|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:39 am
България - най обирджийската държава!
| Автор |
Съобщение |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 България - най обирджийската държава!
Този път няма да говоря (директно) за мутри и депутати. Ще говоря за цени.
Скоро се рових в БГ сайтове за продажба на техника. Вместо очакваното 2-а пъти по-евтино както бе години наред аз видях дори по-скъпо. А марките бяха по-менте.
Хранителните стоки в БГ са си традиционно скъпи. Любимият ми пример е със замразеното пиле което от годиииини е по-скъпо от тук без значение производителя.
И тук имаше поскъпване затова едва днес се зазяпах в касова бележка. Изуми ме: тук "ДДС"то си остава 19% за всичко нехранително вкл. и уискито. Обаче за всичко хранително. вкл. кроасаните и Нес-кафето е само 9%.
10 яйца от супермаркет, не от баба от село, ми струваха огромната за мен сума 1.59 евро (пакет евтини цигари струва повече)...
Ай сиктир! Убий БГ политик!
P.S.: Уф, пак зацапах, май трябваше да го включа напр. към "Новини от страната" ама това новина ли е?!
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Сря Авг 13, 2008 9:31 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
20% ДДТ на всичко, включително на храните, литературата и лекарствата е жизнено необходимо за бюджетния излишък.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Авг 14, 2008 2:53 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз пък съм много против диференцираното ДДС. Или да намалят всичкото, или да си седи 20% за всичко.
Тук сме тъпо балканско племе с тъпа балканска администрация. Някой има ли си идея какво ще стане ако се въведе диференцирана ставка за определени стоки тук? Ще почнат яко фалшификации на документи и измами с цел по-ниско облагане. Те сега яко въртят далавера по ДДС, представяйте си каква врата ще им се отвори с диференцираните ставки. Не забравяйте че ДДС напрактика пълни бюджета. Ако намалеят приходите в бюджета - ще ни съдерат задника с друг данък...
По същество ДДС е най-справедливия данък. Плосък данък е, недиференциран (засега), абе точно и ясно е. Облага се потреблението. Който потребява повече - плаща повече. Това е много по правилния модел отколкото ниско ДДС и високи преки данъци (ДОД и Корпоративен). Защото в данъчните субекти така се оставят пари които се прибират при директно потребление, но не и при инвестиция и пройзводство. Което на теория поощрява икономиката и ограничава потреблението.
В момента икономиката в БГ прегрява - несъразмерно огромно потребление спрямо нищожно пройзводство и ниски инвестиции. И точно високо ДДС и ниски преки данъци са мярка срещу този дисбаланс. Ако ДДС се намали (а това неизбежно ще доведе до покачване на други данъци), ще се облекчи потребителя и ще се запъне още повече този който иска да прави нещо смислено с парите си, а не да яде, пие и харчи из техномаркерт.
Ако пък някой си мисли, че намаляването на ДДС за хляба с 50%, ще понижи цената за крайния потребител, явно е голям наивник. Разликата ще я разделят пройзводителя и търговците.
Въобще колкото по-малко са видовете данъци и ставки толкова по-добре. Даже много по важно е данъците да са прости, от колкото да са ниски.
Бонго, относно гръцките и българските цени - братче има едно такова нещо наречено пазар. Щом цените са такива - значи има кой да купува. Просто и елементарно е. Специално за замразените пилета това е 100% валидно, това не е стока от жизнена необходимост, така че що мсе продава на тая цена, явно цената е поносима. Простичкия пример с бензина - скъп бил. Скъп грънци - ела да видиш в София изтерзания народец как виси по кръстовищата и хвърля по 300-400лв. на месец за гориво (при 230лв. заплата по ведомост  ).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 14, 2008 9:51 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
То поне всеки или поне повечето да си плащаха данъците.
Заглеждали ли сте по малките магазинчета колко пъти ви дават касова бележка и ако дават - дали случайно не е СЛУЖЕБЕН вместо ФИСКАЛЕН бон. 
|
| Чет Авг 14, 2008 1:25 pm |
|
 |
|
Edesign
|
то пък ако очакваме малките магазинчета да правят данъците ...............
какъв ли процент от фирмите не осигуряват работниците на истинските им заплати? и още какви ли не подробности од абсурда БГ
|
| Чет Авг 14, 2008 3:18 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Цецо,
с повечето от това, дето казваш, съм съгласен.
Но
> ...относно гръцките и българските цени - братче има едно такова нещо наречено пазар. Щом цените
> са такива - значи има кой да купува. Просто и елементарно е. Специално за замразените пилета това
> е 100% валидно, това не е стока от жизнена необходимост, така че що мсе продава на тая цена, явно
> цената е поносима.
това не е така в БГ, за съжаление. Опитай да продаваш пилета на цена под хммм... не ми хрумва
дума различна от "централнопланираната", и брой времето докато дойдат да ти унищожат физически
магазина. Първо ще те предупредят, разбира се - което ще им реши проблема на практика в
100% от подобните случаи.
Това с харченето на много пари за бензин също е раздухван от пропагандата (като мита за
"пазара") "факт". Колите в София (а и другаде), дето се движат, далеч далеч не са толкова
много. Много са задръстванията - повечето от тях видимо умишлено предизвикани.
Напълно съм съгласен, че колкото по-лесен за разбиране и очевиден е общият данък,
който се събира, това е по-добре за обществото (не и за държавата, ама тя тук и без това
е обществен враг номер 1). Да имаше сила да ги накара да почнат и т.нар. "задължителни
осигуровки" да има викат "данък", каквото са...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Авг 14, 2008 3:52 pm |
|
 |
|
Цецо
|
И аз съм съгласен с теб, че много от цените във БГ се дължат на монополи. Но специално за "замразеното пили" не съм съгласен:
1. В БГ маса народ си гледа собствени пилита по дворовете.
2. Има както и вносни пройзводители, така и български пройзводители.
3. Пилита се продават и в големи вериги (Метро) така и на пазара.
3. Пилито не е стока от първа необходимост, т.е. извиването на ръцете на потребителя е невъзможно (както е например с бензина).
Тъй че пилито трудно подлежи на монополизиране.
Спомням си и нещо друго - преди около 2-3 години, цената на пилито беше безумно ниска на фона на свинското например. Тогава нашите "пройзводители" ореваха орталъка, че контрабандно се внасят пилита от Америка и подбиват цената. То угодия нема.
Пък и нали КЗК глоби пилешкия картел. Мислят за нас тия отгоре, ей
Като е скъпо пилито, ще ядем прасета. Абе българина гладен не седи
Аз по скоро се закачам с Бонго. Щото той все ни оплаква тука в БГ, все едно сме умрели вече. Пък нии някак си продължаваме да съществуваме  Представям си ако живееше тук какво щеше да пише... 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 14, 2008 5:04 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
бе то и черешите не са продукт от първа необходимост, ама там даже гърмят черешови босове.
зимата водях 80 кинта килото и ако се съди по пазарната логика, щом се продават за толкова, сигурно има някой да си ги купува
|
| Чет Авг 14, 2008 6:27 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Днеска минах през пазара - смокини 3 кинта килограм - позахледах се щото бяха едни такива мъъънички - по ми приличаха на стафиди ама смокини. Покрай чужденците цените се нарастват.Миналата неделя дините - 40 ст. килото днеска 50 а имаше и по 60 на едно място.
Вчера по новините даваха гневни фермери които се заканваха да погват с колците онези в НС а милистъра се скрил от тях и не ще да излезе да приказва.Човека беше категоричен че той (министъра де) не може вечно да се крие и все някога ще излезе от министерството.Тази тема беше по въпроса за субсидирането на фермерите и е малко на страни от темата. А казват икономистите че пазара бил саморегулираща се система...
|
| Чет Авг 14, 2008 8:55 pm |
|
 |
|
sthx
|
Дедо, не си много прав. Има стоки, които търговците дъжат, за да изглеждат щандовете пълни и многообразни. И аз отначало не доумявах, след като ми го каза един от търговците на електронни елементи ( и други джаджи) . После след като започнах да се заглеждам по витрините, установих , че е така. Как ви се струва цена 4 лева за обикновен фототранзисторен оптрон, разпоен от платка при това. Ако някой се излъже да го вземе - ок, ако не - ще запълва и разнообразява щанда. Сигурно така е било с черешите - били са 10 кг и са ги купили 10 силиконови блондинки с основно занимание да обикалят магазините. Ако са били 1 тон, цената ще е била друга. Клиентът може да бъде много глупаво животно и това търговците го знаят.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Авг 14, 2008 9:03 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 Малки забележки:
1. "Ако ДДС се намали ... , ще се облекчи потребителя и ще се запъне още повече този който иска да прави нещо смислено с парите си, а не да яде, пие и харчи из техномаркерт". Кой е този бре Цецо? Ако го познаваш дай му адреса да му целуна ръчицата
2. Пилето не било от първа необходимост?! А кое е тогава, тоалетната хартия ли?
3. Откакто махнаха диференциалния данък гладните станаха по-гладни а простите по-прости. И познайте кой е доволен от това... Да сравняваш учебници и домати с ламиниран паркет а замразеното пиле да е лукс!!!
4. не забелязахте ли, че не споменах думичката "акциз"?
И специално за Цецо: ти може да си имаш добрата работа (и едва ли е случайно) и си над средното ниво. Да, ама до кога?
А аз си имам връзката с БГ с кого ли не и... немам думи. Държава-абсурд!
Ай наздраве със шотландско уиски за 6 евро!
Edit: Уф, пак забравих к'во исках да кажа: социалните придобивки трудно се печелят и ако не внимаваш се изпаряват като йод на кристали  А състоянието на БГ народ е едно цяло и е глупаво да се дели на този и онзи. Те управляващите нали това искат...
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Чет Авг 14, 2008 9:39 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Малки забележки:
Ей, Бонго, на твое място бих бил по-предпазлив с подобни изказвания...
Само аз съм похарчил десетки хиляди $ мои си пари, за да мога да разработя
технологиите, които имам, да не мислиш, че ми ги е подарил някой. Било е и да
живея мизерно, ама да имам за движение напред (логиката е проста - спре ли
движението напред, всичко хвърлено дотук - а то е всичко, което съм
имал - отива в канализацията...).
Ма не обичам да ми лигавят ръчицата, де  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 15, 2008 12:05 am |
|
 |
|
Цецо
|
Наздраве с българска ракия за без пари. Всъщност реално в човекочасове ми е излязла поне 15 евро килото, ама....
Апропо - ако бирата в Гърция стане по евтина от България ще си плюя на физиономията и отивам там. Аслъ, само това остана по евтино в БГ.... 
|
| Пет Авг 15, 2008 8:55 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Аз пък съм фен да остане само ДДС-то и да се премахнат абс. всички други държавни вземания.  Нещата ще се опростят неимоверно, хората ще забогатеят.
|
| Нед Авг 17, 2008 4:02 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Цецо, изчакай да закупя Солунската митница, пък тогава идвай, ще има евтина бира за всеки
Преди не накусвах Шуменско, тук 6 бутилки по 330мл. са $4.50, много ми хареса, и само на Шуменско и Хайникен ( 12 бутилки по 330мл. $14 )  Онзи ден си бях до БГ-то, купувам си и очаквам същия вкус, оказа се мираж, Шуменско-то беше много зле, пробвах различни бутилки същата работа. Връщам се тук, пробвам от друг магазин, ами пак си е хубаво. Явно имаме двойни стандарти, стоката за износ да е с различно качество от тази за вътрешния пазар. Обаче Хайникен си е Хайникен ( в БГ 330мл. бутилка беше 3лв. )
Иначе аз съм против всякакво ДДС, това е данък от който шепа хора стават още по-богати, а мнозинството още по-бедно.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Авг 18, 2008 7:47 pm |
|
|