Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Производителност на C++ PC програмист. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Производителност на C++ PC програмист.
Тровя се тия дни с PC програмиране и ми стана интересно каква е нормалната производителност на един човек като за рутинна работа,правене на user interface,комуникация с някакво устройство при вече подготвени билиотеки за работа на ниско ниво и тем подобни.

Гледам че за 12 часа работа докарвам до около 400 реда чист C++ код без коментарите. И още около 200 реда коментари.
Това изтествано като на първо четене. Всички открити бъгове изчистени.
Че съм чел за разни цифри между 50 и 2000 реда и се чудя на кое да вярвам :)

Пет Апр 13, 2007 7:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кольо, никога не прави фундаменталната грешка да измерваш производителността на интелектуален труд с количество. Всъщност, и до сега не съм успял да създам някаква дори приблизителна методика за такава оценка.

Пет Апр 13, 2007 10:34 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Понякога с 1-2 реда на ден са повече от 50. Ценното в тях е че успяват да свършат работата а другите 50 помагат.

Пет Апр 13, 2007 10:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз затова уточних че става дума за рутинна работа.
Гледам че 4 дни съм направил долу горе по толкова код и рекох че може и да има някаква статистика за такъв тип работа.

Пет Апр 13, 2007 11:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
кольо се базика сигурно, искаш да кажеш че всеки месец пишеш по 5-6000 реда тестван код?
мисля че ако включиш и времето в което обмисляш кода, разписваш алгоритъм и данни тази цифра ще падне поне 5-10 пъти
имам познат който работи навън във фирма която е доста голяма и имат 100-тина индийци "програмисти", в индия им плащали на ред и казва че нещо което нормален човек разписва в 10 реда индиец разписва в 100 реда и няма изключените всички индийци пишат по един и същи шаблон

Пет Апр 13, 2007 11:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
значи тия 400 на ден са само стартови. когато се понатрупа код картинката са променя качествено. при мене определено редовете на ден стават все по-малко и по-малко с годините. доста код пренаписвам, което ще рече че тогава когато съм си мислел че кода е ок и съм обявил "ето 100 реда на ден", всъщност не съм включвал времето по тоя код което ще загубя и в бъдеще, демек днес. сега направих една бърза проверка - последните 6 години кода който съм написал тотално е към 2 мегабайта. ако сложим към 20 символа на ред, това е към 100к реда. това прави към 16к на година, ако сложим 270 работни дена, то излиза към 60 реда на ден. при 8 часа това е към 7.5 реда на час, което е към 4 пъти по-малко от твоето. при всички случаи оценката 20 символа на ред не е завишена, понеже само едно return id; съдържа 12 символа, което ще рече че по-вероятно 30 е реалната оценка, а тогава съвсем падам на 5 реда на час.
за сравнение - когато бях новобранец във фирмата, избълвах към 200 кбайта код за 3-4 месеца, което е към 150 реда на ден, или 2.5 пъти по-малко от 6 годишната оценка.

Пет Апр 13, 2007 11:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кольо - в Америка е забранено инженерния труд да е с часова ставка. Сети се сам защо :) . Казват ти колко ще ти е заплатата на час като те наемат за да се светнеш къде си горе-долу. От там на сетне е годишна заплата и няма овъртайми и разни други такива неща дето някой да казва това трябва да стане за 5 часа или за 2 часа. Затова се получава странната гледка, когато един инженер е много "кадърен" или му ебават пък мамата с работа и трябва да седи по нощите и уикендите да работи и накрая на месеца техника му дето седи с него и е на часова ставка взема по-голям чек от неговия :D .

Пет Апр 13, 2007 11:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За нерутинна работа производителноста ми разбира се е порядъци по малка. Просто си загледах кода от последните дни и забелязах че е долу горе по равно и си помислих че може и да има някаква статистика като за рутинна работа.
А и 12 часа нон стоп на компа са си 2 нормални работни дни като време.

Пет Апр 13, 2007 11:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
според мен единствената вярна норма за мерене на производителност е колко кинта си изкарал днес. за тебе, за държавата (осигуровки, данъци и т.н.) и за работодателя (при тебе е малко две-в-едно, но не е лошо да си правиш сметките отделно)

примерно:
имаш договор за 3000лв
това се дели горе-долу поравно: 1000 за работодателя, 800 за държавата и 1200 за тебе

ако свършиш работата за един месец (22 дни), значи твоята производителност е към 50 кинта на ден.
ако си се пулил по 10 часа на монитора, това прави по 5 кинта на час.
в този случай по-добре си намери друга работа (плочки, електричар, бояджия и т.н.). прирев има идеи от къде да се почне.

ако свършиш работата за 2 дена по 5 часа, значи производителността ти е 120лв на час, което е относително добре.

всякакви мерки за дължина на код и ефективност са празни приказки за хора, дето нямат работа (QA и подобни)

Пет Апр 13, 2007 11:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Явно има единомислие че не може да се прави реална статистика по брой редове и подобни. Приемам го за вярно.

Пък за производителност в пари не ми се отваря тема ...... :cry:

Пет Апр 13, 2007 11:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
значи производителността ти е 120лв на час, което е относително добре.

Дедо - много яко определение даде за относително добра производителност на час - страх ме е да си помисля какво смяташ за наистина добра :D .

Пет Апр 13, 2007 11:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Кольо - в Америка е забранено инженерния труд да е с часова ставка. Сети се сам защо :) . Казват ти колко ще ти е заплатата на час като те наемат за да се светнеш къде си горе-долу. От там на сетне е годишна заплата и няма овъртайми и разни други такива неща дето някой да казва това трябва да стане за 5 часа или за 2 часа. Затова се получава странната гледка, когато един инженер е много "кадърен" или му ебават пък мамата с работа и трябва да седи по нощите и уикендите да работи и накрая на месеца техника му дето седи с него и е на часова ставка взема по-голям чек от неговия :D .

това ме учудва наистина. аз си мислех че точно в америка договарянето на час е доста популярно. според моя опит, договарянето на час не е лоша идея, понеже поръчителя обича да допълва заданието в движение. ако сте на фиксирано задание/цена, може да почнете караница че новите хрумвания са извън уговорката, но може караницата да прерастне в разрив и ни ти да видиш кинти, ни поръчителя продукт. при почасова уговорка - първо се отсяват поръчители, дето ги е страх да не ги минеш (с такива хора не бива човек да има вземане даване) и второ като ти каже възложителя "абе тука ми дойде една идея ама трябва да пренаправиш протокола за комуникация" (готов и тестван вече), няма да го набиеш, а ще потриеш доволно ръце - още кинти идат. освен това, често допълненията в движение към заданието наистина подобряват качеството изделието, така че освен дето няма да се минеш от допълнителните хрумвания, накрая ще изкарате и по-добър продукт.

Съб Апр 14, 2007 8:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Имаше една поговорка - "Път време няма". Една разработка от идеята до готовото за производство изделие е изминаване на един път. Много е трудно да се определи за колко точно време ще се измине. Понякога се спънеш в нещо дребно, а куцаш цял месец! :D

Съб Апр 14, 2007 8:53 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
ДедоБоре написа:
значи производителността ти е 120лв на час, което е относително добре.

Дедо - много яко определение даде за относително добра производителност на час - страх ме е да си помисля какво смяташ за наистина добра :D .

Е да малко се изхвърли. Толкова взимат проектни мениджъри в Лондон или Женева. :). Не , че Кольо няма капацитет за такава заплата де, ама нека почерпи по едно.

Пък и 5 кинта на час не трябва да обезсърчават, това си е прилична стартова заплата за начинаещ инженер в БГ (лично мнение).

Друг е въпроса заслужава ли един плочкаджия месечни доходи от 2000-3000лв. Моя отговор е - да, щом има луди да му плащаме....

Съб Апр 14, 2007 12:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
zaphod - ами така са го измислили хората и аз мисля, че нормално. Още повече, че може да се злоупотребява с такъв вид труд. Например мога да си стоя там за овъртайм, който се плаща по 1.5 и никой неможе да ме хване наистина ли трябва или не. Защото не е като да се знае твърдо, че мога да завия 100 гайки на час примерно. И когато си на високи позиции със сериозни заплати, можеш да набуташ доста сериозно фирмата. Даже имам един познат, който беше уволнен от доста висока мениджърска позиция точно щото се правеше на луд и стоеше там по много време даже ходеше и в събота и неделя. А те защо са му плащали на часова ставка, вече е съвсем отделен въпрос. Та реалностите са такива - понякога е добре, понякога зле :) .

Съб Апр 14, 2007 4:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща