Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
GSM комуникации (бивша "Дайте идея....") 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Ами например за домашна система за (не)сигурност. Тъй като смс-ите са с нисък приоритет не е препоръчително да се използват за тази цел. Това е за домашна употреба, инак може да му измислиш куп подобни. Освен това ми се струва, че връзката не е едностранна, т.е. най-малко ще можеш да се свързваш по CSD, което пък ме води на мисълта че вероятно има и някакъв комуникационен интерфейс. Ако е такъв комуникатора, би могло да му се измисли някакво интересно приложение.

Нед Сеп 02, 2007 8:30 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами това време то 10 сек не му е там мястото. Системи за сигурност ти затварят контакт при аларма, ако чакаш 10 сек това няма да те спаси от втори SMS просто не трябва да с епраща друг докато сигнла е отпадне. От друга страа може да има няколко сигнала. На мен примерно ми трябват подобни неща,ама без такива изчаквания и с повече входове. Може да имаш система която да подава няколко сигнала, и не е желателно да се губи време.
Преди да почнеш да прави нещо е хубаво да му измислиш приложения, и да го правиш да е подходящо за тия приложения.

Нед Сеп 02, 2007 9:06 am
Профил

Мнение Mne
ToHu написа:
Ами това време то 10 сек не му е там мястото. Системи за сигурност ти затварят контакт при аларма, ако чакаш 10 сек това няма да те спаси от втори SMS просто не трябва да с епраща друг докато сигнла е отпадне. От друга страа може да има няколко сигнала. На мен примерно ми трябват подобни неща,ама без такива изчаквания и с повече входове. Може да имаш система която да подава няколко сигнала, и не е желателно да се губи време.
Преди да почнеш да прави нещо е хубаво да му измислиш приложения, и да го правиш да е подходящо за тия приложения.

Това с СМС-ите е умряла работа , ако те блокира сървъра или пък той реши може да ти го прати след 2 дена , и от къщата ти и помен няма да има, или да са изнесли всичко , или пък свършват парите на картата от много СМС-и и полза от джаджата никаква .
Най добре е да звъни на няколко телефона и то веднага когато получи сигнал без такива изчаквания , това се прави с обикновен дайлер но може дайлера да е в самата система или отделно въпрос на решение , но ако е система с вграден в нея дайлер пък има опасност ако телефона спече нещо да ти спре и системата .
Аз бих сложил отделен дайлер, ако следиш 2 или повече неща може чрез някакъв звуков сигна след като те набере да ти ги изтититка или да си запишеш някакво гласово съобщение във памет и да ти го пусне , но пък така се харчат пари от картата , иначе ако искаш да е икономично и ако е предплатена карта може само да те набере и после ти да го набереш и да ти изговори какво се е случило ако работи още :D :lol:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Сеп 02, 2007 9:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Yanek написа:
Ами например за домашна система за (не)сигурност. Тъй като смс-ите са с нисък приоритет не е препоръчително да се използват за тази цел.
.......

Как стигна до извода, че SMSите са с нисък приоритет? Те се обработват от специален SMS сървър и изпращането и приемането им не зависи нито от това колко е натоварена с разговори или предаване на данни клетката, през която минават, нито от това дали ти в момента си говориш от телефончето. Занимавам се с подобни устройства от 4 години и опита ми показва, че един SMS пристига за 10-15сек, независимо от оператора.

plameniv написа:
Това с СМС-ите е умряла работа , ако те блокира сървъра или пък той реши може да ти го прати след 2 дена , и от къщата ти и помен няма да има, или да са изнесли всичко , или пък свършват парите на картата от много СМС-и и полза от джаджата никаква .
Най добре е да звъни на няколко телефона и то веднага когато получи сигнал без такива изчаквания , това се прави с обикновен дайлер но може дайлера да е в самата система или отделно въпрос на решение , но ако е система с вграден в нея дайлер пък има опасност ако телефона спече нещо да ти спре и системата .
.......

Определено считам, че SMSа е най сигурния и съдържателен начин за предаване на информация за домашни потребители. Аргументите:
1. Сървърите и на трите оператора в БГ отдавна работят достатъчно надеждно. Не се образуват опашки от съобщения (този проблем го имаха Мтел преди 5 години в почивните дни).
2. Както вече писах изпращането и приемането на SMS не зависи от натовареността на клетките и базовите станции.
3. Времето за изпращане и приемане на SMS в повечето случаи е по-кратко от установяването на гласова връзка. Ако трябва да се направи позвъняване към няколко номера, това отнема много повече време (особено ако някой не вдига) отколкото изпращане на няколко SMSа.
4. Даже и приемащите апарати да са заети с разговор, да са блокирали входящите повиквания или да са га пренасочили към гласова поща, те пак ще получат SMS.
5. Проблема с недостигащите пари в картите е решен. Прави се проверка за наличността след всеки изпратен SMS и ако сумата падне под определена стойност собственика се уведомява.

Нед Сеп 02, 2007 10:04 am
Профил WWW

Мнение 
Абе по принцип SMSне е гарантиран от никой оператор, и не може да се позлва като основно средство за известяване. Всяка система е съоръжена с радио трансмитер ако е охранителна, и със дайлер ако е пожароизвестителна. Освен това по големите системи са съоръжени с дистанционни точки за наблюдения които могат да се изнесът в слъжба противопожарна охрана, точно в момента имам такава инсталация.
SMS е по скоро информативем, ръководството желае определени хора да бъдат известявани, за повреди, и други събития.
Друг пример, мнооого скъп магазин, там собственика желае да получава информация кога е свален от охрана, кога е поставен под охрана, кога се достъпват определени помещения и т.н. за което SMS е най-подходящ. За съжаление тези системи въпреки че са много по висок клас от масово изпозлваните, нямат интерфес към такъв модул, може да се разработи, но лично аз няма време и желание да се заниамвам с това. Предполагам не се предлага като продукт точно понеже не е надежден начин. За сравнение най-обикновеннтата охрнаителна централа за 50 ЕУР има опция SMS известителен модул, това е централа която струва 5000 ЕУР но няма тази възможност директно, за сметка на това може да пере и да глади но ...:)
Та за такива приложения ми трябват подобни модули, никой не с едоверява на един канал за съобщения. Пожараникарите при тях няма избор, докато не се внедри система като при сот-а ще се рачита на дайлер, телефоен и GSM, но при СОТ системите се инсталират по 3-4, задължително два комуникатора на рзлични честоти, телефонен дайлер, GSM дайлер и като допълнение SMS известяване.
Тук в БГ има един основен проблем, фирми като Сектрон (визирам сота им) и 3 S сот са въвели доста нисък стандарт на оборудването. Системите които предлага фирмата с която работя имат много по-големи възможности, но тук са неизпозлваеми тъй като няма кой да ги обработва. При СОТ тва няма да с епромен, но пожарната все още нямат нио подобно и се пробваме да наложим нещо като стандарт, защото телефона съюо не е достатъчно надежден начин на комуникация, но всичко зависи от застрахователите.

Нед Сеп 02, 2007 10:33 am
Профил

Мнение 
Като казвам нисък приоритет имам предвид, че този вид съобщения не е сред високите приоритетите на операторите. По специално на Мтел. Аз също се занимавам от няколко години с такива изпълнения и само от тестове съм изпратил хиляди смс-и. Случвало се е да се забавят с повече от 24 часа, а веднъж дори не пристигнаха изобщо, което доведе до няколко часа безрезултатен дебъгинг. Вярно, накрая се оказа че проблема е в Мтел и хората се извиниха след отстраняване на проблема. Така или иначе, дори на 10 000 смс-а един да се забави или да не дойде, е достатъчно условие този вид известяване да не се използва в системи за сигурност. Ако някой желае да рискува си е на негов гръб. Нещо интересно. Тъй като използваме карти само за пренос на данни и смс, ми беше много чудно когато установих, че е възможно да изпратиш смс на номер +000000000000, при това ти го отчитат като смс към БТК на цена 18 ст.. Грешката разбира се беше моя, но така или иначе първо такъв номер не може да съществува, второ защо са решили, че е към БТК и трето с нормална сим карта не можеш да изпратиш смс на такъв номер. Като цяло у мен се е изградило твърде голямо недоверие към този вид известяване.

Не съм запознат с смс технологията, но така или инак това са данни, които трябва някой в най-общ случай да пренасочи, обработи или получи. Което по най-проста логика води до извода, че каквито и да са тези устройства биха могли да достигнат определен лимит на използване на ресурси.

Нед Сеп 02, 2007 11:27 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Yanek написа:
Като казвам нисък приоритет имам предвид, че този вид съобщения не е сред високите приоритетите на операторите. По специално на Мтел.
.....

Приоритет пред какво? Пред voice или GPRS услугите? Та те ползват съвсем различни и независими канали за връзка. За Мтел пък най вече! Те си изчистиха всички бъгове по SMS сървъра, защото иначе "GPS България" не би могло да функционира, а то е тяхно дъщерно предприятие.
@Yanek
Въпрос на преценка е за конкретен обект какви и колко системи за оповестяване да се ползват.
Вероятността на 10000 SMS един или два да се загубят не е никак голяма. Вероятността да не можеш да осъществиш контакт поради заета клетка и да не можеш да реализираш набиране е многократно по-голяма. Ако към нея прибавим и вероятността отсреща телефона да е зает или оставен на гласова поща надежността още повече пада.
Странно, твърдиш взаимно изключващи се неща - че се занимаваш с такива устройства и си изпратил хиляди SMS от една страна и от друга "Не съм запознат с смс технологията, но така или инак това са данни, които трябва някой в най-общ случай да пренасочи, обработи или получи." Кое е вярното?:oops: С SMS вече се заплащат стоки и услуги, болшинството от системите "GPS-GSM" за охрана на автомобили работят с тях. Ако бяха ненадеждни дали биха се ползвали толкова широко по света?

Нед Сеп 02, 2007 12:51 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus аз не знам дали всъщност има мнго сериозни приложения по света ползващи SMS, много по често се ползва дата канал, и като цяло това се и търси от клиентие за подобнисистеми. В момента водя разговор точно с такъв клиент, следене с GPS но задължително през дата канал. Иначе SMS като цяло наистн ане са много надеждни. Забавяния са напълно възможни, те ползват отделен канал, но този канал не се изпозлва само за SMS-и. И доколкото знам, SMS сървъра не получава потвърждение дали е изпратен SMS-а, и не чака такова, той го праща, а ако стигне стигне.

Нед Сеп 02, 2007 3:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз си поекспериментирах с CSD скоро. Останах с впечатление че е по неефективно. При ниско ниво на сигнала разпада,дори не може да осъществи връзка в началото. Дори при нормално ниво на сигнала и от двете страни се случва да не може да установи връзка и да се налага да се пробва пак.
Не мисля че на това може да се разчита повече отколкото на SMS-ите.
За GPRS-a нямам особенно много наблюдения. Не съм съвсем сигурен дали си струва усложняването на живота. Вероятно няма да даде особенни преимущества от гледна точка на сигурност на връзката.

Като цяло известяването през GSM мрежата не е особенно надеждно и в обекти в които сигурноста е важна трябва да се дублира с някакъв друг канал.

Нед Сеп 02, 2007 3:27 pm
Профил

Мнение Mda
ToHu написа:
Lupus аз не знам дали всъщност има мнго сериозни приложения по света ползващи SMS, много по често се ползва дата канал, и като цяло това се и търси от клиентие за подобнисистеми. В момента водя разговор точно с такъв клиент, следене с GPS но задължително през дата канал. Иначе SMS като цяло наистн ане са много надеждни. Забавяния са напълно възможни, те ползват отделен канал, но този канал не се изпозлва само за SMS-и. И доколкото знам, SMS сървъра не получава потвърждение дали е изпратен SMS-а, и не чака такова, той го праща, а ако стигне стигне.

Напротив чака потвърждение , може да си го включиш на телефона и ще разбираш кога някой на който си пратил СМС си включва телефона .
Никой мобилен доставчик не ти гарантира че няма да има забавяне или загубване на СМС, затова е СМС пращаш го и ще отиде по някое време а то може да е ценно , за GPS е без значение кога ще се съберат всички смс-и в GPS сървъра и да се загубят няколко в рамките на няколко мин не е фатално , ако се открадне колата и да искаш не могат да я открият на часа камо ли на минутата , така или иначе ще се разбере къде е хвърлен GPS-а ако работи още , умните крадци не ги бърка GPS-a , ако е толкова скъпа колата и GPS-a не е махнат ги откриват но това са кокошкарите, GPS-а е по ценен да си следиш хората дали те удрят в горивото , защото като видиш къде са били по време на работа може да разбереш колко те лъжат .
Но за охрана на обекти или пожарно известяване е много несериозно колкото и да си говорим , това е само за информация както казва ToHu .

Нед Сеп 02, 2007 3:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@plameniv,
Прав си напълно затова, че потвърждение има и ако искаш, можеш да си го получиш лично. Има даже и още нещо - някои телефони позволяват да зададеш време на валидност на един SMS. Ако зададеш валидност 15' и сървъра има проблеми с доставката до адресата, той ще се мъчи в рамките на тези 15' и после ще го изтрие. Вярно е също така, че никъде мобилните оператори не декларират, че ще доставят 100% всички изпратени SMS-и. Те не декларират и че винаги когато пожелаеш, ще можеш да осъществиш връзка по гласовия канал или каналите за данни. Просто такова животно нема! Никой още не е изградил канал за пренос на информация без загуби.
Другото, което казваш - за действието на GPS системата и за GPS сървъра (какво е това животно?) са си твои интерпретации. Не е тук мястото да обяснявам детайлите, но повярвай ми - добре знам кое как става и каква е ефективността. Имай в предвид, че зад тези системи са си заложили задниците застрахователите и ако системата не работи, го отнасят те. И след като те ги налагат като задължителна мярка за сключване на автокаско от някаква сума на горе - прави си сметката.

Нед Сеп 02, 2007 6:14 pm
Профил WWW

Мнение 
Lupus написа:
Yanek написа:
Като казвам нисък приоритет имам предвид, че този вид съобщения не е сред високите приоритетите на операторите. По специално на Мтел.
.....

Приоритет пред какво? Пред voice или GPRS услугите? Та те ползват съвсем различни и независими канали за връзка. За Мтел пък най вече! Те си изчистиха всички бъгове по SMS сървъра, защото иначе "GPS България" не би могло да функционира, а то е тяхно дъщерно предприятие.
@Yanek
Въпрос на преценка е за конкретен обект какви и колко системи за оповестяване да се ползват.
Вероятността на 10000 SMS един или два да се загубят не е никак голяма. Вероятността да не можеш да осъществиш контакт поради заета клетка и да не можеш да реализираш набиране е многократно по-голяма. Ако към нея прибавим и вероятността отсреща телефона да е зает или оставен на гласова поща надежността още повече пада.
Странно, твърдиш взаимно изключващи се неща - че се занимаваш с такива устройства и си изпратил хиляди SMS от една страна и от друга "Не съм запознат с смс технологията, но така или инак това са данни, които трябва някой в най-общ случай да пренасочи, обработи или получи." Кое е вярното?:oops: С SMS вече се заплащат стоки и услуги, болшинството от системите "GPS-GSM" за охрана на автомобили работят с тях. Ако бяха ненадеждни дали биха се ползвали толкова широко по света?

Тъй като се завъртя някаква интрига със смс-ите, разговарях с някакъв технически менажер на мтел, който ми е приятел и както се оказа наистина има приоритети. Смс-а е с най-нисък такъв и както се оказа при натоварване е възможно забавяне, а след изтичане на времето на живот на смс-а, ако не е получен и унищожаване на същия. Да, използват различен канал, който обаче може да бъде изцяло "отрязан" за СМС при определени условия и липса на ресурси. Да, вероятността да не осъществя контакт поради заета клетка е по-голяма, но за това състояние получавам много по-навременна информация и от там своевременно вземане на друго решение. При смс-а получаваш потвърждение, че е изпратен, но за получаването му никой не ти гарантира т.е. трябва да изчакаш поне времето на живот на смс-а. Ако преди това дойде потвърждение, че е получен - е... дал бог. Не виждам в какво си противореча. Не е нужно да познавам подробно технология, която ползвам като краен клиент т.е. изпращане и парсване. "...но така или инак това са данни, които трябва някой в най-общ случай да пренасочи, обработи или получи. Което по най-проста логика води до извода, че каквито и да са тези устройства биха могли да достигнат определен лимит на използване на ресурси." С думи прости: както и да се препращат данните в оператора, каквото и да се случва из техните СМС сървъри те така или иначе изискват определени ресурси на системата, а когато системата е претоварена не е изключена възможността процесите да се приоритизират. Да, заплащат се стоки и услуги, но за да ти отнемат от сметката задължително ти изпращат обратен смс. Никой обаче не поема отговорността колко ще се забави смс-а и дали изобщо ще бъде получен. Чисти GPS-GSM системи не отричам, може и да има. Не мисля обаче, че ще ги има дълго при наличие на GPS-GPRS с SMS известяване, НО до клиента, а известяването до охранителната фирма е по GPRS. Колкото за охранителните фирми, мога да кажа, че една от тях, чието име няма да спомена, но достатъчно известна в цяла България не използва и НИКОГА не е използвала СМС известяване. Дори в момента извършва подмяна на БТК с ГПРС.

Edit: Надявам се не е нужно да уточнявам като сравнявам БТК с GPRS :)

Нед Сеп 02, 2007 7:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Yanek,
Спора наистина е интересен, защото се разкриват положителните и отрицателните страни на различните системи за известяване.
Просто трябва да разграничим нещата - едно са средствата, които ползват охранителните фирми - те имат изградени радиомрежи, а за получаване на данните по GPRS ползват сървъри със статичен IP адрес. И съвсем друго е охраната на вила или селска къща, в район, който е извън обсега на действие на охранителните фирми. Тогава собственика няма друг избор - или SMSи или позвъняване (клик), които уведомяват него и другите хора, упълномощени да вземат някакви мерки. GPRS-а в този случай е неприложим. За недостатъците на позвъняването вече писах - по-ненадеждно от SMS-а и нискосъдържателно от гледна точка на предаване на информация за ставащото.
И все пак не разбрах как са организирани приоритетите в една базова станция между Voice, GPRS, CSD и SMS? Би ли го обяснил по-детайлно?

Нед Сеп 02, 2007 8:14 pm
Профил WWW

Мнение 
като гледам автора на темата едва ли го интересува всичко това, така че ще задам един страничен въпрос:

Значи като се приема СМС от мобилно устройство, то евентуално праща потвърждение, нал' тъй?
Въпросът ми е доколо е надеждно това потвърждение? Пише ли СМС-а на СИМ-ката и тогава да го потвърди, или още като го получи в РАМ и праща потвърждение?

Нед Сеп 02, 2007 8:35 pm
Профил

Мнение Eh
miro_atc написа:
като гледам автора на темата едва ли го интересува всичко това, така че ще задам един страничен въпрос:

Значи като се приема СМС от мобилно устройство, то евентуално праща потвърждение, нал' тъй?
Въпросът ми е доколо е надеждно това потвърждение? Пише ли СМС-а на СИМ-ката и тогава да го потвърди, или още като го получи в РАМ и праща потвърждение?

Винаги праща потвържедение, като го получи в телефона се връща отговор че е доставено, не го получаваш защото си си изключил услугата на твоя телефон , но все пак си има и живот смс-а и може да не го получи ако е бил изключен дълго телефона .
Lupus
Това животно "сървъра " не е сървъра на оператора а сървъра на GPS фирмата, и е мястото където се съхраняват получените СМС-и с координати и време на пристигане , защото като искаш справка за това къде се намира колата ще ти я дадат до 1 месец назад , поне аз вече съм получавал такава за нашите коли .
Това кой какво е подписал си има и клаузи , със сигурност няма да ти гарантират нищо след спиране на сигнала на устройството , единствено ще те предупредят своевременно че е спрял сигнала еди къде си, или че е задействана алармата и да предприемеш нещо ако не знаеш нищо за този автомобил .

Пон Сеп 03, 2007 1:04 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща