|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:54 am
Записване за детска градина ....
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Записване за детска градина ....
380 хил ... за сайт с 5 страници .... поне да беше проработил .. някой чул ли я е тази обществена поръчка ..... айде да вземаш толкова от еврофондове за нищо как да е, това го разбирам, ама държавата да изкубеш със толкова, и накрая това дето си г направил да не работи ...
Г-н кмета разпоредил одит, сигурен съм какво ще стане, ще го отнесе или най-невиния, илиникой. Одита ще установи, порталът е разработен перфектно, всичко работи. Пролема ще е или в сървърите които не са успели дапоемат натоварването, съответно ще го издуха доставчика при когото е било хоствано или пък няма да го духа никой, или понеже трафика до сървърите е бил недостатъчен дапоеме всички заявки ... но това няма как да е релана причина.... та .. ще е срив във хардуера, който е прибрал парите ще излезе ангел. Може да го издуха някой от IT отдела на кметството, един бегъл поглед показва че сайта е качен на хоста на кметството, и на всичко отгоре на Windows Server ...... тия за 380 хил поне един истински сървър да бяха сложили.
Ще си пусна офицялно обява че давам 50% на всеки който ми урежда от тия проекти .....ще го публикувма в държавен вестник .....
|
| Сря Фев 06, 2008 8:35 pm |
|
 |
|
zaphod
|
а, оправдават се с хакери
а за да вземеш тлъста държавна поръчка мисля че трябва да депозираш също тлъст депозит, който се освобождава като мине гаранцията. поне в държавите които са били клиенти на предната фирма в която бачках така процедират.
така че не си прави устата за мазен пай от държавната баница 
|
| Сря Фев 06, 2008 9:11 pm |
|
 |
|
Мартин
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:20 am Мнения: 61 Местоположение: София
|
 Заловени са хакерите, сринали сайта за детските градини
Заловени са хакерите, причинили срива на информационната система за обслужване на детските градини, съобщиха от Министерството на вълнените ръкоделия. Това са лицата Г.П., на 2,5 години, М.А., на 3 години и П.С. на 4 непълни, от град С., които категорично отказвали да ходят на детска градина.
http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=455515
|
| Сря Фев 06, 2008 9:23 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
 Re: Записване за детска градина ....
Незнам каква част от проблема се пада на връзката но системата от начало тръгна на web server IBM Lotus Domino
А към 16:00 като погледнах пак вече беше на Apache/PHP
Та според мен нещо работата се издъни с IBM Lotus Domino-то
|
| Сря Фев 06, 2008 9:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Че е имало атака е ясно. Още по ясно беше че такава атака със сигурност ще има. Още вечерта като обявиха условията на записване, бях сигурен че ще има флуд.
На кой ИДИОТ може да му хрумне да записва децата по електронен път като забележете - РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВА НА БАЗА ВРЕМЕ НА ПОСТЪПВАНЕ НА ЗАЯВКАТА. Т.е. кой превар - той завари. Пълна катилщина. Е съъъъъвсем логично е че всички родители ще се опитат да се запишат в първата секунда от старта на системата. Само по себе си това не е технически проблем, предполагам прогнозния брой заявки се е знаел и системата е проектирана да ги поеме. Но съвсем нормално е някое от децата да има татко (а защо не пък мама) който да си има някакви познания по мрежови технологии (апропо не му трябват кой знае колко сериозни), за да се ядоса да чиновническото малоумие и да флудне сървъра. Или учтиво да помоли някой познат да го направи.
И ето го резултата. А всичко идва от малоумното решение децата да се класират по това кой първи е натиснал Enter.
Що за куха лейка може да измисли това незнам. Съмнявам се и бате Гойко да е чак толкова малоумен.
А всъщност генералния проблем е че при тая жестока демографска криза, се гаврят така с децата. Могат да раздават градинки за молове, ама за една детска градина място няма. Пари за всякакви глупости намират, а децата .... майната им. Колко мозък се иска да има в тиквата Бате Гойко, за да се досети че щом населението на София расте, и броя на децата ще нараства. Всеки нормален кмет в нормална държава би се радвал на това, мило и драго дават хората да имат бейби бум - при нас децата са проблем. То това не е само общински проблем, цялата ни държавна политика е на път да превърне БГ в старчески дом. Пълна катилщина. Ама и ние сме прости. Пенсиите стачкуват, таксиджиите стачкуват, миньори, учители.... а младите майки и татковци си траят. Ами то в БГ който не вика - не му дават.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Сря Фев 06, 2008 9:58 pm, променена общо 2 пъти
|
| Сря Фев 06, 2008 9:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Е кво са 380хил.? За www.egov.bg платиха 5 млн. лв... и всичко което прави е да показва разни закони, а дизайнът имам чувството че е правен в детска градина 
|
| Сря Фев 06, 2008 9:56 pm |
|
 |
|
zz_stefanov
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пон Дек 26, 2005 3:19 pm Мнения: 336 Местоположение: Varna
|
Тази година по интернет не стана. Догодина може и да се мачкат SMS-си (по 4 за една минута), за записване в градина.
Добре че моите са студенти (да не ми сервират някое внуче само) 
|
| Сря Фев 06, 2008 10:38 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не е проблем с вноската по поръчката ... това не е страшното ... връзкта дай
Абе и атаки сигурно е имало .... какняма да има, онези отворковци официално заявиха че са взети всички мерки против хакери .... това е като да им плюе в лицето на хакерчетата, а то според мен нищо не е било предвидено 
|
| Сря Фев 06, 2008 10:57 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
КУРупция нема, не се коркайте. всичко е в рамките на закона.
може и да не изглежда морално, но е законно.
