|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:55 am
Доказани убийци, на свобода ?
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 Доказани убийци, на свобода ?
Интересна правосъдна система имаме, доказани убийци като Максим Стависки ги пускат на свобода. Ама бил той световен шампион ? На кой му дреме какъв е ? Донесъл слава ? Да, ама след това избива невинни хора по пътищата. За славата си е получил заслужената почит, за убийството също трябва да си получи заслуженото, килия в централния софийски затвор, с южно изложение, при строг, но справедлив надзирател....
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Яну 31, 2008 4:47 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
А казват че пред закона всички били равни..... 
|
| Чет Яну 31, 2008 5:25 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
А в Хамерика всички равни ли са? Имаше една история с онзи манга боксьора... Тайсън
|
| Чет Яну 31, 2008 6:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
За разлика от други убийци които проточват делата десетки години и накрая се измъкват, Максим се призна за виновен и се съгласи на съкратена процедура по която общо взето се спори само какво да е наказанието...
Дали е заслужавал килия или нещо друго решава съда - той и само той определя наказанията, страните по делото могат само да ги обжалват. Но пак повтарям без признаването на вината изобщо не можеше да се говори за присъда. Ако се сещате пробите му за алкохол бяха объркани, прокурора беше объркал обвинението... с малко по-добър адвокат Максим можеше да се измъкне спокойно.
|
| Чет Яну 31, 2008 6:45 pm |
|
 |
|
¶
|
Добре, предлагам ти една такава сделка, идвам аз, трепя теб или някого от семейството, като минавам отгоре му с моето счупено Деу ( не мога да наемам Хамър за такава цел ), преди това съм гаврътнал 2-3 водки, след това се признавам за виновен, плащам някой кирлив лев и всичко пито платено
Какво значи пробите му били объркани ? Два пъти е дал проба, и двата пъти е надвишили лимита, какво повече ? Пък и той си признава, че е бил преди това на сладка трапезка и е пил порядъчно.
Равенство има само в главите на изперкалите научни работници, само че, тук Максим щеше да е настанен вече в някой тексаски затвор, с чисто нови раирани пижамки и с дървени налъмки, да тропка с тях. Не са 1 и 2 случаите, в които бивши спортисти влизат в панделата. Знам, че всички сме "равни" пред закона, ама пък чак такова фрапиращо "равенство" ....
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Яну 31, 2008 7:33 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро за такова нещо тук вземат зелената карта и те пращат да си ходиш там, от където си дошъл. Естествено, след като си изтърпиш наказанията, които със сигурност няма да са условни. Само за сведение - ако поради несъобразена скорост в Илиной блъснеш само (без да го убиваш) работник в ремонтен участък на пътя - наказанието е 10000$ и до 14г. ефективен затвор. А пияния руснак, дето на всичкото от горе беше рекламно лице на кампанията да не се кара пил, нестига че не го осъдиха ефективно, ами го оставиха и в БГ. Отделно като в случая с "медиците" хората се разделиха на две и едната половина само дето не му облиза гъза. Да споменем само, че тук дори и Парис Хилтън вкараха в затвора, защото караше без книжка, след като и я бяха взели. Ако беше пияна и убиеше хора наказанието и щеше да е сам се сещаш какво. Така, че няма какво да си говорим глупости. Оня тъпак от Щурците - Кирил Маричков също уби човек до Пловдив и му се размина тихомълком. Просто на всички ни е известно в коя държава се развива действието  .
|
| Чет Яну 31, 2008 8:20 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Аз също съм потресен от това... макар и от самото начало да бях сигурен че ще му се размине... още след като се разбра че пробите са преправени... Казват че е бил с над 2.5 в кръвта... ама... нъцки.. земи тая пачка и трай... Караш пил с над 1.2... По закон - ЗАТВОР.... И то само от този факт... А ТОЙ Е ПРИЧИНИЛ И СМЪРТ И ПОЛОВИНА.... Медийно лице на "НЕ КАРАМ ПИЛ"... ами.. .според мен именно само заради последното трябваше да има ефективна присъда... Казват с какво щял да помогне ако влезне в затвора... ЩЕ ПОПИТАМ А С КАКВО ПОМАГА КАТО Е НА СВОБОДА???? Защо ни един път не е отишъл при родителите на момичето и да им предложи помощ? Ами било му неудобно и щяло да се изтълкува зле... КОПЕЛЕ... Не мога да приема довода на всички ония дето го защитават: "ами видите ли всеки ден мутри правят такива неща и на тях им се разминава що да превръщаме героя в изкупителна жертва" или пък още по-голямата простотия: "Кво сте зейнали всички злобари бе.. като носеше победи го гледахте с кеф и му се кланяхте до земята а сега е руска пияна свиня и убиец".... Погледнете само каква медийна кампания се спретна с цел да излезне той жертвата... Слълзливи интервюта... разкайване по телевизията... Че и пилотно предаване по бТВ с него... Защо толкова бързо се скриха мненията на тия дето са го познавали и казваха че се държал с всикчи като с боклуци... надменен и надут... По пътищата карал все едно е сам... Колко хора са влезли в канавките за да не се ударят в малкия му джип? Нема... Всичко е изтрито и покрито.. Сигурен съм, че и лев няма да си извади от джоба... Имаше мнение некъде по форумите, че от каското на хамъра ще си плати обезщетенията... Като нищо може точно така да стане... Евалата на цялата ни държавна управа..... като се почне от пикаещия във фонтани та се стигне до глаДния прокурор... В заключение ще кажа: смао си пишеме по форумите и си изливаме нервите и злобата тук... вместо с тая злоба и нерви да излезнем и да пометем тия боклуци до крак... ама няма.. за пореден път казвам... народа си заслужава управниците...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Яну 31, 2008 8:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Тук нещата малко са изкривени според мен .... хайде сега, известен човек, карал хамър, бил изпил 2 чаши .. трябва да го отнесе .... длаи така го отнасят всички виновни, не естествено. Според мен може да се провери колко от виновните за катастрофите са в затвора с ефективни присъди. Според мен точно таква е съдебната практика, и таква са нормалните присъди, защо за него да е различно, защото е известен. Щото е готино да гледаш някой известен как му го начукват, затова ли ? Ето това е странна логика.
Интересно ако не беше нещастната случайност да има алкохол в кръвта какво щеше да стане? А дали изобщо алкохола му е влияел в този момент? Т.е проблема може изобщо да не е бил в алкохола. Несъобразена скорост . .може би .... но така има известна личност с малко над нормата алкохол, виновен по презюнкция. Дали някой се е замислил дали все пак няма и други причини?
И още един интересен факт..... значи ако си пил, но си в границата, дори и на самата граница няма проблем, имаш право да караш. Но ако си пил си съвсем, съвсеммалко над границата изведнъж нямаш право да караш ...... я сега да видим колко реално отклонение над границата започва да оказва влияние над реакциите. Нека сравним реакциите и способностите на човек със съдъжание на алкохол на границата с неговите когато съдържанието на алкохол е малко над границата, нека който иска да проверява, аз мога да кажа, разликата е нулева ....Примерно при мен, ак изпия една бира ще съм във границата отвсякъде, но ако изпия 100 водка може би не от 200 със сигурност няма да съм. Да но от една бира ми се доспива, ставам доста сънлив .. представям си топъл летен ден ... да изпия една бира, слънцето пече ... ми почти гаранция съм заспал докато карам. Ако същия тоя летен ден изпия 100 водка смента, това няма да ми се отрази по никакъв начин, дори ще ме ободри и разсъни ...... та това с наличието на алкохол в кръвта е много относително и според мен недопустим начин да се отсъжа кой е виновен и кой не. Или да се забрани наличието на алкохол , или да се измисля някакъв по реалестичен начин за отчитане действието на алкохола. Но тогава имам подозрение че много шьофьори не биха имали право да карат доживотно.
Нещата са много променени, колите, скоростите .. дори да не се превишават, вече дори обикновенна кола ускорява за под 10 сек до 100, шьофьорът трябва да има рефлекси, а не да е заспала баба, да не може 20 сек да осъзнае че сфетофара свети зелено .... има еидн тестер за професионални водачи, според мен всеки водач трябва да го минава, и не минели няма книжка ... даже таме доста опростено ....
Та по въпроса, той получи това което заслужава, което нормално се дава ...... по интересно е друго, очите .... там вече е здраво плащано, ама никой не плаче.
|
| Чет Яну 31, 2008 8:53 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
- напълно съм съгласен но има и Закон за движение по пътищата който трябва да се спазва от всички (в това число и пешеходците),без значение дали караш Застава или Мерцедес.
|
| Чет Яну 31, 2008 9:20 pm |
|
 |
|
lz
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 2:57 pm Мнения: 139 Местоположение: София
|
Защо скъпата ни Татковина се пада в тази шибана държава 
_________________ LZ
|
| Чет Яну 31, 2008 9:22 pm |
|
 |
|
medeamona
Ранг: Новодошъл
|
Прекалено много се преекспонира случилото се. На всеки може да се случи инцидент на пътя, не дай Боже!
И всеки има право на защита. Има толкова много хора, които са рецидивисти в това отношение - пият и карат системно, газят. И са на свобода. Тогава, за човек с чисто минало? Да го тикнат 10 години в панделата, та да са доволни всички хиени? А и след като закона е такъв е редно да бъде еднакъв за всички - за първо нарушение, призната вина - толкова.
Просто поради факта, че е публична личност, дайте да го изядем с парцалите....
А и какво би се променило от това да го тикнат за години ефективно в затвора? По-добре ли ще стане? Ще има по-малко болни деца? Повече пари за пенсии? Другите пияндета и убиици по пътя ще се стреснат? Едва ли...
_________________Айде сега и на инженери ли ще се правим? 
|
| Чет Яну 31, 2008 10:27 pm |
|
 |
|
¶
|
Дали е бил пиян, или не, дали е бутал Хамър-а, или не, дали е търкалял/бутал колело от печка, няма никакво значение. Ако е бил пиян, това утежнява вината, и трябва по тежко наказание. Представа си нямате, тези, които го защищавате, ако убиете човек на пътя в щатите, какво ще Ви се случи. Без значение бял ли си, черен ли си, жълт, червен, богат ли или не. Обществото няма да позволи на съда да даде лека присъда. Докато в България веднага се прави клика, която защищава убийците на пътя. Е, не мога да го разбера садомазохизма на българина.
|
| Чет Яну 31, 2008 10:29 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Все пак не трябва да се забравя ,че това е неумишлено убийство. Но за алкохола трябваше да полежи някои и друг месец на топло , ей така , за реклама на правосъдието ни пред хората. Даже можеше и на тях (на съдиите ) да им стане рекламно лице. 
|
| Чет Яну 31, 2008 10:39 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Да направи катастрофа, може да се случи всекиму.
Не дай-боже, и да има жертви. - също може да се случи.
Държал си се прилично, не си бил в нарушение - но ето, случка...
Казват му нещастен случай.
Но да се качиш на мощната си кола, пиян, и да убиеш човек - това трябва да е приравнено на предумишлено убийство.
Никаква прошка!!!!!!
Не една чаша, или една бира ...щото, виждаш ли, не се усещало...
Глупости.
20 грама водка ти скалпират скоростта на реакция 40 до 50%.
За нормално кротко каране, на светло, на прав път - може и да не е проблем.
Но при изненадваща ситуация на пътя - готова катастрофа, и готов убиец.
За пиещите и каращите - даже и затвора им е малко.
Аз съм за максимална жестокост към такава измет.
|
| Пет Фев 01, 2008 1:14 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Целия "проблем" идва от бързата процедура. Убиството е непредумишлено. Като такова има право да се подведе по бързата процедура. Ако виновния признае напълно вината си му се полага наказание под законовия минимум. И понеже минимума е минамална ефективна присъда, под нея е единствено максимална условна присъда. Така че съда в случая му налага максималното наказание. Друг е въпроса защо е такъв закона. Според мен за убийство (предумишлено или не) не би трябвало да има вариант на бързо пройзводство. Трябваше да полежи 3-4 години ей така за ... възмездие. Същото се случи навремето с Кирил Маричков и се случва всеки ден с незнайни хора. Просто другите не са ви интересни и не ги виждате. Ако се поинтересувате ще установите - това е факт - за непредумишлено убиство в БГ не се влиза в затвора (ако не е рецедив де). Или ако не е особенно тежко (като оня с камиона в Бяла). Т.е. Максим отърва затвора, не защото е Максим, а защото такава е съдебната практика в БГ. И циганини го правят - и те не лежат.
По принцип Максим можеше и малко по тежко да го отнесе, защото има и втори силно пострадал човек (дано се оправи момичето, макар че с мойте минимални мед. познания, мога да кажа, че толкова дълга кома е много лошо нещо). Но пък в интерес на истината роднините на пострадалите не натискат за по тежко наказание.
Аз на друго много се издразних. Много хора скочиха против бащата на момичето че искал 2 млн. кръвнина. Търговец бил, с живота на детето си търгувал. Човека си го каза просто - аз ще отменя иска ако Максим обещае публично че ще поеме лечението на дъщеря ми. Тъй като той не го прави - аз искам толкова колкото сме изчислили че ще струва лечението в Израел. Апропо човекът след присъдените му сега 80000лв. кръвнина, си каза че до момента са похарчили толкова за изследвания и лечение на дъщера си. Като знам какви търговци са нашенските лекари - няма да се учудя.... По принцип в БГ съда присъжда адски ниски обезщетения. И това е само чиста игра на застрахователното лоби. Защото вероятно Максим е имал гражданска отговорност. И няма да плаща той, а застрахователя. На това обаче никой не обръща, никакво внимание, всички циврят за и против пияния руснак, а никой не се сещя че застрахователя тихомълком минава тънко. По същество нашите вноски по ГО са да кажем половината от средните за Европа. Значи и обезщетенията трябва да са 50% от средното. Знаете какви са лимитите в Европа, апропо те и в БГ са толкова. Никой обаче не му идва на акъла да се поинтересува докога застрахователите ще си правят игрите на гърба на хорското страдание. И тук са виновни точно роднините на пострадалите (както и самите пострадали ако са живи). Това трябва да се обжалва в съда. Ако се стигне до съд в Европа - такова дело не може да не се спечели - в БГ масово се присъжда 10000лв. за убит човек. Това е смешно и идиотско. Но хората не смеят да си търсят правата. Има си и морален аспект - ей го на веднага простолюдието ги набеждава за търговци. А те имат право на такова обезщетение по закон - прочетете закона касаещ ГО. И точно така трябва да стане - парите да излязат от застрахователя, а не от джоба на Максим. За това се застраховаш (това за Koleto). Но народа изведнъж решава че тоя няма право да забогатее на гърба на детето си. И застрахователя си потрива доволно ръцете - ебати кефа да си застраховател при такова просто племе.
И веднага простия ни народ решава че за поредното нещастие са виновни управниците му - премиера, вътрешния министър, гл. прокурор (те са виновни за други работи де). А в една НОРМАЛНА държава горните три личности хич не ги касаят такива житейски неволи - това си е чист гражданско процесуален проблем. Има съд, виновен (Максим и застрахователя) и потърпевши. Това си е въпрос който се решава между тях по механизмите на българските закони. Какво общо има тук "пикаещия във фонтаните"? (адски тъпа и противна личност спор няма). Koleto революции ще спретва. Ако искаш революции иди в офиса на БулИнс и там прави революции.... да ама... там бият. И да смениш "пикаещия във фонтаните", ще дойде следващия "пикаещ във градинки". Проблема не е в "пикаещите" а в тия дето ги избират
Та така е то в БГ. Съда ни че е пълен с долни мижутирки съм 100 % съгласен. Но в случая такъв си ни е закона. Виж много по притеснителен е факта за оня с жабешкия поглед. Дето се споразумя със съда за 4 годинки ефективно (от които половината му се съкращават заради следствения арест). Но простия ни народ се интерсува много повече от пияния казак. А оня дето е убил една камара хора собственоръчно и още сигурно 1000 деца с наркотиците си... Но той не е интересен. Прост народ - хляб и зрелища му дай. Да забелязахте как двата случая се гледаха в един ден, в един град. Случайност.... едва ли, много удобно за Митьо се получи.
А иначе така е по целия свят. Ония моралисти в щатите да кажат на колко осъдиха О'Джей. И да кажат за колко едри мафиоти знаят да има ефективно правораздаване. Това което е по - добро в щатите е че дребните престъпници се третират по сурово и демонстративно. Което има превантивна роля и може би има ефект. Но едрите и хитри бандити - тях закон не ги лови, в щатите не случайно адвокатите са на почит  Но пък щатите е страната в която всеки ден някой обикновен човек гръмва друг обикновен човек, защото жената на първия не му е пуснала. Така че суровостта на закона явно не работи....там.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 01, 2008 9:38 am |
|
|