|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 2:37 am
Отхвърлиха необлагаемия минимум
| Автор |
Съобщение |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
 Отхвърлиха необлагаемия минимум
http://www.ipo.bg/Default2.aspx?Article ... 0c&ref=rss
Просто супер.
Така удрат хората с най-ниски доходи.
И като вдигнат минималната работна заплата ги удрят двойно.
Тия излязоха най-големите мизерници на света.
И като прибавим и инфлацията се очертава една доста тежка зима всяка година.
Поне пенсионерите да излекува Станишката , че сутрин се бутат в автобуса като шампиони по кеч.
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Пет Ное 23, 2007 2:09 pm |
|
 |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Отхвърлиха необлагаемия минимум
ти с тези ли се асоциираш? който го мързи да работи да не се оплаква
работа колкото искаш, просто излез от групата с най-ниски доходи 
|
| Пет Ное 23, 2007 2:28 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Ами то и да не те мързи ако ти дават по 1.5лв/час колко ще прокопсаш? В случая за да е завършена системата трябва да се въведе и минимално почасово заплащане. Като са казали А да кажат и Б. Проблема у нас не са данъците, а ниското заплащане на труда, което направо обезкървява икономиката (в буквалния смисъл).
|
| Пет Ное 23, 2007 2:45 pm |
|
 |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
Научете се веднъж за винаги че София не е България.
Има жени в провинцията които работат при някой мошеник за по 180 лева.
Как ще излезеш от тази група като не ти предлагат заплата над 250 лева.
Не може всички да работят като шефове за по 1500 лева нали.
Заплатата е възнаграждение за положен труд а не някаква милостиня , която работодателите отпускат свише колкото да не умре роба от глад.
Аз не съм в тази група , но съм солидарно не одобрявам подобни евтини трикове да се изстискат повече пари от раята.
Замисли се , че в някои райони на дълбоката провинция вилнее див феодализъм и мошеничество.
А тези олигофрени се опитват да доведат хората до просешка тояга, за да са техните хора от обръчите по-богати и по-силни.
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Пет Ное 23, 2007 2:52 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бас ловя че за 90% от колегите във форума пряко или косвено това което казваш не е вярно.
Аз лично приветствам отпадането на минимума. Ей така от спортна злоба. Защото аз от 5 години се плащам като поп на максимум данък, а един багерист дето взима 1000лв. се осигурява на минимална заплата и не плаща никакъв данък.
Малко справедливост да има на тоя свят.
Освен това - какво значи да изтискваме раята? Ами все някого трябва да изтискваме. Ама на мен ми писна да ме изтискват за 10 тима. И мисля че е крайно време и "раята" да даде своя принос към общото. Защото раята иска безплано на чичко доктор, иска безплатно на училище. Ама на мен ми писна да плащам цялата сметка на раята. Така че раята или да се взима у ръце или да ....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 23, 2007 3:03 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Ще загубиш баса. Направи си сметка какво и колко работиш и колко получаваш за него. Аз ловя бас ,че по-назапад един човек за същата работа ще вземе 5-10 пъти(!) повече. А съм сигурен,че ти не ядеш по-малко,не си по-глупав и по-мързелив и не живееш на 2 вместо на 20оС спрямо западния човек. Подценяването на труда е тотално - по цялата скала на доходите. Това не е въпрос на икономика ,а на кураж да си поискаш истинската цена и да си я защитиш, включително и на международния пазар. Защото сега каво е - излизаме там с изути гащи и се радваме когато някой ни "уважи".
Иначе и аз съм за плоския данък - в икономиката по-равно от % не е измислено. Вземаш 100 плащаш 10, вземаш 100к -плащаш 10к. Да му мислят данъчните - що жълти стотинки има да броят. 
|
| Пет Ное 23, 2007 3:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Много си елементарен в това си разсъждение - какво трябва да стане според теб - да идем и да обясним на западните империалисти/изедници/чорбаджии, че ние не сме рая и няма да работим за жълти стотинки. Искаме техните заплати. Или да плащат или да го духат един вид. Сещаш ли се какво ще стане - ще отидат да дават парите си на индийци и китайци, а ние ще го духаме.
Истината е че основната притегателна сила на БГ в момента е евтината работна ръка. Каква му е далаверата на германеца да плаща на българите немски заплати? Че тогава по добре да ги плаща на германци, те не са по зле подготвени от нас. Всъщност той ще отиде да ги плаща на китайците.
Ако ти предлагаш еквивалентна стока с немската - единствения ти начин да я продадеш е да я продадеш по-евтино. Елементарно.
Как ще накараш италианеца да плаща на шивачките по 500лв. като той си е преценил че човешкия фактор работник му струва 200лв? Вместо да им плати 300лв. в повече просто ще се премести в китай и ще плаща 1/3 от тия пари.
Иситната е една - висока добавена стойност. Но това не става с пощряване на раята, данъчно дране на тия дето имат наглостта да работят и получават повече и пр. дивотии.
Относно заплатата ми - взимам толкова колко съм преценил, че трябва да взимам. Може да е 5 пъти по малко от на западняка, а може и да не е по малко.
И като говориш за западняк, защо си представяш Германци и Швейцарци. Че запада включва Гърция, Португалия, Южна Италия. Места които хич не се славят с високи заплати.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 23, 2007 3:43 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Мда... В БГ тепърва ще става "интересно"... Така като гледам как са я подкарали... Май ще има отново кръв на жълтите павета... Носят се упорити слухове, че от догодина ще махнат валутния борд... И се очаквало лева да се обезцени до 4 лева за евро... Ако това се окаже вярно... Просто не ми се мисли.... Може да ви се струва налудничаво, но имайте го в предвид... От доста места вече го чувам това...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Ное 23, 2007 4:08 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Ако предлагам еквивалентна стока на немската ще й искам същата цена (даже малко по-висока щото съм пич  )
Според тебе какво го е.е италианеца като си купува една стока дали е правена от германец или българин, ако цената и качеството са еднакви? Ще кажеш сигурно - германците имат авторитет - и ще си прав ,обаче отново опираме до изутите гащи...
А относно Китай,Гърция и т.н. - ами докато те ни служат за еталон ,няма да стигнем по-далече от тях.
|
| Пет Ное 23, 2007 4:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо, говориш наизуст... Истината е че от ден на ден с подобни мерки българската икономика става все по-нерантабилна.
Нямам нищо против сурови мерки, дори ще се съглася да вкараме бедните, болните и сакатите в газови камери ако искаш, но ако има полза от това. В случая обаче за мен и за теб няма полза! Ако теб те кефи да злорадстваш - злорадствай, но друг келепир няма да видиш, щото багериста пак няма да плаща данъци.
Тия глупости дето си ги писал за западните капиталисти, първо към днешна дата не са така и има много малко производство у нас и второ към догодина хептен няма да им се връзва да правят производство у нас, защото производството се прави от ниско и средно платени работници и за тях данъците скачат. Няма значение кой ще внася тия данъци - работника или работодателя, просто и в двата случая се преибават и работника и работодателя.
В крайна сметка всички сме прецакани от лошото управление!
|
| Пет Ное 23, 2007 4:11 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Скоро бях в командировка в Измир ( малко снимки). В един огромен заводски комплекс на Вестел. Наистина огромен - произвеждат всичко от лаптопи и плазмени телевизори до перални и печки. Производството е 24/7, бачкаторите работят на 3 смени с редовни овъртайми. Та ако си бачкатор, максималното, което можеш да вземеш като заплата (заедно с всички нощни смени и овъртайми) е $400 (ок. 500 лв). Един голям дюнер с айран на улицата струва към 15-20 лв. Инженерният персонал (само тия, дето се занимават с телевизия са няколко десетки и работят в едно огромно хале), взима като хартия повече от мене, но имайки предвид безумните цени, стандарта им, предполагам, е същия.
Абсолютно не виждам БГ бачкатор да бачка като турски бачкатор. Като чета мненията на повечето от форума по тия теми ми става ясно защо. Ясно е и друго - защо на БГ територия никога няма да има завод като този на Вестел. И защо икономиката ще затъва все повече.
.....
Както казваше баща ми, малко преди да умре - законите на природата са жестоки, но мъдри. Това е в основата на всичко - ако случиш на ДНК, отиваш в иженерния отдел и водиш що-годе приличен живот. Ако си се родил тъп и бездарен - бачкаш на 3 смени за да оцелееш. Това е положението. Всеки, който настоява, че може да съществува друга система, претендира да е по-умен от природата (или от Бог, зависи от гледната точка), и следователно мястото му е в специализираните лечебници и санаториуми.
|
| Пет Ное 23, 2007 4:52 pm |
|
 |
|
3aek
|
успех!
защото германеца си е градил името 100 години, затова има маркови стоки и нонейм стоки
напоследък се забелязва интересна тенденция, китайците започнаха да изкупуват фирмите майки за които работиха: леново-ай-би-ем, бенк-сименс, хуауей-3ком, попитай се защо им е? ами заради името което се асоциира с качеството, те от 10 години им правят компютрите, телефоните, комуникационните модули но ги продават на 1/3 от цената която държаха ай-би-ем, сименс, 3ком, сега си купиха името
такаче жичка едно е да ти се иска да продаваш и продукт и работната си ръка високо, съвсем друго е положението което пазара диктува
както цецо написа има си фирми които имат пазар на които могат да продават продукта за цена Х - те просто търсят къде да го произвеждат за цена У която да е колкото може по-малка от Х за да получат по-голяма печалба
дали ще е в България, Румъния, Молдова, Китай на тях им е все едно стига да получават продукта със същото качество с което е произвеждан досега
|
| Пет Ное 23, 2007 4:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Напротив - сега багериста ще плаща 20лв. повече, а аз 50-100лв. по малко. Така че полза има.
Абе плоския данък си е екстра. Аз съм доволен. Осраха го с всевъзможни "компенсиращи" мерки, но важното е веднъж да го въведат. После връщане назад няма. Социалистите вдигнаха високо летвата за десните. Оттук насетне за да спечели десен ще му се наложи да прокламира наистина дясна политика. Което е добре в дългосрочен план. Аз за разлика от теб не вярвам че лявото управление има някакво бъдеще. Дясното няма гаранция че ще сполучи но поне има вероятност да стане. Лявото е обречено на вегитация.
А за лошото управление (като се абстрахираме от дясно-ляво) - какъвто народа - такова му управлението. Дискутирали сме го вече - "няма такъв филм като добричкия народ дето все му се падат лоши управници". Свобода на избора - каквото сте си избрали - това ви управлява.
|
| Пет Ное 23, 2007 5:53 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Ами това са типични "гастрольори" - търсят къде има по-големи балъци да ги поизтръскат. Но това е кратковременна тактика - наскоро китайски шивачки в Румъния стачкуваха за по-големи заплати - не им стигат 400евро, искат 600. Ние май вече станахме по-китайци от китайците. Лошите практики ги усвояваме до съвършенство.
|
| Пет Ное 23, 2007 6:29 pm |
|
 |
|
3aek
|
не това е пазарен подход, няма нищо лично, инвеститора предлага да му изработиш продукта за Х лв, ако те устройва приемаш работата, ако не те устройва той отива някъде другаде където ги устройва, нарича се конкурентноспособност и не е задължително да работиш на ниска надница за да направиш евтин и конкурентен продукт
спомням си приятел от разград който замина за турция по време на екскурзията и който си беше бобинар навиваше двигатели отива в истанбул и си търси работа, фирма която прави тостери го пита дали не може да им навива дроселчетата които се ползват там, дават му разценка "на парче" по-ниска ор базата на това което плащат сега на техните си работници които ги навиват ръчно с привмитивни приспособления, казват му че ползват по 20 000 бр на месец, нашичт човек нали е техничарче отива на гробницата за отпадъци и си сглобява сам една машинка която едновременно навива по 10 макари и двамата с жена му в мазето сами навиват това което 10 души правят във фирмата на заплата - само от тези дросели си изкара пари за апартамент за 1 година (апартаментите в истанбул тогава бяха долу горе колкото в българия 250-300 USD/м2 говорим за крайните квартали не център разбира се)
|
| Пет Ное 23, 2007 6:56 pm |
|
|