Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
"компютърните" болежки 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение "компютърните" болежки
Напоследък чувствам болки в ръцете (китките и пръстите) които отдавам на твърде продължителното боравене с мишката. Аз ползвам и двете ръце, именно защото дясната започна да ме боли... Сега ме болят и двете... (по празниците ще се огранича максимално да не ползвам РС-то, надявам се да има по-продължителен ефекто от продължителната почивка... )

Вие как се справяте с този проблем и изобщо с "компютърните" болежки?

Пет Дек 22, 2006 9:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами аз щото седя на компа средно по 16 часа на ден и ползвам за китката дето държи мишката едни подложки дето са с форма на бъбрек и са пълни със силикон вътре. И нямам никакви оплаквания за болки в ръцете, а преди да почна да ги ползвам ме боляха :)

Пет Дек 22, 2006 10:44 pm
Профил

Мнение 
И аз по толкова седя но нищо не ползвам ... засега от компютъра не ме болят, но си ме болят по прнцип, т.е. не като пиша а иначе, но то това е така отдавна, т.е е резултат от друго. По толкова работя вече може би 10 години, за сега не с еоплаквам, виж очите може би са резултат т компютъра, въпреки че и това не е сигурно, дясното иам астигматизъм 2 доиптъра, и двете са с късоглетство ама не помян поколко, 1.5 май лявото а дясното не знам. Но астигматизма не знам може ли да се получи в следствие на нараняване, бях си пръснал каноколит в дясното, после три четери дни не можех да гледам, на 5тия отидох на доктор, за да установи че май вече нищо ми няма :)

Пет Дек 22, 2006 11:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мога да споделя моето решение на въпроса. Този вид дизаин на масата позволява да си облегнеш съвсем спокойно ръката и не ти ограничава движението на китката като разни други приспособления. Откак съм вече няколко години с тази маса нямам проблеми. Преди ми се е случвало да ме боли чак горе в рамото при продължителна работа.

Прикачени файлове:
Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg [ 26.34 KiB | Прегледано 1639 пъти ]
Пет Дек 22, 2006 11:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
проблема не е нито в РС-то, нито в мишката....
проблем иде от ЕГеНе-то :) и от нередовното пиене :D

Пет Дек 22, 2006 11:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
Проблемът е и компютъра и в стойката и в ЕГН. Така се почва. После следват очите, разширените вени, гръбнака... Едно по едно и няма оправяне. И резервни части трудно се намират. Мен ме мъчи синузита, но толкова години , все още не съм попаднал на подходяща кратуна , да я сменя моята. :D
Относно ръцете - важното е да са облегнати на масата както лактите, а щом има болежки и китките с измишльотината , която Димитър спомена. Тия компютърни маси с изтеглящи се плотове за клавиатура, дето се продават по някои магазини са противопопоказни за продължителна работа.

Съб Дек 23, 2006 12:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ми аз затова след работа правя една гимнастика - едни стъклени гири по половин кило. Много добро раздвижване.

Съб Дек 23, 2006 12:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Използвам стол с облегалки, лакътя ми е на облегалката на стола, но пък и мишката не я използвам чак толкова много. Ако има дадена програма клавишна комбинация я научавам, че ми е по-лесно с клавиатурата. Затуй много се дразня на разни "авангардни" програми, в които не е предвидена клавиатурата като основно средство за въвеждане на текст ( примерно CCS IDE ver 4.xxx е точно такава тъпня ). Мишката ми е пенсионерка :) , от 1998г. я използвам, смених няколко машини оттогава, но плъха не го сменям; подложката е на същите години, заприличала е на парцал.

Ама пък и тва 16 часа, на какво прилича, бре ? Не спите ли ?

Съб Дек 23, 2006 8:00 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами .. не спим ...:(, а трябва.
Иначе това лакътя да е на облегалката на стола е много полезно особенно като се работи с мишок, а иначе ръцете ми са облегнати на самия лаптоп, докато ползвам клавиатурата, учудващо но е удобно.

Съб Дек 23, 2006 10:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
мен ме заболява ръката само когато играя унреал, от работа не съм усетил проблеми.

Съб Дек 23, 2006 11:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Най удобно е както е горе на картинката. Така цялата ръка до лакътя си лежи спокойно на масата.
За случая когато пишеш на клавиатурата е удобно и 2та ти лакътя да са облегнати на нещо и да може тялото да не е напрегнато. Преди си бях взел стол с 2 високи дебели облегалки за ръцете който що годе беше удобен но някакси много обемист беше и пак нещо неконфортно имаше в цялата работа и го върнах. И си направих тази маса.
Това е другата страна на масата ми. Така като те заобикаля маса отстрани е много удобно и като работиш тялото не се напряга. И някак си по лесно се издържа по много часове пред компа.
Иначе съм съгласен че най добре е да не киснеш толкова много но ако такава е ситуацията не е лоша инвестиция да си поръчаш маса според собствените си представи за удобство и предполагам че не е и много скъпо удоволствието. Както се каза по горе резервни части за тяло не се намират и ако може с малко пари да се предотврати преждевременната амортизация на някои части не е добре да се пести от тях :)

Прикачени файлове:
Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg [ 33.83 KiB | Прегледано 1624 пъти ]
Съб Дек 23, 2006 11:40 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
На това му се вика тендовагенит и поразява всички работещи с клавиатура. Може да порази мускули и сухожилия по цялата ръка, от пръстите до раменната става включително.

Тъй като имам малко повече от 25 години задклавиатурна практика, мога да споделя някои неща научени и от практиката, и от литературата.

1. Работно място - Масата трябва да е достатъчно дълбока, за да може ръцете да легнат върху нея до лактите. Показаната от Никола е добра, но аз предпочитам още по дълбока, към 90-100 см. Не употребявам предклавиатурната подложка, като вместо това бутам много напрад клавиатурата. По този начин се освобождава и място за хартия и молив между ръцете.

2. Стол - Трябва да се регулира поне височина и облегалка. Още по добре е да се регулира и наклонът на седалката. Във варианта на Никола може би е по сполучлив стола с облегалки за ръцете. В моята конфигурация те по скоро пречат, или пък аз така и не се научих да ги ползвам.

3. Стойка - Тялото трябва да е изправено, гърбът облегнат, ръцете от китката до лакътя да лежат отпуснати. Не трябва да се усеща напрягане мускулите между лакътната и раменната става. Краката да са сгънати в коленете под ъгъл близък до 90 градуса, иначе тялото губи устойчивост и се напряга.

4. Почивки - Не по рядко от веднаж на час трябва да се става и да се прави поне едно кръгче из стаята. По този начин се раздвижва кръвта, която иначе се задържа в краката, и се облекчава работата на сърцето. И се поизбистря погледа :wink:

Доста информация по темата може да се намери в литературата по хигиена на труда и ергономия.

Нед Дек 24, 2006 1:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
и на 2 часа 30гр. бърбън също помага :drinkers:

Нед Дек 24, 2006 4:00 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
и на 2 часа 30гр. бърбън също помага :drinkers:

Обикновенно се назначава специалист по аергономикс, за което работодателя плаща - и съвета е винаги идентичен: Вземи си гадже и болежките по китки, длани, джоинтс, и прочие изчезват ако като магия. Но други болки се придобиват - вапрос на избор и пари :)

ПС: Това е шега, К!

Пон Дек 25, 2006 1:43 am
Профил

Мнение 
ds18s20 написа:
...Вземи си гадже и ...

Дай боже всекиму от тоя форум :D .Весели празници момчета!

Пон Дек 25, 2006 10:54 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща