Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Преносимост на номера на мобилни телефони... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Преносимост на номера на мобилни телефони...
Ето нещо интересно...

Цитат:
Комисията за регулиране на съобщенията прие процедура за осъществяване на преносимост на номерата в мобилни мрежи
2006/12/22

Комисията за регулиране на съобщенията прие процедура, по която абонатите на мобилни далекосъобщителни мрежи ще могат да преминават от един оператор към друг, без да променят телефонния си номер. Съгласно разпоредбата на чл. 156 от Закона за далекосъобщенията, възможността за преносимост на номерата трябва да бъде осигурена от мобилните оператори след 01.01.2007. Срокът не можеше да бъде спазен, тъй като преговорите между мобилните оператори за обща процедура, по която да става преносимостта, бяха неуспешни. След проведена среща между компаниите оператори и регулаторния орган в областта на телекомуникациите, КРС прие да предложи на операторите процедура, по която да се осъществява преносимостта на номерата. Правилата, разписани в нея, ще подпомогнат въвеждането на тази услуга на българския далекосъобщителен пазар. Те ще бъдат публикувани на Интернет страницата на Комисията. В срок до 10 януари 2007 г. компаниите мобилни оператори трябва да внесат в регулаторния орган подписана процедура за осъществяване на преносимост.

Чет Дек 28, 2006 2:55 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Супер!
Откакто има такъв закон в Щатите (май го приеха преди няколко години), цените намаляват лекичко, но пък има други условия... примерно трябва да се сключи договор за 2 години напред и ако се прехвърлиш към друг оператор преди изтичането на този срок, трябва да платиш глоба.
Но се надявам този закон да спомогне за свалянето на нереално високите цени на GSM разговорите в България!

Чет Дек 28, 2006 5:09 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Бе високи ни били цените..... дрън, дрън.

Жената замина за щатите. През Париж. Имах останала в мен една немска предплатена карта на водафон, викам и - вземи я , да звъннеш от Париж да знам че нещата са ок с връзката за Чикаго и пр. Съответно мъгли, чудесии, закъснения, преспивания... ама за какво иде реч. С въпросната карта проведохме точно 2 мин. разговор и два СМС-а. Картата беше за 10 евро неизползвана. Тъй то - 5евро на мин. Верно че врътката беше голяма - тя във Франция, говори с немска карта (роуминг), при това и звънят от БГ. Ама 5 евро на мин.???

За справка, аз със нашите главорезници при подобна ситуация - аз във Франция, звънят ми от Швейцария, на БГ номера - плащам около 2-3 евро на мин.

Ще кажете то това роуминг. Хубаво.

Предплатените разговори вътре в Германия и Франция са около 50 цента на мин. В Бг е по -тънко.

По тънки цени има при договорите. Но има едно голямо НО. Средния немец говори за 50-100 евро на месец. Средния българин за 5-15 евро. И да му направиш разговора по 1ст. на мин, той пак ще говори за 10 лв. на месец (щото говори колкото му стига джоба, а не колкото му е необходимо). Е какъв му е келепира на оператора да намали цената - прихода няма да се качи, а трафика ще скочи.

Да не говорим за неща като брой абонати и пр.

Чет Дек 28, 2006 5:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, аз говоря за друго нещо. Не знам дали навсякъде в Европа GSM договорите са като тези в БГ (плащаш фиксирана месечна такса и после ти дават по-ниска цена на минута), но тук договорите са по различен начин - за Х долара на месец ти дават Y-стотин минути разговори за през деня (от 07 до 21 часа) и след това нощните разговори, разговорите през целия уикенд и разговорите към абонатите на същия оператор са безплатни. Плащаш фиксирана сума на месец, имаш една наум за това колко говориш... и говориш. Ние с жената правим по около 1500 минути средно на месец в лични разговори и минутата ми излиза към 4 цента. Като ме търси някой от домашен телефон, не плаща висока цена, а плаща колкото за градски разговор - 10 цента (ама не на минута, ами на разговор). Роуминг до/в БГ = $1.49/минута. Предплатени (макар че това много рядко се използва) = $0.10-$0.33/минута. От тази гледна точка цените на GSM разговорите в БГ ми се виждат високи (верно това са щатски цени, но не са ми известни условията и цените в Европа).
Прав си за парите и трафика - още помня какво се случи през уикенда, в който имаше безплатни GSM разговори в БГ - мрежите се задръстиха. Клиентско мислене, какво да правим - не да се върши работа, а да се използва гювечът до дупка. Докато не се промени това мислене, май няма да има големи проблеми в цените.

Но иначе за преносимостта на номерата - това може да накара българските оператори да се замислят за повишаване на качеството на обслужване. Имам доста приятели, които съм чувал да недоволстват, но не могат да преминат към друг доставчик просто защото с номер от 10 години, който всичките им клиенти имат и не могат да се прехвърлят току-така. Но се надявам това да се промени.

Чет Дек 28, 2006 6:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Точно това се опитвам да ти кажа, Владо. Ти плащаш 100$ за телефон. Дали ще ти пусне 1500мин или 150 мин на оператора му е все тая. Но ако ти пусне 150 ти ще го смениш. И затова имаш 1500.

А в БГ средно се плаща за телефон 15$. И се говори примерно 100 мин. И да увеличат минутите на 1500 - българина няма да плати 100$. Той плаща 15$ и това са му възможностите.

Според мен цените на GSM разговорите в Бг са си съвсем нормални ако се вземе предвид количеството разговори, брой клиенти и тип на клиента (колко говори и колко плаща).

Все по често ще има промоции от типа - "Ей го на безплатно е..... недей чети какво пише с малките букви". Като в Америката. Каква е тая преебавка например да ти дърпа от тия "безплатните минути" когато приемаш разговор? (договор за 4 телефона към T-Mobile - 100$ на месец)

Чет Дек 28, 2006 7:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Договор за 4 телефона към Т-Мобайл значи фемили план - за тоя план всички разговори в мрежата на Т-Мобайл са безплатни и не намаляват минутите. Ще ги намаляват само входящи и изходящи обаждания от/към извън мрежата, което едва ли е голям проблем. За мен например е по-добре да съм на припейд план 0.1$/мин като плащам изходящите и входящите обаждания, защото не мога и 250 мин. да изговоря на месец, а границата е 13 мин/ден т.е. под нея е по-изгоден припейд плана, над нея абонамента. И сега много се кефя на тая възможност за запазване на номера, защото след 2 месеца като ми изтече контракта и минавам на Verizon, които са CDMA и услугите са несравними с тези на архаичните T-Mobile 8) .

Чет Дек 28, 2006 7:23 pm
Профил

Мнение 
Ще е хубаво да има избор на оператор, без да си губим контактите. Лошото ще бъде, че няма да познаваме с телефон от кой оператор говорим. А както се знае, в БГ разговора с абонат на друг мобилен оператор се наказва с по висока цена.
Успех :)

Чет Дек 28, 2006 7:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ще има звуков сигнал който ще идентифицира отсрещния абонат на кой оператор е
мисля че няма да има голям ефект поне в началото това защото така или иначе тези които са на договор са вързани с 1-2 годишни договори и дори да се прехвърлят ще си дължат двуцифрено число вноски към оператора при който са в момента и това ще ги спира
иначе замисъла е много добър като идея
надявам се скоро да натиснат Европейските оператори да си уеднаквят и цените за руминга поне в Европейския съюз, защото уж една Европа а като минеш локалната граница и ти удрят теслата
все едно в Щатите като някой от Чикаго отиде в Ню Йорк да го таксуват различно ?

Чет Дек 28, 2006 8:21 pm
Профил

Мнение 
Всичко зависи от големината на таксата за прехвърляне между операторите. Вероятно ще е висока, защото само Вивател имат интерес от прехвърлянето на номерата и тая хватка ще остане само теоретична. За себе си реших проблема, като си запазих мтелския номер и взех на всички покрай мене (фирма и семейство) вивателски - такса 10 лв и безплатни разговори в групата без ограничения плюс разговори към БТК. Повече бих се радвал на сдвоен телефон - за двете мрежи :) . Не зная, защо не правят такива.

Чет Дек 28, 2006 10:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ама и такса ли ще има за прехвърлянето - май пак се оляха :) . Ама тя малко и идеологията на номерата е сбъркана - тук получаваш номер със код за избиране, който съответства на населеното място, т.е. всички оператори за дадено населено място са с еднакви кодове за избиране - което малко или много улеснява прехвърлянето на номера. Докато в БГ с това разделение по оператори малко по засукана ще стане цялата работа.

Чет Дек 28, 2006 10:20 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Без да съм запознат с конкретната реализация смятам че това нещо е безумие от гледна точка рутирането на номерата :?
Дали ще е с общ рутер, който да приема повикването, да търси в Б.Д. със 5 милиона номера и да пренасочва или да влиза в оригиналния доставчик (примерно за 089 - глобул) и оттам да се прави някакъв blind divert към новия оператор на тоя номер.... абе звучи ми налудничаво и в двата варианта...

Едит: То не че в момента пак всеки оператор не си проверява номера в коя клетка се намира че да го рутира натам, ама ... :?

Пет Дек 29, 2006 2:16 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
@Заек

Сигурен ли си, че ще има иентификация ако номера на който звъниш е при друг оператор? От къде я имаш таз информация? Живо ме вълнува именно поради причината за безумните цени при разговори с другите оператори в момента.. В момента говоря за 10 ст в м-гей, даже и по-малко ако е бизнес телефон отсрещния.. но ако звънна на гробул... е към 40... :evil: Дали няма да ни извръткат така и да ни режат главите на воля?

Пет Дек 29, 2006 3:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Koleto: това за сигнала го прочетох във вестника, когато звъниш на отсрещния абонат ще чуваш звуков сигнал който ще е различен за всеки оператор така че със сигурност ще знаеш този отсреща на кой е абонат

Пет Дек 29, 2006 7:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
такса ще има, при това отказващо висока. поне такова е желанието на операторите.
така - хем агнето сито, хем вълка цял: ако някой много иска да си запази номера, да си цака, а и закона ще е спазен, защото в закона е записана възможност, а не достъпност на "услугата"

това със сигнала вероятно ще е нещо подобно - на единия оператор, честотата ще е 992Hz, на другия 1000Hz и на третия 1008Hz.
на обикновенния потребител ще му остане избора да си купи портативен спектрален анализатор и да си го влачи със себе си

преди няколко години, да си купиш определен брой номера в националния номерационен план беше доста скъпо удоволствие.
и по-старите оператори бяха принудени да си цакат за номерата, при това доста яко и с доста въртене от страна на държавата.
сега има свободен номерационен ресурс в изобилие, но хората са загробили пари и надали ще пуснат лесно номерата. мисълта ми е, че даже има законно счетоводно основание да се взема висока такса за освобождаване на номер.

в това отношение нещата са забатачени от много години и блатото вече е толкова непроходимо, че дори при силно желание не може да се намери верния път без всички да се окалят поне до гушите. КРС готви някаква революционна промяна в националния план, ама все си мисля, че няма да е за хубаво (аман!)

в резюме: не разчитайте много нещата да се променят. особено към добро.

Съб Дек 30, 2006 1:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]