Лято + жега = климатик...
Последните жеги ме накараха отново да се замисля за климатизация. И този път реших твърдо, още повече че успях да събера малко парични ресурси за целта.
И естествено почна голямото чудене - какъв да бъде....
Прецених че 9000 BTU ще ме устроят за стаята в която мисля да го монтирам. Остана да видя марка и модел...
Разгледах моделите на Panasonic (Техномаркет), Mitsubishi (
www.climacom.com), Daikin (къде го гледах не помня..), FUJITSU GENERAL (
www.bulclima.com), мисля погледнах и Haier. Моделите на NEO, Midea, Elit, Samsung не представляват интерес.
Това което забелязах е, че Mitsubishi и Panasonic климатиците имат най висок COP параметър (около и над 4 за повечето модели). За сметка на това обаче предлаганите в БГ модели ги няма по сайтовете на производителите...
Общо взето климатиците ги делят на инверторни и обикновени. Чух доста изказвания какво точно представлявали инверторните климатици, как обръщали цикъла, какво правели и т.н. Това което прочетох обаче ме навежда на следните изводи за разликите между тях:
- инверторните имат вграден инвертор (

- логично), който е познатия ни на нас електронен преобразувател.
- благодарение на него, инверторните климатици могат да регулират мощността на компресора (може би и вентилатора), предполагам или плавно или на степени (повече от 2).
- в следствие на това регулиране се постига по-точно поддържане на зададената температура - климатика работи постоянно с променлива мощност (обикновените работят на принципа on-off и точността е +/- 1 градус от зададената - през зимата се усеща и е малко неприятно).
- в следствие на инвертора се постига до 30% икономия на енергия спрямо нормалните климатици (това твърдят производителите, според мен е съмнително).
- според мен инвертора е инвертор само в т.нар АС инверторни климатици. В DC моделите инвертора мисля че е просто DC регулатор (е не съвсем обикновен, но не е инвертор все пак...) - това само си го мисля.
Вичко друго ми изглежда да е еднакво. И нормалните работят до -15 градуса, и те могат да топлят/изстудяват.
В следствие на горното все пак мисля да си взема инверторен климатик.
Като погледна в Техномаркета имат няколко модела Panasonic в ценовия диапазон до 1200 -1300 лв. Най-евтиния е CS/CU-PE9DKE. Общо взето не можах да намеря особени разлики между тях (малки разлики в параметрите и екстрите), та взех да се обърквам...
Най-евтиния на Mitsubishi директно удря горната граница от 1300лв. Обаче Climacom нямат офис във ВТ и хич не знам как може да стане монтажа (който отделно е 200лв) и евентуалната поддръжка/ремонт... Това което ми хареса при тях е че филтъра се пере (ако не се бъркам, че много ми станаха данните нещо...)
Та имам нужда от съвет, от впечатления и от препоръки (за функции, недостатъци, монтаж, дефетки, сервиз) и от тоя сорт, че вече се сварих...