|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:40 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Почистващи препарати за машини и мацки :)
| Автор |
Съобщение |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 Почистващи препарати за машини и мацки :)
Бях написал цял ферман но ако разбрах к'во стана за да изчезне
Трябва да сте ми благодарни, де!!! Бъзик, ама друг път ще си издам БЕЗЦЕННИЯ ОПИТ !
Искам само да кажа, че най-после намерихме свястна фирма-доставчик на консумативи за сервиза. Занимаваме се с техника за туризъм/манджа. Смазочно/чистещите спрейове са върхът, както и почистващите препарати, обаче аз отворих темата заради алтернативата на моя вълшебен препарат който лъска всичко (съставките ги купувам от супермаркет) - в случая става дума за чистене на варовикови отлагания и ръжда чрез безопасни киселини. Човекът ми изпрати мостра от 4 тубички по 5 литра с ГЛИКОЛОВА КИСЕЛИНА. Наистина чисти споменатите неща ама:
Потърсете в Google "гликолова киселина" 
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Пон Юни 09, 2008 1:23 am |
|
 |
|
medeamona
Ранг: Новодошъл
|
Ето какви пише в нета по темата:
Гликолова киселина - за химически пилинг. За употреба само от специалист-дерматолог
Показания
Забавяне стареенето на кожата,бръчки,тъмни петна,подготовка за пийлинг с гликолова киселина.
Начин на действие
Гликоловата киселина е първият представител от семейството на алфа-хидрокси киселините. Тези вещества се срещат в природата най-често в захарната тръстика, захарното цвекло и неузрялото грозде. Гликоловата киселина отслабва връзките между най-повърхностните клетки на епидермиса, което води до неговото изтъняване и изглаждане. В дермата се засилва образуването на колаген и еластин.
П.С. Ти специалист-дерматолог ли си?
_________________Айде сега и на инженери ли ще се правим? 
|
| Пон Юни 09, 2008 7:52 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ние тука в провинцията чистим варовикови отлагния с флороводородна киселина, освен варовика се "изчиства" и третирания уред.
Сега сериозно : солна 30% с циркулация - чисти отлично и се измива с вода. За загрята азотна казват че също работела много добре. Но в крайна сметка където може се слага омекотител с йонообменна смола - класика в жанра - на местата където има се очиства и варовика отпреди слагането на омекотителя.
|
| Пон Юни 09, 2008 8:23 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
medeamona, може да не съм специалист-дерматолог ама имам подмладени ръце
Cekins, не ставааааа! Една пръска и съсипваш лъскавата машина. А филтрите си ги има само дето пак се цапа.
А иначе недостатъкът на гликоловата киселина е, че не се смесва с "веро". Това се налага за чистене на машинарията отвън - соли, ръжда и мазни петна. С този проблем само "Green Bongo Magic Multi Power" се справя, че и не по-лош пилинг прави  Чакам решението на патентната комисия ама ако мноо държите ще издам рецептата... 
|
| Пон Юни 09, 2008 10:48 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
 www.nch.com
Първо да си продължа: мацките да си ползват гликолова киселина щом им харесва. Тя си е сравн. безопасна стига да нямаш рани - тогава за 3сек. развиваш 100км/ч докато стигнеш до мивката. Обаче с калция прави полуразтворими съединения...!
А бе, от Green Bongo Magic Multi Power по-добро нема - и колегите го признават.
Иначе: солната киселина е добро нещо и няма нужда да е чак 30%. И 10-15% стигат. Обаче после какво чистене иска - хлорът има досадният навик да подпомага окисляване/ръждясването. В момента ползваме препарат със солна киселина който явно не е много чист - капне ли върху неръждавейката потъмнява почти веднага.
А азотна киселина и на всичко отгоре гореща!!! Това си е жив окислител, съсипва всичко наред. Добавете и малко концентрирана сярна за да можете да съсипете дори злато!
Странното е, че като постъпих в сервиза ползвахме ФОСФОРНА киселина но явно е било някакъв странен Mix защото си беше все така съсипваща а и калциевият фосфат е 100% неразтворим.
БОНУС: оцетна киселина. Чисти варовик и почти всички ръжди. Обаче с ледена оцетна май се извличаше х*роина и едва ли вече ще я намерите. Пробвайте поне за над 20%. А аз отивам до близкият супермаркет, купувам най-силния оцет, на всеки литър слагам поне 100гр лимонена киселина и добавям съвместимо "веро" и Green Bongo Magic (недостъпни в тази Free version  ама който се интересува ще му кажа. Майтапа е, че ми излиза по-евтино от неуниверсалната гликолова киселина а неръждавейките и не само те засияват. След това външните повърхности ги лъскам със спец. спрей и после 15мин. обяснявам на собственика, че точно ТАЗИ е неговата машина и не сме я разменили поради грешка
Дойдох си на думата: NCH или Chemsearch (и не само). Като цяло ВСИЧКИ продукти са върховни! Може някоя фирма да произвежда същото или малко по-добро като аромат напр., но излязлото от NCH и фирмите й със сигурност е мнооого добро! За разлика от Wurth напр. която ако предлага 2а добри продукта всички останали са под средното ниво.
Благодаря зая вниманието 
|
| Вто Юли 15, 2008 7:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Скоро се преместих на село и варовикът се оказа голям проблем... Всяка капка в банята или кухнята оставя следи.
Това с евтините алтернативи на препарати е добре, само че мен изобщо не ми харесва идеята да забърсвам мивката след всяко пускане на водата. Па ако ще препаратът да е безплатен!
По-скоро ме интересуват варианти как да пречиствам водата... Навремето гледах реклами за някакви системи с осмози или нещо от сорта, та за тези неща ми трябват отзиви. По принцип като правих ремонта си инсталирах предвидливо филтри - отделно механичен, отделно активен въглен. Сега търся да сложа нещо (ако намеря) за варовика. Дори само за кухнята пак ще е добре.
|
| Вто Юли 15, 2008 9:51 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
miro_atc, тук първо слагат механичен филтър - нещо като макара канап в буркан, помага и за ръждата от тръбите. Макарата се сменя като се зацапа. След това на всеки по-важен изход/машина слагат филтър за солите: неръждаем цилиндър с йонообменна смола на зрънца. Смолата се пречиства периодично с готварска сол. Този филтър издържа години докато не се пробие неръждавейката или някой не прецака смолата.
Напоследък пак почнаха да слагат някакви електронни измишльотини, може вече да не са менте. Те не извличат солите, просто ги правят по-разтворими (май).
А след като си на село сложи си малък резервоар на покрива за да не оставаш без вода. Пълни се с автомат за тоалетно казанче, лятото черпиш вода от него и то топла, можеш да го "хакнеш" и за още по-топла. Зимата завърташ 2е кранчета и минаваш на нормално водоснабдяване щото ще замръзне.
P.S.  Според рекламите за Калгон удължавате живота на пералната машина. Но цената на употребения Калгон за 3-5 години е колкото нова пералня. Вкъщи използваме няк'ви евтини таблетки само за да е по-меко прането, майната й на пералнята. След третата й годишнина я отворих: почти нямаше варовик а тук е доста варовито. Това ме навежда на мисълта, че ако веднъж месечно "изпирате" с няколко пакетчета лимонена киселина и малко "веро" - Калгон да си яде г*за. Не забравайте да почистите и цедката на отходната помпа!
|
| Сря Юли 16, 2008 2:26 am |
|
 |
|
medeamona
Ранг: Новодошъл
|
По темата с Калгона и сродните - в момента повечето прахове за пране и омекотители съдържат вещества, които вършат същата дейност.
П.С. Братовчедката реши да приложи същата боза на една не толкова нова пералня и тя протече, буквално стана като сито.
_________________Айде сега и на инженери ли ще се правим? 
|
| Сря Юли 16, 2008 6:51 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не съм виждал такова нещо, явно трябва да се поразтърся...
В блок съм, но на последен етаж... и отгоре няколстотин квадрата покрив. За един резервоар не си струва къртенето, но убеждавам съседите да си монтираме слънчеви колектори за топла вода. В краен случай сам ще го направя, макар че повече се изкушавам за фотоволтанична инсталация. Но много пари... а и тъпото е, че има програми за съфинансиране, но само за селски райони. Пък наше село няма статут на село 
|
| Сря Юли 16, 2008 10:43 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Не си струва, един 150л бойлер работещ само на нощна ще ти донесе повече икономии веднага и то целогодишно. Фотоволтаиците са си тотална набутвация ,не се лъжи по рекламите , инженер си -смятай. 
|
| Сря Юли 16, 2008 5:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
To ако ги смятам като инженер няма сметка, ама я сметни че са селски райони има проекти и ти поемат до 70% от разходите (по фактура, а фактурата как се смята е друг въпрос) и после в следващите 5 години ти изкупуват електроенергията на 90ст/квч.
|
| Сря Юли 16, 2008 5:45 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ще ти я изкупят, ако си платиш, иначе има да чакаш.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Юли 16, 2008 5:53 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Аз не съм чувал на фотоволтаици да им остава енергия за продаване, ама щом казвате... Поне вятърна мелница да беше.
medeamona, съболезнования на братовчедката ти! Ежедневно срещам машини държащи се само на варовиковите отлагания и като ги почистиш... Това обаче не означава, че след 3 месеца пак няма да се разхождаш с плавници из къщи. Всичко си иска поддръжката.
miro_atc, точно щото си на последен етаж ти трябва резервоар според мен. Най-лесното хакване за по-топла вода е с малко накъдрен маркуч, на самотек, ако искаш му слагаш "парник" и някаква самоделна помпичка със символичен дебит. По-важно е новопостъпилата студена вода да пада долу а източването да е максимално отгоре... Ефектът е изненадващо голям!
|
| Сря Юли 16, 2008 10:57 pm |
|
 |
|
nobodyshadow
|
Продаваш екологична енергия по 45евро цента,а си ползваш евтина атомна по 15стотинки  .Иначе 5киловата системка-70 000 пари,около 100 квадрата площ за панелите ти трябват,ама да почнат да ти плащат ще трябва първо и ти да им платиш и нз.след 15-20 години вече печелиш 
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Чет Юли 17, 2008 8:37 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Това както го слушам си личи ,че не е измисляно за чести хора.  Частен бизнес финансиран от държавата е висша форма на корупция. По-добре един слънчев дестилатор си измайстори, а парите за фотоволтаика ги сложи на срочен депозит , май там по-бързо ще се изплатят. От тия системи наистина печелят, но не клиена ,а производителя, търговеца и шайката бюрократи около тях.
|
| Съб Юли 19, 2008 4:31 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|