така каза един министър, който фалеше едина началник, който пък дал поръчки за 120 млн на двамата си братя. случайно министъра е бил кмет на градо, от който са братята. градо е малък и хората се знаят.
около 80-та помня имаше също напрежение около детските градини. проблема беше, че не винаги можеше да уредиш детето на близката забавачница и трябваше да го влачиш понякога с трамвай на 2 спирки. и съм сигурен, че децата тогава бяха няколко пъти повече при няколко пъти по-малко жители в софия. сега чувам, че са се записали ~10К деца (реално били 13000, ма се дублирали записи!). на 2млн софия това е нищожен процент. пък и нямало места за всички.
естествено никой няма га търси отговорност на ония дето продадоха детските градини. или градинките, спортните площадки и други такива. оня гений, сегашния архитект, щял да "уплътнява" софия. съсипаха лозенец и сега явно цяла софия трябва да я приравнят към гето в азиатски стил.
за тоз сървър... то си е гениално да солжиш лотус. (още по-гениално е да го пуснеш на боза).
явно някой е писал php на коляно в коридора да замаже положението.
за 10К заявки можеше да се спретне не голяма програмка на С. даже в паметта можеше да се събере всичко, няма нужда от база. сигурно е някой бивш от IT отдела на НОИ - ония са ми единица за мярка за трошене на пари, всички други идиоти се мерят в мили-, микро- или дори нано-НОИдиотизъм.
цената според мен си е нормална. 200К са подкупи поне. за 50К са купили техника. 100К са прибрали съдружниците. 25К са платили наем на офиса. 2К са дали на провайдера за трафика. и по 500лв на софтуеристите.
|
| Сря Фев 06, 2008 11:07 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
На същото мнение съм. Няма по кьопав софт от този на НОИ
А за скоростта, на C вярно можеше в паметта да се задържи всичко ама по-сложно за писане< не е като php
А моя опит показва че и Apache не издържа на такова голямо натоварване. Аз бих използвал lighttpd
|
| Сря Фев 06, 2008 11:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе аз не съм много по сървърите, но ОС не прави цената, а хардуера не е толвкоа пролемен, а те според мен и лев не са дали за хардуер. .....
|
| Чет Фев 07, 2008 12:50 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Значи доколкото помня реално за Сирма са отишли към 200 бона. Останалото са за хардуер и линцензи (доста претоварени в цената, естествено).
Но както се казва - не е луд който яде зелето, лудия е който дава.  Вчера zaphod се мъчеше да ме убеди че това било нормална пазарна практика и нямало как да стане за по-малко пари, което, естествено, няма нищо общо с истината.
|
| Чет Фев 07, 2008 4:23 am |
|
 |
|
zaphod
|
и според мен е нормална, както вече реконструктора спомена, но бъркаш за това колко са дали на програмистите. в момента програмиската заплата е някъде между 2 и 3к. аз май вече нямам познат програмист който да взема под 2к. но както казах и вчера на реконструктора, изключително грешно е цената да се определя основно на база техническа преценка. за голяма фирма от типа на сирма би било принципна грешка да сложи цена под 200к на каквото и да е, дори за софтуер hello world. по-добре да изтървеш лесни 50к, отколкото да оставиш хората да си мислят че ти е в нивото да бачкаш по мизерни задачи. но да оставим голямата фирма и имиджовите сметки на страна, дори за часпромаджия, който няма наем, секретарки, шефове и други "вредни" разходи е ГРЕШНО да формира цената изхождайки изцяло от техническите характеристики на проекта. аз като бях наивно студентче точно така правех и май (ако изключим ремонтите) нямах нито един конструкторски проект на печалба. ако някой намира цената на сирма за висока, може да забрави мечтите да стане едър феодал със безчет роби.
|
| Чет Фев 07, 2008 9:38 am |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
цената на проекта мисля че не е проблема в случая !
проблема е в идиотското задание: класирането да се извръшва по реда на записване!
заданието едва ли е измислено от сирма войвода  - по скоро от някой безмозъчен чиновник (т.е. от почти всеки държавен служутел)
Аз бих формулирал следното задание:
- срок за записване до 2 месеца (ел. или хартиен носител)
- класация според броя на SMS-те изпратени за отрочето от цялата му рода (4лв/SMS или 0900...) - в SMS само ЕГН
хората са свикнали с SMS игрите и правилата им са ясни
всички са доволни:
- сирма си купува сървърче за 1000лв (щото ще има по 1000 записа на ден) и прибира/разделя остатъка
- телекомите доволни
- общината ще построи 10-на детски градини с печалбата на SMS-те ...
- родата доволна - щото е съпричастна
може да поканят и водещи Къци, Кънчев, Слави, ... ония от Ало Къщътъ... да се предава на живо ...
направо реалити да стане ...
_________________ путинофили: "иди н***й"
|
| Чет Фев 07, 2008 12:16 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Точно. Мога да се обзаложа че в заданието са били заложени реално очаквания брой заявки и вероятно фирмата ги е изпълнила. Даже съм почти сигурен че фирмата на практика си е изпълнила всичко по задание.
Преди време руските хакерчета разбиха цялата електронна администрация на Естонците. А там става дума за мнооооого по скъпи ситеми. Наивно е да смяташ че можеш да направиш система устойчива на хакери, поне не за 500 000, може би 500 млн. ще те оправят.
Тук просто има един много генерален проблем - няма достатъчно места в детските градини. След това някой чиновник решава да го заобиколи и въвежда електронното класиране вероятно надявайки се по тоя начин да избегне тълпите гневни родители пред гишетата. Така създава втори проблем върху първия с тъпото си решение да накара родителите да се състезават. Това е проблема, а не няколко стотин хиляди лева... Абе чиновник ли е стреляй и не питай. Шанса да убиеш читав човек е 0,01%.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 07, 2008 12:27 pm |
|
|