Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Сертификат за произход на стока ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Сертификат за произход на стока ?
Ето какво пише в изискванията за един общински търг:

"Произходът на стоките / материалите трябва да бъде доказан със сертификат за произход издаден от оторизиран за това орган."

Някой знае ли как се вади такъв сертификат и кой е този "оторизиран орган", при условие ,че фирмата е българска и стоките са произведени в България?
Затуй ли влязохме в ЕС - сега да доказваме ,че не сме марсианци?

Вто Авг 14, 2007 1:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
CE марка :) Нали сме в ЕС.

Знаете ли какво значи CE? China Export :)

Майтапа настрани - отиваш и питаш на място, защото по принцип това обикновенно е обща формулировка, която значи и всичко и нищо.

Вто Авг 14, 2007 2:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Сертификат за произход на стока ?
ji4ka написа:
Ето какво пише в изискванията за един общински търг:

"Произходът на стоките / материалите трябва да бъде доказан със сертификат за произход издаден от оторизиран за това орган."

Някой знае ли как се вади такъв сертификат и кой е този "оторизиран орган", при условие ,че фирмата е българска и стоките са произведени в България?
Затуй ли влязохме в ЕС - сега да доказваме ,че не сме марсианци?

аз съм вадил сертификат за произход от "Стопанската Камара" ... няколко декларации ... такса за да станеш "член" и си готов!

Вто Авг 14, 2007 3:26 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Подписвал съм се под такова. Само че му казваха 'сертификат за качество'. В общи линии пише глупости: "производителят декларира, че устройството и вложените в него материали отговарят на не-знам-кои-си-стандарти". Два подписа и печат. Общо взето минаваше - баш за търгове.

Сря Авг 15, 2007 10:59 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
zmej написа:
Подписвал съм се под такова. Само че му казваха 'сертификат за качество'. В общи линии пише глупости: "производителят декларира, че устройството и вложените в него материали отговарят на не-знам-кои-си-стандарти". Два подписа и печат. Общо взето минаваше - баш за търгове.

'сертификат за качество' и 'сертификат за произход' са различни неща - обикновенно вървят заедно и се изискват от вносителя (изготва ги производителя)

иначе са си блабла - търговската камара слагаше някакви печати за по автентичност на документа (члеския внос за 1г беше нещо ~20-50лв на год. ... ама сигурно са го еУропечили)

Сря Авг 15, 2007 11:16 am
Профил

Мнение 
Поразпитах тук-там за тоя сертификат за произход. Освен БСК го издава и Бълг.търг.пром.палата. Общо взето декларираш и си плащаш за печата, май около 30-40 лв излиза. Може и да не си член ,но те таксуват по друга тарифа. И се издава само по конкретна сделка, за друга - нов. Освен при внос го искат и по разни програми с участието на фондове от ЕС - ФАР-мар и т.н.

Сря Авг 15, 2007 12:32 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]