Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Гръмнаха ми телевизорите 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Гръмнаха ми телевизорите
Тресна една светкавица в околията и две телевизорчета куча марка изплякаха. Има ли смисъл да ги отварям, или направо да се бръкна за 200 лв и да взимам нови?
Слава богу, на сони-то нищо му няма. Дали защото е марково и е понаправено по-както трябва, или така се е случило?

Чет Юни 12, 2008 5:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И очакваш колегите тук да имат гадателски способности, че да ти кажат какво им е? :lol:

Може всичко да е изпогоряло, може и части за 1-2лв. Само светкавицата си знае какво е творила вътре. :wink:

Чет Юни 12, 2008 6:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Зависи - на мен от такава поразия е гърмял предпазитела на захранването няколко пъти и веднъж самото захранване.Ако имаш време - хвърли им един поглед.Ако не - на магазина и нов.По време на буря вече изключвам от КОНТАКТА телевизора и кабела от кабелната го вадя.На някой ТВ-та имат някакъв стенд-бай режим дето като ги изключиш от копчето на панела - захранването им продължава да е под напрежение.Та така.

Чет Юни 12, 2008 7:21 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Виждал съм такова попадение, че медните писти от платката бяха изпарени и нанесени върху пластмасовата кутия :D Виждал съм и изгорели предпазители единствено.
Но тези крайни случаи са рядкост. Обикновено пораженията са в захранването, или захранване+процесор, или захранване+процесор+ всичко останало.
Просто трябва да погледнеш

Пет Юни 13, 2008 3:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
старо правило е, че защитата от светкавици изгаря малко след уреда, който трябва да предпази :!:
ако не си на място с добре изградена инфраструктура (имам в предвид кабелите да са в канали под земята, а не да висят между стълбове и дървета по улиците...) по-добре при гръмотевична буря си изключвай съответните ел.уреди...

Пет Юни 13, 2008 6:15 pm
Профил

Мнение 
В случая защитата е желязна - нищо и няма. Пред единия телевизор имаше рзклонител с варисторна защита. Зеленото светодиодче продължава да свети. Светкавицата е паднала върху една къща. В плочата има дупка. До сега са ми известни още 5 споминали се телевизора. На моите със сигурност захранването им не работи.

Пет Юни 13, 2008 8:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
а кабеларка и енургото кой ще съди :evil: :idea: :arrow:

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Пет Юни 13, 2008 9:28 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
а кабеларка и енургото кой ще съди

преди да приказваш - помисли!При всяка буря ли трябва енергото и от кабелната да идват да ти извадят щепцалите от контактите и буксата на антената? Трафопостовете си имат защити.Това което е във вас - ти си отговаряш.
@sthx, май варианта да купиш нов ще е по-добър.А хладилниците издържаха ли ?При мен се е случвало при подобна ситуация да замине компресора на хладилник.

Пет Юни 13, 2008 10:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Колкото и д ги мразим, енергото не винаги са виновни в такива ситуации. При изтрещяване на такова близко разстояние де щое кабел индуцира бог знае какво точно. Аз съм имал случай в офиса ми дето е малко като фарадеева клетка да чуя мълнията ама от кабелите - всичко изпръщява. А и имам два кабела опънати между два блока, единия 4-ка ШВПС другия УТП. От УТП-то всяка година ми изгаря поне по един порт на суича (куча марка някъв). Снощи май е заминал още един. По другия нищо не върви и не ми прави поразии. Все си мисля че поразията не е дошла от мрежата. Де бобина е индуцирала някой друг киловолт, де някоя писта по платките.

Съб Юни 14, 2008 1:43 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins написа:
... При изтрещяване на такова близко разстояние де щое кабел индуцира бог знае какво точно.

И аз знам какво - напрежение. :wink:
Според мене при светкавица проблемите по-често идват от информационните мрежи( антени,кабеларки ,лан, телефон) отколкото от захранването. На мене ми е горял модем включен към телефона но се оправи лесно - беше му залепнало едно рид-реленце. А преди месец ми шибна рутера , даже бях на място и чух как нещо изпука. После се оказа ,че WAN входа и LAN1 им мигат светодиодите в синхрон и не мога да приема интернет от вън, иначе вътрешната мрежа си бачка, вифи-то също. Та най-сигурната защита е да се вади де-що идва кабел от вън, ама то едно ли е?
И ако не искате да ви изгори компютъра си сложете рутер преди него , изпробвано е . :)

Съб Юни 14, 2008 4:34 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
ji4ka написа:
...
И ако не искате да ви изгори компютъра си сложете рутер преди него , изпробвано е .

Може би е по-добре с рутер, но не е гарантирано. Гърмял е рутер и LAN картата на един от компютрите свързани към рутера. Май най добре е Wireless

Съб Юни 14, 2008 6:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bobyper написа:
ji4ka написа:
...
И ако не искате да ви изгори компютъра си сложете рутер преди него , изпробвано е .

Може би е по-добре с рутер, но не е гарантирано. Гърмял е рутер и LAN картата на един от компютрите свързани към рутера. Май най добре е Wireless
ЩО НЕ ГИ ВГрАЖДАТ В буксите по даната -------Specifications
Color Red / Black
Performance Protection Line to Line: 1000V / Line to Ground: 3500V Protection.
# LAN support 10/100Mbps LAN / 10/100/1000Mbps LAN (Optional) RJ45
# Connector:RJ45
# Interface Typical capacitance: 3pF
# Clamping voltage (RMS): 6V, protects all wires 1-8
Certification CE, US patent-pending
Voltage protection 1000V
Continuous operating voltage 5V (Maximum)
Rated current 0.2 Amps
Impulse reset time 110 us
AC durability 6.5V
Impulse durability +- 1KV for 1.2/50 us, +- 1KV for 10/700 us surge signal
# Transmission characteristics Insertion Loss less than 0.5 dB
# Return Loss less than -19 dB
# Bit error ratio 0 The Lightning Guardian Angel is the world's most portable LAN surge protector.
When users connect to their local area network (LAN), lightning and power surges cause disconnection from the Internet and damage to motherboard LAN chips. Eventually, the LAN chip will cease to function causing great inconvenience possibly entailing a difficult and costly recovery process. The Lightning Guardian Angel, GIGABYTE's patent-pending LAN surge protector, is the best solution on the market to protect your system. The Lightning Guardian Angel has been precisely engineered to provide innovative circuit protection. It will protect all equipment with an RJ45 connection from surges coming through the LAN. The Lightning Guardian Angel will help users maintain a stable LAN connection and prevent future LAN chip damage caused by any external factor (e.g. lightning, power grid, microwave, elevator and other high-power electrical devices, etc.). Изображение

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Последна промяна am stereo на Нед Юни 15, 2008 10:54 pm, променена общо 1 път

Нед Юни 15, 2008 3:16 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тони може да каже какво се казва индукция - би трябвало да е виждал когато кльона се зачервява от гръмотевици. На мен само са ми разправяли ...

Нед Юни 15, 2008 3:30 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами зачервен не съм го виждал, но съм виждал две гурнета дето бакелита им, те са с едни бакелитови капаци на електрониата, беше плътно метализиран, а от компонентите вътре трудно можеше да се разбере кое какво е. И друго знам, как пада гръмотевица някъде на дясното и не в-у системата а мен на ляво ме шибва ток през трупката, все индукция ....
Иначе за тия защити ... тия букси по горе не са лоши, ама не могат да те спасят. От индуцирано напрежение, ако е мощна светкавицата си трябва добър и мощен арестор, па после и супрестор. От директно попадение спасение почти няма. Проблема обаче е изцяло на операторите.
Първо що за кретен трябва да си да пускаш кабели по въздушни трасета, после те не слагат нищо което да защитава потребителите. Не само за кабеларките, но и лан мрежите са така. Устройства има и за едното и за другото, съчетани по подходящ начин защитите могат да предпазят потребителската техника в повечето случаи дори и при пряко попадение. Да но тези неща струват пари, а доставчика това не го интересува. Когато рпеди 5-6 години правех захранвания за лан мрежите, бях предвидил пълна защита на входа с арестори, супрестори и както там си пише по дебелите книги, и кво ... махнах ги, на никой не му трябвали а му вдигали цената ... на тях им горял само един суич, а клиента да се пазел сам .....

Нед Юни 15, 2008 8:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По радиостанциите,по точно на DEBEG съм виждал разрядници към антената по тази причина.Приемника и предавателя бяха отделни с отделни антени,но и на двете имаше разрядници.Патили в занаята казват,че имало ефект от тях.На мен не ми се е случвало.

Нед Юни 15, 2008 9:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща