|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:35 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
zax
Ранг: Популярен
|
 изгоряла видео карта
оня ден ми се скапа видео хартата
и сега вися като .......
прави следния проблем
след вкл. започва да размазва образа на единия монитор - този на DVI
още при инициализирането на компютера
след това спира този монитор и той не работи вече
а другия към стандратния VGA порт започва да мига
след което и той спира
ако случайно зареди размазва образа - става на линийки с различни цветове
имам съмнения за паметта и мисля да започна да е махам по банки
първо единия ред ако не даде разулат връщам и слагам другия
дано стане поне за експеримента
може да имам пропуски, затова питам по опитните да кажат ако бъркам някъде
или някой по адекватен начин за търсене на проблема
а как работи тази памет -> по двойки или самостоятелно всяка за себе си
и мога да махам по една по една или трябва да махам по две заедно ?
картата FX5500, 128MbDDR, 128bit, AGP 8x, TV out, DVI
паметта VDD7616A4A-5В
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Пет Окт 27, 2006 11:09 am |
|
 |
|
asp
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Нямаш ли друга работа? Колко струва тая карта? Изобщо ремонтуруеми ли са такива джаджи.
|
| Пет Окт 27, 2006 12:34 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Памет - добре.
Ремонт - зле , в БГ сервиз на ПЦ значи: работи - да -> набии клиента , ако можеш, не работи -> прати я на доставчика да ни даде друга (независимо колко ти е голям доставчика - чужд или от бг).
И толкоз.
Но виж огледай си кондензаторите + да не би някоя спойка нещо (пак на кондензаторите  )  Успех !.
|
| Пет Окт 27, 2006 1:29 pm |
|
 |
|
zax
|
то най-добре да се смени и аз знам, ама сега пари нема
100 е като цена, но като се поопарича ще сменям .....
не ми трябва нещо супер бързо на игри не играя
намерих една времянка, засега ще карам с нея
и ще си поиграя с тази както казах по горе дано стане нещо
по кондензаторите не се забелязват проблеми
изобщо не се забелязват никакви проблеми като цяло
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Пет Окт 27, 2006 2:38 pm |
|
 |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Можеш ли да снимаш видеоплатката да я видим! Преди 5-6 дена ремонтирах една FX...нещо си и взе, че тръгна. Проблема беше в захранването.
|
| Пет Окт 27, 2006 5:46 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Аз съм ремонтирал няколко NVidia карти и един ATI, сменя се един MOSFET от захранването и два електролита около него, в повечето случаи тръгват, има някои дето се пънат след това и отиват за сапун. Последно с една GF4 64MB си играх, там проблема беше точно същия като на Zax, изглежда проблема наистина е в RAM-а, една черга на екрана която си сменя цветовете при различни екрани...като запали Win на 640х480 Safe Mode има образ който е ошарен със всякакви цветове. В повечето случаи ремонта е нерентабилен, не си струва два дни да си играеш с карта която струва 50-ина лева и не се знае дали ще стане
|
| Пет Окт 27, 2006 7:26 pm |
|
 |
|
zax
|
нямаше ме малко в русе ........
хищник: "Последно с една GF4 64MB си играх, там проблема беше точно същия като на Zax, изглежда проблема наистина е в RAM-а, една черга на екрана която си сменя цветовете при различни екрани...като запали Win на 640х480 Safe Mode има образ който е ошарен със всякакви цветове.:
не си съвсем прав, при мен не работи и в ниските режими, докато се инициализира монитора просто мига и после угасва.
в случаите когато успее да се зареди след време започва да вади цветни линийки с всеки цвят по отделно, по хоризонталата.
/липсата на фентилаторе е мое дело по принцип има и си работи нормално/
хищник предполагам този транзистор (с кръгчето) имаш предвид
него от дето и да го измеря ми дава 20-40 ома в двете посоки а пише че трябва да е мосфет с един диод вътре другия такъв се мери като нормален
транзистора е APM2054N==STN4NF03L
ето снимки:
|
| Пон Окт 30, 2006 7:16 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Тази платка изобщо не прилича на онази дето правих преди около 2 седмици 
|
| Пон Окт 30, 2006 8:33 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Точно за тоя транзистор става въпрос, това е P канален MOSFET, явно накакъв ключ за 3.3V, в няколко карти NVIDIA съм сменял тоя транзистор и заработиха (на мерене даваха здрав MOSFET, но се носеше един слух, че там е проблема и взех да опитам и аз). Такъв транзистор свалям от стари дъна, които имам под ръка. В една от картите забелязах (вдясно на транзистора) един TL431 в 8 краков SO корпус, един колега сервизаджия твърдеше, че и там може да има проблем, но не съм пробвал с него.
Твоя проблем обаче повече мяза на RAM...а като гледам как са ти нахвърляни на платката, може да пробваш (ако имаш духалка) да отлепиш такъв от платка DDR 64-128MB или някаква подобна, тая карта доколкото знам държи клок 250/350MHz (core/memory), така че DDR 128 PC2400 би трябвало да свърши работа...
Друго, което бих пробвал на твое място е да смъкна тактовите честоти на RAM-а, за целта можеш да използваш Riva Tuner (препоръчвам ти го) заедно с 53.03 драйверите на NVIDIA (все още могат да се намерят из нета, най-добрите драйвери за GeForce карти). Не виждам защо си смъкнал радиатора, тия процеосори са така направени, че веднъж прегреят ли получават трайни необратими щети. Btw, сега се сещам преди доста време като бяха на мода GeForce TNT2 32MB, при почистването на една такава карта свалих вентилатора и вероятно от натиска с отверката върху видиите му (който натиск беше грижливо слаб за да не я повредя) докарах проблем с такива линии както споменаваш, само че проблема беше при всички резолюции. Вероятно се беше откачил някой пин на процесора, но пак казвам, не е рентабилно да се ремонтира такава карта
PS: Сега виждам, че имаш и TV-Out, пак ли така се държи като изкараш картина през него?
|
| Вто Окт 31, 2006 2:45 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А някой да е срещал следния проблем : картата е подобна на тези - некъв гефорс, ама в текстов режим има линии, във VGA режим картината е идеална - няма грам дефект. Във XGA обаче въобще не зацепва. Аз си мислех, че е от паметта, ама сега като чета за тези транзистори пак ми се подновява апетита да се пробвам да я оправя. Иначе ми я подариха именно заради дефекта. Работила е близо година и половина - две - безпроблемно. А за паметта е голям гърч да се правят опити да се сменя. Тази дето е при мене има 8 чипа, по 4 от двете страни.
Пробвах и какви ли не варианти на честоти ама се тая.
|
| Вто Окт 31, 2006 1:15 pm |
|
 |
|
asp
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
|
| Вто Окт 31, 2006 2:07 pm |
|