| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Живот на различните типове медии.
Дедо Боре ме надведе пак на тая мисъл. Всеки от нас вече има купища архивни видео и снимки. Старите ленти се оказаха учудващо издържливи, но съвременните носители им се носи славата на временно решение.
Има ли някой от вас CD/DVD прецакало се от "старост"? Аз търкалям тук разни CD-та записвани преди повече от 10 години и няма проблем, четат се. Вярно е че са от зората на записвачките, когато една медия струваше няколко долара, а една записвачка 250$ и записваше на 1 скорост  т.е. жълтеницата не ги е полазила. Дали със съвременните медии/записвачки е така. Аз лично от самото начало когато се касае за нещо важно ползвам само Verbatim. Но и те като гледам вече струват жълти стотинки....
Иначе оня ден намерих едни купчини дискети и те към 10 годишни. Не ми трябваше инфото, викам чакай да ги форматирам, под 20% минаха без грешка другите бяха за боклука.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 16, 2008 7:55 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
А аз имам едни перфокарти. Къде 40-годишни трябва да са вече, ама нямам четец. Обаче съм 100% сигурен че ще се прочетат без грешка 
|
| Сря Юли 16, 2008 10:11 am |
|
 |
|
velio
|
Аз имам един два диска Princo на над 7 години - не се четат вече, а нямат механични повреди.
Но пък HP на над 10 години например се чете като ново...
|
| Сря Юли 16, 2008 10:32 am |
|
 |
|
rumen
|
Ползвам Princo и Verbatim. Вече имам случай на Princo със амнезия. Verbatim засега държи.
|
| Сря Юли 16, 2008 11:59 am |
|
 |
|
ji4ka
|
С това Princo имам следната ситуация - SONY-CDRW/DVD го записва но не може да си го прочете. Сигурен съм ,че е записано защото едно още по-старо LiteOn CDRW го прочита. А пък едни Verbatim RW дискове се записваха с много грешки на старото CDRW .Така, че проблема може би е двустранен ,а не е само в носителя.
|
| Сря Юли 16, 2008 5:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
ji4ka - не се изненадвай ако си отвориш записвачката Sony и установиш, че е LiteOn, особено щом Sony-то е по-нова  .
|
| Сря Юли 16, 2008 6:10 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Така е за съжаление.
Няколко перфокарти ги записваш на дискета.
Няколко дискети на CD.
Няколко CD на DVD.
Няколко DVD на HD-DVD.
Няколко HD-DVD на квот дойде.
....
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Юли 17, 2008 12:41 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ами те хората са го казали: вържи го та да миряса  Оптичните носители са де факто вечни, ако не ги въртиш всеки ден в CD-то. Имам 3 диска Verbatium от 1996г., когато записвачки имаха само търговците, 12г. става никакъв проблем, но са записвани на Teac записвачка от онези години. Ползвам ги не повече от няколко пъти годишно, всъщност вече не ги и ползвам, щото софтуера е много дърт там. Затова се правят по няколко копия, на фона на смешните цени на носителите не е оправдано да направиш едно копие и да искаш да е вечно, направи две и ще се увеличи вероятността да се запази два пъти. Всеки 2-3 месеца си правя архива на DVD, накрая на годината от това DVD избирам последните версии и правя две копия, едното за всекидневна работа и ми се мотае непрекъснато в чантата, другото в къщи в кутийка и след това в найлонова торбичка.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юли 17, 2008 4:47 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Така е Пирев. Но аз говоря за проблема със "старостта". Там общо взето няма много смисъл да записваш 3 копия в един момент от време. По скоро трябва да се прави рефреш на определено време. По мои наблюдения CD Verbatim държи вече над 10г. Тук се намесва и проблема със записвачките де, оня Teac дето струваше над 300$, няма нищо общо със сегашните боклуци за 30$. Най малкото тежеше 3 пъти повече
Та си мисля дали не е време да стартирам цикъл по освежаване на архивите. И докато проблема с CD-тата е по ясен, там поне имам репер (имам 10 годишни), то за DVD-тата нямам. Най-старите ми DVD-та са на 3-4 години. И честно казано ме притесняват повече, защото по това време жълтеницата вече беше превзела света (т.е. медията беше за 50ст. а записвачката за 50$).
Иначе пусти оптически запис - не би трябвало да се скапва с времето. Ама както казаха и по горе - вече има скапани от "старост"....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 17, 2008 8:13 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Напротив, CD/DVD подложките си имат живот и въобще не са вечни. Например Sony-шките бяха май със фталоцианин (или нещо подобно, не ми се рови) и уж са малко по-читави.
Проблемът е че е ясно като бял ден че имат ограничен живот, но никой не знае и не може да предвиди колко точно.
А дали пък нямаше и някаква гъбка дето си ги гризкаше? ...
|
| Чет Юли 17, 2008 11:27 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
 Да се изцепя, че да живне темата, де
Най-дъртите ми CD-R (аудио) са от 1997-8г. и са BASF със специални покрития. Струваха 12лв докато другите бяха 4-5лв. Скоростта е х1. No problems!
Последното не мога да кажа за по-новите CD-R/DVD-R въпреки, че винаги внимавам как ги записвам. Затова за важното винаги имам поне 2а оптични носителя и поне 1о твърдодисково копие за бърз достъп. А доколкото съм чел: оптичен носител на повече от 10г. е съмнителен. За някои "марки" и 1г. е много...
Verbatium напоследък се наложиха заради съвместимостта им. За трайността нямам впечатления.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Нед Юли 20, 2008 2:29 am |
|
 |
|
zmej
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 28, 2004 10:02 pm Мнения: 141 Местоположение: София
|
Сега всичко ново май е на фталоцианин тип някой-си (не, че знам точно какво значи) - на цвят синьо-зелени, едно време всички бяха сини (цианин). Явно е по-евтин. Някъде ми се мотае диск на ДЗУ от '98 (май) - син, не е мръднал. Имах BASF-и от '01 - '02 - за една-две години дадоха фира ВСИЧКИ от тях (а са си съхранявани съвсем нормално - на тъмно), та аз поне приключих с тази марка, и понеже не обичам да рискувам - пазарувам само Verbatim - с тях издънки нямам...
|
| Вто Юли 22, 2008 12:44 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Еми и аз имам няколко диска които ужким се водят хубави (не им помня марката но не са принко-подобни) а носещия слой отвън на вътре го е подкарало нещо като ръжда - все едно е гризано от молци - много гадно. Не ги знам от кога са а и не са ми някви ценни ама като ефект съм го видял вече. Едва ли са на повече от 7-8 години. За лентите съм чувал че са учудващо издържливи.
Най-сигурно пращаш информацията в открития космос и след време като се открие свръх светлинното пътуване, смяташ къде се намира в момента, отиваш и си я събираш  ))
|
| Вто Юли 22, 2008 7:40 pm |
|
|