е добре да си прочетеш целия договор, или да се поинтересуваш как си назначен, рядко се случва но понякога има клаузи които ти налагат глоба, или нещо в този смиъл това е така навсякъде. Освен това, според мен в САЩ нямаш шанс да правиш кариера точно по този начин. Никой няма да те спре да напуснеш, но в същото време е почти сигурно че ако кандидатстваш за работа, работодателя ще се свърже със стария. В БГ дори и да го направвят, тук май е правило дори и по мед и масло да си тръгнеш, след това да те изкарат я некадърен я несериозен, и много не се взема под внимание какво казва бившия работодател, но там не е така.
Иначе в Европа това е най-голямото дърво, но мога да кажа че са ощетени работодателите, защото те не могат да те уволнят както и да е, работника може да си напусне с предизвестие. Дори и в България, където е пвсе пак по либерално за ралика применро от Франция, не можеш да уволниш човек току така, т.е. ти можеш, но той може да обжалва ако реши.
Като Студент можеш да си на трудов договор, но си има ограничения, не можеш да си на пълен работен ден. Може да си на граждански, осигуровки не се плащат ако искаш а са задължителни. В зависимост от сумата по гражданския договор засраховката с еплаща или от работодатреля или от осигурявания. Данъците си ги плащаш сам. Въпросът е нужен ли ти е договор ? от този договор няма да трупаш почти нищо за пенсионно осигуряване. Според условията на всички стандартни договори, те могат да се прекратят едностранно с 1 месечно предизвестие. Правни последтвия няма да има сигурно, може да има финансови, примерно да не ти изплатят половината заплата.
Но ккто вече ти казаха щом си студент редовно, нямаш право да работиш на пълен работен ден.

Чет Юли 13, 2006 10:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
asp написа:
Пирев нещо май не си разбрал. Аз бачкам над 3 години на нормален безсрочен трудов договор и съм студент редовно вече фиктивен. Няма такива работи като щом си редовно не можеш да изкарваш пари. Ква е тая държавна поръчка. В ТУ Пловдив а би трябвало и в София се плаща по 130 на семестър от всички редовни. Тва за редовното несъвместимо с работата го срещнак когато разбрах че ти се полага доста платена отпуска ако учиш и бачкаш само че: преди наемане трябва да се знае че си студент задочно?

asp, бях студент до 1997г, от тогава досега нещата са се изменили. Не съм дал и 1лв. за нито един семестър. Все пак ми е интересно да видя някъде законовата база на това което твърдиш. Ако имаш някой линк, прати го.

Чет Юли 13, 2006 10:18 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Най-много обичам някой друг да ми казва какво виждам. И двамата сте в толкова грешна посока, че идея си нямате. Първо - вече никой не се обажда да пита разни неща предишния ти работодател (или поне са единици тези) и второ - дори и да се обадят - повечето работодатели вече се въздържат да дават оценки. И трето - точно така ми пише както казах в "наръчника" - просто няма договори. Естествено, че няма де се погледне с добро око ако просто утре не дойда на работа, ама пък и никой няма да направи проблем ако кажа - неискам вече да работя тук и си тръгвам. След като никой няма никакви ангажименти към мен - така и аз нямам. Което пък непречи да си имам всички бенефити, които се полагат и т.н. Ама айде стига вече, че яко офтопик вкарах темата на човека и пак се започва безмисленния спор някой в БГ да казва как е другаде по света и, че това което съм подписал (или в случая несъм подписал) не е това дето съм видял ами нещо съвсем друго.
Човека на който съм на мястото просто не се върнал от отпуска - даже и не се обадил. В това отношение поне нашата фирма е доста либерална.

Последна промяна Dimitar на Чет Юли 13, 2006 10:29 pm, променена общо 1 път

Чет Юли 13, 2006 10:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща