|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:54 am
Операционна система......
| Автор |
Съобщение |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
 Операционна система......
Има ли навити да направим опит да драснем ОС, естествено съвместима с М$....... 
|
| Вто Мар 28, 2006 1:44 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Извинявай за невежеството ми, ама как се 'драска' ОС съвместима с МС.
Дали е толкова просто? Ако да, защо до сега никой не е 'драснал' поне една?
Мислил съм си да пиша ОС за Ембедед, ама при такъв голям избор на ОС за всякакви професори
се обезсмисли идеята...
П.С. Предполагам, не говориш за ДОС...
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Вто Мар 28, 2006 1:54 pm |
|
 |
|
0x00
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 18, 2005 4:14 pm Мнения: 67 Местоположение: Русе.BG/Oldenburg.DE
|
Има едни пичове, дето "драскат" една такава от няколко години: http://www.reactos.org/
|
| Вто Мар 28, 2006 2:00 pm |
|
 |
|
relsys
|
Че кой е казал, че е просто, ама ако не е така май се обезсмисля идеята.......... а пък и малко допълнителен експириънс не вреди на никой.....
|
| Вто Мар 28, 2006 2:14 pm |
|
 |
|
3aek
|
въпроса е как може да се състезават 8 човека без финанси с 8000 служителя с почти неограничен бюджет
|
| Вто Мар 28, 2006 3:04 pm |
|
 |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
Точно за това става дума.
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Вто Мар 28, 2006 4:48 pm |
|
 |
|
0x00
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 18, 2005 4:14 pm Мнения: 67 Местоположение: Русе.BG/Oldenburg.DE
|
Направо ще е лайф чейнджин` експириънс. Погледни линка по-горе, хората са почнали да мислят през 1998. Стигнали са до версия 0.2.9, нямат още tcp stack, нормален plug and play и куп още неща.
Може би не е толкова невъзможно да се напише kernel с windows-ка архитектура: microkernel + managers (memory manager, filesystem, security manager, tcp stack, графична подсистема(!!!) ) които уж са отделени един от друг, но работят в system mode + layered device driver структура, която не винаги се спазва (directX, да кажем). На това M$ му викат hybrid kernel, другите си го броят за monolythic.
Съвместима с M$ си е вече бая невъзможно, дори само поради един факт: в M$ си имат т.нар Compatibility Department където голяма част от 8-те килоспециалиста тестват най-популярните приложения за съвместимост и хак-ват най-безобразно новия рилийз само и само да работят. Стар пример: windows 95 и някоя от dos-овските игри (някое SimCity май беше), която ползвала някакъв bug в 6.22. Та значи dos емулатора на 95 проверявя изрично .exe-то е пуснато и ако да - емулира bug-а. Нещо, което, вече не е по силите на малък екип.
П.С Впечатляваща е възрастта на участниците в ReactOS проекта, хвърлете едно око на сайта.
П.П.С Виж, native java OS е вече друго. 
|
| Вто Мар 28, 2006 5:04 pm |
|
 |
|
3aek
|
точно в това мисля е основният проблем, писането много хора го могат и може тези пичове да са гении, но тестването на софтуера после ще отнеме 1000 човекогодини и ако са само 10 души (оптимално число за добър екип EDIT: предполагам че и в kernel-а на Windows не дават да пипат повече от 3-4 души в Microsoft) след 100 години ще са дебъгнали всичко както трябва 
|
| Вто Мар 28, 2006 6:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мда... писането на ОС не е чак толкова лесна работа колкото изглежда...
казвам го от опит зашото това правя вече близо 4 месеца...
Разбира се правя нещо специализарано, което ще върви само на определини АРМ процесори. Това означава без бъдеще и с много тесен пазар. Това изобщо не ме притеснява, защото няма амбициите на Бил Гейтс
Просто ми е необходима добра РТОС, а такива за малките АРМ - няма (казвам го след дълго търсене...)
Сега по темата - ако някой му стиска - може да направи нещо добро за РС-та. Имам предвид че след като прерових де що намерих относно теория на ос-те стигнах до извода, че теорията е бая години напред спрямо практиката - особено Windows.
Почти всички ОС-ве са RMA-базирани (rate monotonic algorithm), което е кофти, но никой не смее да направи нещо по-добро.
Все пак програмистите имат определен начин на мислене и не върви да тръгнеш да плуваш срещу течението....
Така че тая тема става само за хора които пишат дисертации, кандидатстват за работа в М$ или просто пият бира...
наздраве 
|
| Вто Мар 28, 2006 7:15 pm |
|
 |
|
velio
|
|
| Вто Мар 28, 2006 10:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
може и блондинка да се ползва - резултата ще е подобен
съгласен съм с миро, че на полето ОС вече виреят само отнесени докторанти, които, веднъж станали доктори, загубват всякакъв интерес към отрочето си.
иначе ОС-ове колкото щеш. ... или не щеш. това не е универсално решение.
моето мнение е, че за всеки пътник трябва да се намери подходящ влак.
много добре е, ако на един влак можеш да качиш няколко ралични пътника.
още по-добре е ако ползваш влака повече пъти. това става по-рядко
но определено не става с 'драсване'
а и не виждам много комерсиалния смисъл.
ще поразсъждавате ли малко на тема: "какъв мотив имам да си направя моя (RT)OS?"
|
| Сря Мар 29, 2006 12:40 am |
|
 |
|
relsys
|
ами мисля че един такъв проект не може да се провали..... дори и да не успеем /в смисъл малко хора и недостатъчно време, защото мисля че ще успеем да подкараме една такава система/ това поне ще е една добра реклама, която би трябвало да ни гарантира едни по - добри заплати......... пък ако не, здраве да е, ще оставим нещо на другите след нас, чичко Бил все ще си хареса някой друг ред код и ще си го плясне в windows-a........ 
|
| Сря Мар 29, 2006 8:28 am |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
наистина го мисли! От както ей така за спорта подкара харддиск с ПИК, а после подкара и лан карта, пък сега ей тъй между другото се бори с една PCI видеокарта (ако вече не я е пуснал и нея), направо си мисля, че някоя сутрин ще ми цъфне с репликата "Аве преработих си тука малко оня шел дето го бях писал и то ... операционна система си стана."
Wizkid си е той, колегата @relsys.
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Сря Мар 29, 2006 11:53 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами за Windows Nt4 може да се намери сорс кода,също и за windows 2000. За какво ти е да пишеш като може да си краднеш и да си преправиш като за твоите цели 
|
| Чет Мар 30, 2006 1:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мотиви се намират... пари няма
Иначе сериозно - напоследък има бум на ниския клас АРМ процесори (SAM, LPC..), но за тях просто няма подходящ ОС.
Има добри като еCos, да речем, но като сложиш такъв ОС и паметта свършила... Има и един куп малки ОС, като ucos, embos, utasker, smx, freertos и т.н. които или са много измислени, или твърде некадърно портнати.
Причината да няма добър ОС за тия процесори е може би в самите тях, архитектурата им е такава че не е желателно да се ползват семафори и да се забраняват прекъсвания, а логиката на повечето ОС-ве се базира на точно тези две неща и за да запазят съвместимост с други портове, щат не-щат ползват нежаланото...
Освен това има огромен проблем с драйверите. За някои РТОС това не е проблем, щото те просто нямат понятие "драйвер", други пък наричат драйвер някакъв пример как се управлява дадена периферия - да не говорим че в много случаи го правят байт по байт без изобщо да ползват ДМА (атмел) или фифо (филипс)...
Решението е да ползваш по-висок клас процесор на която върви прилична ОС, ама моя случай а като оня виц - "пари няма, действай!"
Вариант да се пише без ОС, си е чиста проба самоубийство (аз поня правя устройство с един куп периферии, с подръжка на различни протоколи между които и TCP..)
Мисля че дотук изброих достатъчно мотиви... но в крайна сметка самата ОС не е кой знае каква философия, кърнела успях да го докарам до около 800 байта код, което сравнено с останалата част от работата е капка в морето...
|
| Чет Мар 30, 2006 2:02 pm |
|
|