Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Панелките били най-здравите жилища.... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Панелките били най-здравите жилища....
http://news.ibox.bg/news/id_1356156395

Един ден един "разбирач" се мъчеше да ме убеди (в контекста на това колко калпаво било новото строителство), че всъщност панелката била най-здравото строителство....

Като замисъл може да има здравина, но като знам, че голямата част от тях са строени от наборни войници (в чиито глави е имало само секс и ракия), а подръжката им след това е напрактика нулева.... не ми се мисли какво става със спойките.... Най - идиотското е, че според кухата глава на съвременния им обитател, "санирането" представлява всъщност облепяне на стеничките със стеропор. А санирането всъщност трябва да включва проверка и поправка на спойките и херметизиране на пукнатините към тях. Сега просто маскират проблема с шарени хартийки. Да не говорим за идиотите който решават да избият някоя и друга стеничка.... Или просто да си отворят вратичка или прозорче тук-там.

И така докато некой вземе та умре, след това ще поциврят по медиите... Бате Гойко ще вземе спешни 5-минутни мерки (колкото трае медийната му изява) и т.н.

Забелязвате ли и нещо друго на снимките - всичките тераси са остъклени. Т.е префасонирани са в кухнички, т.е. натоверини са я с 500-1000кг. допълнително, без това да е предвидено конструктивно.

И друго интересно - манталитета български - вътре секцииката - запазенка, лъскава, може би нова. Но мога да ви гарантирам, че ако е станало въпрос за подръжка на общи части, 50% от блока са били на принципа - това не е моя собственост, а от останалите 30% са казали - ми немам пари.

Една готина фраза има из коментарите - "Чалгата не може да спре ръждата".

Пет Апр 25, 2008 11:55 am
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Панелките били най-здравите жилища....
Цецо написа:
Една готина фраза има из коментарите - "Чалгата не може да спре ръждата".

даже е катализатор ;)
като мина покрай люлин и надеждите.... и като чуя да се лее някоя мазна чалгия...ама от тия най-мазните(направо дето вади змийче от дупка :) както се вика)... и чувам как ръждата ми яде клиото... :(

Пет Апр 25, 2008 1:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо,донякъде разбирача е прав - пробвай да дупчиш панелка с хилти и нещо от новото масово строителство - в панела съм влагал много повече усилия.И на панелките дупките се опушваха с хартия от циментови торби или вестници - за да не духа .Но има и кадърно направени нови строежи.Днеска ми направи впечатление как срещу мястото кудето се струти козирка в Варна и уби едно момиче на първия етаж на блока разбиваха трегера 8O Някой си е решил на прави апартамента офис и архитекта най-вероятно си мисли че чудото наречено носеща конструкция е отживелица от учебниците.Та ще видим какво ще става....

Пет Апр 25, 2008 1:10 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Да, едно време КЕЧ-а строеше, но сега в много случаи куцо и сакато строи и положението не е много розово. Като гледам какви субекти се мотат из новите строежи, тръпки ме побиват

Пет Апр 25, 2008 1:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз не казвам че панела е лоша концепция. За тогавашния модел на обществено развите - всеки в собствено жилище - това беше единственото решение - просто, евтино и бързо за строителство. Панелките са отличителна черта на всички комунистически общества.

Но панелките (наред с камарите други проблеми) имат едно слабо място и това са спойките между панелите. Както се вижда и от снимката - бетона си е достатъчно добър (горката кола), но желязото явно се е скъсало. И е въпрос на време да последва другаде...

Пет Апр 25, 2008 1:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Може бетона да е здрав, може всичко, ама тези тези панелки за нищо не стават... Това е възможно най ужасното жилище което може да съществува,, :? Вятъра си минаваше през панелите, като че ли ги няма. Комшията на 7-мия етаж като пръдне, полюлеите на всички до първия треперят...

Като се замисля панелите са комфортно жилище само за хлебарките. :?

Преди години там където живеех преди(панелка, добре че я продадохме) беше протекъл покрива.
Тръгнали комшиите от 8-ия етаж да събират пари да правят ремонт, стигнали до втория и получили следния отговор :
"Докато стигне до мен има цели 6 етажа..."

Пет Апр 25, 2008 2:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Принципно е така, но само ако са строени според спецификациите. :) Което се е случвало, най-вероятно, доста рядко.

Пет Апр 25, 2008 7:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
уааа! баси случаката.
верно на панелките слабото място е сглобката. през 86та като удари в стражица земетресението нямаше нито един панелен блок паднал, само къщи, но тогава панелките са били нови. а новото строителство все пак се строи с бетонни носещи колони. освен това сегашното строителство предполагам както всяка друга стока е много различно в зависимост от строителя. но за разлика от киселото мляко, набуташ ли се, набутан си до живот. впрочем в моите очи лошото на имотния балон е не толкова че вдигна цените, а това че снижава качеството.

Пет Апр 25, 2008 8:09 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Това според текста не е панелка. Строено било с пакетноповдигащи се плочи. Може би за това днес по TV-то един инспектор каза, че панела бил само декоративен, а не носещ (което тогава много ме учуди).
Ама каквато и да е технологията това ни чака.
Вчера едни икономически умове твърдяха, че българина забогатял напоследък. Имаха в предвид повишаващите се влогове и видите ли това, че вече апартамента на българина не бил 40000 лева, а 40000 Евро :D (да им се начудиш на великите мисли).
Интересно как ще се развият цените във въпросния блок. Да не не ни се случва!!!

Пет Апр 25, 2008 9:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Панелното строителство наистина е по-добро от поне две трети от сегашното "модерно" такова.
По-добро като устойчивост на земетръс, нпр.
Лошото качество на изпълнението засягаше не здравината - тя беше преоразмерена със запас от 1.5 до 2 степени по Рихтер, а комфорта и изолацията, шум и топлина. (Имах близки познати проектанти от онова време)
Компромисите с комфорта бяха в полза на здравината и преоразмеряването, тъкмо поради опасението, че при сглобяването някой мърляч може да не направи нещата (вкл заварките) не по най-добрия начин. Впрочем, въпросните заварки не са най-важния фактоз за устойчивостта на конструкцията. Те са важни в периода на строителството, най-вече. после конструкцията е самоподдържаща се.
При едно добро и разумно саниране, като изключим факта, че общата собственост не е най-доброто за българина, панелните апартаменти са всъщност много добри (и надеждни) жилища.
Но българите не могат да се понасят един друг, нямат си доверие (вероятно с право), и съвместното живеене под един покрив си е жива мъка.

Пет Апр 25, 2008 10:18 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не бъркай добрия проект с лошото изпълнение. Имам наблюдения как строят строителни войски. Както би строил един човек на който му кажеш - измажи тая стена и излизай в отпуск. И не му плащаш и стотинка за труда.

Просто ти е бедна фантазията колко немърливо е строено. Виждал съм подов панел наклонен с денивелация от 20 см. Или "успоредни стени" които биха се пресекли не в безкрайността, а някъде доста по близичко. Колкото и печен да е проектанта срещу такова изпълнения няма презапасяване. Торбите от цимент запушващи дупките от изкъртени при монтажа парчета от панела, ги знаем всички, те са пословични. Правил съм ремонти на панелки... е няма такива фигури в геометрията. Един ъгъл дето да е 90 градуса няма. Да не ти казвам на каква ел. инсталация съм се натъквал, че ще си скъсаш всичките дипломи и ще палиш свещи за курбан.

Отделно че всички знаем какъв беше качествения контрол в ония години. Как се преизпълняваше плана - количество за сметка на качество. Едно от причините да загубим състезанието с лошия капитализъм е точно тоталното пренебрежение към всякакви стандарти контрол.

Иначе панелката сигурно не е толкова лоша концепция, но ние българите сме успявали да съспем не една иначе добра идея.

Пет Апр 25, 2008 11:04 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
... но ние българите сме успявали да съспем не една иначе добра идея.

Това продължаваме да го правим и сега много успешно. Някак отръки ни иде :)

А за панелките, май тия от 70-те са най-добре изпълнени

Пет Апр 25, 2008 11:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Не бъркай добрия проект с лошото изпълнение. Имам наблюдения как строят строителни войски. Както би строил един човек на който му кажеш - измажи тая стена и излизай в отпуск. И не му плащаш и стотинка за труда.
.........

Цецо, не те знам на колко години си, но като се има в предвид, че панелките се строяха до към 80г. и после се премина на пакетно повдигащи плочи и ЕПК, то ти би трябвало да помниш и кога е пропяла и Лили Иванова.... :D

Съб Апр 26, 2008 8:58 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Едно от причините да загубим състезанието с лошия капитализъм е точно тоталното пренебрежение към всякакви стандарти контрол.

тук не съм съгласен с тебе, дори мисля че е точно обратното. аз виждам причината не в пренебрежението към стандартите и контрола, а към силата на конкуренцията. соца беше изграден върху стандартите и контрола, това беше част от фундамента му. затова се дразня когато някой днес започне да ми говори за стандарти и контрол - ако ще стандартизираме и ще контролираме, за какво ни беше шибания десети ноември, къде сме тръгнали? някой ден, ако генетиката напредне много и може целево да изгражда каквото пожелае, ще можем да си направим в епруветка бели като сняг арийци, способни да изпълняват ролята на зъбчатки в една високо формална система и неспособни да разберат смисъла на понятието "подкуп". тогава ще изгрее звездата на стандартите и контрола и всичко ще функционира като добре смазана машинка. дотогава обаче всеки който си мисли че със стандарти и контрол може нещата "да се оправят" е наивник.

Съб Апр 26, 2008 9:14 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Конкуренцията и свободния пазар повиши качеството на строителството!
Ура другари!

Съб Апр 26, 2008 9:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща